Премини към съдържанието
StRikInG

Dell XPS 1645 - недостатъчно бърз / хардуерен проблем ?

Препоръчан отговор


Здравейте,

 

Здравейте, от 1 година и нещо лаптопът ми вече не работи така както работеше преди. Имам следната машина : Dell XPS 1645 със следните хардуерни характеристики (извинявам се че има малко излишни неща на снимките, взех ги от регистрацията ми в Dell) post-40797-0-00450900-1421255687_thumb.j post-40797-0-81284800-1421255699_thumb.j

 

Вярно, че вече е на 4г и малко (но това не е започнало сега както казах), ама с тази конфигурация мисля, че трябва да си върви като пушка все още (ползвам Windows 7 SP1 EN (MSDN-TechNet) [12.05.2011 New ISO files] - чиста версия от замунда / не съм инсталирал никакви updates след инсталацията му). 

 

В какво се изразява бавенето. Малко е сложно, но ще се опитам да го обесня. Често лагва за секунда като мърдам икона от десктопа, бави при всякакви действия - отваряне на My Computer, папки, кликане по разни опции или сайтове. Местене на отворени "прозорци" (дърпам прозорец на отворени папки примерно и той тръгва след секунда). Примерно едно действие мога да го извърша без да лагне и след секунди да го направя отново и да лагне. Случвало ми се е (не знам от какво се дължи), пускам филм и след няколко минути започва да насича през няколко секунди. Рестартирам, спирам всичко което върви, спирам нета и пак.Пробвам с KMPlayer, BSPlayer, VLC. Не мисля, че е от драйвърите ми. Защото всеки път като го преинсталирам, първо инсталирам основните за да работи машината и после с програми като "Driver Genius" намирам нови версии на всички драйвъри (внимавам и какво инсталирам, защото по някога предлага разни неща, които са ненужни). Последният път, тъй като не можах да открия работеща кракната версия на горепосочената програма, ползвах още 1на, 2ве + онлайн сайт, който прави същото и което не успявах да изтегля, го търсех по версия на драйвера в google и намерих почти всички до последни версии, като изключим някакви части от драйверите за chipset-а, тъй като не успях, моите бяха много стари и update-нах някои от тях, но не успях всички (ако имате нужда от пълен списък, точно какви драйвъри ползвам, моля да ме опътите как мога да го създам). Когато го преинсталирам, се държи доста по-добре. Смених му пастата на процесора с някаква доста хубава уж (10-12лв струваше), но това беше преди година и нещо, сега трябва да я сменям пак. Защото като цяло лаптопа има проблем с температурата. Ако не правя почти нищо, държи 60 градуса. В момента имам Chrome с 8 Tab-a, и слушам музика от тубата - 66 градуса държи средно. Забелязал съм, че като вдигне 75+ и започва да работи по бавно, но това е нормално и гледам да не го държа дълго време на 80 градуса (вдига ги не много трудно), защото не е хубаво. Тук имам един въпрос, освен пастата на процесора, има ли паста на видеото, която се сменя? Не знам, дали ще има голяма разлика, ако се разглоби целият и се почисти, защото аз чистя само под задният капак - вентилатор, радиатор и пастата както споменах вече.

 

Процесорът не се товари излишно, ако забие на 20/20+ процента, повечето пъти нещо е забило, защото аз му давам постоянно Sleep и след рестарт се оправя. Рам паметта си ползва нормално около 60/70%. Понякога работи доста добре, сега примерно уж става. Имам чувството, че като зареди всичко в паметта си ли не знам и работи по-добре. Но като цяло няма нищо общо с това, което беше преди. И това се случи изведнъж си спомням, мислех че като го преинсталирам ще се оправи ама вече не е същият, знам че остарява ама с тези спецификации не мисля, че трябва да създава все още проблеми, рано е! 

 

Правил съм му всевъзможни тестове на хардуера с Hirens.BootCD.14.0 и с Dell Online Tools. Хард диска, има известно количество "сиви" сектори, с по-висок response, но нямах никакви критични. Рам-а ми не намира никакви грешки по-нея. Видео показва ОК, процесора показва ОК. Не знам, чудя си да не би да има бъгави драйвери, ама аз всеки път гледам да ги обновявам, за този модел малко трудно се намира всичко up to date, което ти трябва ама уж горе долу се справям. Последно е преинсталиран преди 1 година, сега скоро пак мисля да го правя, просто нямам време сега.

 

Като цяло това ми е проблемът, надявам се да съм го обяснил добре и да съм дал подробности, които могат да ви помогнат. Ако имате някакви други въпроси, питайте. 

 

Машината е проверена в групата "HiJackThis логове" и е чиста.

 

Единственото, в което съм сигурен, повтавям се, но лаптопа определено не работи толкова бързо, колкото трябва да работи. Дано заедно с общи усилия да успеем да го "оправим". Мога да направя какво кажете, имам опит и ще се справя. Само ми трябват съвети и стъпки...

 

Благодаря ви предварително!

Редактирано от StRikInG (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изтегли си HDD Tune. Направи Speed Benchmark.

С нищо няма да помогне това! Понеже диска е системен всеки път ще показва различни скорости и различен резултат от теста.

От същата програма се проверява смарт статуса - раздел "Health", след това се прави "Error scan" от който се качват две снимки едната с включен бутон спийдмап, другата без него.Спийдмапа показва бавни сектори на твърдия диск,а  чистият ерор скан само дефектиралите. Теста трябва да се зивърши без да избрана отметката quick scan.

Чакаме резултати, по описанието е почти сигурно че хард диска си заминава.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С нищо няма да помогне това! 

Какво като е системен? Когато бях само със един диск имах почти максималната скорост! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това че е системен може да доведе до повече дропове в графиката. Като пуснеш торент клиента и той почне да пише по диска прави дроп в графиката. Достатъчно е и Windows точно в момента на теста да реши да чете нещо някъде и си готов - графика която казва "бавен диск", ама реално не е така. Точно поради тая причина тя не е меродавна и там не можеш да засечеш с категоричност повредите. Начините ги споменах по-горе. Просто са по-сигурни.

Редактирано от Игнатов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не се карайте :) Игнатов е прав... Ще кача резултатите по-късно днес

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това че е системен може да доведе до повече дропове в графиката. Като пуснеш торент клиента и той почне да пише по диска прави дроп в графиката. Достатъчно е и Windows точно в момента на теста да реши да чете нещо някъде и си готов - графика която казва "бавен диск", ама реално не е така. Точно поради тая причина тя не е меродавна и там не можеш да засечеш с категоричност повредите. Начините ги споменах по-горе. Просто са по-сигурни.

Че ще има дропове това е ясно но ще може и да се види максималната скорост. 

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не винаги. Лично с този тест дроповете на старият ми хард се случваха в началото на теста, когато са най-високи скоростите.  Ето стандартен тест на здрав харддиск. Когато дроповете са в началото няма да видиш максималната скорост. Е, като направиш 2-3 пъти тестовете ще разбереш максималната скорост.

За да се разбере дали хард диска е проблема трябва да се изследва минималната скорост. С изхабяването на хард диска се появяват лоши и бавни сектори. Това е нещото, което забавя работата, а не максималната скорост. Този тест обаче не може да покаже бавните сектори, ако съществуват, защото освен скоростта на диска при теста влияе и системата отзад и всички програми които са пуснати. 

Затова се прави сканирането за грешки. То проверява директно състоянието на диска. Затова е и по-точно, Speedmap-a също е по-точен. Но още по-добре е да се тества под DOS.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, ето и резултатите:

 

1. Benchmark  - имайте предвид, че е правен докато компа си се работи на него...

 

2. Healt-check - обърнете внимание на оградените полета с червено

 

3. Error-Scan - изглежда чисто

 

4. SpeedMap - SpeedMap и Error-Scan са правени с почти никакви включени програми и не бях на лаптопа

 

Хайде сега да видим, това ще помогне ли с анализацията и какви ще са ни следващите стъпки.

 

Между другото си мисля, не знам дали  може да окаже толкова голямо влияние, но с изключение че лаптопа беше в сервиз първата година и предполагам, че малко или

много са го "поиздухали", не е разглобяван основно за да се почисти дъни и всички други компоненти. Както вече споменах, само вентилатор и радиатор са чистени и под 

капака квото се вижда ама то не е много. Мисля си дали може да има лоша проводимост или нещо такова, знам ли...

 

Ето какво ми се случи вчера при гледане на online stream с натовареност на CPU около 20% и около 76 градуса температура, рам 70% (от 4гб).

Случвало ми се е много пъти, и продължава да се случва, не знам от какво зависи. Този път като, че ли останових някакъв софтуерен проблем. Става следното

както гледам видео и изведнъж звука започва на насича много здраво и да пръщи, и лаптопа започва да забива брутално, едвам може да отвориш нов прозорец или каквото

и да е било. Спрях stream-a и отворих Task Manager-a, там нещата се променяха, но през повечето време ето какво беше положението: снимка

Мисля, че има някакъв проблем с driver-ите на звука, тъй като този процес след 2-3 мин. се успокои и лаптопа заработи нормално (малко по-бавно). Пуснах отново

stream-a и след малко се получи същото. Друг път ми се е случвало направо да забие тотално целият лаптоп, като гледам Online video. Този проблем ми го е правил и при

предишни инсталации на Windows-a. Просто в даден момент се появява, не знам от какво зависи.

 

Друго което, често започна да се случва (и преди се е случвало), ShockWave забива и ме пита browser-a дали искам да продължа или не, давам му да и страницата "отзабива".

Случва се доста често, винаги слагам последните updates, на каквото ме попита свързано с Acrobat програми работещи с browser-a (да не ги изброявам), макар че като се

замисля, то май само за Flashplayer ме пита...

 

Всичко това започва да ме навежда на мисълта, че може да имам някакъв лек хардуерен проблем, съчетан с не добри driver-и на някои компоненти.

Не знам, но както Кобрата каза "Продължаваме напред" :D, докато не заработи така както трябва.

 

Благодаря за досегашната помощ. Надявам се да се включат още хора ( разбира се, които разбират какво говорят :P ).

post-40797-0-29282500-1421346938_thumb.j

post-40797-0-35470300-1421346946_thumb.j

post-40797-0-23868500-1421346952_thumb.j

post-40797-0-03872000-1421346965_thumb.j

post-40797-0-42894900-1421347698_thumb.j

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Скапаният флаш е скапан не само на една ОС, а на всички. Адобе като цяло са боклуци, а продуктите им още по-големи. Нямаш хардуерен проблем, online strame-овете си забиват, понякога, заради флаш плеъра. Свали си 64 битова версия на Хроме и като цяло, ако може ползвай 64 битовите версии на програмите, защото те ще ти работят по-добре.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

bvbfan, според теб на 64 bit-ова машина, с 32 bit-ови програми ли работя?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Онова дето виждаш *32 означава, че ползваш 32 битова версия на програмата, която не може да се възползва максимално от мощността на процесора ти :)

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хард диска изглежда добре. Непонятно ми е защо показва възможни повредени сектори. Второто червено поле от Health статуса мисля че показваше евентуални грешки в комуникационният интерфейс между дъното и хард диска. Това обаче вероятно ще трябва да се провери в сервиз. 76 градуса е много, трябва да се почисти. Друг проблем може да е омазана операционна система.

Бенчмарка не знам защо има толкова много дропове. Странно е. При положение че на практика не са открити лоши сектори. Можете да пробвате тест на хард диска под ДОС с Hirens Boot CD.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами да то си пише, че грешките може да са причинени от повреден кабел. Аз вече съм му правил тестове с Hiren Boot под дос и на видеото и на харда и на рамта... всичко е ОК.

76 градуса си ги качва без проблем, примерно като пусна да върви филм или тубата и още някви неща. Самият лаптоп има проблем с високите температури, не са го измислили както

трябва охлаждането определено.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е Dell XPS е много качествена серия лаптопи. Не би трябвало да вдигат толкова високи температури.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Я си деинсталирай твърдия диск и контролера му от диспечера на устройства, без да маркираш изтриване на файловете. Рестартирай. Инсталирай си новите версии на флаш плеъра: ActiveX и plugin.

Пусни cleanmgr и след провера на С, маркирай всички ненулеви позиции и потвърди с ОК. Като свърши изтриването, рестартирай

Качи някъде:

%SystemRoot%\System32\Winevt\Logs\System.evtx

%SystemRoot%\System32\Winevt\Logs\Application.evtx

и дай връзки към тях.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Четя четя и всички си казахте различните мнения, само едно на горе обаче е малко по-вярно.

Въпросните проблеми компютъра ти ги прави заради температурите които качва. 

Предлагам да направиш следното, имайки предвид, че от толкова време ги качва тези температури, не знам дали ще успее да премахне проблемите на 100%, но нищо не пречи да се пробва.

Първо вземаш си малко по-качествена паста за процесора, не знам от къде я купуваш, но логиката е лесна. Отиваш до магазина и ако по принцип взимаш паста за 7 евро този път вземи за 15 евро. Разликата е усезаема.

Разглабяш компютъра. 

Нещо не ми харесаха тези грешки които се показват за твърдия диск, разкачи го и него, после със едно памуче напоено в спирт или нещо мъничко което го замества опитай да почистиш малко връзката от диска към дъното. Остави го да изсъхне.

Не искам само на процесора да смениш пастата. На този лаптоп вероятноста да имаш паста на видеокартата и северния мост е голяма. За това откачаш дъното от лаптопа и сменяш пастата на всички чипове които имат паста. Ако имат термо-лепенки слагаш паста вместо термо-лепенките. И както сигурно вече знаеш, слага се малко паста (не повече от малко грахово зърно). 

Изчисти добре вентилатора(ите) и техните отвори. Перките в повечето пъти можеш да ги откачиш и след това със една стара четчица за зъби и дясната ръка могат да бляснат :ph34r: . Погледни как е изхода на въздуха, той много прах събира по принцип. От там съм вадил втвръднала в малка плочка прах, гледаш по формат прилича на резнат хаш, но това е илюзия, черно е, прах и други гнусотий са. Махай ги от там.

 

С истинно изчистен компютър виж как се държат температурите, сигурно по-добре!

 

Но, не спирай до тук, отиди до сайта на Dell, и свали драйвърите за твоя модел. Погледни с [примерно AIDA64] какви части точно имаш, и свали точните драйвъри. Сложи ги на флашка или диск или каквото ти е удобно.

Преинсталирай след това ОС-а и сложи само софтуера които ти е на истина нужен. Опитай се да заместиш най-често ползваните програми със преносими/portable версий на същите (това не включва антивирусната програма! Гледай тя да ти е оригинална!). Те не товарят (толкова) регистрите, сервизите и другите глупости на windows. 

След това, внимавай какво инсталираш и тн...

 

Ако мислиш, че ще ползваш лаптопа в дълготрайно бъдеще събери пари да смениш твърдия диск и от сега си качи важните неща във някой облак.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дискът изобщо не изглежда добре, дори изглежда зле.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тоя DELL определено е за сервиз и профилактика.................тази серия им е една от най-сполучливите.За една година кой знае колко прахоляк е събрал а пастата може и да е станала на тиксо.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само ъпдейтвам темата. Преинсталирах го, сложих най-новите драйвери с програмата drive booster 2 (много е добра тази програма...), отворих го, почистих го много добре, сложих паста artic cooling mx2 на cpu и gpu и в момента изглежда много по-добре от преди. Средната температура на cpu падна между 50-60 градуса(като започна повече да го товаря, качва до към 67, но определено има около 10 градуса чувствителност от преди това), на gpu общо взето е с 5-6 градуса под моментната на процесора, диска държи от 40 до 50макс за сега температура, като Piriform Speccy казва, че до 50 за драйва е OK. Благодаря за помоща, за сега съм доволен от резултата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.