Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с високи температура на процесора

rusrusrus

Препоръчан отговор

Здравейте, имам проблем с високи температури на лаптопа. Преди 1-2 седмици си преинсталирах Windows-а и забелязах, че лаптопа поддържа доста високи температури - при натоварване на процесора от 2%, температурите на процесора много пъти са 55-62C. Често стигат и до 70-75C, при натоварване 10-20% на процесора, а преди не беше така. Още докато го инсталирах и му слагах някакви програма имаше едно голямо забиване - около 15 минути, 1 път му дадох да инсталира някакви update-и(след преинсталирането) и излязох и след 3 часа пак беше на същите проценти - явно беше забил. Уж имам инсталирани драйвери за видеокарти, чипсет и т.н. Обнових BIOS-а и работата или стана по-зле или няма никакво подобрение. ОС-то ми е windows 8.1 x64 Industry pro. Това е моделът на лаптопа -http://www.cnet.com/products/hp-prob...-ram-1-tb-hdd/ , само дето моят има и още една видео карта - Radeon 8750 2GB. Преинсталирах го, тъй като имах забиване от време на време - примерно при включване сякаш забиваше за 1 мин понякога или пък докато си работех и забиваше за 30-40 секунди. Та ме съмнява да не е от SSD-то, уж му правих тестове, не излиза да има дефектни сектори. Иначе сега май почти не забива само дето има този проблем с температурата и ми boot-ва windows-а за 14 секунди, а преди беше за 11, което ми е странно. Ама температурите не би трябвало да имат общо с SSD-то. Не го дължа и на това, че се е напълнил с прах, тъй като преди преинсталирането температурите бяха много по нормални - при същото нароварване бяха до 47-49 градуса. Иначе вентилаторът си работи. Ще се радвам, ако някой помогне за тези проблеми.
Благодаря предварително.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, ама не мисля, че е от това. Най-вече поради факта, че на единият ден се охлажда абсолютно нормално, а на следващия е с  +12-13 градуса. По-скоро търся някакъв софтуерен проблем. 

Благодаря за отделеното внимание.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако не е от температурата, то може да има вирус. Ама тези увисвания без натоварване (2 и 20% си е ниско натоварване). Най-вероятно е температурата. Кога е купен, колко време е ползван без да бъде носен на почистване и ползвам ли е в запрашена обстановока и/или на легло, на скута и други повърхности, които могат да отделят влакънца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, ама не мисля, че е от това. Най-вече поради факта, че на единият ден се охлажда абсолютно нормално, а на следващия е с  +12-13 градуса. По-скоро търся някакъв софтуерен проблем. 

Благодаря за отделеното внимание.

Задължително профилактика на лаптопа. Отваряне, почистване, смяна на термопаста. Лошото е, че на няколко пъти е забивал от прегряване. Ако някой елемент е тръгнал да си заминава, забиването ще започне да го прави вече по всяко време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много на всички за отговорите. Лаптопът не е почистван от както е закупен (преди около 11-12 месеца). Ясно ми е това, което казвате, че е хубаво лаптопът да се почиства. Иначе като цяло лаптопът не е държан много на одеала, крака и т.н. - главно е стоял на бюро. Странно ми е това, че тази температура се появи ей така - изведнъж. А иначе има ли вариант лаптопът да се почиства с някакво продухване (продаваха се някакви такива неща ). Ама мисля, че преди време бях чел, че това не е много ефективно. Иначе капакът отдолу на лаптопът се маха и се вижда вентилаторът (по моят има прах - не на парцали), ако това въобще ще помогне за подобно почистване. 

Благодаря много на всички.  :)

П.П. И между другото има много service-и, които са пуснати. Не знам дали може да е от тях проблемът. Като цяло в task manager-a Има доста непознати за мен неща, лошото е, че ако има нещо, което не трябва да е там няма как да разбера. Антивирусната не засича вируси.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Той и процесорът е топъл и дори да не е много мръсен вътре трябва да се почисти. Сменя се и термопастата. Почистването чрез продухване не е много ефективно, даже може въобще да не сработи. Един човек се беше оплакал веднъж във форума, че му се счупил вентилатора при едно "продухване" и си търсеше нов вентилатор. Правилният начин е чрез разглабяне и внимателно изчистване на радиаторите, вентилатора и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, прав сте, че се сменя и термопастата и до колкото съм чел, тя е от голямо значение. А за да няма проблеми с гаранцията, трябва задължително да го занеса в сервиз на HP или има и други варианти?

Благодаря много за отделеното внимание.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е в сервиз на HP. Други решения не са удачни, защото могат да доведат до отпадане на гаранцията при лошо стечение на обстоятествата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, прав сте, че се сменя и термопастата и до колкото съм чел, тя е от голямо значение. А за да няма проблеми с гаранцията, трябва задължително да го занеса в сервиз на HP или има и други варианти?

Благодаря много за отделеното внимание.

Няма вариант лаптопа да се продухва. Отваря се почиства се от прах и мръсотия. Не е задължително да се сменя постоянно термопастата. В твоя случай обаче е задължително. Това, че лаптопа не е държан до мъхести повърхности не означава, че не може да събере прах. Всяка една прашинка около лаптопа се засмуква от охлаждането и се набива вътре в кутията му.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много на всички за бързите отговори и отделеното внимание. Ще го занеса колкото е възможно по-скоро на сервиз. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...