Премини към съдържанието
Мойра

ОПЕК, Русия и появата на нов световен ред?

Препоръчан отговор


Държавите, производителки на нефт, част от ОПЕК, намиращи се в Близкия Изток, включително Иран, чрез умелия посредник Русия внимателно поставят основите на един истински нов световен ред. Първата стъпка в тестването на това ще бъде, ако те съвместно успеят да елиминират заплахата за Сирия, идваща от ИД и подготвят почвата за сигурни, неманипулируеми избори.

 

В политическата, по-конкретно геополитическата сфера, ние ставаме свидетели на големи тектонични размествания, но те не са разрушителни. Включват една нова привличаща сила, която придърпва към себе си арабските страни, членки на ОПЕК, в нещо, което скоро ще стане видно, като стратегическо партньорство с Руската федерация. То преминава границите на голямото религиозно разделение на сунити, шиити и православни християни.

Това тектонично разместване скоро ще причини политическо земетресение, което може би ще успее да спаси планетата от изтребление, заради безкрайните войни на Пентагона и техните кукловоди от Уол Стрийт, военният индустриален комплекс и олигарсите.

 

Русия в ОПЕК?

 

В едно интервю с London Financial Times, директорът на Роснефт Игор Сечин потвърди слуховете, че Саудитска Арабия търси формално съгласие с Русия относно пазарния дял, стигайки до там, че предлага на Русия членство в ОПЕК за стабилизирането на петролния пазар. В интервюто Сечин, който е считан за един от най-близките на Путин, приема офертата на саудитите. Financial Times е влиятелна медия, собственост до миналия юли на Pearson Group, свързани с фамилията Ротшилд, които в исторически план са управлявали Royal Dutch Shell.

 

Лондонският вестник предпочете да наблегне на отказа на Сечин спрямо офертата на Саудитска Арабия. Въпреки това, важно е да се чете между редовете, за да разберем какво казва. Той заявява по време на конференция в Сингапур, организирана от FT: „Трябва да се осъзнае, че 'златният век' на ОПЕК в петролния пазар е загубен. Те не наблюдаваха собствените си квоти. Ако квотите се наглеждаха, световните петролни пазари биха били балансирани отново“.

 

Сечин добре знае историята на войната за цените на пазара и факта, че тя бе разпалена след едно посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Саудитска Арабия през септември 2014 година, когато Кери натиска саудтиския крал да намали цените на нефта. За Кери целта е била да сложи непоносим натиск върху Русия, тогава да я удари със санкциите. За саудитите това бе златна възможност да се елиминира един от притеснителните фактори в ОПЕК- нарастващото производство на шистов газ, което направи САЩ най-големия производител на петрол през 2014 година.

 

Иронично, както Сечин заяви пред FT, американо-саудитската сделка и финансовите санкции рикошираха обратно срещу стратезите от САЩ. Руската рубла загуби повече от 50% от стойността си до януари 2015 година. Цените на петрола паднаха от 103 долара за барел през септември 2014 година до 50 долара на барел днес. Но руското производство на петрол се калкулира в рубли, a не в долари. Така че, както Сечин казва, цената в щатски долари за производство на нефт от Роснефт спада от 5 долара на барел до 3 долара на барел, което е на нивото на страните от ОПЕК. Роснефт не губи, въпреки санкциите. От индустрията изчисляват, че в зависимост от находището и компанията, цената на барел за шистов газ е 60-80 долара, при това само да не са на загуба.

 

Разплитане на възела

 

Бих искал за момент да си представим как би изглеждал светът при една близка координация между Русия и ОПЕК. Наричам това „разплитане на възел“, възела държащ контрол над света и хипнотизиращ го за войни, убийства и омраза твърде дълго.

 

Първо, новото групово образование между Русия петролните държави ще трябва да уговори стабилни пазарни отношения помежду си, както и между техните основни пазари - Китай и ЕС. По време на сингапурската конференция Сечин подчерта, че Русия и Китай тази година са се споразумели за няколко сделки на стойност 500 милиарда долара през следващите 20 години. Саудитска Арабия бе най-големият износител за китайския пазар, докато Роснефт не навлезе с гръм и трясък. Това бе стратегическо решение за Русия. Сега за Руската федерация е важно да не се обединява с англо-американските конгломерати, а да си сътрудничи и преговаря със Саудитска Арабия.

 

Квотите могат да се договорят така, че Русия, Саудитска Арабия и ОПЕК да действат подобно на англо-американските петролни компании през 1928 година, за да приключат войните между британската група на Ротшилд, стояща зад Royal Dutch Shell и рокфелеровите Standart Oil за световния пазарен контрол; войни, бушуващи от Мексико до Баку, от Кувейт до Тексас.

 

Англо-американските петролни войни са били прекратени по време на среща в шотландския замък Achnacarry на сър Хенри Детердинг, един от собствениците на Royal Dutch Shell. Американските и британски петролни компании формално се съгласяват за прекратяване на огъня, което създава могъщия англо-американски петролен картел, по-късно известен като „Седемте сестри“. Джон Кадман, представител на държавната Anglo-Persian Oil Co. (днес BP- British Petrolium) и Уолтър Тийгъл, президент на рокфелеровата Standart Oil of New Jersey (днес Exxon), се събират, за да създадат най-могъщия картел в модерната история - седемте сестри, действащи съвместно поне до 1945 година.

 

Техният таен пакт е формализиран като споразумението „As Is“ от 1928 година, или Achnacarry Agreement. Петролните гиганти се съгласяват да приемат съществуващото пазарно разделение и дялове, да създадат тайни световни картелни цени и да сложат край на разрушителните спорове и войни за цени в споразумението Red Line (червена линия). Великобритания натиска Франция през 1927 година да допусне американци в Близкия Изток. Червената линия е начертана от Дарданелите, през Палестина до Йемен и до Персийският залив.

 

Това споразумение води до петролни и световни войни от 1928 година.

Днес това, което ще се появи от тази неочаквана ситуация, е договорено споразумение между Русия и ОПЕК, включително и Иран за създаването на нов ред на световните енергийни доставки, независим от англо-американската доминация. Изгодите биха били големи за всички партньори.

 

Какво печели Русия?

 

Би си осигурила най-големият басейн на въглеводороди - петрол и газ - от нациите, които британският 'баща' на геополитиката Халфорд Макиндер нарича „Световен остров“- Русия, Китай, индийския субконтинент, Южна Азия, Близкия Изток. Това ще снабди Русия със свободни пазари извън англо-американската военна зона.

Тя би била в изцяло нова позиция по отношения на санкциите. Също така би трансформирала т.нар. „Американски век“, появил се след решението на Труман да пусне атомната бомба над Япония през 1945 година.

 

По същия начин като Русия, страните-производителки на петрол в Близкия Изток биха станали част от икономическите мега-проекти на Китай.

Включването на Иран, геополитически важна за всички страни, както и Саудитска Арабия и страните от Залива, съвместно с Египет и единствената държава, способна да противостои на САЩ - Русия, биха сложили край на повече от век англо-американски колониални войни, както и унищожаването на цели региони, последният от които бе печално известната „Арабска пролет“.

http://svetoven.pogled.info/news/67723/OPEK-Rusiya-i-poyavata-na-noviya-svetoven-red

 

 

Ако бъде реализиран, този нов световен ред би донесъл дълготраен мир на планетата.

Но дали е възможно това да стане по мирен начин (с изключение на военните действия срещу ИД, разбира се)?

 

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

... за сигурни, неманипулируеми избори.

 

 

Ако бъде реализиран, този нов световен ред би донесъл дълготраен мир на планетата.

Според мен, който и да помогне на Сирия, такова нещо като неманупулирани избори няма да се случи. Никой не дава нищо даром. Иран ще иска изборите да се спечелят от Асад, защото...язък за усилията да елиминират ИД, ако след това на власт дойдат про-американски настроени лица.

 

За дълготраен мир на планетата все още не сме дорасли. По-точно, тия дето ни управляват, и ще ни управляват не са дорасли, а и не това е целта. Дълготраен мир ще означава, най-малкото, милиони нови безработи.

 

Освен ИД в Сирия има и бунтовници, та и с тях ще трябва някой да се справи или поне да се разберат като нормални хора.

Редактирано от A.com (преглед на промените)
 • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Извинявайте, но не бих си причинил мъчението да чета неформатиран текст, каквото и да пише в него.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен, който и да помогне на Сирия, такова нещо като неманупулирани избори няма да се случи. Никой не дава нищо даром. Иран ще иска изборите да се спечелят от Асад, защото...язък за усилията да елиминират ИД, ако след това на власт дойдат про-американски настроени лица.

 

 

За да бъде унищожена ИД, ще бъдат направени компромиси, един от които е Асад да спечели изборите.

И това ще стане.

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще видим какво ще се случи. Играта е голяма, а картите вече са раздадени.


 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За да бъде унищожена ИД, ще бъдат направени компромиси, един от които е Асад да спечели изборите.

И това ще стане.

Което означава, че изборите няма да са почтени. По-добре така отколкото както е в момента.

Редактирано от A.com (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 ... чрез умелия посредник Русия...

 

...истински нов световен ред...

 

 ...ако те съвместно ...

 

 ...което може би ...

 

 

...Игор Сечин потвърди слуховете, че Саудитска Арабия търси формално съгласие с Русия ...

 

 ...важно е да се чете между редовете...

 

 

 

И така нататък бла бла бла бла бла...

 

Колко пъти помолих в тези раздели да бъдем по-сериозни и да се пускат новини към утвърдени новинарски сайтове, а не към блогове с публикации с елементи на разсъждение след яко напушване?

 

Ако, може би, евентуално, би могло да се случи, четене между редовете...

Глупости на търкалета.

 

Къде, Мойра, е новината в този пасквил?

 

Аман!

Не ви ли стигат толкова много теми за спам и фантасмагории, та още ви трябват?

 

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Къде, Мойра, е новината в този пасквил?

 

 

 

Новините са в подфорум новини.

В политиката има и интересни предположения, които могат да бъдат обсъдени.

Така мисля, пък ти решавай дали да триеш или не.

Приятен ден! :)

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 ... ти решавай дали да триеш или не...

 

 

Може ли да не си вменяваме неща, които не се случват?

 

Стига с това триене - от близо година тук се трият постове с явни псувни, груби обиди и гнусни сравнения.

 

Не, че съм очаквал адекватен отговор и за пореден път се крием зад стената "Трий като искаш, не ми пука".

Това казах по-горе - "обсъждате" едно и също в 4 теми, но както виждате всичко си е на мястото и никой не ви притеснява.

Попитах кому е нужно пета тема или така се чувстваш/чувствате по-значими?

 

пп. Пиша ти в порядъка на това, че си автор на "темата", а не защото имам против да пускаш теми или да пишеш мнения.

Дано поне това разбираш.

 

Приятно "обсъждане"!

Редактирано от algor
Премахната обида към Мойра! (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, че съм очаквал адекватен отговор и за пореден път се крием зад стената "Трий като искаш, не ми пука".

 

Изказването ти е обидно, но не го правиш за пръв път, така че...

Приятна вечер! :)

Редактирано от algor (преглед на промените)
 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато човек се почувства обиден е много лесно да пусне един доклад и да се вземат мерки.

Не е никакъв проблем да си редактирам мнението, но ти явно си търсиш конфронтацията и противопоставянето ти показно е явно.

 

Със спама до тук!

Ако не сме се разбрали - ЛС!

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сори че се намесвам , но според скромното ми неангажиратщо мнение, именно в "новини"  нека се пускат цитати и копи/пейст на новинарските сайтове.

Тук очаквам не дълги по няколко педи цитати, които рядко някой чете , без НИКАКВО мнение на автора.Това е грозно и спамерско .

Затова примерно аз рядко гледам "новини" , но тук очаквам мнения, не машинални копипейстъри.

Когато копи/пейст е по голям от личния нулев  коментар на пишещия, обикновенно прескачам.... Все пак новинарски сайтове всички ги знаем 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сори че се намесвам , но според скромното ми неангажиратщо мнение, именно в "новини"  нека се пускат цитати и копи/пейст на новинарските сайтове.

Тук очаквам не дълги по няколко педи цитати, които рядко някой чете , без НИКАКВО мнение на автора.Това е грозно и спамерско .

Затова примерно аз рядко гледам "новини" , но тук очаквам мнения, не машинални копипейстъри.

Когато копи/пейст е по голям от личния нулев  коментар на пишещия, обикновенно прескачам.... Все пак новинарски сайтове всички ги знаем 

 

Миро, как мислиш, не може ли човек да пусне тема, когато нещо го е впечатлило и да поиска мнението и на други хора?

 

Моето мнение е това: "Ако бъде реализиран, този нов световен ред би донесъл дълготраен мир на планетата.

Щом си си дал труда да напишеш четири реда, би ли отговорил на въпроса ми: "Но дали е възможно това да стане по мирен начин (с изключение на военните действия срещу ИД, разбира се)?"

Ако си прочел статията, разбира се.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Миро, как мислиш, не може ли човек да пусне тема, когато нещо го е впечатлило и да поиска мнението и на други хора?

 

Моето мнение е това: "Ако бъде реализиран, този нов световен ред би донесъл дълготраен мир на планетата.

Щом си си дал труда да напишеш четири реда, би ли отговорил на въпроса ми: "Но дали е възможно това да стане по мирен начин (с изключение на военните действия срещу ИД, разбира се)?"

Ако си прочел статията, разбира се.

Чукча писател а не читател.

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чукча писател а не читател.

Странно... как стигна до този извод че не съм чел ??

НАпротив.. това обикновенно е мой израз към хора които ги мързи да прочетат повече от 3 реда, и по дълго от 3 мин видео... 

Цитирал съм основателно това мнооогооократно... 

така че.. спести си квалификациите, точно пък към мен :) 

Миро, как мислиш, не може ли човек да пусне тема, когато нещо го е впечатлило и да поиска мнението и на други хора?

..

Може, но моите скромни разбирания са  - линк с акцент и коментар... не копиране на цялата новина. 

Ако разчиташ на мислешщи и четящи хора, няма нужда да копираш две педи текст.. те сами ще видят линка със цялата статия.

Не ? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може, но моите скромни разбирания са  - линк с акцент и коментар... не копиране на цялата новина. 

Ако разчиташ на мислешщи и четящи хора, няма нужда да копираш две педи текст.. те сами ще видят линка със цялата статия.

Не ? 

 

Това пише ли го в правилата на форума или просто ми даваш съвет?

Може пък и да си прав, въпреки че на мен така ми харесва повече.

Мен пък ме дразнят теми, състоящи се от един два реда, като например тази

 

Ако имаш желание, можеш да кажеш мнението си по темата.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това пише ли го в правилата на форума или просто ми даваш съвет?

 

О боже :) не само нямам никакви претенции, дори не е съвет, а казах - "моите скромни ряазбирания и мнение".

 

А по темата бих казал кратичко че.. всеки се бори влияние ...  борят се руските милиардероолигарсифеодали за огромните си финансови потоци , които управляват образованието  РФ , спекулативно наричано Русия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Миро и команда, просто се опитват да налагат цензура. Засега са просто прикрити опити, не казват черно на бяло и не посягат,  на който му е достъпно да режат с балтията. Все още...

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хехехе :) постигаш все по нови висоти

Да търся мнения, и коментари , вместо простовато спамерско безидейно копипействане , ти наричаш  опит за цензура ??? 

"цензура" не означаваше ли точно ОБРАТНОТО ???

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Странно... как стигна до този извод че не съм чел ??

НАпротив.. това обикновенно е мой израз към хора които ги мързи да прочетат повече от 3 реда, и по дълго от 3 мин видео... 

Цитирал съм основателно това мнооогооократно... 

така че.. спести си квалификациите, точно пък към мен :)

Може, но моите скромни разбирания са  - линк с акцент и коментар... не копиране на цялата новина. 

Ако разчиташ на мислешщи и четящи хора, няма нужда да копираш две педи текст.. те сами ще видят линка със цялата статия.

Не ? 

 

 

:offtopic_s:

 

Ако имаш някакви забележки и предложения свързани с форума си има място за пускане на тема и обсъждането и.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мен пък ме дразнят теми, състоящи се от един два реда, като например тази

 

Ако имаш желание, можеш да кажеш мнението си по темата.

Дал съм отговор на 'algor' на лични, а Вие като решавате световната политика, а не мислите за Блгария проблема си е Ваш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И така нататък бла бла бла бла бла...

 

Колко пъти помолих в тези раздели да бъдем по-сериозни и да се пускат новини към утвърдени новинарски сайтове, а не към блогове с публикации с елементи на разсъждение след яко напушване?

 

Ако, може би, евентуално, би могло да се случи, четене между редовете...

Глупости на търкалета.

 

Къде, Мойра, е новината в този пасквил?

 

Аман!

Не ви ли стигат толкова много теми за спам и фантасмагории, та още ви трябват?

 

не е случаен блог, а доста полулярен сайт на БСП :wink12: бяха доста забавни и набрали популярност около сагата със Страхил Иванов. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Странно... как стигна до този извод че не съм чел ??

НАпротив.. това обикновенно е мой израз към хора които ги мързи да прочетат повече от 3 реда, и по дълго от 3 мин видео... 

Цитирал съм основателно това мнооогооократно... 

така че.. спести си квалификациите, точно пък към мен :)

 

А стига бе! Мирча ме обвинява в плагиатство - да се радвам ли или да плача?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Взех да съжалявам, че отворих тази тема, която кой знае защо предизвика такова раздразнение у някои хора, че ги подтикна към действия, които не им правят чест.

Толкова ли е страшно ако се случи това, което пише в статията?

И дали би повлияло зле върху България?

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма как да се случи, защото просто фактическата обстановка не е такава.

Съвсем очевидно е, че именно Америка има голямо влияние върху цените на петрола, което бегло е маркирано в текста, заедно с абсурдния коментар, че руснаците...едва ли не са на далавера от това. Ами добре, ще са дълго време "на далавера". Само че, основните им икономически индикатори показаха сериозни спадове.

Износът от Русия към Китай може да стане факт, ама първо малко инфраструктура трябва да се построи. Освен това, сигурен съм, че Китай никак не се вълнува от световния мир и си е купил доооста добре от Русия, докато Вова обикаляше на просия света, да моли за някакви съюзи.

Нека първо видим нещо черно на бяло - за момента има активно заявяване на интерес, но предстои да видим какво от него ще се случи.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.