Премини към съдържанието
Razumceto

Дайте ми рецепти за незалепващ ориз

Препоръчан отговор


Отскоро започнах да ставам фен на ориза, но все още не харесвам как ми се получава. Бланширан ли трябва да е ,за да стане незалепнал,кажете ми някои рецепти за китайски или просто ориз със зеленчуци или гъби.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Отскоро започнах да ставам фен на ориза, но все още не харесвам как ми се получава. Бланширан ли трябва да е ,за да стане незалепнал,кажете ми някои рецепти за китайски или просто ориз със зеленчуци или гъби.

За да не ти залепва ориза, трябва първо хубаво да го измиеш. Аз го правя под течаща вода около 10-15 мин., или просто до като спре да пуска мътна вода. Така се отмива нишестето. След това в микровълнова го сварявам за 5-7 минути. Така получения ориз го смесвам вече с останалите части от манджата, която си си намислил/а. Хубаво е това да става, когато останалите зеленчуци вече са почти готови.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Варете ориза в много вода, като се свари го измийте със студена вода. Ако желаете да е мазничък, запържете хапка хляб в

олио, излейте олиото докато е горещо в отцедения ориз и разбъркайте.

 

Ако ще запържвате ориза предварително, измийте го с вода, докато водата се избистри, отцедете го добре и го сложете да се пържи. Трябва да стане „стъклен“ (прозрачен) преди да започнете да наливате вода.

На чаша ориз се наливат 3 чаши гореща вода постепенно, а не наведнъж! Наливате вода, колкото да се покрие леко оризът,

разбърквате леко и го оставяте на слаб огън. Когато водата падне под нивото на ориза доливате отново вода, но не бъркате

повече!!! И така докато водата свърши (трите чаши). Когато налеете последната вода оставяте ориза да „изпие“ част от нея,

сваляте го от котлона и го покривате, за да се задуши. Вода няма да остане, оризът ще поеме цялата. Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Я, имаме си coockung секция. Важно е съотношението ориз/вода 1:3 и отмиването.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

какви 3 към 1 ви гони аз 5 чаши наливам пък вода

:D


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Готвя го в съд за готвене на пара. Съотношението е на чаша ориз две чаши вода. Не го мия предварително. Готви се 1/2 час. За да не залепва, след като е готов го разбърквам с малко масло. Няма по-лесно нещо, отнема ми две минутки да налея водата и сложа ориза в съда. А за крайния резултат, ами то зависи какъв ще е ориза. То дори на нашия азар има сигурно поне 10 вида.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отскоро започнах да ставам фен на ориза, но все още не харесвам как ми се получава. Бланширан ли трябва да е ,за да стане незалепнал,кажете ми някои рецепти за китайски или просто ориз със зеленчуци или гъби.

какво имаш предвид с това незалепнал? Незалепнал един към друг или незалепнал към тавата, или към тенджерата? Или изкаш да кажеш да е ронлив?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

какво имаш предвид с това незалепнал? Незалепнал един към друг или незалепнал към тавата, или към тенджерата? Или изкаш да кажеш да е ронлив?

Предполагам, има предвид да не слепва... Ронлив може да е, ако е направен на питка :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предполагам, има предвид да не слепва... Ронлив може да е, ако е направен на питка :)

казва ли ти някой............. може да му залепва на дъното

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

незалепващ значи да не залепва

никъде да не залепва

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

незалепващ значи да не залепва

никъде да не залепва

:D

Да, ако се напръска с тефлонов спрей, може и никъде да не залепва.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, ако се напръска с тефлонов спрей, може и никъде да не залепва.

 

Най-добър отговор !

:clap:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нелющеният ориз никога не се слепва, пък е и далеч по-здравословен от полирания.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нелющеният ориз никога не се слепва, пък е и далеч по-здравословен от полирания.

не им знам здравословните качества но за кой ориз говорим

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не им знам здравословните качества но за кой ориз говорим

 

Говорим за зърнено растение с продълговати бели зърна, използвани за храна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ронлив може да е, ако е направен на питка :)

Ронлив е, когато не лепнат зърната помежду си, на „питка“ или  „тесто“ се прави умишлено, за по-различни ястия.

Като роните царевица от кочан, да не би да е „на питка“?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ронлив е, когато не лепнат зърната помежду си, на „питка“ или  „тесто“ се прави умишлено, за по-различни ястия.

Като роните царевица от кочан, да не би да е „на питка“?

То и тази тема стана като една друга тук - "Гларуса чайка ли е и как се вика на мъжката чайка?". Да приемем, че съм имал предвид, че ориза е ронлив, когато е на кочан :)

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Говорим за зърнено растение с продълговати бели зърна, използвани за храна.

тя не казва за какъв ориз иде реч

 

Оризът, използван за готвене има много разновидности, като основните категории са дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз.

някой не чел за ориз да чете

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B7

То и тази тема стана като една друга тук - "Гларуса чайка ли е и как се вика на мъжката чайка?". Да приемем, че съм имал предвид, че ориза е ронлив, когато е на кочан :)

въх ориз на кочан а стига бе

:no-no:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То и тази тема стана като една друга тук - "Гларуса чайка ли е и как се вика на мъжката чайка?". Да приемем, че съм имал предвид, че ориза е ронлив, когато е на кочан :)

Сещам се за гларуса...  https://www.kaldata.com/forums/topic/237526-бисери-от-форума-версия-3/?p=3134369

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

тя не казва за какъв ориз иде реч

 

Оризът, използван за готвене има много разновидности, като основните категории са дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз.

някой не чел за ориз да чете

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B7

 

Да чете, ама...

Нета е пълен и с рецепти за ястия с ориз.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да чете, ама...

Нета е пълен и с рецепти за ястия с ориз.

 

ей на тоз негър тоз ориз няма да се залепи никога

то не се и сварява де хаха

пробвано, а кой ма прекара да си го купя още го пустосвам

 

8148685X.png

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

какви 3 към 1 ви гони аз 5 чаши наливам пък вода

:D

Аз не меря нито ориза, нито водата-преценявам на око. Това, което писах са примерни съотношения, като за начинаещ готвач. Авторът на темата ще „брадяса“, като ни прочете словоизлиянията.

М/у другото, днес сготвих последното кисело зеле, с ориз и пилешки бутчета, сега ще направя снимка и ще я „изтипосам“.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз не меря нито ориза, нито водата-преценявам на око. Това, което писах са примерни съотношения, като за начинаещ готвач. Авторът на темата ще „брадяса“, като ни прочете словоизлиянията.

М/у другото, днес сготвих последното кисело зеле, с ориз и пилешки бутчета, сега ще направя снимка и ще я „изтипосам“.

тя авторката пуска теми и после не се вясва

тука може и да направи изключение знам ли

:P

 

то и аз имам ориз днес, със спанак и джоджен

бисерен ориз - не го мия изобщо

:D

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

какви 3 към 1 ви гони аз 5 чаши наливам пък вода

:D

И аз така, но от зърната му не разбирам. Веднъж омешах остатъци ориз от различни модели ииии едни зърна хрупаха а други бяха на кашичка почти.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.