Премини към съдържанието
KiriL Cox

Мълчанието на агнетата превърна банките в обикновени крадци

Препоръчан отговор


Мълчанието на агнетата превърна банките в обикновени крадци

veska_voleva.jpg

 

Девет лъжи като мантри маскират грабежа на народа

Адвокат Веска Волева*, специално за Faktor.bg

 

Проблемът с банките е многостранен и не следва да се затваря в тесните рамки на парите и финансите. Поне в България. Този въпрос у нас е „опростен” до такава степен, че освен финансисти, по него никой няма право да говори. И не само това – съществувайки, този проблем се отразява пагубно на управлението на държавата. Дори кой да е бъдещ министър-председател - се обсъжда единствено от средите на банкерите. Бидейки подвластни на някои дълбоко вкоренени мантри, ние всички повтаряме в несвяст: парите обичат тишината, банките ни са по-стабилни от европейските; законодателството ни в банковия сектор е много добро, банките действат пазарно и справедливо, само банкерите знаят как се формира лихвата, базовият лихвен процент е Светая Светих и не следва да се коментира, не ни е нужна европейска регулация, да се държим всички здраво, България е бедна държава.

Това са девет мита, които могат да бъдат оборени:

 

Парите обичат тишината – фалшив мит.

Парите обичат почтеността. Всичко, покрито с тишина и тайни дава възможност за злоупотреби, още повече, че става въпрос за нашите пари. Защото парите на държавата също са наши. И защото нашите „избраници” също обичат тишината около обвързаностите си и злоупотребата със служебното си положение. Въпросът с тишината е опрял до кокала и ако не го изчистим ще жертваме почтеността. Не случайно политиците вкупом при първата явна индикация за банкова /или политическа/ злоупотреба пожарно предложиха промяна в Наказателния кодекс. И не само това, а бе на косъм приемането му. Всички правила, които знаем относно правенето на закони, бяха не просто погазени, а бяха смачкани от валяка на политическите интереси.

Банките ни са по-стабилни от европейските – лъжа. Нашите банки са провинциални крадци. В провинцията /т.е. България/ има местни обичаи, съгласно които, ако си някакъв местен първенец, всички трябва да ти свалят шапка и да приемат глупостите ти за последна истина. Не вярвам домораслите ни банкери, ако са такива в Европейска банка, да им бъде позволено да смъкват там приетата за нормална в България лихва – 10 -15 процента. При положение, че по света лихвата е 3-4 процента. Само нашите банкери говорят с презрение за обективните световни критерии - юрибор, либор и други, които естествено се отнасят и към софибора /индекс за кредитите в лева/ и измислят всякакви други основания да вдигат лихвата до небето, но никога да не я свалят. Статистиката и отчетността ни никога не взема предвид действително взетата по кредитите лихва, тъй като с нея се издевателства върху кредитополучателите в течение на целия срок на договора, но в измислената им статистика се отчита само номиналната такава, т.е. вписаната в началото на договора. А тя никога не пада, каквито и да са нивата на обективните индекси.

Разбрахте ли защо банките ни са „стабилни” – не защото банкерите ни са добри, не защото умеят да правят пари с банкерските си умения, а защото изсмукаха жизнените сокове на България като иззеха активите и на бизнеса и на хората. Тази възможност им бе предоставена с широк жест от политиците, които, никой не се съмнява, участват в лапането.

 

Законодателството ни в банковия сектор е много добро - лъжа.

Това са глупости за наивници. Законодателството ни в банковия сектор /както и във всички останали сектори/ е подлога на банките. Те са поставени над всички субекти в държавата, дадени са им държавнически права, в ръцете им е живота и бизнеса на всеки от нас. С едно мръдване на пръста на съответния банкер – и отиваш в небитието. Няма съд, няма доказателства, няма състезание, няма спор. Както сполучливо се изрази един потърпевш – първо те застрелват, а после се решава дали е правилно. Многобройните инициативи пред Народното събрание за промяна на това порочно законодателство срещнаха ехидно мълчание. Или най-много някой да пусне мантрата за банковата стабилност. Ако аз бях на тяхно място щях да извърша най-простото нещо - да поръчам един анализ за това как е решен законодателно този въпрос във всички европейски страни – имат ли там чл. 417 от Гражданско процесуалния кодекс относно банките, може ли в Европа само по извлечение от сметка на банката да сринат живота ти без да можеш да се защитиш по никакъв начин, може ли да ти продадат на безценица апартамента, в който живееш, без да има къде да се оплачеш и т.н и т. н.

В Корпоративна търговска банка раздавали кредити на свързани фирми – ами то не е забранено от закона. От кога говорим за необходимост от задължения на банкерите при развращаващата власт, която им е дадена. Това, което се случи с КТБ е резон във всички останали банки. И няма защо да се жалваме, тъй като това положение е бетонирано законодателно. И затова ще има и други фалити на банки, и други награбили се и поучаващи ни от чужбина банкери.

А БНБ – отдадена на тотален слугинаж. Кой проследи какви нормативи пъргаво издава тя? Кой й предостави суверенитета си и в замяна на какво? Само проследяването на Наредба № 9, която постепенно и полека отмени забраната да се трупа лихва върху лихва ще отговори на въпроса какви са най-новите модни тенденции в българското банково законодателство. Самовлюбеният банков сфинкс моментално предложи цензура за всички, които не го гледат с обожание. А естественото продължение на тази наглост, наречено Цонев, за малко да го пробута в проваления парламент.

За тази изумителна взаимовръзка говори условието, което банковият сфинкс постави на Парламента – първо изберете мой заместник и /ако аз го одобря/, ще подам оставка. Нечувана наглост и парвенющина. Но сигурно си го заслужаваме.

 

Банките действат пазарно и справедливо – лъжа.

Вместо да бъдат субект на търговското право като всички останали, банките извършват преразпределение на благата в Българя. Вземете под внимание само обстоятелството, че с лихвите по депозитите /между другото изключително непазарни/ се товарят кредитополучателите, чието жизнено ниво се срива до най-ниското възможно дъно. Кой извърши проучване как действат европейските банки по тези въпроси? Къде е БНБ? На разположение имам решения на измислените им кредитни съвети, които вдигат лихвата по вече отпуснати кредити „с решение за всеки отделен случай”, т.е. няма пазарни съображения, има единствено балами, които може да се доят и други, с които банките се съобразяват. Да не говорим, че за определени гилдии и групи от хора лихвите са специално определени - по депозитите са високи, а по кредитите ниски. Всички останали клиенти са в общия кюп на крепостни селяни на банките. Това е новото робство, но политиците ни не го виждат, те са от първия ред – на клиентите с привилегиите и лакомо лапат от тях. Има ли някъде информация по тези въпроси, например какви са условията на банките по отношение на членовете на Конституционния съд и техните близки, както на всички останали контролиращи или решаващи органи, чиито актове или действия имат отношение към банките. Защото техните привилегии се осигуряват от нас – клиентите, които са без привилегии. Какви са лихвите по кредитите на банковите служители - след като ние захранваме с имота, здравето и живота си тази система, издигната законодателно на пиедестал, искаме да знаем как и защо тя функционира именно така. Тайната няма да й помогне, това ще е до време. Може би именно това ще бъде детонатора, който ще взриви бомбата.

 

Само банкерите знаят как се формира лихвата - лъжа.

Когато нещо ме касае, аз искам да знам за какво става въпрос. Мина времето на тайните и заблудите. Досегашната цел бе да се скрие всичко от потребителите и всичко да изглежда правилно и наукообразно. Когато въпросът опре до компонентите и методиката, тайната е особено наложителна. Защото, оказва се, вътре са набутани нищо незначещи термини, обективни компоненти, които не се спазват и ненужна сложност, предназначена за нас - баламите, които не трябва да знаем нищо. И когато ехидно ни съветват да четем договорите нека знаем, че те умишлено са направени нечетаеми, и неразбираеми, за да продължи спокойно грабенето.

 

Базовият лихвен процент е Светая Светих и не следва да се коментира – лъжа.

С мантрата за базовия лихвен процент се прикриват шашмите при уж сложното определяне на лихвата по кредитите. Когато по делата се стигне до въпроса каква е методиката за определянето му изведнъж се оказва, че тя е или тайна, или е променлива неясно по какви критерии, или вътре като компонент влиза номерът на обувките на изпълнителния директор. Важното е да расте, а тайната осигурява мълчанието на агнетата. И ако случайно в този омагьосан кръг се окаже, че е включен и някой обективен индекс, то той се прилага само при увеличение, а ако намалява – няма намаление на лихвата. И знае ли някой, че международно определяните индекси в последните години са намаляли с около 4 процента. Който не вярва – да си извади информацията от интернет. И няма нужда банкерите да ни плашат с покачването им, тъй като колкото и до се покачват не могат съществено да повлияят на нашенските лихви.

 

Не ни е нужна европейска регулация - лъжа.

Естествено, че българските банкери няма да искат европейска регулация. Този законов разгул, на който се радват банките и банкерите у нас, ще излезе на показ пред света. Последствията от този законов разгул са хиляди съсипани човешки съдби, провалени бизнеси и изпразнена държава. Как биха погледнали европейците на лихва 5-6 пъти по-висока от тяхната и как биха погледнали на провинциалните обяснения, че международните банкови индекси не са важни и не следва да се прилагат. А се пробутват обясненията за наивници, че лихвата зависи от всичко друго, само не от обективните индекси.

 

Призовават ни да се държим всички здраво.

Откога ние сме равни, за да се държим здраво. Защо не ни призоваваха да се държим здраво срещу тях когато ни крадяха. От каква изходна точка тръгваме всички ние и защо едни са в космоса по пари и имане, а другите са на дъното, в блатото. Да не би богатството им да е придобито с изключителни усилия – умствени или физически. Не - всички знаем, че е придобито с кражби – от нас. И когато трябва да се държим здраво кого ще спасяваме – себе си или крадците?

 

България е бедна държава - лъжа.

България не е бедна, а окрадена държава. Спомнете си какво производство имахме. Къде е то сега. Всичко бе пладнешки ограбено и продължава да се граби от всички тези, които сега ни призовават да се държим заедно. Източените пари от КТБ да не би да не се отразяват на живота и на стандарта ни? Източените пари от безумните лихви да не би да не ни правят бедняци? Взетите ни на безценица имоти да не би да не ни правят по-бедни? Маниерите на чуждестранните монополисти да не би да не ни правят бедняци?

От всички опровергани лъжи до случая с КТБ е само една крачка. Безнаказаността, наглостта, липсата на контрол, липсата на задължения за „банкерите”, законите по поръчка, всичко заедно доведе до сегашното състояние.

Спомняте ли си игрите пирамиди, в които хиляди българи се подлъгаха и изгубиха парите, а често и имотите си. Е вече разбрахме, но на свой гръб, че ни лъжат и сега, трудно ще ни включат в пирамидите. Само че, мили сънародници, родиха се нови още по-перфектни пирамиди – това са банките, люшкани от политиците. Те са богати, народът е беден. Сега пак ние, чрез бюджета, ще заплатим добруването им. Но в този бюджет няма да има пари за нищо, с което една държава трябва да се ангажира и за което е създадена.

Сега на власт пак ще дойдат банкери – премиер, вицепремиер и т.н. – защото имаме банкови проблеми трябвало пак банкери да ги решават. И порочният кръг отново се затваря.

Няма поглед от разстояние, няма външна преценка, няма други области на живота извън банкерите. Блатото, в което сме затънали, ни е уредено именно от тях със съдействието на политиците. Нека излезем от банкерското блато и да се огледаме за хора извън тази провалена гилдия. Тя трябва да бъде поставена на подобаващото и се място, а не да задълбочава кризата, създадена от самата нея.

 

*Веска Волева е първият български адвокат спечелил дело срещу банка в полза на клиент измамен с високи лихви. Тя е участник и в гражданско сдружение срещу монопола на банките и защита на клиентите. Инициатор е на няколко законодателни поправки в полза на потребителите на кредити и банкови услуги.

 

Източник: http://www.faktor.bg/

 

Попаднах на това ,и много ми хареса. Най-точният анализ на българската банкова система.

  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...Най-точният анализ на българската банкова система.

Ако е точен колкото заглавието му, по-добре да не се взима на сериозно - авторката видимо не е наясно какво точно се крие зад "мълчанието на агнетата" - май не е чела нито романа на Томас Харис, не е гледала и филмовия шедьовър.

Несъмнено текстът звучи патетично, а и определено, с видимо нарочно търсения популярен за обикновения читател стил, е писан повече от ентусиазъм, отколкото с познания. Не мога да го квалифицирам по друг начин, освен като откровен популизъм - не че не казва верни неща, но го прави избирателно. Защо го прави, тя си знае...

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако е точен колкото заглавието му, по-добре да не се взима на сериозно - авторката видимо не е наясно какво точно се крие зад "мълчанието на агнетата" - май не е чела нито романа на Томас Харис, не е гледала и филмовия шедьовър.

Несъмнено текстът звучи патетично, а и определено, с видимо нарочно търсения популярен за обикновения читател стил, е писан повече от ентусиазъм, отколкото с познания. Не мога да го квалифицирам по друг начин, освен като откровен популизъм - не че не казва верни неща, но го прави избирателно. Защо го прави, тя си знае...

Доста верни неща има в текста (говоря за неяснотите по определяне на лихвеният процент реално, защото уж на всички ни е ясно и накрая не е такъв какъвто си го смятам аз...).

За мен целият текст и всичко е една реклама, която подобаващо завършва с "*Веска Волева е първият български адвокат спечелил дело срещу банка..." - Е така се печелят стотици клиенти готови да платят много високи суми за услугите на този "явно най - добър" адвокат в сферата на банкирането.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако е точен колкото заглавието му, по-добре да не се взима на сериозно - авторката видимо не е наясно какво точно се крие зад "мълчанието на агнетата" - май не е чела нито романа на Томас Харис, не е гледала и филмовия шедьовър.

 

Според мен агнетата сме ние ,и ни правят на маймуни ,защото мълчим. Едва ли чрез слагането на това заглавие се търси връзка с романа.

 

 

Доста верни неща има в текста (говоря за неяснотите по определяне на лихвеният процент реално, защото уж на всички ни е ясно и накрая не е такъв какъвто си го смятам аз...).

За мен целият текст и всичко е една реклама, която подобаващо завършва с "*Веска Волева е първият български адвокат спечелил дело срещу банка..." - Е така се печелят стотици клиенти готови да платят много високи суми за услугите на този "явно най - добър" адвокат в сферата на банкирането.

 

Наистина изглежда като реклама ,но за мен е по-важен самият анализ на банковата система, защото има много истини ,които ще се потвърдят от всеки ,който им е сърбал попарата. Естествено ще има и негативни коментари ,защото всеки гледа през собствената си призма. А има такива ,които имат интерес да не се "осветяват" чак толко много нещата.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че то тези неща отдавна се знаят. Не знам защо точно сега някой ги казва. Положението в България е МЕГА ЗЛЕ. 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен агнетата сме ние ,и ни правят на маймуни ,защото мълчим. Едва ли чрез слагането на това заглавие се търси връзка с романа...

Можеше да се постави и по-удачно заглавие, ако авторката държеше на всяка цена да акцентира върху третирането, според нея, на хората като добитък. Не смятам ползваната асоциация за уместна, но това си е мое мнение.

Проблемът е в премълчаването на някои дадености. Дали го прави от незнание, дали от умисъл, аз не мога да преценя, но би следвало да е второто, ако се приеме, че дамата е експертът, за който се представя. Кусурите на КТБ са ясни на запознатите с материята, а останалите (не ги упреквам, човек не може да разбира от всичко) разчитат на медии, за да бъдат в течение на случващото се.

Не че нещо, но точно в тия дни ставаме свидетели на безобразно медийно изопачаване на някои събития, следвайки неотклонно работещият като земната гравитация девиз на Йозеф Гьобелс, че "една лъжа, повторена сто пъти, става истина".

Ако имах възможност, бих попитал акцентиращата в половината статия върху лихвите и ставката им дама как би коментирала отрицателната лихва, която начисляват от доста време водещи банки в Швейцария и дали са съобразени с европейската практика, ама ще е напразно хабене.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Услугите на банките са по желание. И на мен не ми е приятно, че трябва да внасям всеки месец за различни неща, но няма начин. 

Не разбирам. Мрънкате срещу банките по рпинцип или мрънкате срещу условията на банковите услуги в БГ? 

Ще коментирам само последното. 

България е бедна държава - лъжа. 

Напротив, истина е. Държава без икономика е бедна. С магазини и по принцип с търговия не се прави икономически растеж. Респективно, България е бедна държава. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

За заглавието - защо не и "Кланица 5"

И не - България не е бедна - няма интерес да бъде реализиран икономически растеж.

България е като брашнян чувал - винаги има кой да го потупва безнаказано и той да пуска.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Услугите на банките са по желание. И на мен не ми е приятно, че трябва да внасям всеки месец за различни неща, но няма начин. 

Не разбирам. Мрънкате срещу банките по рпинцип или мрънкате срещу условията на банковите услуги в БГ? 

Ще коментирам само последното. 

България е бедна държава - лъжа. 

Напротив, истина е. Държава без икономика е бедна. С магазини и по принцип с търговия не се прави икономически растеж. Респективно, България е бедна държава. 

Надали някой говори за банковите услуги като цяло, по - скоро масово не сме доволни от цените на които тези услуги се таксуват. Някои от тях са необосновано високи - примерно ако отида (в моята банка няма да казвам коя) да си тегля пари на гише ме таксуват 1 лев (до определена сума) за тази услуга. В предишната ми банка го нямаше това, но пък там пък ако тегля пари от АТМ дори техен ми начисляваше някакви стотинки - както и да го въртим и сучем всички банки вземат стотици таксички за щяло и нещяло - това е просто пример.

Много ме дразнят една друга банка в която съм внасял 2-3 пъти пари по НЕ МОЯ сметка - понеже не съм клиент на банката - 5 лева ми вземаха за тази услуга, че съм им отишал на крак да им дам едни пари кеш... А ако съм техен клиент е безплатно (а действието от моя страна щеше да бъде същото - щях да отида на крак да им занеса едни пари кеш и да ги внеса по частна сметка...).

Е за такива неща си говорим, никой не се замисля, че от тези таксички на практика банките правят "луди пари" - имаше едно подробно изследване за таксите в САЩ (там е съвсем друга картинката вярно), но след като го прочетох останах в потрес за какво иде на реч.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз се дразня, но гледам да не си късам нервите за глупости, защото това определено са глупости. 

Важното е да сме здрави.

Банките ги е имало, има ги и ще ги има. Ето, на мен ми намалиха лихвата по ипотеката от 8.15 на 6.05% 

Че са боклуци е факт, но банките са и необходимост. 

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Грешно си ме разбрал, не си "късам нервите" просто казвам, че си правят каквото поискат, а ние просто нямаме избор освен да ги ползваме.

Браво, че са ти я намалили и то с толкова много! Ще продължавам да ги ползвам - просто илюстрирах как всички банки вземат (все едно е договорено) едни и същи пари, но по различни методи от нас.

Определено по - добре парите да са ми в банка от колкото в къщи "под дюшека" и да изчезнат един ден...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Услугите на банките са по желание. И на мен не ми е приятно, че трябва да внасям всеки месец за различни неща, но няма начин. 

Не разбирам. Мрънкате срещу банките по рпинцип или мрънкате срещу условията на банковите услуги в БГ?

 

Мрънкаме срещу банките в България. Подписваш ако искаш така е ,и докато внасяш вноските редовно няма проблеми. Батака става когато започнеш да бавиш вноските. С две думи те вкарват в едно блато, от което излизане няма. И ставаш роб до гроб без никакви права. Разни часни съдебни изпълнители ,и служители от фирми за вземания ти звънят по всяко време на денонощието. Позволяват си да те заплашват право в очите ,и наглостта им няма край. А горкият длъжник абсолютно нищо не го защитатва. Оня в Пловдив дето си застреля двете деца ,и жената ,а после и себе си дали не е изкукал от психо-атаки ? Навсякъде си длъжник ,но в България няма никакви граници ,с които да се съобразяват.

Ето пример: преди години трябваше да внеса последната вноска по един кредит на брат ми ,който беше в чужбина по това време. Имаше забявяне на няколко вноски ,с които във времето бяхме наваксали и остана само последната.Обади ми се някакво гейче ,и ми каза че ако не внеса сумата до 24-то число на месеца ,ще трябва да започнат някакви процедури. Аз взех пари на заем ,направих вноската на 20-то число ,и уж приключихме с кредита. След 2 години почват да звънят фирми по вземанията да уведомят брата ,че вече е осъден ,защото е забавил въпросната вноска. Сега дължи цялата сума на кредита пак ... Ей срещу такива мрънкаме.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.