Премини към съдържанието
От 1-ви септември 2021 г., вход във форумите ще е възможен само с имейл адрес вместо потребителско име. Ако не помните имейла с който сте се регистрирали, вижте го в настройките на профила си. ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Неработеща външна видеокарта, работеща вградена. Защо?


tremal

Препоръчан отговор


Здравейте приятели.

Преди няколко дена ми попадна стар компютър Dell (разбирайте бая стар, бил е закупен някога с Windows 2000). Заех се със задачта да направя този компютър максимално използваем в наши дни, като перфектно осъзнавам, че това е почти невъзможно, но го правя, за да уплатнявам времe и защfто ме "сърбят ръцете".

Проблемът е, че компютърът е с вградена видео карта. Впрочем не съм сигурен дали е вградна, защто в AGP слота (мдааа с AGP e) е поставена някаква карта, от която не излизат изходи, няма вентилатор или радиатор. Марката е Intel 82815, ето и две снимки на въпросното нещо http://prikachi.com/images/57/7651057T.jpg  http://prikachi.com/images/62/7651062J.jpg

Все пак си мисля, че се води вградена, ама това вие ще го потвърдите, или отречете :D  Исках да я сменя и да сложа малко по - читава, като за целта използвам моя стара видеокарта GeForce 6200. Тъпото е, че в началото всичко мина добре, дори свързах телевизора в стаята ми с тази карта и всичко работеше добре. След това, честно казано, нямам идея какво стана, но ако тази карта (ДжиФорс) е сложена, компютърът стартира, показва се черен екран с малкото мигащо курсорче в горния ъгъл, след което компютърът се изключва. Сложих друга моя стара карта (GeForce FX5200), с която въобще не може да се дадe сигнал до монитора и той си минава в sleep mode.

Пробвах какво ли не, рових се в BIOS-а, за да видя има ли някакви по - специални настройки, но на опцията за видеокарта има само Onboard и Auto. Накрая съвсем изтрещях и рестартирах BIOS-а, но пак не става.

Някой има ли идея какво може да се направи, за да проработят по - добрите външни карти, които слгам? Дали евнтуално с преинсталация на уиндоус е възможно да стане?

 

Забравих да вметна, че дъното е Dell OptiPlex GX150, а процесора Intel Pentium IIIE, 1000 MHz. Операционната система е Windows XP SP3

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж ревизия на BIOS, консумация на AGP видео картите, които се опитваш да инсталираш и ревизия на AGP слота.

Иначе посочената AGP карта на снимката всъщност добавя самостоятелна памет, която може да бъде използвана от вградената видео карта в чипсета - Intel 815. Обаче с каквито и да е стероиди, посочената карта е от саката по-саката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Каква е съвместимоста т.е там има едно "Х" отнасящо се за дъно и карта.

DELL са много капризни към добавяне на компоненти.

Драйвърите за картата инсталира ли????

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Къде е това "там има едно "Х"" :-)

 

Първоначално бях инсталирал драйвърите, когато джифорса още рабтеше. В момента не мога да ги инсталирам, защото при опит да го направя, излиза съобщение, че не може да се открие nVidia компонент


Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Във всяко указание за употреба на дъно, видеокарта или друго е описано какво се поддържа, как се свързва и пр!

Т.е. Тази твоя видеокарта AGP каква е  - 4х или 8х или друго?!? Гледаш същото и за дъното!

 Аз пр. на един Dell с AGP на дъното 4х се опитах да сложа 8х видеокарта, но не се получи въпреки че от всякъде ме убеждаваха, че няма да имам проблеми! Да, ама - не!!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не може да забоде друга карта заради разлика във слота  :no-no: нали виждаш разликата 

agp%20x4%20x2.jpg

Да не би слота или картата да са окислени - почисти , пробвай  :( а  иначе драйвери  :no-no: тя трябва да си заработи преди да зареди драйвера , ако все пак зарежда до някъде - пусни я във вга режим .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ги разпознавам, но все пак мерси за схемата, полезна е :)

И двете ми карти са 8x, а слота сега видях в нета, че е 4x. Но щом едната ми карта тръгна веднъж, съм сигурен, че мога пак да я накарам да тръгне. Наистина из нета пише, че не би трябвало да има проблем, а само да работи малко по - бавно (малко малко, колко да е малко). И все пак FX5200 изобщо не тръгва, демек нистина не става всеки път.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Наистина из нета пише, че не би трябвало да има проблем, а само да работи малко по - бавно (малко малко, колко да е малко). И все пак FX5200 изобщо не тръгва, демек нистина не става всеки път.

 

 

Да, ама - не!!!!

 Дааа! Изпитал съм го на гърба си и най вече с Dell

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Реално възможно ли е (поради някаква причина) Windows да е проблема? Питам, защото сега като се замисля, първоначално картата ми тръгна, изкарах сигнал и на телевизора, а след това тръгнах да преинсталирам Windows, защото направо ревеше за преинсталиране. Видеокартата (споменатата вече GeForce 6200) направи някакъв проблем по време на преинсталацията, части от екрана изчезнаха и аз от немай къде си сложих пак споменатата в първия пост карта :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак ти казвам , картата ще покаже екрана първоначалния при стартиране на компютъра , драйверите и се зареждат доста по късно . Имаш ли сигнал към монитора първоначално ? и това като ми говориш за ТВ , нали не го пробваш на ТВ , ами на монитор .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, на монитор го пробвам :)

Както отбелязах в някой от по - горните постове, когато сложа външната карта, първоначално тръгва картина, но даже не виждам екрана за зареждане, а само черен екран с малко мигащо бяло курсорче в горния ляв ъгъл. Това нещо стои така за около 10-15 секунди, след което компютърът се изключва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има много голяма вероятност и картата да е заминала , ако можеш тествай на друг комп . драйвера за видеото се зарежда доста след това  

xp-boot-problem.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване