Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Как осмисляме отминалата епоха на социализма?


784326572921

Препоръчан отговор

Привет, добри хора!

 

Работя върху проект(допитване) на тема: Как осмисляме отминалата епоха на социализма(комунизма)? и искам да събера мнения именно от хора живели през този период. Чувствайте се напълно свободни да споделите своите размисли и страсти. Ето някои насочващи въпроси:

 

1. Имаше ли свобода на словото и до каква степен?

2. Принципно одобрявате ли тогавашната идеология?

3. Какви бяха основните принципи на соц. обществото?

4. Харесваше ли ви животът тогава?

5. Лично за Вас с настъпването на "демокрацията" как се промени животът Ви? Подобри ли се (в какви аспекти)?

6. А защо рухна системата според Вас?

7. Бихме ли могли да възродим социализма, модернизиран и подобрен?

 

Въпросите са само насочващи, но е желателно да ги следвате (хронологично). Говорете конкретно за вас, в смисъл без общи приказкиАргументирайте си мненията, без отговори от рода на да/не, ако разкажете някоя история или случка ще бъдете още по-убедителни. Също може да разкажете какво знаете от поколението преди вашето за времената на ранния соц(40-,50-те години на миналия век). Желателно е да оставите някакви инициали, възраст и професия, за да мога да ви разделя по групи, ако не, ви пиша - Анонимен участник.

 

Дерзайте!

 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Имаше ли свобода на словото и до каква степен? - Не, свобода на словото нямаше, всичко минаваше през цедката на цензурата. Партията и строя не биваше да бъдат осмивани или порицавани. Трябваше да се хвалят.

2. Принципно одобрявате ли тогавашната идеология? - Не, не одобрявам тази идеология. Доведе до това, че българина не желае да мисли и да си решава сам проблемите, да го е страх да каже какво мисли и чувства, да се срамува от себе си.

3. Какви бяха основните принципи на соц. обществото? - Партията над Всичко.

4. Харесваше ли ви животът тогава? - Да тогава живота на село ми харесваше, но не съм имал възможност да сравнявам как е по света. Много трудно беше излизането извън България и то в държавите от СИВ. За Капиталистическите държави да не говорим.

5. Лично за Вас с настъпването на "демокрацията" как се промени животът Ви? Подобри ли се (в какви аспекти)? - С настъпването на демокрацията и след падането на информационното затъмнение успях да науча доста много неща. Живота ми се разви не така както мислех, но всичко зависи само от мен.

6. А защо рухна системата според Вас? - Няма как да просъществува нещо, което акцентира на лъжата, измамата и страха.

7. Бихме ли могли да възродим социализма, модернизиран и подобрен? - Това никой не може да каже. Първо трябва да се дефинира модерен и подобрен социализъм.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

I. По анкетата:

 

1. Имаше ли свобода на словото и до каква степен?
Не, в никаква. Словото бе манипулирано, независимо от формата му на проявление до степен, водеща до престой на о-в Белене. Медиите, доколкото изобщо ги имаше, изпълняваха съвестно единствената си цел – да възвеличават идеите на социализма и прилагането му, поставяйки основата за изграждане на комунистическото общество, при което се очакваше от „всеки да дава това, на което е способен и да получава онова, което му е потребно“ – сама по себе си идея, която няма как практически да се наложи и утвърди като естествен процес.
 
2. Принципно одобрявате ли тогавашната идеология?
За да одобряваш една идеология или не, задължително условие е да я познаваш в детайли. И не е коректно да се дава двусричков отговор, защото бил емоционален. В чисто теоретичен аспект, социализмът има (той е теория и за него не може да се говори в минало време) много, дори бих казал, само положителни страни, които биха били в полза на обществото, на всеки един негов член. Проблемите са в приложението му (тук може да се пише с часове, но не мисля, че се налага да го правя). 
 
3. Какви бяха основните принципи на соц. обществото?
„Грижата за човека – върховна грижа на Партията“ – това бе основният лозунг на социализма в нашенската му форма, макар че не стана ясно за кой точно човек се говори в него, освен за оня, към който имаше уж забранен, но практически всякак поддържан култ към личността.
 
4. Харесваше ли ви животът тогава?
Как да не ми е харесвал, след като не съм знаел, че има и друг?! Социалистическата пропагандата практически не се различаваше съществено от тая на всяка друга империя, била тя съветска, националсоциалистическа или каквато и да е там, защото целта ѝ беше една – да убеждава населението колко добре живее то (благодарение грижите на ръководещата партия, разбира се) и как страдат нещастните граждани на страните, в които социализмът все още не е победил. Това се набиваше в главите на хората на всяка крачка и ежеминутно. Но в съвременния свят не е възможно да се живее в изолация и информацията, че на планетата има две основни форми на живот – „жизнь“ и „life“ – стана предпоставка да се избере втората, тя е естествен подбор.
 
5. Лично за Вас с настъпването на "демокрацията" как се промени животът Ви? Подобри ли се (в какви аспекти)?
Във всякакви, макар че не смятам въпроса за уместен – за разлика от останалият в историята социализъм, демокрацията не е нещо, което може да се наложи с декрет. Тя е форма, която се нуждае от продължителен период, а за нас, българите, демокрацията тепърва ще се настъпва.
 
6. А защо рухна системата според Вас?
Беше обречена още в зародиша си, защото е противоестествена. И въпреки положените титанични усилия и жестоката платена цена, системата издържа едва 70 години. 
 
7. Бихме ли могли да възродим социализма, модернизиран и подобрен?
Не, а и от какъв зор да го правим? Не че днес живеем прекрасно, а защото всякакви опити да се възроди нещо, което си е отишло необратимо, биха отнели ресурси от всякакъв характер, материален и умствен, които биха могли да се използват далеч по-рационално. 

 

 
II. По уточненията:
 
Ще ползвам статута на анонимен потребител, доколкото той има някакво съдържание, след като оставям IP-адреса си. Ако разкажа свои преживявания, би означавало да дам гласност на лична информация, та затова и ще се въздържа.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

 

4. Харесваше ли ви животът тогава?
Как да не ми е харесвал, след като не съм знаел, че има и друг?!

Което не пречи да го сравниш със сегашния живот на децата си или на родителите си.

 

Аз лично много се радвам че израстнах точно в този строй и хванах "демокрацията" в разцвета на силите си. Тоест изкарах си задграничен паспорт на момента.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Което не пречи да го сравниш със сегашния живот на децата си или на родителите си.

Не е в съпоставките проблемът.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Никой не ми е налагал какво да говоря. Странно, защо не съм минал през Белене? Някои от прежде отговарящите се по-млади от началото на" демокрацията" или поне са нямали съзнателен живот през онези години. Странно е, как говорят за тогава от първо лице, единствено число и нещо с времето бъркат?!? Емо, трябвало да се хвалят?! Божке! Теб лично някой да те е натискал да хвалиш когото и да е било? Или си го прочел това в нета, както и повечето, което преразказват сегашните градски митове и легенди относно социализма.

 

   Можеше да плюеш империалистгическият свят колкото си искаш. Обаче основно обикновените хора, почти не се занимаваха с политика, не им и трябваше. Имаха си работа и си я гледаха, имаха семейства и си ги развиваха, когато си свършваха съответните задължения, ходеха на ресторанти с приятели, или си гостуваха(много често явление в онези времена) като често мъжете по време на тези гостувания се занимаваха да играят карти, табла, шахмат(свидетел съм защото баща ми не ме спираше да ги гледам, а на мен ми беше интересно). Децата(повечето) по това време си играеха, на двора, или в къщата(когато се стъмнеше) в която се гостува.

 

2. Одобрявам идеологията, яд ме е, че така и не можа да се реализира напълно. Това принципно е невъзможно в отделна страна, която няма всички нужни за самозадоволяване природни ресурси. България имаше от някои ресурси, дори в излишък, но и от доста наличностите и тогава и сега на определени ресурси(енергоносители, петрол и неговите производни)са недостатъчни.

 

3. Не съм подготвен да развивам идеологически постановки.   Честност, труд, взаимопомощ. Не само да чакат от партията. Всички трябваше да следват и прилагат. Не като сега, като видят зомбитата някой паднал на улицата и да го подминават, или да го снимат клип за Ютюб.

 

4.5. Да! Онова тогава беше живот. Сега е някаква еквилибристика между поредното напиване, напушване, безпаметен секс, скачане с бънджи, обливане с кофи студена вода(клипа на бързия Джо) други методи за повишаване нивата на ендорфини и адреналин.

 

6. Просто много пари. За съжаление само социализъм, парите не бяха изгубили значението си, алчността не беше прогонена. Корпорациите подкупиха Горбачов и той оака яко на метеното. Затова запада все още толкова много го обича и се прекланя пред него. Това само с най-големите предатели са най-големите и тачени герои на капитализма. Който си продаде майката - все едно герой на капиталистическият труд. Какво ли остава за тоя, който продаде идеалите на толкова голяма общност колкото беше социалистическата в годините на възхода си.

 

7. Не ща социализъм. Искам комунизъм. Считам, че всякакви преходни периоди, са загуба на време и даване шанс на капитализма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1, Свобода на словото имаше, дотолкова, доколкото да не се чува нещо против партията и пропагандата, като цяло - но информацията така или инак минаваше през филтри, в обща сметка нищо не знаехме за останалия свят.

2. Идеологията, за която се приказваше и идеологията, която се изпълняваше на практика, бяха различни - всъщност и сега е така, това в момента според теб демокрация ли е?! 

3. Както казаха вече - основния принцип беше партията над всичко.

4. Управлението със желязна ръка има и своите преимущества - битовата престъпност бе сведена до минимум, работа имаше толкова много, че работната ръка фактически не достигаше. Образованието категорично бе на много по- високо ниво от сега и всички имаха достъп до медицинска помощ. Иронията е тази, че тъкмо за онова, за което би следвало да се грижи държавата, комунистите се справяха по- добре от сегашните - ако не си навираха носа в личния живот на хората, щях да кажа, че тогава ми е харесвало повече, но уви ...... тогава не беше добре, но и сега не е по- добре.

5. Лично за мен не, че толкова се промени нещо кой знае какво, но разбрах и видях някои общочовешки истини, касаещи всички общества - във времена на анархия, много скрити неща излизат наяве. Груби казано разбрах, че всички живеем в утопии - капиталисти, комунисти, монархисти, разликата е формална, целия свят живеем в такива огромни лъжи, че е невероятно как е възможно.

6. Отговора на този въпрос на мен ми нагарча - истината конкретно за България е, че се изправихме срещу системата, заради шоколади и банани. Целия зор за обрат, се оказа просто консуматорския нагон - комунистите в крайна сметка се оказаха недалновидни, инак просто щяха да разрешат всякакви стоки на пазара и никой нищо нямаше да каже. Истина е, че имахме повече пари, отколкото можехме да изхарчим, поради простата причина, че нямаше за какво - пари има, но магазините празни. В този смисъл, не като личен отговор, а като страничен наблюдател, мога да кажа, че народът тогава живееше по- добре - безработица няма, престъпност няма, работа бол, заплащането на ниво.

7. Може и да можем, но определено няма да е скоро - в момента сме затънали до уши във всякаква престъпност на всички нива без изключение, мащабите са толкова умопомрачителни, че докато това нещо не започне реално да се коригира, то просто няма място да говорим за каквото и да е било подобрение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1, Свобода на словото имаше, дотолкова, доколкото да не се чува нещо против партията и пропагандата, като цяло - но информацията така или инак минаваше през филтри, в обща сметка нищо не знаехме за останалия свят.

2. Идеологията, за която се приказваше и идеологията, която се изпълняваше на практика, бяха различни - всъщност и сега е така, това в момента според теб демокрация ли е?! .........................

..........................

 

4. Управлението със желязна ръка има и своите преимущества - битовата престъпност бе сведена до минимум, работа имаше толкова много, че работната ръка фактически не достигаше. Образованието категорично бе на много по- високо ниво от сега и всички имаха достъп до медицинска помощ. 

1. То гаче ли сега цензурата спи и медиите не пускат само удобни материали. Да речем, последните няколко(даже и повече от няколко, към 25 почти) години, че въпросните статии са определено и въпиющо крещящо антируски и проамерикански. А дали и какви филтри има. Ами съвсем нормални коментари биват често трити отдолу, със споменаване на правила, които ама никак не са засегнати и въобще направо сме в цветуща "демокрация" По ония времена, на запад направо си знаеха едно към едно как хората живеят на изток. Нали не си вярваш сам на глупостите?

2. В родният ми край разлика нямаше. За София мнение няма да изказвам, но гледайки какво е положението сега, явно и тогава повечето боклуци на системата(които са се изплъзнали от пребиваването в Белене, но не защото не са го заслужавали) са били притеглени в центъра, така че допускам там положението да не е било нормално.Останалшти точки  няма да го коментирам, но не бъди уварен, че нямам отговор :D

Само с т.4, съм в голяма степен съгласен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1, Свобода на словото имаше, дотолкова, доколкото да не се чува нещо против партията и пропагандата, като цяло - но информацията така или инак минаваше през филтри, в обща сметка нищо не знаехме за останалия свят.

2. Идеологията, за която се приказваше и идеологията, която се изпълняваше на практика, бяха различни - всъщност и сега е така, това в момента според теб демокрация ли е?! 

3. Както казаха вече - основния принцип беше партията над всичко.

4. Управлението със желязна ръка има и своите преимущества - битовата престъпност бе сведена до минимум, работа имаше толкова много, че работната ръка фактически не достигаше. Образованието категорично бе на много по- високо ниво от сега и всички имаха достъп до медицинска помощ. Иронията е тази, че тъкмо за онова, за което би следвало да се грижи държавата, комунистите се справяха по- добре от сегашните - ако не си навираха носа в личния живот на хората, щях да кажа, че тогава ми е харесвало повече, но уви ...... тогава не беше добре, но и сега не е по- добре.

5. Лично за мен не, че толкова се промени нещо кой знае какво, но разбрах и видях някои общочовешки истини, касаещи всички общества - във времена на анархия, много скрити неща излизат наяве. Груби казано разбрах, че всички живеем в утопии - капиталисти, комунисти, монархисти, разликата е формална, целия свят живеем в такива огромни лъжи, че е невероятно как е възможно.

6. Отговора на този въпрос на мен ми нагарча - истината конкретно за България е, че се изправихме срещу системата, заради шоколади и банани. Целия зор за обрат, се оказа просто консуматорския нагон - комунистите в крайна сметка се оказаха недалновидни, инак просто щяха да разрешат всякакви стоки на пазара и никой нищо нямаше да каже. Истина е, че имахме повече пари, отколкото можехме да изхарчим, поради простата причина, че нямаше за какво - пари има, но магазините празни. В този смисъл, не като личен отговор, а като страничен наблюдател, мога да кажа, че народът тогава живееше по- добре - безработица няма, престъпност няма, работа бол, заплащането на ниво.

7. Може и да можем, но определено няма да е скоро - в момента сме затънали до уши във всякаква престъпност на всички нива без изключение, мащабите са толкова умопомрачителни, че докато това нещо не започне реално да се коригира, то просто няма място да говорим за каквото и да е било подобрение.

Подкрепям двата коментара над моя, за да не се повтаряме.И в единият и в другият има много казани истини, но да пише тук човек на 25 години и да коментира, просто ще е смешно. Прехода е почти 25 години!Единствено според мен лошо  беше това, че вземахме много заеми, за да"живеем" Нека се внимава кой как възприема тази дума.. Хората се досещаха, че ще дойде все някога време да се връщат и то дойде. А сега, с новото време точно тези заеми на България станаха двойни че и повече.Най- големите демократи  с дисагите, пълни с пари на гърба!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно свободата на словото сега определено е по- добре, но не толкова заради различната система, а заради интернет - медиите да си публикуват каквото си искат, но няма как да цензурират интернет. (поне за сега де)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно свободата на словото сега определено е по- добре, но не толкова заради различната система, а заради интернет - медиите да си публикуват каквото си искат, но няма как да цензурират интернет. (поне за сега де)

Точно така, публикуват каквото си "искат" . И си прибират сумите за което . А относно останалите 95% глупости, с които си пълнят обема. Не се чуди после, че са поникнали като репи "хора", вярващи в духове, богове, гурута, магии, астрологии, Нострадамуси и разни плевели кълнящи се в брадите на нострадамусите. Вярващи в това, че Тесла е не просто някакъв хитър манифактурчик плагиат от краят на по-предишния век, а едва ли не гений над гениите, изобретил кажи-речи целия свят. На увеличаването на броя на тези скачащи от 6-тия етаж, след като са им приписали(на сектите) собствеността си. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

. А относно останалите 95% глупости, с които си пълнят обема.

Да - то като се замисли човек, какво ли пък изобщо публикуват нашите медии: врачки, хороскопи и коя "поп фолк" певица се снимала гола.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още два въпроса добавям:

 

8. Какво липсваше през социализма(като стоки), а кои неща ги имаше в излишък? (в сравнение с днешно време)

9. Какви бяха културните и научни постижения на България? В тези отношения по-бързо ли се развиваме последните 25 години?

 

+някоя история раскажете

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

>напомняне!

(Имам краен срок до 23-ти март)

Всичко за социализма (да не се бърка с комунизма!) се съвместява в скромничката формула :

"Работиш-не работиш , все 200 лева ! Тогава за какво да работиш ?...."

Няма избор !

От там нататък следва всичко останало , за който има желание да мисли .....експеримента свърши !

Частен случай на следващото по-долу.

 

Сега формулата е природосъобразна , но пък по-сложна за разбиране .

Има избор !

Както е било , е и ще бъде :

"Ако искаш да си Христос - цял живот на кръста !

А ако не искаш - трябва да лъжеш , крадеш и биеш !" - разбирано в най-широк смисъл на думата .

Пише го в Библията и в още по-вехти книги ...........  :)

 

В същност първото винаги се е отнасяло за управляваните , а второто - за управляващите .

В този смисъл за да има въобще обществен стройзаконите на йерархията за винаги обричат комунизма на утопия (измислица) ! 

Невъзможно е всички еднакво да са управляващи..........дори и в едно неопределено , далечно бъдеще , когато примерно роботи ще вършат всичката работа....! Пак един ще управлява метлата (дори и робот ) , пък друг планетите....  :)

 

Казват , че днес е демокрация !

Впрочем , нека не забравяме , че демокрацията е сътворена  за първи път в древна Гърция и приложена в практика от Перикъл (около 350г. пр.Хр.) , но само за "гражданите" !

А е имало и повечето население са били роби !......Езоп примерно , като известен и изтъкнат тогава интелектуалец е бил роб.....

Днес принципно погледнато е същото !

Т.е. демокрация , но за кого ?

Тези разлики трябва да се правят !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още два въпроса добавям:

 

8. Какво липсваше през социализма(като стоки), а кои неща ги имаше в излишък? (в сравнение с днешно време)

9. Какви бяха културните и научни постижения на България? В тези отношения по-бързо ли се развиваме последните 25 години?

 

+някоя история раскажете

Не виждам смисъл да разказвам какво е било. Няма да успеем да си стигнем постиженията от преди години и след два века. 

 

На втората част на въпрос 9: Културата: Силен регрес, деволюция, заравяне във фекалии. Всъщност това което ни се представя не дори вече не покрива определението за култура - антикултура е!

 

За "науката" днес. Старчетата в БАН си джуркат роботчета - сглобяеми детски играчки тип "ЛЕГО". Деменцията яко ги е ударила, а вероятно и просто са се чалнали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 месеца по-късно...

"Епохата на социализма" ?

ех ех .. преди всичко , трябва да познаваме историята....

Вгледайте се в корените на социализма, на национал социализма, в идеологията на Маркс, Енгелс, Сталин, Ленин, Хитлер...

Предполагам човека си е приключил изследванията за епохата на социализма, но предполагам ще е доста непълна без корените :

/има субтитри  на български/

 

https://youtu.be/GQoe-3Va2oU

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Още една сакрална дата за епохата на социализма

Днес е годишнина - подписването на пакта Молотов-Рибентроп 

http://www.dw.com/bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD/a-17868002

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеца по-късно...
  • 1 месец по-късно...
на 29.11.2015 г. at 0:52, bozho76 написа:

Да, така е.. но много от тази история не се споменава  днес.

Какво "осмисляне " да има на тези факти , след като  наследниците на тази партия са ... :

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Black Power написа:

И какво? Хора с убеждения!

Там е проблема - че не са никакви хора с убеждения, а докарани с автобусите, щото на тоя митинг дето наМестан се целуваше със Стани Шеф, от една Сф не можаха да съберат една шепа хора, и се наложи ДПС-то  организирано и под строй да докара  електората си .

Същите тези "високоспециализирани енергетици вишисти"  определяха ядрената ни дългосрочна геополитика, ако се сещаш за референдума за АЕЦ

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 месеца по-късно...
  • 2 месеца по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...