Премини към съдържанието
От 1-ви септември 2021 г., вход във форумите ще е възможен само с имейл адрес вместо потребителско име. Ако не помните имейла с който сте се регистрирали, вижте го в настройките на профила си. ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Почина Желю Желев


Препоръчан отговор


Почина Желю Желев

Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 г. Той бе и сред създателите на СДС

655-402-zheliu-zhelev.jpg
На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев, който беше държавен глава на България между 1990 и 1997.

Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 г.

Той бе и сред създателите на СДС.

Само преди три дни той участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Желю Желев е роден 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Област Шумен. Завършва философия в Софийския университет през 1958 г.

В периода 1961-1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на СУ. През 1974 г. защитава кандидатска, а през 1988 – докторска дисертация.

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията „Култура и личност“ в същия институт.

През 1967 г. завършва книгата си „Фашизмът“ , но тя е издадена 15 години след това,

чак през 1982 г., в 10-хиляден тираж.

Три седмици след като излиза, тя е забранена и изтеглена от книжарниците, тъй като се виждат прилики между фашистката диктатура и социалистическата държавна система. Все пак са били продадени вече около 6 хил. екземпляра.

През февруари 1990 г. е създадена Федерацията на клубовете за демокрация с председател Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав – Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова.

Д-р Желев е съосновател на СДС.

Президент е на България от 1990 до 1997 г. За първия мандат от 1990 до 1992 г. е избран за председател (президент) от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. По негово предложение за вицепрезидент е избран Атанас Семерджиев.

На 12-19 януари 1992 г. д-р Желю Желев печели преките президентски избори. За втория мандат от 1992 до 1997 г., след законодателни промени, е избран за президент в екип с вицепрезидента Блага Димитрова.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochina-zheliu-zhelev-6030889

Мир на душата му!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Приемайки Конституцията на Александър Лилов , спести комунистически кръвопролития на народа ("Нека танковете да дойдат !" - Петър Младенов по време на милионен митинг за демокрация), но пък ни прати в блатото на грабеж и беззаконие....

Кой може да съди ?!

Мир на праха му !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На президента Желев се падна честта да води страната в най-смутното време от най-новата ни история. Доколко успя или се провали, това ще имат право да отсъдят едва внуците ни. 

Мир на праха му!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Простотията не била болест по конете.На няколко пъти имах възможността да контактувам с Желю Желев.Дори и като президент, а и след това си беше обикновен и хрисим човек, а не гнусен тарикат-мошенгист за разлика от политическата сволоч.

За по тъпичките, като Анне, които не са чели книгата "Фашизма" ще кажа, че никъде Желю Желев не прави сравнение м/у фашизъм и социализъм.

В книгата просто се показват основните белези на устройство на фашисткото общество.Тоталитарен режим, еднопартийна власт.Ръководна роля на партия

И всеки един,  четейки книгата, неволно правеше сравнението с БКП. Тоталитарен режим, еднопартийна власт и ръководна роля на партията закрепена още с член 1-ви от конституцията.

Това, че баба ти и дядо ти не знаят тези неща, говори много лошо единствено за тях.


Линк към коментара
Сподели в други сайтове

==================

Какво ще кажеш за това:

П.С. цитата е от друго място (форум)...

Приятел!

Не е хубаво с единият си ник да пишеш едно, а когато не ти изнася да си "Бен Гъзаря"! И с  двата си един и същи! - Иван...от Криводол!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мъртвите или добро или нищо. Аз нищо добро не мога да кажа за него, така че от мен толкова. Нека Бог да го съди!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мъдростта на президента

В памет на президента Желю Желев (1935-2015)

 

6493_big.jpg

Днес, 30 януари 2015, на 79 години, си отиде Желю Желев – първият демократично избран президент на България.

Философ, дисидент, общественик, държавник, една от най-ключовите фигури в новата ни история.

През септември 2014, президентът Желев издаде своята книга „Митове и легенди за българския преход”, в която смело говори за лъжите, илюзиите и заблудите на прехода. За истината, която не винаги умеем да виждаме...

И понеже, едно от най-важните неща е да имаме очи за мъдростта, днес ви припомняме няколко важни послания, които президентът Желю Желев отправи към България и българите в едно от последните си интервюта през изминалата година (19.06.2014, „Дневен ред, ТВ 7).

Защото мъдреците трябва да бъдат слушани. И помнени.

 

За грешките на прехода:

„Имаше едно нещо, което беше фатална грешка на прехода, поради което той беше провален...

На кръглата маса ние разрушихме цялата тоталитарна система на комунизма, това е първото, което се прави. Но...фатална грешка направихме – това, че не осъдихме комунистическата партия за национално предателство на българския народ и държавна измяна спрямо Република България... Политиката – България – 16 репуплика на Съветският Съюз....Трябваше да  бъдат осъдени...И трите Пленума на ЦК на БКП....Най-унизителното, най-гнусното в случая е, че те искат не да направят преврат,  както направиха опит превратаджиите в Москва, те искаха да заличат една многовековна държава, хилядолетна държава.”

За това как се излиза от политическата ни ситуация на безпринципни коалици и честата смяна на власт:

„ С кой крак ли? С десния!”

За външнополитическата ориентация на България:

„България не бива да бъде нито русофислка, нито американофилска, нито немскофилска. Неслучайно, на времето, цар Борис, когато вече се установил като държавен глава, го питат – Царю, как според вас върви сега управлението? Лесно ли се управлява? И той казва – много трудно се управлява държава, където 1/3 от населението са русофили, другата трета са германофили, третата трета са англофили. И само аз съм българофил в тази държава!”.

За живота, след като си преживял загубата на най-близките:

„Животът продължава, необратими са нещата, освен да пазиш винаги свежа паметта за мъртвите близки”...

 

http://www.lentata.com/page_6493.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Със спама до тук!!!

Това е тема за смъртта на Ж. Желев, а не за живота му, дисидентството и предположения какъв може би не е бил.

Достатъчно теми има из форума, където можете да избълвате змиите и гушерите, водени от собствената си злоба и простотия!

 

 

--------------------------------------------------------------

 

 

Светла му памет!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Приятел!

Не е хубаво с единият си ник да пишеш едно, а когато не ти изнася да си "Бен г*заря"! И с  двата си един и същи! - Иван...от Криводол!

Къде ги видя тия два ника?

П.С. може да почетеш и тук ако желаеш: http://news.ibox.bg/material/id_78898187/fpage_2/#clist

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мир на праха му. От всички български политици които се смениха по времето на така наречената демокрация само към него съм изпитвал уважение. Единствено тои си остана беден и верен на идеалите си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мир на праха му!

Не разбрах  защо бившият министър-председател Иван Костов скандално не уважи поклонението пред тленните останки на първия демократично избран президент Желю Желев. Може би Костов е много злобен и отмъстителен човек,  който  не прости на Желев за Боянските ливади. или Костов доказа, че е мизантроп?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване