Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Проблеми с форматирането на външен хард 1ТВ с GParted.


bdenkov

Препоръчан отговор

Здравейте. Имам два външни хард диска 1ТВ A-DATA. Искам да ги форматирам така, че да ги чете и Линукс и Windows.  Фабричното форматиране не се разпознава от Линукс. Ползвал съм ги около една година под Windows и работят, чете и записват без проблем. Но под Линукс дават грешка и не искат да се стартират. Форматирах и двата диска. При препоръчваната от Линукс система в единият случай ми инсталира CAE линукс на външният хард, а при вторият случай в разширен режим не го разпознава въобще. Само при форматиране NTFS под Линукс става нещо, но пак под Линукс не го разпознава и дава грешка. USB 3 въобще не работи- не се поддържа от Линукс. Благодаря предварително на всички за помоща. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Искам да ги форматирам така, че да ги чете и Линукс и Windows. 

Само NTSF тогава е твоето решение.

Има и решения да видиш ext3 под win но мисля че не си заслужава при условие че linux може да работи с ntsf.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Инсталирай си пакета ntfs-3g , след това би трябвало да можеш да форматиш, също да монтираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Инсталирай си пакета ntfs-3g , след това би трябвало да можеш да форматиш, също да монтираш.

 

Опитах да го инсталирам с sudo su   apt-get install ntfs-3g   и ми изкарва, че е инсталира най- новата версия. И няма нужда от обновяване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От тука ми хареса идеята за "дълго"форматиране и разделянето на няколко дяла , а защо - ми не знам. Отделно - би трябвало харда да е бил в ntfs-файлова система първоначално и не е трябвало най-вероятно да се бара нищо (освен една проверка за грешки може би). Та "едно дълго" през Уйн - кво ще стане, освен че ще товари по-дълго време компа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези дискове как се държат закачени на USB 2.0 и форматирани във ntfs? Казваш, че не работят, когато са на USB 3.0 порт - какво ядро се ползва с линукс и кое дистро?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

CAE Linux x64 XFCE LTS базиран на Ubuntu 12.04 XfCE X64 LTS. USB 3.0 портовете въобще не работят под този Линукс. Мисля, и че под УСУ 8.3 x64 Десктоп и Ubuntu 14.04.01 LTS x64 също USB 3.0 портовете не работят. Позволих на три пъти отдалечен достъп до CAE Linux за да му се добавят някой настройки. Правя уговорката, че тази дистрибуция идва изключително богата със софтуер, но отговорът на приятелят ми с отдалечен достъп до компютърът ми, е че това е куца дистрибуция и да си сложа 32 битов Минт 13 Мая Мате или Xfce, защото за 32 Битовите Линукси имало повече софтуер. С 16 ГБ RAM съм, 1 ТВ Хард диск, Процесор I5-2500K, видеокарта 6870 ОС. Искам да съм с или подобно на CAE Linux, за да избегна вирусите в Windows и да имам заместители под Линукс на Solid Works, Catia и SurfCAM и др. И не на последно място Линукс е безплатна ако това въобще има значение за домашен компютър. Правя уговорката, че на приятеля ми с отдалечен достъп до моя компютър съм му много благодарен за помощта, съветите и изгубеното му време да се занимава с мене. Като включа външните хард дискове в CAE Linux в USB 2.0 Port ми изкача прозорец с грешка, че не може да се стартира и маутне. Нещо Линукса не ги разпознава външните хард дискове. Мога без проблеми да инсталирам Убунто подобни дистрибуций и да работя с терминала и да добавям зависимости и репо. Тоест мисля, че имам някакъв опит с Линукс Убунту базирани дистрибуции. Само в Синаптика ме е страх да пипам поради липса на опит и познания. В съседният блок някакъв новоизлюпен специалист ме пита с колко РАМ съм и ме убеждава, че с 64 бит Windows 7 компютърът ми ще заспи и пее, и че при толкова РАМ въобще не ми трябва 32 бит. Понеже Windows 7 е по- добър от Windows 8.1. Имам опит и с Windows. Windows 7 го активирам сам за вечни времена лесно и без проблем, а Windows 8.1 Enterprise много трудно за вечни времена, но много лесно за 180 дни или 6 месеца. С Windows 7 Ultimate ми изкача от време на време синият екран на смъртта и инсталирането на драйверите е тегаво, проблемно и много губи време. Сега съм с Windows 8.1 Enterprise - бърза и лесна инсталация, драйверите си ги намира сам, няма сини екрани на смъртта, но шпионира и изпраща информация и следи потребителите. С GParted под CAE Linux форматирането на флашка или външен хард диск е много, ама изключително много проблемно и с много ядове. Също така записването на информация върху външен хард или флашка под CAE Linux е изключително проблемно и с много ядове. Никога не знаеш и нищо не показва, кога е приключило прехвърлянето на информация /записа/ и ако я/го извадиш по- рано забрави го този външен хард диск или флашка. Само форматиране ги поправя частично.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Софтуерът, който има тази дистрибуция, може да го има всяка друга. Виж как се казват въпросните програми, които използваш, сложи си дистрибуция от 2014г. с ново ядро 64 битова, всеки 32 битов софтуер ще ти работи. И след това си инсталираш софтуерът, който ти е нужен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът с USB 3.0 може да се дължи на бъг в ядрата по стари от 3.16 - имах подобен проблем с тези ядра с флашка Kingston DT Ultimate 3.0 G3, който се оправи с 3.16.1 ядро. За да ти дава грешка на USB 2.0 порт обаче, явно нещо е омазано с udev или systemd, както и модул за USB в ядрото.

Бих ти предложил да си свалиш лайв дистро - Knoppix, Sysresccd и подобни, с което да се видят евентуалните проблеми дали ще са налице.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, който ми отговориха. Защо ли имам впечатлението, че някой се бъзикат с мен. Потребител vasettoo ми препоръчва:  Бих ти предложил да си свалиш лайв дистро - Knoppix, Sysresccd и подобни, с което да се видят евентуалните проблеми дали ще са налице. Първата  Knoppix е i486 т.e. x86 - 32 bit базирана. Втората е Sysresccd - System Riscue CD - i586 т.e. x86 - 32 bit. Втората въобще не зная за какво ми е?  Програмите от CAE Linux са около 80-100, като 40-60 програми от тях са х64 битови и нямат х86- 32 битови версии. Да добавя, че тези около 60 технически програми не са Дебиан базирани и за всяка програма трябва да добавям репо, НО АКО зависимостите не са изпълнени, което се случи и при мен с инсталирането на допълнителни препоръчителни програми от CAE Linux, то нищо не тръгва и е безсмислено инсталирането и добавянето на репо и не дебиан пакети, защото не тръгват без зависимостите и загубата на време е огромна. Следното писание имам в предвид: bvbfan  Софтуерът, който има тази дистрибуция, може да го има всяка друга. Виж как се казват въпросните програми, които използваш, сложи си дистрибуция от 2014г. с ново ядро 64 битова, всеки 32 битов софтуер ще ти работи. И след това си инсталираш софтуерът, който ти е нужен. capnemo и cybercop харесват това. Не обсъждам, не се подигравам и не критикувам действията на администратор или модератор на форума. Не съм такъв специалист чак, че да инсталирам х64 битови програми на х86 - 32 битов Линукс, както и не мога да се справя с всички зависимости на не дебиан или различни от дебиан пакети, защото не тръгват - не са изпълнени всички зависимости. Пък и да добавям 60-80 репа ми се вижда много голяма играчка, както и да ги търся тези и други технически програми в Интернет. Признавам си без бой: Мога да добавям репо и съм го правил доста много пъти, но има нещо, което аз наричам зависимости и точно те пречат да не тръгне софтуер ако не е от хранилището или DEB пакет на CAE Linux. Имам малък опит с Линукс и трудно ще ме излъже някой. Казах, че приятел ми е препоръчал 32 бит Линукс само за да не го обидя, и защото съм му благодарен за помощта, съветите и отделеното време. Но аз категорично нямам желание да слагам на 16ГБ РАМ и мощен 64 бит процесор -  32 битов Линукс, защото е безсмислено. Но бих го пробвал да си поиграя с него 2-3 дена заради съвета на приятелят ми за да не го обидя. Дори и да инсталирам Ubuntu 14.04.01 LTS x64 BG и дори да ги инсталирам всичките 60 технически програми на Убунту и ще трябва в лентата в ляво на Unity интерфейса да ги сложа или заключа, защото аз много често ги използвам. 60 програми на лентата в ляво на екрана на Убунту не ми харесва и не ми се вижда практично, дори и ако да предположим по- презумция, че е възможно. Благодаря, но не мисля, и че с Ubuntu 14.04.01 LTS x64  мога да заместя CAE Linux. Който не вярва за броя на програмите в CAE Linux може да ги провери. Нищо лично към никой. Много се извинявам за острият и груб тон. Не съм лош човек.         

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом не разбирате от Линукс (което е видимо от писанията ви), защото веднъж пишете за 64битов софтуер на 32битова ОС, втория път обратно.

И предложените дистрибуции са за да видите диска!!! Не да инсталирате софтуер

И да сложите къстъм дистрибуция (поддържана от трима души на кръст и ползвана от 100 души в света) е глупаво

Инсталирайте нещо с голяма поддръжка. СЛед това пробвайте да инсталирате един по един софтуерите, които ви трябват. АКо срещнете затруднения с някой ще помагаме

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавянето на репозитори е цял ред в терминала, доста сложно и по-трудно от това да го търси в нета като "алтав"? Освен това няма да ти се наложи да напишеш 80 реда, най-много 5. Напишете имената на програмите, които ползвате, в дистрибуцията има минимум 15000 едва ли ползвате всички?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много се извинявам. Грешката и вината е моя и само моя. Заблудих се от това, че разбрах при превода за Knopix, че идва educational CD и го възприех, като препоръка за избор на Линукс, но от друга страна имам спомени и зная, че всичкият технически софтуер за CAE Linux e x64 битов. И затова самият CAE Linux e x64 бит. Много се извинявам за глупостите, който написах. Много ще внимавам повече да не се повтарят. Извинявам се много. Моля простете ми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

denkov да ти кажа честно,май най-добре ще е да спреш да пишеш глупости.Като ти е препоръчано да инсталираш 32 битово дистро,какъв ти е проблемът?Да не се жениш за него и да си прекарате заедно цял живот.Като не ти харесва,просто го сменяш и продължаваш нататък с пробите.Това дистро ти е препоръчано,защото е сравнително просто и лесно за работа,особенно за човек който тепърва почва да пипа.Минт е лесно за работа дистро,но не е единственното.Щом имаш толкова страшна РАМ сложи си 64 битово дистро да видим какво толкова ще правиш с многото си РАМ баш ми е интересно на мен.И аз съм с 12гб на лаптопа и какво от това?Реално не мога да ангажирам даже половината.И като те  бъзикат както казваш някои по-напреднали колеги това защо те обижда?Няма смисъл от сърдене ти просто не си ги разбрал какво искат да ти кажат.В други твои теми,не само в тази защо не се върнеш и да прочетеш какви си ги писал интересни?И как от толкова много дистра в distrowatch примерно са над триста че и нагоре,как барем едно не успя да го подкараш като хората та белким да вземе да ти служи и да го харесаш.Просто съвета към теб е бил да почнеш от най-простото както всеки един и оттам да надграждаш след време ако имаш желание.Това е много е просто иска желание да имаш и да не ти пука.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Та какво ще стане ако си добавя това репо - нещо не разбрах - ше имам неизпълнени зависимости ли? А и какво ще стане ако си копирам source.list и папката sources.list.d (профилактично на флашка да речем) от "великото" CAELinux и после фърля инфото от там на кое да е *бунту , па после се пробвам да инсталирам нещо - пак счупени зависимости и много мъка :D . Няма да пробвам щото може и да не е така.

А , да . От терминал да е по-лесно( разбираемо ) от Синаптик - те тва не го възприемам , по-бързо - да , ама инак ...

 

Реадакция: *бунту да се чете - еквивалентно *бунту. В добавка - колко от програмите са стандарт и формата им за запазване е разбираем в БГ (не в латинска хамерика, итали, спейн, рашън и други опортюонисти на баш брадър).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Та какво ще стане ако си добавя това репо - нещо не разбрах - ше имам неизпълнени зависимости ли? А и какво ще стане ако си копирам source.list и папката sources.list.d (профилактично на флашка да речем) от "великото" CAELinux и после фърля инфото от там на кое да е *бунту , па после се пробвам да инсталирам нещо - пак счупени зависимости и много мъка :D . Няма да пробвам щото може и да не е така.

А , да . От терминал да е по-лесно( разбираемо ) от Синаптик - те тва не го възприемам , по-бързо - да , ама инак ...

 

...

Безотговорно копиране на репотата не е разумна идея, не е ясно как ще се омажат нещата. По-добре е да се следват репотата на конкретната дистрибуция и само при нужда да се добавят нови.

За командната линия е въпрос на навик. Аз ползвам този начин вече 20 години и за мен е много по-добър :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа, че не се заяждам и нямам намерение да убиждам или да се карам. Аз съм начинаещ Линукс потребител и в момента се уча и експериментирам и морето ми е до колене. Т.е. Готов съм на всякакви експерименти и за получаване на нови знания. От обяснението и примерът на бат"начо изпълних всичко точно така, както е описано. Отначало ми даваше забранен достъп и Пълна Несъвместимост  и след малко волни упражнения с примерът и описанието в линка Терминалът буквално и преносно Полудя и Блокира. Реших да споделя моят опит. И аз не съм безгрешен и може нещо да съм объркал или някъде да съм сгрешил. С Ubuntu 14.04.01 LTS x64 bg от близо два часа съм. Инсталирах си Гугъл Хром, но се стартира само от терминала с google-chrome-stable и понеже Гугъл я имам за шпионска програма се притеснявам от това, както, и че се стартира от терминал, но понеже ми трябва преводач на интернет страници го инсталирах Гугъла. Неопитен съм и това си е. Моля не ми се смейте и не ме съжалявайте. От експертно мнение през Скайпа на по- опитен човек в Линукс от мен. Ето и неговото мнение:  това не са пакети за Ubuntu дистрибуция, а за caelinux   … съответно са несъвместими с твоята система    … прочитайки информацията - това е отделна дистрибуция ориентирана изцяло към 3D... има вариант за използване само на Live DVD, т.е. без инсталация  Извинявам се много ако някого съм убидил или засегнал. Всяка помощ за Линукс ще ми е от полза. Ако може да се похваля и изфукам. От два дни бях с Windows 8.1 Enterprise и всички специални и допълнителни програми за него си ги инсталирах сам на Убунту и ми тръгнаха на Убунту 14.04.01. Сега ми предлагат решение по- Скайпа на задачата на бат"начо. Неопитен съм и не зная, какво да правя. Ето го линка за решението:  http://archive.ualin...-repository.deb
$ sudo dpkg -i /tmp/ualinux-repository.deb
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get dist-upgrade

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Ето го линка за решението:  http://archive.ualin...-repository.deb

$ sudo dpkg -i /tmp/ualinux-repository.deb

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get dist-upgrade

Така не добавяш хранилище , а инсталираш deb-пакет . Някъде го дискутирахме този начин( в общи линии -ако се инсталира по-добре с gdebi/инсталатор на пакети) , ако откриеш къде ще рабереш и причината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...