Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

korduna

Препоръчан отговор

Реших да създам тази тема, защото явно съвсем начинаещите се чудят къде да попитат. Идеята на темата е тук да бъдат събрани всички "лаишки" въпроси, като отговорите да бъдат максимално user friendly  - като гледам по темите за какво се пита, наистина имаме нужда от такава тема. Не бих казал, че дублира другата - "Инсталация на Линукс за начинаещи", напротив, ще я очисти от много ненужни неща. И нека разберем, че който пита тук, наистина има желание за Линукс, просто има някои въпроси, които на мнозина от нас ще се сторят смешни, но то пък не може от самото начало. Нека има такава тема. Ще е полезна и за начинаещите, и за организацията на форума.

За да ви обясня какъв е смисълът от тази тема - задават хората съвсем прост въпрос, на 2 клика разстояние. В един момент им се отговаря - напиши това или онова в конзолата, направи това или онова в терминала...  ( Той човекът се чуди що е то конзола, терминал и има ли разлика между тях?), а се дават едни решения, които не са грешни, ама едно бебе не се храни с пържоли - та нека има местенце за тези, които за първи път са стъпили тук. Могат в темата да се публикуват и разни туториали, и всякаква останала бладжа, смисъл, ако намери хубаво образователно клипче да го спусне тук (ако е за начинаещи). Представете си, че това ще е нещо като място за аклиматизация, ако това повече ви кефи.

Иначе ги отказваме с това писане в конзолата.

Редактирано от korduna (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 9,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Каква е разликата - дали ще задам въпроса си тук, или в официалната тема? Едни и същи хора ще ми отговорят едно и също.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Каква е разликата - дали ще задам въпроса си тук, или в официалната тема? Едни и същи хора ще ми отговорят едно и също.

Много просто - тук отговарящите ще знаят, че имат работа с новак и ще му обяснят нещата по-достъпно. Без ^пиши в конзолата еди-какво-си". Ами първо му обясни какво е конзола, нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нямя как да стане тая работа...

Има едни работи, дето се наричат начална компютърна грамотност. Е, човека ако я няма тая грамотност, плюс желание, плюс хъс, плюс природна интелигентност, няма как да стане. Да не говорим, че трябват знания на английски поне. Щото всичко вече е написано по мрежата доста изчверпателно и само трябва да се прочете. И да се учиш на линукс от форумите е пълна тъпня..

Същото важи и за всякаква операционна система - Уиндоус, Мак. Същото важи и за големите програми - Фотошопи, корел незнам кво си и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има едни работи, дето се наричат начална компютърна грамотност. Е, човека ако я няма тая грамотност, плюс желание, плюс хъс, плюс природна интелигентност, няма как да стане. Да не говорим, че трябват знания на английски поне. Щото всичко вече е написано по мрежата доста изчверпателно и само трябва да се прочете. И да се учиш на линукс от форумите е пълна тъпня..

Същото важи и за всякаква операционна система - Уиндоус, Мак. Същото важи и за големите програми - Фотошопи, корел незнам кво си и т.н.

Направо ме убеди, съдействай темата да бъзе затворена. Няма смисъл от нея - хората са си придобили по рождение и компютърната грамотност, и природната интелигентност, и всичко останало. Нека се превърнем в една масонска ложа, дето само тия , дето имаме вродена интелигентност и всичко останало, което цитираш, да си размахваме едни конзоли, пък другите ... Баси тесногръдието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре бе колега, ама човек понякога - знае много неща, а има разни пропуски ...

Пример - отивам оня ден в един сервиз и си говорим за колата - знам я вече наизуст, цитирам модел, VIN, модел на двигателя, на скоростната кутия, на купето, серийни и каталожни номера на части, допуски за първи, втори и трети шлайф ... В един момент техника казва " ... ама първо трябва да свалим магарето ..."  :shock11: Зяпнах и му викам - "Ми, то, в моята кола има къде стотина коня, ама магаре не съм срещал !!!"

... Баси тесногръдието.

Ти пък какво се впрягаш от един - два коментара.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти пък какво се впрягаш от един - два коментара.

Не се впрягам, просто се опитвам да убеда уважаемата общественост, че подобна тема е необходима.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

+1 За темата.

Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз?

Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро ползват :), така тук ще им е по ОК.

Не виждам какво се заядохте, толкоз за тази тема.Човека иска да помогне като създава нещо за улеснение, мислийки за обикновеният потребител, а вие го обърнах те, на проблем. 

Темата не е за вас, тя е за тези които имат нужда от нея.

Нека помагаме а не да се правим на можещи, става ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Когато, преди 5-6 години мигрирах, като прост юзър, към Линукс, беше голям зор. Знаех, че мога да разчитам на форуми и т.н., но не получавах отговори. Т.е получавах, ама те ми бяха по-сложни и от проблемите ми. Все съм питал някого, все съм задавал въпроси - на приятелчета, ама те си имат и работа, и всичко останало, т.е. се губи и време, и цивилизация. Колко по-лесно би-било да имаме една детска градина, вместо 17-18-годишни келеши да ги учим, че все пак е добре да си режат ноктите? Нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Реших да създам тази тема, защото ...

Много е добре, че има кой да създава - да руши всеки може.

Днес четох нещо, не точно по дискусията, ама ..

Когато пожарникарите приключили с гасенето на огъня, всички говорели само за едно: как това толкова малко дете е успяло да счупи само с една закачалка стъклото, и след това решетката? 

Как е успяло да понесе бебето в раница? 

Как е успяло да се придвижи по корниза, и да се спусне по дървото с този товар? 

Как е успяло да спаси живота си, и този на братчето си? 

Възрастният началник на пожарникарите, човек мъдър и уважаван, им дал отговора: 

- Малкият Панчо е бил сам… Не е имало кой да му каже, че няма да успее.

Не е нужно да слушаш всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много е добре, че има кой да създава - да руши всеки може.

Днес четох нещо, не точно по дискусията, ама ..

Не е нужно да слушаш всички.

Здравейте,

по всички чуждоезични форуми се опитват да ти помогнат, независимо как ще прозвучи въпроса за останалите, само в българските форуми започват първо да ти обясняват колко си прост, как не разбираш нищо и т.н!

Това ни е проблема на нас българите, бих казал даже комплекс, започваме да обясняваме как нещо няма да стане, а не как може да стане.

Идеята според мен е добра за тази тема, както и може да бъде "стикната" от модераторите за да е най-отгоре.В крайна сметка това е решение на форума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз, казвам да я има.

Един от проблемите по принцип е че не знаеш колко е опитен човекът, който задава въпроса.

На начинаещите им е потребно да се обясни всяка стъпка, често в контекста на тяхната дистрибуция. Докато напредналия го интересува само бегло описание на ключовите моменти.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дотук само празни приказки ... Я да пробвам да питам нещо по темата, нали съм начинаещ в Linux :)

Как да инсталирам на един диск Windows 8.1 и Linux (харесал съм си ElementaryOS) така, че да имам Dual Boot, и по подразбиране да се зарежда Win-ът?

ПП. Знам какво е "конзола", и не се притеснявам да я използвам :)

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дискът MBR или GUID е? Как ви изглждат дяловете сега и как искате да ги направите после? За реална иснталации на native дялове ли говорим? Windows-а 64 битов ли е?

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дискът е чисто нов, неразпарчетисан :) . Като начинаещ да питам - какво е "native" дял? 

И да, WIndows-ът е 64-битов. Има ли значение?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дискът е чисто нов, неразпарчетисан :) . Като начинаещ да питам - какво е "native" дял?

Тук питах дали ще го инсталирате на собствен дял. Защото има възможност да ссе постави на виртуален във Windows-ката файлова система, което предполагам не ви интересува.

Уви да, има значение. 32 битовите не поддържат GUID, съдейки по 7.

=================================================================

Ако предположим че изберете да създадете схема MBR един малък active дял за boot в началото на дискът, мисля че ще ви е най-удобно.

После инсталирайте Windows както решите, стига да не триете boot дялът. След това довършете разделянето на дискът, като оставете място за linux дялове.

По същинският ви въпрос - самото конфигуриране на grub2 boot loader ще стане лесно, дори и ако предположим че не е вкарало Windows автоматично.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дотук само празни приказки ... Я да пробвам да питам нещо по темата, нали съм начинаещ в Linux :)

Как да инсталирам на един диск Windows 8.1 и Linux (харесал съм си ElementaryOS) така, че да имам Dual Boot, и по подразбиране да се зарежда Win-ът?

ПП. Знам какво е "конзола", и не се притеснявам да я използвам :)

Никога не съм работил с Windows 8, но с останалите версии на Windows, единственото условие, което трябва да се спазва е инсталация на GRUB върху MBR - целият физически диск dev/sda. Никаква нужда няма от оставяне на отделен дял за GRUB. За реда на стартиране трябва да се промени конфигурацията на GRUB след инсталацията. По подразбиране, първо стартира Linux.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро правих подобна инсталация Win 8 + Ubuntu с MBR партишънинг схема.Както каза колегата GRUB трябва да се инсталира на диска а не на отделен партишън.Също така ако е възможно изключи Secure Boot.И след инсталацията на Windows 8 изключи  Fast Startup.А след като инсталираш ElementaryOs,инсталирай Grub Customizer :

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer

sudo apt-get update

sudo apt-get install grub-customizer

Тази програмка редактира конфигурационните файлове на Grub чрез приятен GUI интерфейс.Изключително лесна за използване.Оттам можеш да настроиш коя ОС да се зарежда по подразбиране и колко време да изчаква GRUB,шрифтове,теми и т.н.

Редактирано от TheSmoKeR (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пусни го от по-високо - няма да е "неразпарчетисан".

In computing, the "native" adjective refers to software or data formats supported by a certain system with minimal computational overhead and additional components. This word is used in such terms as native mode or native code.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм работил с Windows 8, но с останалите версии на Windows, единственото условие, което трябва да се спазва е инсталация на GRUB върху MBR - целият физически диск dev/sda. Никаква нужда няма от оставяне на отделен дял за GRUB. За реда на стартиране трябва да се промени конфигурацията на GRUB след инсталацията. По подразбиране, първо стартира Linux.

Или по-право казано може и без него. Иначе смисъл има в няколко направлеия:

- grub 2 не може да се побере изцяло в MBR. Ако махне Linux ще "брикне" и Windows, ще трбват трикозни поправки.

- така може да избегне инсталирането на loader-a в MBR, което е по-чисто и по-надеждно,например ако после реши да преинсталира само Windows.

- може да се ползват други файлови системи, други boot-loaders. А ако е в дялът той трябва задължително да се поддържа от boot-loader.

- може да криптира root файловата система (нещо което не пропоръчвам).

- по-малко вероятно е да обърка инсталацията и по-лесно ще я оправи с отделен дял.

- дялът няма да е само за loader-a, в него ще влизат и ядрата, така че няма да е празен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм работил с Windows 8 и аз, но процедурата е същата както и при 7. Инсталирате Windows първо (задължително, защото Linux е интелигентна ОС-а и "признава" приятелски другите инсталирани ОС-и), като си разделяте дяловете както си му е реда. След това инсталирате Linux по усмотрение, и задавате GRUB в основния дял както е казал cybercop - в случая /dev/sda. Вече по време на разделянето на дяловете с инсталатора си правите разпределението на Linux-ските дялове (/ , /home, swap и т.н.).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не може да се твърди, че инсталирането на Windows впоследствие е грешка. Пак е правилно, още един различен път. Само ще трябва да се пипне малко по конфигурацията на Linux - нещо което начинаещите никак не обичат.

Аз даже минах от grub2 на syslinux и съм много щастлив от това. Но не бих го препоръчал да се прави веднага - човек трбва да продобие усет и възможности. После вече ако му хареса да прави каквото ще.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правил съм няколко пъти инсталации на бози, съжителстващи с линукс Gentoo и не ми се е налагало да ползвам bootloader като grub, а вместо това инсталирам UEFI такъв, наречен rEFInd - върши отлична работа. Съветът ми е да си инсталираш първо Windows 8.х в UEFI режим с GPT дялова таблица, която има предимства пред BIOS/MBR варианта - основното е, че отпада ограничението за броя на главните (master) партиции, особено полезни при използване на SSD диск в комбинация с твърдотелен такъв. След инсталацията на джама се инсталира rEFInd, вж. тук: http://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#windows

Какъвто и линукс да инсталираш след това, rEFInd ще намери стартиращия имидж за операционната система, стига да е във вида vmlinuz или bzImage, което почти всички дистрибуции от всеядните го правят - Debian, *Ubuntu, Mint, Fedora и т.н.

Силно препоръчително е да си запишеш Windows 8.x на флашка - поне 4 ГБ - с приложението rufus, вж. тук: http://rufus.akeo.ie/ Инструкции за направата на UEFI зареждаща флашка с rufus има тук: https://www.youtube.com/watch?v=ic5vSYCaay8 По същия начин се действа и за линукс инсталацията.

След неговата инсталация няма нужда да се слага grub или какъвто и да е друг зареждащ мениджър.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В торентите има игри за Линукс, който не са пипани - не са преработвани, безплатни са по- принцип - freeware,  но са качени в торентите за да имат повече хора достъп до тях и да бъдат свалени повече. Въпросът ми е: Опасно ли е да инсталираме безплатни, но намерени на пътя Линукс програми и игри.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В торентите има игри за Линукс, който не са пипани - не са преработвани, безплатни са по- принцип - freeware,  но са качени в торентите за да имат повече хора достъп до тях и да бъдат свалени повече. Въпросът ми е: Опасно ли е да инсталираме безплатни, но намерени на пътя Линукс програми и игри.

Да.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...