Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Разглеждах тази тема и забелязох, че повечето от нас отчасти споделят впечатленията си от чуждите места, които са посетили. Нека тук всеки разкаже какво и къде го е впечатлило.

Стокхолм - невероятен град, НЕтипичен голям град и столица. Спокойствие, ред, чистота, езера, градинки, алеи за колоездачи, заици, сърни, гори ( едва ли не на сами център), любезни хора (знаещи поне 3 езика). Не ви трябва да знаете шведски дори да живеете тук - 99% говорят перфектен английски. Градът е разположен на около 50 острова и е доста разпокъсан, затова, за да отидете от един квартал в друг често се налага да прекосявате гора, където спокойно се разхожда сума ти животинки и е невероятно красиво и спокойно. Има стотици паркове и езера. Въпреки че е милионен град и столица съвсем не притежава отблъскващите им хакактерни черти и няма да попаднете на задръстване или изнервени хора.

Савана (САЩ) - доста сходен с гореспоменатия. Паркове и зелени площи навсякаде. Гробището е огромно и невероятно. Ако не ме лъже паметта е национален исторически обект. Клинт Иистууд е снимал "Денем в градината на доброто и злото" на това място.

Македония - ами след поредното подканване "Одите си у България", нашите невъзмутими отговори "Ние сме си в България" и лек скандал в хотела се наложи да напуснем тази очарователна държава :)

Брюксел - красиво градче, за няколко часа можете спокойно да обиколите забележителностите му :)

Талин - горещо го препоръщвам. Запазил е един средновековен чар, препоръчвам ви да посетите най-старата аптека в света (или в Европа) :)

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Очаровалетна тема (постаната от очарователен потребител :P ) Мисля да се включа.

Вашингтон (САЩ) - градът прилича на един огромен правоъгълник, доста трудно е човек да се загуби там, именно заради това подредено градоустройство. Големите площи с перфектно постригана трева и залесени дръвчета са доста равни и невероятно чисти. В много от парковете е забранено разхождането на кучета (а в САЩ стопаните събират в пликче акитата на кучетата си Публикувано изображение ), може би поради наличието на много катерици. Това всъщност са най-нахалните катерици, които съм виждала, защото една се нахвръли на сандвича на един човечец.

Друга причина, поради която човек не може да се загуби във Вашингтон е това, че градът не е толкова голям и е изграден основно от административни гради, музей, мемориали и др. Човек бързо се ориентира в коя част на града е, само ако види Белия дом, Музея на американста история, Капитолията, Върховния съд или някоя друга от многото големи сгради в града.

Ландшафта е доста зелен и добре поддържан (хората като си нямат естествена зеленина си правят своя). А архитектурата е доста масивна и разнородна, но в никакъв случай не е кич, както е в мног други градове. Сградите са изгредени изцяло в бял материал - Капитолията, Белия дом, Конгреса (на покрива има малко синьо :P , Ботаническата градина и почти всички мемориали - Jefferson Memorial, Lincoln memorial и др. Архитектурата като цяло се причислява към американския нео-класицизъм и е доста повлияна от Европа (особено от Франция, защоот Джеферсън е прекарал доста време там), но покрай този нео-класицизъм има и доста модерна архитектура - Националния музей по космонавтика, National gallery east building и др.

А във Ваингтон има и един замък, много е красив и е изцяло повлиян от европейската архитектура. Като цяло много подреден град.

Ню Йорк (САЩ) - ако Вашингтон беше чист, подреден и спокоен, то Ню Йорк е абсолютна противоположност. Огромен град с много замърсен въздух и величествени високи сгради, широки булеварди, четири-етажни музикални магазини (или поне този беше най-големия, имаше дори и българска музика), изключително високи сгради (като например Empire State Building). По пътя за мемориала на кулите близнаци ни прекараха през широка улица, претъпкана с хора (чувствах се като в Пекин...с толкова много хора) на която ни предупредиха много да внимаваме, защото там се навъртат доста джепчии. Когато човек се доближи до пристанището вижда Статуята на Свободата, както и мръсотията на Ню Йорк. Градът е град на крайности - от бляскавото Пето Авеню, Тайм Скуеър и красивия Сентръл Парк, човек може да попадне в някой не особено приятни райони и квартали на Ню Йорк. Туристите никога не ги водят там :clap:.

Залцбург (Австрия) - един от най-красивите градове, който съм виждала. Разположен в подножието на Алпите и запазил архитектурата си през вековете, градът прилича по-скоро на някоя картичка от колкото на град :). Замъците разположени на високо, невероятните градини, множеството музей, сред които и родната къща на Моцарт. Композитора е емблематична фигура за Залцбург - дори има и негова статуя в една от градините, която е покрита с 24-каратово злато (тук ще спомена и изцепката на един приятел - "да ходим да стържим златото" :P ). В града се провежда и най-скъпия музикален фестивал в света, свири се предимно класическа музика на която присъстват Берлинската, Виенската филхармония и др. - билетите са малко скъпички, но съм сигурна, че си заслужава. Залцбург си е град-магия :).

Това е от мен засега :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Азербайджан: http://rninov.blogspot.com/search/label/%D...%B8%D1%81%D0%B8

(не ми се копира тук, постовете са в обратен ред :-)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами тъй като аз не съм посетил много местенца, а и за някои от които съм и прекарал доста малко време няма да разказвам обстоино, но все пак : Вашингтон - абсолютно подкрепаям AciDBurn. С добавка че входовете на всички музеи са безплатни(което много ми хареса). И ако го посетите не ходете в National Aquarium. Там се плаща, и няма да видите нищо повече от декоративни рибки. Ню-Йорк - абсолютно подкрепаям AciDBurn. И с добавка че там успях да видя най-големият бит пазар. В продължение на 40 пресечки бяха наредени сергии от двете страни на авенюто. Там продаваха всичко - от арабски килими до дюнери, чанти, домати и всичко което може да видите на пазара. Говори се на толкова много езици (някои от които трябва да са англииски, ама не бяха), че съм си го кръстил Вавилон. И не се разхойдаите там много късно. Париж - бях леко разочарован в началото (маи не си бях доспал). Но като вникнеш в атмосверата ще останете очаровани. Франсетата го карат доста лежерно, бавно и спокоино. Така че не се ядосваите ако някоя баба на опашката в магазина пред вас тръгне да пише чек за покупка от 3 евра и ви накара да чакате. Лувърът е невероятно място. Отделете си една седмица за да го разгледате. И не вярваите на табелките "снимането забранено". Вземете си фотото и щракайте на воля. Ако направите поне 5 хубави снимки - радвайте се. Аз не успях. Аифеловата кула е доста интересно място. Отделете и на нея малко време. Но в никакъв случаи не пропускаите да се разходите много, ама много наоколо. Зградите са невероятни. Искам да имам апартамент там. Сега събирам пари :wors: Ниагара, Детроит, Сиракуза - слагм ги заедно защото си приличаха. Преди 50-100 години са били невероятни места. Сега са почти призраци. Дупки по улиците, разрушени фабрики, нови хотели (това беше само един хотел и беше в Ниагара от американската страна). Мръсотия и криминални типове на всякъде. Не ходете там освен ако не искате да видите водопада. Той си заслужава. Балтимор - Мисля че бях попаднал в африканска държава. Всички бяха черни. Даже и полицаите. Мърляво и слънчево, индустрялен град. Макар и огромен. Филаделфия - Лабиринт, в които се загубих 4-5 пъти. Колкото и пъти да питах за забележителности, така и нищо не видях. Има интересна архитектура - типично американска. Има тухлени къщи, които са долепени. И са на поне 100-200 години. Все пак това е била първата американска столица. И е най-криминалният град в САЩ. Не бих отишъл пак. Делалуеар - сега цял щат. Там прекарах 4 месеца. Щатът има едно голямо предимство - данъците са по-малки. Иначе е селски щат - царевица,ферма,царевица,ферма. На брега има малко курорти, някои от които са доста гей. Всъщност това са геи-овете от Вашингтон и Балтимор. Приятно местенце. Няма престъпност. Може би заради това пенсионерите си купуваха там къщи за да доживеят живота спокойно. Там бих отишъл с удоволствие пак. Учтиви хора, слънце, спокоиствие, чистичко. А бе ...... искам да направя родината да прилича на него. Стига толкова за сега.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ефес - красиво място , най-старият град, който е разкопан и изложен за разглеждане. Невероятна древна архитектура, театър за няколко хиляди души. Лошо - мръсотия. Няма поддръжка, все едно е в България. Кушадасъ - приятно курортно градче. Местните живеят в многоетажните сгради по хълмовете, долу са хотелите. Не много хубав плаж. Много златарски магазини, всякакъв алъф-вериш 24/7. Имаше целия Петък пазар, който в Събота сутрин беше разтурен и улиците почистени. Торонто - това е Вавилон. Всички националности, население колкото София и площ няколко пъти по-голяма. Голяма ( дори прекалена ) толерантност, чистота, спокойствие, ред, култура. С малки изключения аз искам така да е и България. Ниагара - моите впечатления са за едно много хубаво място, с много възможности за равлечение, хубаво за живеене и работа. Водопадът - за него всичко е казано !!! Драма, Кавала, ... - градове, които ( за мен ) се различават само по името. Почти като в Канада. Архитектура - 5-6 етажни кооперации, наблъскани много, но пак - чисто, приятно, слънчево. Плаж - много по-добър от Турция.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Солун - лудица абсолютна, коли навсякъде, моторчета, скутерчета и много хора.Най-красивото място е крайбрежната улица където са и най-скъпите кафета.Чисто е, навсякъде, а морето е кристално. Кавала - Аз го сравниих с Велико Търново, но на море :) По целия хълм застроени 3-4 етажни кооперации.Много тесни улички, придвижване или пеша или със скутер.Крайбрежна улица с кафета, вечерта почти всички са там, Интересна крепост почти на брега и естествено едно от най-красивите и интересни съоръжения там акведукта.Чистота, навсякъде, нямаше и един фас на улицата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мюнхен-С удоволствие бих живял там известно време.Чист и голям град.Модерни технологии.Всичко подредено.Метрото е супер модерно и бързо.Там е и стадиона на любимия ми отбор-Bayern Munchen :yanim:.Там също не се чувствам екстремно висок както в България...Веднъж на няколко дена виждам в София човек висок колкото мен или малко по-висок(а не съм някакъв гигант).Хората си живеят мирно.Имат много готини пазарчета и хлебарници(където винаги има мн. вкусен хляб и пресен естествено).Въобще града много ми хареса ;)

Редактирано от Mustis (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Никосия-Много европеиски град с стара част и нова и даже "suburbs" има.Определено бих живял там,морето е на половин час а това е най-големият град на Кипър които не е на бреговата линия.Има широки улици строени по времето на англичаните а сега се построиха модерни мъгистрали абе ние само може да се учим от Кипърците как се прави модерна пътна мрежа.

Ларнака-Следващиат град по големина в Кипър.Ларнака е доста мръсен град(в сръвнение с другите градове в Кипър ;) ) поради летището и пристанищета.Като цяло плажовете не много за предпочитане.А и британските бази са си монументи от друга епоха и са малко потискащи.

Пафос-Родният град на богинята Афродита.Определено куподжиски/турискически град има толкова дискотеки,барове,кафета колкото са и местните жители.Притежева хубави плажове и има невероятни рифове и подводни пещери.Има доста исторически забележителности от древно гръцките,римски(много добре запазена римска вила ако не греша беше с наи-добре запазената мозаика от онова време) и от почети всички колонозатори на кипър( а те са доста) е останало по нещо.

Паралимни-Това е града където местните ходеха на почивка и наистина има защо града е сравнително малък като селското спопанство до скоро е бил главният поминак но пък плажовете могат да се мерят с тези в френската ривиера и като цяло в града масове се строяха хотели и сигурно ще измести Пафос като главен град за туристите.

Chicago-Много интересен град,населението му е колкото на България а в по голямата си част построиките са максимум по два, три етажа.Друго което прави впечетление(особено през лятото) е че влажноста на въздоха е по висока от Кипър ,поради езерото Michigan.Не бих казaл че Chicago e по чист от София но имат много повече зелени части и имат изключително много изкуствени езера.Има какво да се иска още от пътната система, но тя непрекъснато в процес на подобраване и разширяване.Определено има квартали които ние им викаме "заключваш колата,снижаваш се и караш бързо" но за мои късмет те са главно на източната част на града а аз съм в северната част.

Атина-Откачен град.София си е направо чиста сравнение с Атина.Трафика в София си е излет в природата в сравнение в този в Атина, секи кара както си иска и много бързо,а моторите и моторчетата са си бонус само чакат някои да ги закачи от тук от там.Улицита са от плачевна нужда от разширяване но то просто няма на къде,зградите са толкова близо една до друга че между тях трябва да минава на една страна.

Солун или Тесалоники както гърците го наричате е доста по добре от Атина.Солун като град бих го сравнил със София, но града има повече зелени площи малко по чист е и като цяло е доста по подържан и с по големи улици.Ако живех в Гърцият това ще е града за мен, се пак нали си е наш,Български.

Това са градовете в чужбина в които съм се заседял повече за една или друга причина

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хайделберг - кофти Франкфурт - не толкова кофти Страсбург - горе-долу Прага - супер Копенхаген - хич та хич не е зле Стокхолм - идеалът ми за град. Не изпъква с нищо, просто всичко е уредено, готино, приятно и хората са свестни. Аз от това какво повече мога да искам? Ходил съм на доста други места, но нали знаете, че между турист и имигрант има разлика ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Париж - останах очарована от този град. Не знам влюбих се в него, особено в старата част на Париж. Може би защото по това време бях влюбена, а може би защото самия Париж има някаква много приятна романтична атмосфера. Архитектурата е breath taking, а множеството музей са рая за всеки човек интересуващ се от изкуство. И 20 години няма да ми стигнат да се налюбувам н Лувъра, а площада на художниците беше истинско приятно преживяване за мен - цялата суматоха и творчество, което витаеше във въздуха. Пак бих отишла там.

Кан - слънчево, подредено, чисто и с атмосфера. Като пристрастена към киното личност се разходих по опънатия червен килим по стълбите на залата, където се провежда филмовия фестивал и огледах алеята с отпечатъци на известни личности. Интересно място.

Ница - още един град във Франция, в които съм влюбена и съм си наумила преди да умра, поне още един път да отида там и да остана за повече време. Завладяващи гледки има този град. Хем модерен, с много добра инфраструктура, хем има и запазени от преди много години римски постройки - бъдеще и минало в едно. Има много интересни неща, който могат да се видят - особено приятни са разходките по малките улички, на които има малки и приятни магазинчета наоколо...и големия площад Мансен, с величествената катедрала и фонтана, където човек може да си поседне за едно обедна почивка и да се разхлади през топлото лято. Помня, че имаше (е тя сигурно още си е там), една много красива православна църква - Николската църква май се казваше и вътре имаше уникални икони. Много интересен град, определено. Била съм там само през лятото, но имам приятелка, която преди три години се премести от Лион в Ница и ми каза, че и през зимата е много красиво.

Флоренция - пак ще ви говоря за музей и катедрали Публикувано изображение Няма как - там ги имат в изобилие. В "Санта Кроче" лежат останките на много известни художници и изобретатели - ако не ме лъже паметта, там бяха останките на Да Винчи, Исак Нютон, Галилео Галилей и други. Много интересен град. Има и още една голяма забележителност и това е българската екскурзовотка - Здрава, която живее там. Едва ли има по-жизнена и забавна бабка, която може да ви покаже Флоренция ;)

Пиза - ами...освен кулата (което измислихме с брат ми и кака ми как да я гътнем), да ви кажа няма нищо кои знае какво :)

Ефес - ако има кой да ви разведе и добре да ви разкаже историята на града (вкл. и няколко пикантни историики, като тайния проход от библиотеката към публичния дом), съм сигурна, че на всеки би му било изключително интересно. Ако може и да не пече толкова слънце ( и по възможност да не ви се случи, някоя китайка да ви настъпи по чехъла и да го скъка както се случи с мен - цял Ефес босичка го обикалях...леко подскачйки) Публикувано изображение

Виена - вълшебен град. Чист, подреден и доста интересен. Най-големите ми емоции там са струпани на Пратера, нали съм едно голямо дете и дай ми люлки да се люлея. Ама не се качвайте на някой от тях, особено, ако не сте свикнали да висите с главата надолу :)

Пекин - едва ли някога съм се чувствала толкова малка и незначителна в някой град. Но Пекин е...огромен. Много мога да изпиша за него. Контрастите са големи, строителството е масивно, а китайците са много и не говорещи английски. Съвсем друг свят е там, тотално различен.

Мюнхен - тръгнах с нагласата, че няма да ми хареса и не ми хареса :) И германците не са най-приятните хора...или поне аз не срещнах такива.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Сладур, ти кога намери време да ги обиколиш всичките?!?! ;) Човек ще рече, че в Бг не си стояла хахах :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сладур, ти кога намери време да ги обиколиш всичките?!?! :speak: Човек ще рече, че в Бг не си стояла хахах :P

О, стоях, стоях :) Даже доста съм постояла ;)

Пътувах предимно вакациите. Всъщност повечето пътувания бяха доста импровизирани и сколасани в последния момент - май само за САЩ и Китай беше подготвено всичко месеци преди заминаването (макар, че се успах, когато трябваше да ходя да си взимам визата за САЩ и няма да ви казвам какъв цирк беше :ph34r: ). Всъщност по време на всичките ми пътувания имаше някакви страхотни изцепки, особено в Щатите, защото бях сама и само на 13 години...ако седна да разказвам, ще трябва да преименуваме темата не на "Впечатления от чужда държава", а на "Смехории в чужда държава" :ph34r:

П.П: Росенчо, споко, измилила съм го вече ;) Ако ме приемат да уча в Дания (Мери, ако забравя ми припомни да те почерпя Публикувано изображение като дойда ) ще си извадя карта за намаление за пътуване и си хващам някакъв траспорт и му мисли като дойде (разбира се от България ще взема отлежала ракия и детски книжки). Тъкмо обяснявам на майка ми, че другото лято мисля да ходя на бригада в Ирландия (не само заради бригадата ами и заради Ирландия...едни от любимите ми писатели и журналисти са все ирландци) и си правя някакви сметки къде да ходя, та тя малко на криво ме изгледа, ама утре ставам на 18 и да му мисли тоя свят Публикувано изображение

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ефес наистина е страхотен - направо ми отнесе акъла, обаче не бих искал да живея там или поне не днес.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ехх, що не беше по-близо Китай ;(

Сао Пауло - не ходете там. Малко са местата, на които има толкова бедност и мизерия събрана на едно място.

Рио - задължително да го посетите. Маракана, Корковадо (статуята на Исус), Захарната буца (sugar loaf), Копа Кабана и Ипанема и задължитено да удряте по няколко кайпирини ;) на всеки няколко часа :yanim:

http://img118.imageshack.us/my.php?image=dsc0627zb3.jpg

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Торонто- Голям обширен град. Високи постройки, особенo небезизвестната на всички кула - CN Tower .Великолепна постройка. Имах удоволствието да се кача и да видя града (и не само него) от доста високо. Ресторанта, който се намира на кулата, прави една пълна обниколка около оста си за около един час (72 минути).

В този град има всичко (в буквалния смисъл на думата). Задръстванията не са рядкост, но за град , който е с около 3.5-4 пъти повече население от София и около 5 пъти по голяма площ, имат много добра организация. Чистота,организация и няма страшно замърсения въздух, като типичните големи градове, които се дължи на течението от езерото Онтарио. Може доста да се напише, но може би по-късно ...

Хамилтън (Канада) - Половин милионен град, който е на площ колкото София, с много зеленина чисти, но в долната си част е с не много чист въздух, който е дело на двата огромни металоргични комбинати. В горната си част града е бил като вилна зона , но това е било преди около 30-40 години, сега града се развива в южна посока. Почти никакви забележителности, което го прави много спокоен за живеене град. На 60 км.(40 минути) от Ниагарския водопад и на същото разстояние, но в другата посока, от Торонто.

Ако дойдеш до щата Онтарио (Канада) и не видиш Ниагарския Водопад, е все едно да идеш до Рим и да не видиш папата. Това е гордоста и най-голямата атракция в Канада и да не забравяме факта, че е и едно от 7-те чудеса на света.

Прекрасен град. Това е Лас Вегас-а на Канада. Подреден от всякъде и с много разнообразни атракций, като започнеш от мозея на восъчните фигури на Мадам Тусо та стигнеш до Дисни Ленд. Този град и по-точно водопада, трябва да се видят, защото думите няма как да опишат чувствата, които те обземат при гледката на това чудо наречено :

Niagara Falls .

Редактирано от radkodj (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ехх, що не беше по-близо Китай ;(

Сао Пауло - не ходете там. Малко са местата, на които има толкова бедност и мизерия събрана на едно място.

Рио - задължително да го посетите. Маракана, Корковадо (статуята на Исус), Захарната буца (sugar loaf), Копа Кабана и Ипанема и задължитено да удряте по няколко кайпирини ;) на всеки няколко часа :baby:

http://img118.imageshack.us/my.php?image=dsc0627zb3.jpg

Ех, Бразилия, Бразилия.... :wors:

Аз съм си наумила нещо за там, но има време.

лагодаря за информацията - някой ден може да ми е от полза :clap:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Париж- много красив град, но скъп.Нотр Дам е изумителна, Сент Шапел е впечатляваща,Лувъра- неизбродим,а трябва да се посетят толкова много места. .Това е на пръв поглед. Иначе претоварен трафик, клошари, преуморени хора.Почивният ден е понеделник,паркира се чрез избутване,кафе се пие на крак отвън,защото на маса вътре е пет пъти по скъпо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Франция - от последното ми съвсем скорошно посещение там се убедих за пореден път, че франсетата са гадни и студени пустиняци, които не искат да обелят и дума английски.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Будапеща-много голям град с ужасно движение.Парламента е много красив.Дунав,красиви църкви,замъка който задължително трябва да се посети.

Братислава-малко спокойно градче.Населението му е едва 200 000.Без забързани изнервени хора.Няма много история.

Прага-Град с доста забележителности.Карлов мост,часовника със сменящите се фигурки.Много туристи от цял свят.Всичко е безбожно скъпо.Бирата на мен ми хареса.

Кутна Хора-Посетих града на път за Прага.

Безспорният бисер в туристическата обиколка обаче е прочутата църква-костница. Тя се намира в Седлец и е изработена от костите на 40 хиляди мъртъвци.

Историята разказва, че в 1278 г. крал Отакар II Бохемски изпратил абат Седлец в Светите земи с дипломатическа мисия. Оттам той донесъл пръст от Голгота, която разпръснал в гробището на манастира. Така то добило статус на Света земя и станало изключително известно не само в Бохемия, а и в Централна Европа. За богатите и знатни чехи, поляци, баварци и белгийци било въпрос на чест да бъдат погребани именно тук.Гробището бавно се разраствало, но внезапно по време на чумата през XIV в. се наложило да бъде още повече разширено, за да приюти тленните останки на още хиляди души. Така мъртъвците в него станали 30 хиляди. Това е цифра от 1318 г., която е нараствала с всяка изминала година. През 1400 г. в гробището била издигната готическата църква "Вси Светии", която през XVIII в. била леко променена в бароков стил от Сантини.След войните различни части от гробището постепенно започнали да се ликвидират. Костите от изпразнените гробове се трупали на огромни пирамиди във формата на камбани по ъглите във вътрешността на църквата. За тях отговарял полусляп монах.Между 1703 и 1710 г. обаче в свои ръце нещата поел Франтишек Ринт. Именно негова е идеята да украси с намиращите се вътре кости църквата. След като ги обработил с хлор, той започнал да ги нанизва в най-различни форми. Направил гигантски полилеи, свещници, чаши, герб на рода Шварценберг, арабески по стените и т.н. Най-впечатляващ е централният полилей, за направата на който са използвани всички налични кости в човешкото тяло. Идеята на Ринт била създаденото от ръцете му да напомня за временността на човешкия живот и неизбежната смърт.

За Кутна Хора може да се напише още много, но едно е вярно: тя е от местата, които човек неизбежно се зарича да посети отново ....

Не се сдържах да копирам малко информация за църквата.Пирамиди свещници,полюлей дори герб от кости.

Бърно-Заслужава си да се посети,красива катедрала,приятно е да се разходиш из старата част на града.

Мюнхен-Бях там само за няколко часа.Тогава избраха новия Папа,катедралата беше пълна с хора,пееха църковни химни,доста впечетляващо беше.

Люксебург-Град-държава,безмитна зона.Спокойно,чисто място.

Виена-Един от любимите ми градове.Много красиви сгради,музей.Пратера на мен не ми хареса доста съмнителни типове,негри те приканват да се качиш на техните атракциони.Виенското колело е наистина огромно.Придвижването с кола е доста сложно.Почти всеки път се губя там.

Париж-доста хора преди мен описаха града.Хареса ми.Качих се на Айфеловата кула пеша(до втория етаж,по-нагоре дават само с асансиьор)доста зор видях,но си заслужаваше.Триумфалната арка на живо ми се стори много по-голяма.

Барселона-Мечтаех си да отида там.Наистина си заслужаваше.Саграда фамилия е най-красивата църква която съм виждал.Гауди е гениален архитект неговите сгради са символ на града.Атмосферата в Барселона е невероятна слънце,море млади хора.Испанците са много дружелюбни приятни хора.

Монако-Тихо спокойно градче.Без шумен трафик,без клаксони на автомобили.Никой не смущава спокойния живот на милионерите.Скъпи яхти,коли.Магазини на маркови стоки.Просто мирише на пари.

Кан-Не ми хареса.Някак си стар и овехтял ми изглеждаше този град.Имаше много хотели който преди 30 години са били модерни.

Пиза-Наистина освен кулата(която наистина е много красива) и другите две сгради който са построени на площада няма какво друго да се види.Катастрофирах в Пиза и нямам добри спомени от този град.

Верона-града на Ромео и Жулиета.Най голямата забележителност е терасата на Жулиета под която Ромео е пял.Голям Колизеум,красиви площадчета и улички.

Падуа-Там е починал св.Антоний-някакъв католически светец,града е препълнен с религиозни хора дошли на поклонение.

Венеция-Доста е изписано за този град,наистина трябва да се посети,много е красиво.Това което ме изнервя когато отида там са тълпите от хора.Туристи от цял свят са изпълнили тесните улички.Трябва да се помолиш някой да се отмести за да се снимаш на някой мост.

Болония-Градчето много ми хареса,малки тесни улички красиви сгради,там пак имаше наклонени кули.Италианците хич не могат да ги строят.

Равена-нищо особено.Там е погребан Данте Алигери.

Флоренция-Една от люлките на ренесанса.AciDBurn добре описа града.Много музей и отново много туристи.

Сиена-Добре запазен средновековен град.Според легендата Сиена е основана от синовете на Рем.Там се намира прочутия площад

Piazza del Campo,известен просто като IL Campo,е великолепен, леко наклонен площад с форма на мида,чиято настилка е разделена на девет части.

Там се провеждат конни надбягвания между кварталите в града.Може да сте ги гледали по телевизията.

Рим-Град който задъжително трябва да се посети.Влюбих се в него.Навсякъде лъха история.Няма смисъл да пиша за забележителностите,те са световно известни.Туристите пият вода от фонтаните водата е чиста,пробвах.

Ватикана-Базиликата Свети Петър е уникална,огромна,чустваш се като мравка пред величието на религията.Уникални художествени произведения.Най-добрите художници,скулптори са творили за църквата.

Неапол-огромен град.Хареса ми-крепости,площади.Пристанището е много красиво.

Помпей-Вулканичната пепел е затрупала града и е запазила града в автентичния му вид.Липсват само дървените части на къщите.Разхождаш се в град на 2000 години,влизаш в къщите на хората живяли там.Много е голям,доста обикалях,подбиха ми се краката от ходене.

Римини-доста голям,разлят град.Много вилички красиво е,центъра ми хареса.

Сан Марино-Най старата държава в Европа.Микробуса ми доста зор видя докато се изкачи на високото.Голяма крепост сред планините.Всичко е добре запазено.

Любляна-малко тихо градче,без много история,но притежава своя чар.

Истамбул-Усеща се Ориента.Много е голям,ужасни задръствания.Срещнах много българи,нямах проблеми с езика.Една вода не можеш да си купиш без да се пазариш.Босфора-границата между Европа и Азия.

Опитах се да пиша само няколко изречения за всеки град. Имам микробусче и всяка година обикаляме за по две седмици из Европа.Тази година съм в Швейцария.Снимки има в подписа който иска да разглежда.

Редактирано от bo6ko (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Барселона-Мечтаех си да отида там.Наистина си заслужаваше.Саграда фамилия е най-красивата църква която съм виждал.Гауди е гениален архитект неговите сгради са символ на града.Атмосферата в Барселона е невероятна слънце,море млади хора.Испанците са много дружелюбни приятни хора.

И аз мисля, че си градът си заслужава да се види!!! Надмина всичките ми очаквания...неописуемо красив с улиците си било то малки и тесни, Ла Рамблa или Passeig de Gracia, пълен с хора, с енергия, с живот...а ако и испанците говореха английски...

Относно Саграда Фамилия...църквата е много красива, поне частта, завършена от Гауди, но може да се спори дали това е най-красивото му творение. Така или иначе Гауди е НЕПОДРАЖАЕМ!

Искам да ида пак!

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нека тук всеки разкаже какво и къде го е впечатлило.

Привет!

Родом съм от гр. Москва, Русия (т.е. СССР) Публикувано изображение. Доста време съм живял там, но за последен път бях през 2004г. Впечатлява ме бързия напредък на страната. След кризата от разпадането, благодарение на президента Путин, Русия успя да излезе от кризата, в която беше изпаднала.

А за забележителности... Червеният площад - друго едва ли може да се каже. :speak:

Най-лошо преживяване... Ами знаете как е пиенето по руски Публикувано изображениеПубликувано изображение

Много ме впечатли най-големият концерт (записан в Гинес) на 6 септември 1997г., на честването на 850-годишнината на гр. Москва. Беше супер, а тълпата просто не се забравя... Градският транспорт в София е просто мравка, в сравнение с 3,5 милионата души тогава. :speak:

Общо взето е това... А, и не смятам да се връщам там. Поне засега. Мисля да е на запад...

Поздрави!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Франция - от последното ми съвсем скорошно посещение там се убедих за пореден път, че франсетата са гадни и студени пустиняци, които не искат да обелят и дума английски.

Аааа, намират се, намират се и такива дето си отварят устата на английски! Аз поне в Марсилия проблем не съм имала. Имаме и приятел французин, с когото комуникираме изцяло на английски, но е вярно, че повечето не желаят да го говорят и се правят на луди. Аз специално имам хубави впечатления от французите/тук също има едно семейство/, с което контактуваме и винаги са ми били по-приятни от немците/може и да съм предубедена/!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Франция - от последното ми съвсем скорошно посещение там се убедих за пореден път, че франсетата са гадни и студени пустиняци, които не искат да обелят и дума английски.

Че са гадни, гадни са но не съм съгласен че са студени.

Да ти кажа че и в Лондон на мене никой не е пожелал да ми говори на френски.

Иди в Германия, там редовно се навиват да ми говорят на английски.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Англия-много паркове,няма пътни полицаи,само камери,красиви малки еднотипни къщи,в магазините-дрехи по земята,много цветнокожи-смешно облечени(единия ръкав винаги им е свободен и го мятат насам натам),точни автобуси,грозни дрехи и маратонки,любезни(лицемерни),услужливи,бях за 6 месеца,скоро ще заминавам за още 6-8,добро заплащане,уважават труда и старанието,много стадиони за футбол,навсякъде,дъждовно,мрачно,много "пъбове",поркат бира много,и в повечето дискотеки-самос обувки,никакви маратонки или спртно-елегантни обувки

Редактирано от stambeto23 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...