Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Ivelin99

с какво да се занимавам за уеб програмиране

Препоръчан отговор


Благодаря на всички за коментарите!Научих доста неща за програмирането благодарение на вас,които преди не ми бяха много ясни.В момента чета на w3schools,който даде Реджеп и съм доволен до момента на това,което е написано,защото има най-важното.Ако нещо не ми хареса ще гледам видео уроци на сайта,който даде npavlinov.Лично за себе си имам предчувствие,че ще стана програмист.Сигурно ще ми бъде още по-интересно когато създам първата уеб страница.Колкото до английския език,изтеглил съм си един самоучител за който пише,че най-добрия онлайн самоучител и съм щял да науча езика до 2 месеца.Не че въобще не знам английски език,но не съм го овладял перфектно.

Редактирано от Ivelin99 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Също така можеш да четеш официалната документация на технологиите, защото първо там е написано всичко и второ информацията е достоверна. Примерно MDN(Mozilla Developer Network). ;)

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а ако иска може да пробва някой и друг фреймуърк например симфони

Редактирано от petie1 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

https://softuni.bg/blog/beginners-guide-programming-and-software-technologies - ето една подобна тема в блога на SoftUni

Редактирано от totkov (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря много!Днес на училище имахме един специален предмет за компютри и госпожата ни каза за един проект правене на лего роботи и аз и един приятел заедно с още трима от класа се включихме в проекта.

Редактирано от Ivelin99 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря много!Днес на училище имахме един специален предмет за компютри и госпожата ни каза за един проект правене на лего роботи и аз и един приятел заедно с още трима от класа се включихме в проекта.

 

Роботиката е интересно нещо, но там уеб-програмиране няма. По-сложните роботи ползват различни операционни системи и за тях ти трябват езици като C++, Ruby, Python и т.н. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не ги слушай тея висшисти, малко са университетите в света, където ще научиш нещо, което в интернет не е обяснено по разбираем начин. В университета ще изкараш диплома (в случай, че не се откажеш заради скучните лектори) и няма да разбереш и 50% от това, което ти трябва, за да станеш добър. Математиката е плюс, ако проекта го изисква... но в повечето проекти, математиката до 8 клас ще ти е напълно достатъчна.

Дали ще започнеш с PHP / ASP.NET или с HTML, CSS и JavaScript - няма никакво значение, в един момент всичките ще ти трябват за цялостно изграждане на някакво уеб приложение. Научи обектно-ориентираното програмиране, научи PHP или C# (ако ще се хващаш с ASP.NET), вземи някакъв фреймуърк (Symfony, Laravel т.н. ако си избрал PHP) и си прави някакви проекти. Когато нещо не ти е ясно - питай за да се научиш.

И не, напук на всички - мога да твърдя, че програмирането не е трудно, когато имаш желание да се научиш!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И не, напук на всички - мога да твърдя, че програмирането не е трудно, когато имаш желание да се научиш!

 

Да натъкмяваш готов кодец, свален от някъде из нетя, не е точно като да програмираш. :cool:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да натъкмяваш готов кодец, свален от някъде из нетя, не е точно като да програмираш. :cool:

Това имах предвид, като споменах университетите... ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да натъкмяваш готов кодец, свален от някъде из нетя, не е точно като да програмираш. :cool:

Що пък не? Някои от колегите ми натъкмяват код от нета и изкарват доста високи оценки на практическите групови проекти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То цялото програмиране в днешно време си е натъкмяване и всички са google search developers. Но за да натъкмяваш някакви готови парчета да работят заедно също си трябват доста познания, ако беше така всеки да е станал програмист. Не забравяйте че най важното умение на програмиста е да може да търси, защото няма начин да знаеш всичко.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Що пък не? Някои от колегите ми натъкмяват код от нета и изкарват доста високи оценки на практическите групови проекти.

 

То цялото програмиране в днешно време си е натъкмяване и всички са google search developers. Но за да натъкмяваш някакви готови парчета да работят заедно също си трябват доста познания, ако беше така всеки да е станал програмист. Не забравяйте че най важното умение на програмиста е да може да търси, защото няма начин да знаеш всичко.

 

Казаха пишман програмистите! :tongue2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казаха пишман програмистите! :tongue2:

Аз съм вебаджия, не съм програмист. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм вебаджия, не съм програмист. ;)

 

Е па недей да пишеш неверни неща в програмистките теми. :tongue2:

А по какво вебаджията се различава от програмиста? :rolleyes:  (Току виж авторът на темата решил да става вебаджия, та да знае с какво се е захванал.)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е па недей да пишеш неверни неща в програмистките теми. :tongue2:

А по какво вебаджията се различава от програмиста? :rolleyes:  (Току виж авторът на темата решил да става вебаджия, та да знае с какво се е захванал.)

Не съм писал неверни неща. Това с наткъмяването си е реалност при студентите. Гадно е, че така няма как да си проличи кой знае и кой не знае, защото всеки може да копира от нета.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм писал неверни неща. Това с наткъмяването си е реалност при студентите. Гадно е, че така няма как да си проличи кой знае и кой не знае, защото всеки може да копира от нета.

 

Като се хванеш да работиш по някое по-сериозно уеб приложение, доста добре си проличава. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като се хванеш да работиш по някое по-сериозно уеб приложение, доста добре си проличава. ;)

А на интервю за работа? :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А на интервю за работа? :D

 

Зависи от това какви хора търси фирмата.

Ако търсят вебаджии, там от умения не се вълнуват - важното е на какви условия ще се навиеш да работиш при тях. Примерно, добро качество ще им се види да обичаш да работиш овъртайм. :D

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Между другото, да търсиш в нета е основно занимание в програмирането... това да си блъскаш главата с нещо, без първо да потърсиш лесни решения, които по-умни хора са намерили далеч преди теб - изобщо не те прави по-добър програмист. По тази причина хората споделяит знания и вървят напред, защото са намерили решението на някакъв проблем и вече имат една задача по-малко и през времето, което са си спестили - най-вероятно ще намерят решението на друг проблем и също ще го споделят... няма човек, който да знае всичко, а тези, които твърдят, че знаят много - обикновено не знаят нищо! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Между другото, да търсиш в нета е основно занимание в програмирането... това да си блъскаш главата с нещо, без първо да потърсиш лесни решения, които по-умни хора са намерили далеч преди теб - изобщо не те прави по-добър програмист. По тази причина хората споделяит знания и вървят напред, защото са намерили решението на някакъв проблем и вече имат една задача по-малко и през времето, което са си спестили - най-вероятно ще намерят решението на друг проблем и също ще го споделят... няма човек, който да знае всичко, а тези, които твърдят, че знаят много - обикновено не знаят нищо!
;)

Добре написаният твой код почти винаги е по-оптимизиран и по-лесен за модифициране и за поддържане.

Но за да можеш да пишеш добър код, който отговаря на тези условия, трябва да навлезеш доста добре в програмирането - това с търсене на готов код в нета няма как да стане, най-малкото защото си спестяваш умствената работа по разнищването на проблема, който трябва да решиш. 

А с лошо написани библиотеки, които някой е споделил, не е като да не съм се сблъсквал - една такава библиотека сложена на важно място в приложението, може да направи невероятни поразии.

Ама ти недей да се плашиш - както писах по-горе, за вебаджиите има голям мегдан за изява. Само да не вземе да стане така, че годините, в които си можел да се развиеш, да се окаже, че са били загубени с това да се занимаваш с глупости - а това обикновено се разбира, когато вече с станало твърде късно. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре написаният твой код почти винаги и по-оптимизиран, по-лесен за модифициране и за поддържане.

Но за да можеш да пишеш добър код, който отговаря на тези условия, трябва да навлезеш доста добре в програмирането - това с търсене на готов код в нета няма как да стане, най-малкото защото си спестяваш умствената работа по разнищването на проблема, който трябва да решиш. 

А с лошо написани библиотеки, които някой е споделил, не е като да не съм се сблъсквал - една такава библиотека сложена на важно място в приложението, може да направи невероятни поразии.

Ама ти недей да се плашиш - както писах по-горе, за вебаджиите има голям мегдан за изява. Само да не вземе да стане така, че годините, в които си можел да се развиеш, да се окаже, че са били загубени с това да се занимаваш с глупости - а това обикновено се разбира, когато вече с станало твърде късно. ;)

И как реши, че можеш да напишеш по качествен кода от екипи от стотици програмисти които се занимават от години само с дадена библиотека. JQuery, Angular, ASP.NET и много други са писани от най добрите програмисти на земята. Няма как да кажеш че са лошо написани. Ако беше толкова добър, че да пишеш по добър код от тези хора би трябвало отдавна да са те извикали на интервю в Google или Microsoft.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И как реши, че можеш да напишеш по качествен кода от екипи от стотици програмисти които се занимават от години само с дадена библиотека. JQuery, Angular, ASP.NET и много други са писани от най добрите програмисти на земята. Няма как да кажеш че са лошо написани. Ако беше толкова добър, че да пишеш по добър код от тези хора би трябвало отдавна да са те извикали на интервю в Google или Microsoft.

Ами явно не се впечатлявам толкова лесно.

А и конкретно имах предвид open source библиотеки за някакви конкретни неща - примерно за уеб форми.

Също така, да разработиш фреймуърк за писане на уеб приложения, не е чак толкова непосилна задача - просто отнема време, което си е сериозна инвестиция.

jQuery трудно може да се нарече качествено написана библиотека. Тя има едно доста съмнително качество - удобна е за уебаджийте. Да не говорим, че тя използва една много гадна техника за разширяване на функционалностите си - надгражда един много смотан собствен ивент мениджър над вградения DOM ивент мениджър, с който JavaScript си работи, което ако не се използва много внимателно, може да доведе до доволно количество мистерии в кода. А и самата идея да пляскаш клас селектори където и за каквото ти падне, може единствено да те предразположи да сътвориш някоя безсмислица. Вземи напиши нещо смислено на чист JavaScript, и те признавам веднага. :tongue2:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тя има едно доста съмнително качество - удобна е за уебаджийте

А и самата идея да пляскаш клас селектори където и за каквото ти падне, може единствено да те предразположи да сътвориш някоя безсмислица

Не знам колко е качествен jQuery-то като библиотека, но целта му е да те улеснява при писането на нещо което повече редове код ще ти отнеме на чист Javascript. Аз го използвам за анимации, ефекти и за UI компоненти като календар, а също така много го хвалят за AJAX. Ако искаш да си напишеш календарче на чист Javascript ли ще го пишеш? Също така всеки може и на чист Javascript да си селектира каквото си иска. ;)

 

 

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако искаш да си напишеш календарче на чист Javascript ли ще го пишеш?

Проблемът е, ако искам да интегрирам 10-ина неща.

Познай каква хубава кашичка може да се получи, ако се ползват 10 сакато написани готови библиотеки. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...