Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

_ramus_

За Маниите, Маниакалността и Фанатизма

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

"...Придаването на илюзорен измамен характер на действия и явления е синдром на разстройство на мозъчната дейност, който може да възникне, както на основата на психично заболяване, така и на инфекциозно-възпалителна патология, при която в процеса на болестта се засягат тъкани на мозъка.
 
Има няколко разновидности на това състояние. 
При първата от тях:
състояния възприятията на болния не са нарушени, това означава, че органите на чувствата поднасят истинската, а не изкривена, информация за действителността.
Нарушава се обаче процесът на обработка и интерпретация на информацията, от което пък се повлиява цялостното отражение и мисленето.
Засегнатият устройва система от логически взаимовръзки, които да потвърждават истинността на неговите твърдения. Има случаи, когато подобна система изглежда доста убедителна и дори опитни психиатри се затрудняват в откриването на пропуските в нея.
Единственото по което се разпознава такава психична конструкция на света е, че твърденията са някак ограничени и едностранчиви, което означава, че за да докаже правилността и реалистичността на изводите си засегнатият използва единствено факти, които отговарят на неговото психично построение. Всичко останало се приема за без значение от него или като неправилност в аргументите, когато страничен дискутиращ се опитва да представи своя различен възглед.
 
Специалистите не препоръчват да се водят дискусии с човек в такова състояние, тъй като и най-разумните доводи ще бъдат игнорирани и което е по-сериозно,  засегнатият може да възприеме опонента си за „враг“, който се опитва да притъпи бдителността му или да отнеме неговите приети вече постановки, които той е зает да утвърждава непрекъснато.
 
Примери за подобни състояния са, постоянната проява на ревност на на единия партньор към другия, като се тълкуват напълно погрешно действия на други хора като намеци за романтичен контакт.
„Манията за преследване“ също попада в тази категория. Засегнатият си представя, че непрекъснато е следен и подслушван и се навлиза непрекъснато в личното му пространство.
Хипохондриците твърдят, че боледуват от редица заболявания.
Много разнородно и многообразно разновидности на тия механизми са разпространени сред религиозните среди и особено ярко сред тях е явлението "ФАНАТИЗЪМ". (за което ще стане въпрос по-надолу)
 
Втората група са вторични.
При тях за разлика от първичните има нарушение на възприятията от околната среда. Според засегнатия неговите мисли, чувства, постъпки и емоции са следствие на въздействието на някакви външни сили върху него. Той има чувството, че е управляван от други и е един вид марионетка. 
 
При третата група
засегнати се проявяват фантастични образи - от само "добавени елементи", до напълно нова реалност, следствие на създадена психична конструкция.
Често тези образи са свързани с мания за величие. Болният има впечатлението, че се намира в епицентъра на битка между доброто и злото и от него зависи какъв ще е изходът на стълкновението. Ето защо той си въобразява, че дадени хора са пратеници на тъмните сили, а на тези, които му харесват, им придава божествени качества.
Към същата група спадат и индивиди, които твърдят че са "виновни" за съдбите, живота или нещастието на географски или исторически отделени процеси или хора, единични или на цели народи, до цялото човечество.
 
Маниите могат да бъдат изключително разностранни, да засягат произход, желание за откритие, интелект, творчески заложби, да породят силна амбиция, търсения, мотивация и др.
Има и характерна разновидност, често срещана в социалните реали - за да валидират собствената си система от убеждения, маниакалния субект включва в това целия си потенциал. В редки случаи потенциалът може да включва доста сериозни интелектуални, паметови или разсъдъчни способности и по този начин системата от убеждения (илюзии, нагласи, делюзии) се разширява изключително много. Субекта събира огромна част от информация и знания, които филтрира за целите на подреждане на собствена версия на света. В това отношение той далеч надхвърля стандартния средностатистически тип личност и лесно започва да се откроява сред масите от тях. Ако тези способности се подсилят и с известна харизма и силна нужда от търсене на внимание и известни нарцистични импулси и потребности, се появява възможност за последователи. А с това - поредната социална идеология, придружена от задължителния елемент - главен "идеолог".
В зависимост от изразните средства, особеностите и нивото на "идеолога", неговата система би привлякла съответни личности, в ролята си на последователи, търсещи на свой ред своите естествени нужди да привидят сред някаква форма на описание, обяснение и предложение за "решение" на житейските си изживявания, проблеми и дефицити.
Всичко това допълнително се подсилва от някои характерни психични особености на личността - нуждата й да живее сред обособен и адекватно обрисуван от самата нея, реал. Ако не го направи тя усеща най-общо известна тревожност, защото описанието придава на реала й "предсказуемост", яснота и задължително - път за решение или изходи от конфликти и несъвместимости. Всичко това е нужно за да се подтисне атавистичното несъзнателно безпокойство и страх.
 
Много важна особеност за Маниакалността е че по принцип голяма част от всички особености, свързани с нея са социално значими и изключително много разпространени. В този смисъл е изключително трудно за разпознаване кое и какво е "границата" между социално позволеното и приетото за колективна норма, от една страна. И от друга - за появата на Маниакалността - като раздута версия на същите процеси, вече засягаща личността и изкривяваща вътрешните й възможности за адекватност.
 
Последното е силно обезпокоително като се вземе предвид, че в чисто исторически план, големи и исторически значими социални явления и процеси, са били водени, повлияни или стартирани от субекти, за които има достоверни наличия на психични отклонения от "здравия разум".
Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

"Здравия разум" правилно го слагат в кавички, защото психиатрията е наука, а научната истина е относителна. Някой ако се припознае като маниак, няма страшно. Горното е характерно за всички хора. При тези, които наричаме маниаци и фанатици е просто по силно изразено. 

 

При някои е толкова силно изразено, че може да доведе до физически резултати. Например физическа слабост и немощ или обратното - неимоверна физическа сила.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 Има случаи, когато подобна система изглежда доста убедителна и дори опитни психиатри се затрудняват в откриването на пропуските в нея.
Единственото по което се разпознава такава психична конструкция на света е, че твърденията са някак ограничени и едностранчиви, което означава, че за да докаже правилността и реалистичността на изводите си засегнатият използва единствено факти, които отговарят на неговото психично построение. Всичко останало се приема за без значение от него или като неправилност в аргументите, когато страничен дискутиращ се опитва да представи своя различен възглед.
 
Специалистите не препоръчват да се водят дискусии с човек в такова състояние, тъй като и най-разумните доводи ще бъдат игнорирани и което е по-сериозно,  засегнатият може да възприеме опонента си за „враг“, който се опитва да притъпи бдителността му или да отнеме неговите приети вече постановки, които той е зает да утвърждава непрекъснато!
 
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Уит, интересно ми е с каква последователност и настойчивост поемаш ролята си на огледало спрямо мен. Подбора на думи и засиленото търсене на задължителната удобна валидация - коментар, след коментар.

 

Дали наистина вярваш че не се чета... или само защото ти изглежда удобно и валидиращо да нямам очи за самия себе си.

============

 

Уит - наистина ли си ми огледало и кой през кого се оглежда?

В този смисъл

- кое отражение чие е,

- през чии очи и

- кой е Гледащия.

 

Има прости отговори на тия въпроси... Има и сложни.

Не си играя на думи - въпросите от предния абзац всъщност са от най-дълбоките и определящи битието и същината на всеки носител на Съзнание.

Това, че толкова настойчиво искаш да ми покажеш че съм като всички, като всеки (както са отразени през твоя поглед), и че пиша, а имам късогледството да не виждам собствените си думи, спрямо себе си има ли друга причина и дали единствено отразява истината.

- Чия истина,

- за кого тя е "отговор" и

- на кой въпрос?

=================

между другото - очевидно в никого не възникна въпрос - чии ли са думите в анонса на темата?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Поставянето на нещата върху "чисто" психологическа основа , произвежда множество (пързалки) възможности въвеждащи в заблуда . 

Обичайно явление е човек , който и да е той да се подведе по нещо си !

 

На първо място е не правенето на разлика между определящо и решаващо .

Втората причина е не различаването на действителност от реалност.

Тук често е причина и отсъствието на мяра .

Трета основна причина е обръщането на причинно-следствените връзки .

Често нещата се подменят от други подобни на тях , но нямащи връзка с действителността....и т.н....

 

Обобщено казано :

От релацията битие-съзнание , първо се разкъсват връзките между двете части на единството за да могат те да бъдат изследвани по отделно .

А после се изследва само съзнанието (част от цялото).

Направените умозаключения за частното , се присвояват механично към общото , "забравяйки" да се възстановят онези връзки на взаимодействие , които самите ние сме прекъснали за да можем да изследваме частното.....

786096.gif

 

Та ! Всичко горе-писаното (както Реджеб ще каже) е вярно и не е вярно ! :) ........

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

между другото - очевидно в никого не възникна въпрос - чии ли са думите в анонса на темата?

 

 

Не знам. Не се прекланям пред авторитети.

 

Разбира се ако изключим великият Игнасио Бланко.   :)  :)  :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 

между другото - очевидно в никого не възникна въпрос - чии ли са думите в анонса на темата?

Въпрос възникна, но не възникна интерес към въпроса, поне що се отнася до мен. За другите не мога да отговарям.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Уит, и по другите ли въпроси не възникна интерес? А би трябвало. То с вярата е лесно, с написаното слово и намирането на проекции всеки го прави. Някои по-обсесиращо от други, но това е темата - за маниакалността. Къде ли е "границата"...

 

Да си "огледало" не е просто да намираш изречения и думички, с които да болднеш или повториш, после да коментираш. Само и само защото ти "пасват" на нуждата от затвърждаване на... Ти дори не го правиш заради мен...

 

Освен това - "осъзнато огледало" е изключително сложна роля в определени сценарии, свързани с цели и задачи по "брейнщорминг".

Просто исках да си изясня дали въобще си наясно, или просто си търсиш частния си интерес, колкото така - да се поддържа онова, дето по принцип няма как да му спре поддръжката. Не че не си го написала, но коректността през моите очи изисква някои неща  да се проверят като се попита другия.

=========================

 

Има и друго - само да вмъкна нещо, което е за сред темата и последното понятие в нея - ФАНАТИЗЪМ

Заради собственото ми изискване да вметна и някои неща, които са социално споделяни от социалното познание... от началото на седмицата ровя за материали относно понятието. Направо съм потресен колко плява и колко стъкмистика, както и колко много лицемерие относно понятието и пълнежа му.

Но в един руски сайт някой беше написал нещо, което беше почти повторение на част от моите собствени думи - че в социалната история и култури, почти няма нито едно определящо събитие, в което да НЕ участва ФАНАТИК.

Да не говорим за опитите на световната психиатрична общност - да зададат общоприети граници и положения, кое как "трябва" да се приеме за "болестно изменение".  Мишмаша е толкова дълбок... и то само защото клиничното описание на ФАНАТИЗМА е тясно обвързан с МАНИАКАЛНОСТТА, а и още - УБЕЖДЕНИЯТА, ВЯРАТА, РЕЛИГИЯТА, МАНИПУЛАЦИЯТА...отношението на остра или пасивна защита спрямо чуждо мнение, отношение към битието... и още много друго.

Но най-важната причина за бъркотията е факта, че всичко това е толкова вплетено във всяка отделна личност и целия социален живот, на всички нива, в цялото си многообразие, че става направо комична и едновременно наложителна изразената от цял спектър автори - писатели, хуманисти, социолози или философи.

 

Искам и да кажа - да не ме бърка някой с психиатър или раздаващ диагнози и етикети. Но психиатрите не са виновни, те са своего рода нещо като полицаи на психичното - все някъде е нужно да се постави граница, в името на самия социум, в името "каруцата да върви, дори и да се клати, да друса, да тресе, но да се държи и да върви... нанякъде. Кой е "коня", кочияша и возещите се - то това е толкова омесено и ролите толкова да се сменят че изгубват значенията си, като се връщат отново общата мъгла и сивота...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

......Направо съм потресен колко плява и колко стъкмистика, както и колко много лицемерие относно понятието и пълнежа му......

 ......в социалната история и култури, почти няма нито едно определящо събитие, в което да НЕ участва ФАНАТИК.

Да не говорим за опитите на световната психиатрична общност - да зададат общоприети граници и положения, кое как "трябва" да се приеме за "болестно изменение".  Мишмаша е толкова дълбок... и то само защото клиничното описание на ФАНАТИЗМА е тясно обвързан с МАНИАКАЛНОСТТА, а и още - УБЕЖДЕНИЯТА, ВЯРАТА, РЕЛИГИЯТА, МАНИПУЛАЦИЯТА...отношението на остра или пасивна защита спрямо чуждо мнение, отношение към битието... и още много друго......

И аз съм потресен ! :)

Фанатизмът най-си пасва с консервна кутия....! Най-добре им е на хората с твърди и непоклатими с нищо внушения , така както са си(им) внушили...Сляпа Вяра !

Не им трябва да мислят ! То да не е лесно ....!   :)

От там нататък дават "Заето" хората , и това е - ни приемат , ни предават....!  :)

Маниакалност е когато фанатизмът се и амонавива".....! :)

Въъъъх ! Виж в темата за Украйна какво става.....! Всички са се на кълбо скълбили..... :lol6:

 

Аз така ги разбирам нещата и никак не е сложно.

Даже и личен опит имам , с претенции че всички форми съм ги преживял и разбрал !

Съм пушач и кафеджия (обективно) , и компютърен маниак (виртуално)......! :lol6:  

А беше време и секс-маниак (субективно) си падах ....! :)

Ама с времето ми попремина....! Едното мислене ми остана !  :(

То натам всички вървим - вземем , че по някое време като едната чиста мисъл се възнесем....! :lol6:

Хайде , стига сложнотии .....! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма как да намериш определение за фанатизъм. Щото тези, които дават определения от последна инстанция, самите те са фанатици. Иначе щяха да са наясно, че определенията нямат себе природа.

 

И пак е същото. Всички сме фанатици. А психиатрите са за това, да определят клиничните случаи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

От край време се спори що е то нормалност, но хубавото е, че всичко се променя. Включително и аршинът, с който се мери.

Хората днес все по-трудно биват "шокирани". Благодарение на нарастналата скорост на комуникация.

 

Помня сегашната баба Мадона какви фурори предизвикваше през 80-те години на миналия век. Днес дори Кончита Ворст никого не впечатлява… само Владимир Владимирович е в потрес. :D

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може Алина да го е треснала с нещо тежко  :)  :)  :)

 

Или да го е заплашила, ча шси пусне бръдъ?!

Упс, сори за офтопика. Сега ша дотърчи Рамундсен и ша ме подпука, че съм несериозна… :shy11:

В темата, в крайна сметка, се пита за какво ли не си мисли една мравка, докато прекосява пустинята с раница на гръб?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Уит, и по другите ли въпроси не възникна интерес? А би трябвало. То с вярата е лесно, с написаното слово и намирането на проекции всеки го прави. Някои по-обсесиращо от други, но това е темата - за маниакалността. Къде ли е "границата"...

 

  Мишмаша е толкова дълбок... и то само защото клиничното описание на ФАНАТИЗМА е тясно обвързан с МАНИАКАЛНОСТТА, а и още - УБЕЖДЕНИЯТА, ВЯРАТА, РЕЛИГИЯТА, МАНИПУЛАЦИЯТА...отношението на остра или пасивна защита спрямо чуждо мнение, отношение към битието... и още много друго.

 

 

Искам и да кажа - да не ме бърка някой с психиатър или раздаващ диагнози и етикети. Но психиатрите не са виновни, те са своего рода нещо като полицаи на психичното - все някъде е нужно да се постави граница, в името на самия социум, 

Рамус. Какво си ровил цяла седмица не знам, но бъркаш болестното състояние, наречено в психиатрията мания, с обичайното общо значение на думата.

Разбира се, че границата е поставена, и то дори откакто хората са се разболявали от това същото - описано в медицината конкретно със симптомите си. Ето какви http://kmilanov.net/old/mania-bipoliarno-afektivno-razstroistvo/87-manien-epizod-mania.html

Редактирано от witness (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...