Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

inteza_22

Dolby TrueHD или DTS-HD на по-стар ресивър

Препоръчан отговор


Здравейте.Не отдавна за домашно кино избрах и купих един видео проектор.Голяма глезотия,спор няма.И понеже въпросният проектор си има вградени говорители,до няколко дена си гледах филмите озвучени от него,докато не се замислих,че за да е пълно домашното кино и за да допринесе към удоволствието от гладането на филм,ще трябва и съраунд система.Към днешна дата най-доброто от към аудио формати е Dolby TrueHD или DTS-HD(ако мога така да се изразя).Сега,може тук и да бъркам,но мен специално ме интересуват тези два,защото пълните blu ray издания излизат именно с един от посочените формати.Та сега на въпроса.Един по-стар ресивър с аудио декодиране DOLBY DIGITAL и DTS ще успее ли до известна степен да се справи с по-горе посочените формати?Ако реша да купя някой втора ръка(примерно) ще изкара ли съраунд звук?Тук искам да поясня,че съм далеч от постигане или търсене на абсолютното съвършенство и не възнамерявам да инвестирам огромни суми в модерни колони и ресивъри.Именно и за това съм се насочил към нещо по-старо,като риска,че ще се лиша до някаква степен от качество,ми е известен.И като цяло дали ще ми трябва нещо повече от ресивър,за да изкарам 5.1 канален звук от лаптопа.Конфигурацията,която използвам в момента е лаптоп+проектор(свързани с HDMI кабел) и сега към нея искам да добавя система за домашно кино и изобщо не съм сигурен какво точно ще ми е необходимо.
Е горе долу е това.Ще се радвам за вашето съдействие.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей,

Според мен е силно препоръчително да си изградиш ясна представа и концепция за това какво желаеш да постигнеш като финален резултат в системата си и едва след това да преминеш към търсене на конкретни компоненти.

Новите формати често са интересно нещо, но мисля, че фокусът ти би трябвало да е в малко по-различна посока. За мен е далеч по-важно системата да е изградена от качествени и добре подбрани компоненти, които да са способни да предложат наистина качествено звучене в твоето помещение, отколкото да се търси на всяка цена поддръжка на най-новите формати. Иначе казано, аз винаги бих избрал кино система от висок клас, на която да слушам примерно DTS, пред домашно кино от Техно*** магазините, на което да слушам DTS-HD.

 

Конкретно на твоите въпроси - пълните blu ray издания имат повече от един аудио поток. Ремуксите по нашенските торенти обикновено също предлагат избор на вариантите за аудио възпроизвеждане. В DTS-HD  се съдържа стандартното DTS ядро - така, че дори филмът който гледаш да има единствено DTS-HD звук (което е малко вероятно) рисивър от по-старо поколение би могъл спокойно да възпроизведе от него стандартен DTS звук. При Dolby TrueHD вероятно ще се налага да разчиташ на допълнителните аудио потоци записани на конкретния диск/файл.

 

За изграждането на кино система в твоя случай би имал нужда от:

 

- Кино рисивър с HDMI repeater - някой от най-ниските модели рисивъри от близкото минало можеха само да препредават звука от HDMI входа към HDMI изхода, а за да се изкара звук на колоните свързани към рисивъра имаше нужда от допълнителен оптичен или коаксиален кабел. При тези рисивъри в спецификациите обикновено е упоменато, че става дума за HDMI switcher, а не за HDMI repeater. Така или иначе тези модели са наистина стари и обикновено става дума за модели от най-ниския клас, но все пак е добре да го имаш предвид.

 

- 5.1 Озвучителни тела - обикновено тук потребителите правят най-големи грешки, търсейки задължително големи колони, с куп говорители, но на възможно най-ниска цена. Това твърде често е предпоставка за крайно компромисно звучене. Според мен е далеч по-правилно в случай на ограничен бюджет системата да се изгражда поетапно - първо 2 колони, после център, съраунди, суб и т.н. Озвучителните тела първо трябва да са съобразени в помещението, в което ще звучат, и едва след това с погрешно изградените стереотипи от рода на - колкото по-големи, толкова по-добре...

 

- Кабели - често твърде подценяван елемент в системата. Добрите кабели могат да разкрият истинския потенциал на една система също както посредствените кабели могат да осакатят звука на една прилична сама по себе си система.

 

При вече изградена система, в случай, че ползваш само лаптоп като източник, схемата на свързване би била - Лаптоп - HDMI - Рисивър - HDMI проектор.

 

 

Ако решиш да купуваш компоненти втора употреба, горещо те съветвам да се ориентираш към компоненти от близкото минало с остатъчна гаранция.

За съжаление в България е твърде честа практика да се продават антики събирани по европейските пунктове за скрап - някои ремонтирани от майстори със съмнителна рапутация, някой въобще неремонтирани. Човек, който има опит с подобен род техника би могъл да попадне и на интересни предложения, но такива обикновено са рядкост, а за прохождащ в областта ситуацията е далеч по-рискова.

 

Успех!

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателния отговор.Откривам доста полезна информация,но въпреки това имам все още неясноти.За техника втора ръка,предполагам всеки знае,в това число и аз,че бомби има винаги и шанса е 50/50.Просто на този етап не мога да отделя повече средства за качествена система.Общо взето се поизхарчих солидно покрай проектора,плюс това екран купувах,3D очила и т.н. За това и търся компромисен вариант,да закърпя положението за известно време напред,докато на събера подобаваща сума за нещо,вече на ниво.Именно и за това съм се ориентирал към нещо втора ръка.Домашно кино с плеар не търся,защото за източник на медия,ще използвам само лаптопа.Големи колони не търся-живея в апартамент и няма да е много удобно както за самия мен,така и за съседите.Така.Идеята ми е точна такава-сам да изградя системата,започвайки с ресивър и след това да продължа с останалите компоненти.И тук искам да те питам относно схемата която си посочил: "При вече изградена система, в случай, че ползваш само лаптоп като източник, схемата на свързване би била - Лаптоп - HDMI - Рисивър - HDMI проектор".Това означава че сигнала(аудио/видео) ще се обработва от ресивъра и ще се разпределя от него-като следва видео(проектор) аудио(колони).И тук ми е опасението,че по-старите не знам дали биха се справили с видеото(1080p/3D) за аудиото се разбра,че проблеми няма да има.За това си мисля дали някъде,с нещо(има някакви устройства HDMI splitter) сигнала не трябва да се отдели,като видеото минава от лаптопа на проектора,а аудиото на ресъвира и от там на колоните,за да не се губи от качеството на картината или да не се окаже,че старият ресивър съвсем е неспособен да предава 3D.С една нова машина такива грижи няма да имам-знам,но както казах,за момента не мога да гледам в тази посока.Даже вече имам и набелязани няколко примерни,на цена приемлива за мен:
1.  YAMAHA RX-V363
2.  Sony DAV DZ280
3. Pioneer VSX-417

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вярвам, че има смисъл да се отговаря на подобни теми единствено, ако питащият обръща внимание на написаните отговори.

 

От трите посочени от теб предложения единия модел изобщо няма HDMI, другия всъшност не е рисивър а готова минисистема за домашно кино без HDMI вход, а въпросната Yamaha (eдинствения от рисивърите, които си посочил, който всъшност има HDMI) - реално има HDMI Switcher  - за който споменах в предишната публикация и не предава към колоните звук постъпил чрез HDMI.

В описанията или упътванията на всеки рисивър пише какво може да приема и какво може да предава, а Google работи сравнително добре и напълно безплатно.

 

Цената на добър HDMI сплитър, с поддръжка на 3D и качествено аудио, е трицифрена - сума, която е далеч по-добре да инвестираш в приличен съвременен рисивър.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Напротив обръщам внимание,все пак тема съм пуснал,за да открия отговори които сам не намирам.На няколко пъти съм пояснил,че нямам намерения да инвестирам за момента в нещо ново.Три цифрена сума-ми тя може и да е 999.00.Това че съм попитал нещо тук,не ме прави неграмотен.Знам за какво и как се използва Google и от там съм тръгнал,за да стигна до този форум.Ресиверите които съм посочил са стари,за това едни нямат HDMI,други имат,но не могло да се изкара звук и т.н.За това е и темата ми.Целта е как и с какво стар ресивър(нямащ HDMI),като някой от посочените(стар,стар),да бъде свързан и използван за 5.1 канална съраунд система.Но от ровене в GOOGLE :P  се оказва,че и едни колонки Logitech 5.1 Z506(примерно) ще свършат същата работа,а именно google ме насочи към ресивър първоначално.На мен целта ми е една-да изкарам някакъв съраунд за филмите,при минимални разходи,защото пак казвам,не търся високото изпълнение.Как и с какво да го постигна,тук трябваше да се включите вие.И ако все още проявяваш интерес,бих искал кратко и ясно да те запитам: Ако взема въпросните колонки(или някои други до към 200лв. макс) ще ми трябва ли нещо друго за да се свържат(примерно външна 5.1 звукова карта,понеже съм с лаптоп) или не знам-нещо,какво и да било? 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма как да стане. Качествен звук не върви с компютърни колонки за до 200 лв. Всичко друго е чесане на езици и търкане на клавиатура. И си я почнал отзад напред - тук имам едно копче и трябва да му търся балтон.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...