Премини към съдържанието
Optium

"Допълване" на вече започнат презаписваем диск DVD + R DL !?

Препоръчан отговор


Обръщам се към форума по този въпрос, тъй като вече доста време "ровя" в Интернет пространството,

за да намеря Инструкция как се ДОПИСВА подобен диск с внушителните размери от 8.5 GB.

По принцип не  съм работил с подобни дискове и има опасност да "повредя или унищожа" записаната вече информация върху него , защото този ми е останал със записано на него малко видео клипове от мой приятел, който ми го бе подарил на времето !

Сега имам информация около 2 GB която ще трябва да запиша и тъй като нямам свободен диск за запис

около себе си, искам да ползувам този презаписваем диск !

Редактирано от Optium (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Копираш каквото има на диска, изтриваш го и после записваш всичко наведнъж(старо и ново).

Или си купуваш нов диск за 50ст.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Копираш каквото има на диска, изтриваш го и после записваш всичко наведнъж(старо и ново).

Или си купуваш нов диск за 50ст.

Че какво му е "презаписваемото" на този диск и тези Реклами около него и високите му цени,

след като процедурата му за обслужване около него е толкова трудоемка и отнемаща време . . !?

Аз смятах че както с VirtualDub, просто НОВИЯ запис ще го залепиш към Стария !

Не може ли направо да презаписваш върху него с нова информация, без предварително да го

изтриваш . . !?

Редактирано от Optium (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

За работа с такъв диск и дискове  от 8,5 гигабайта, първото условие на което трябва да отговаря записвачката е  - тя да ги поддържа. В техническите характеристики на всяко едно записващо DVD устройство е оказано това. Погледнете и вашата като модел. Повечето софтуери които се използват за запис позволяват записването на такива дискове от двата типа - "презаписваеми" и еднократен запис. Когато дискът се записва с някаква информация то  се оказва на програмата, че ще се прави на етапи. Всяко следващо записване ще се изпълни само при условие че си разрешил "новата сесия на запис" с продължение. Съответно ще можеш да видиш колко гига до сега си записал и колко още ти остават. Тук е добавена и служебната информация, която не се вижда като записана информация.За тези от серията "презаписваеми" които вече почти не се използват е важно скоростта на запис да е избрана като  най -ниска. На самият "презаписваем диск" е посочена максималната скорост на записа, която не е препоръчителна. Във вашият случай, за да ви се обясни по подробно , е било редно да напишете колко като обем записана информация има на него до този момент. Ако това не го знаете, можете да го "прочетете" от самият диск, като го поставите в дисковото устройство и изчетете. Указанието, че дисковото устройство изчита записаната информация и това за свободната оставаща на него, ще ви подскаже даже, че самото дисково устройство може да чете и пише подобен род дискове. А самата процедура на записа е такава, както и при стандартните дискове, като всяка съвременна програма се справя с този въпрос без проблем. Има едно основно обаче! Ако сте оказал, че дискът ще се "финализира" това значи, че на него повече инфо не може да се записва, та макар последният да е почти празен 100- 200 мегабайта. Дано с приказките си съм ви дал елементарни разяснения по този проблем. Всичките тези "хватки" с такива дискове вече са неефективни по простата причина че разполагаме с флаш памети с добър капацитет. 8, 16, 32 та дори и 64 гигабайта. Освен всичко, самите дискове от двата рода са и скъпи като цена. Разликата понякога е до 10 пъти от нормален dvd диск, в зависимост от производителя.  Успех!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За работа с такъв диск и дискове  от 8,5 гигабайта, първото условие на което трябва да отговаря записвачката е  - тя да ги поддържа. В техническите характеристики на всяко едно записващо DVD устройство е оказано това. Погледнете и вашата като модел. Повечето софтуери които се използват за запис позволяват записването на такива дискове от двата типа - "презаписваеми" и еднократен запис. Когато дискът се записва с някаква информация то  се оказва на програмата, че ще се прави на етапи. Всяко следващо записване ще се изпълни само при условие че си разрешил "новата сесия на запис" с продължение. Съответно ще можеш да видиш колко гига до сега си записал и колко още ти остават. Тук е добавена и служебната информация, която не се вижда като записана информация.За тези от серията "презаписваеми" които вече почти не се използват е важно скоростта на запис да е избрана като  най -ниска. На самият "презаписваем диск е посочена максималната скорост на записа, която не е препоръчителна. Във вашият случай, за да ви се обясни по подробно , е било редно да напишете колко като обем записана информация има на него до този момент. Ако това не го знаете, можете да го "прочетете" от самият диск, като го поставите в дисковото устройство и изчетете. Указанието, че дисковото устройство изчита записаната информация и това за свободната оставаща на него, ще ви подскаже даже, че самото дисково устройство може да чете и пише подобен род дискове. А самата процедура на записа е такава, както и при стандартните дискове, като всяка съвременна програма се справя с този въпрос без проблем. Има едно основно обаче! Ако сте оказал, че дискът ще се "финализира" това значи, че на него повече инфо не може да се записва, та макар последният да е почти празен 100- 200 мегабайта. Дано с приказките си съм ви дал елементарни разяснения по този проблем. Всичките тези "хватки" с такива дискове вече са неефективни по простата причина че разполагаме с флаш памети с добър капацитет. 8, 16, 32 та дори и 64 гигабайта. Освен всичко, самите дискове от двата рода са и скъпи като цена. Разликата понякога е до 10 пъти от нормален dvd диск, в зависимост от производителя.  Успех!

Благодаря ви,

за изчерпателното обяснение - урок,  което сте ми пратили !

С моите оскъдни познания по тази тема мога да добавя само че, макар да са по-скъпо удоволствие този тип дискове те

превъзхождат флашките, тъй като съм чувал от специалисти че флашката ако не я употребиш в продължение

на няколко месеца, качеството на записа и мигновенно се губи или обяснено по-простичко,  и те като "рибните и зеленчукови"

консерви притежават срок за годност !?

Тъй като записа върху диска не съм го правил аз, не мога да знам да ли има ВЪРХУ НЕГО поставена забрана за ЗАПИС !?

Поради тази причина ще постъпя по най-елементарния начин:

1./ Намиращата се в него информация ще я прехвърля в някоя свободна папка в компютъра ми.

2,/ В моята версия на NERO BURNING ROM 8 открих една опция Erase Rewritable Disk /Изтриване на презаписваем диск/,

     където смятам да го "прекарам", сиреч да го . . . форматирам !

3./ След което вече ще запиша върху него както СТАРАТА, така и новата Информация !

Разгеле, по този начин да имаме възможността да заобиколим тази прословута "Забрана за запис",

ако има такава . . !? 

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
2,/ В моята версия на NERO BURNING ROM 8 открих една опция Erase Rewritable Disk /Изтриване на презаписваем диск/,

     където смятам да го "прекарам", сиреч да го . . . форматирам !

3./ След което вече ще запиша върху него както СТАРАТА, така и новата Информация !

Разгеле, по този начин да имаме възможността да заобиколим тази прословута "Забрана за запис",

ако има такава . . !? 

 

Имам съмнения че този диск DVD-R не е презаписваем и нищо няма да постигнете по този начин

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Първо с коментара на Карнемо! Аз имам и до този момент същото съмнение, защото никога не ми е попадал "двустранен презаписваем"диск 8,5 гига независимо, че до този момент имам записи на повече от....8000 диска. Пре записваемите дискове по онова време бяха едва 4,7 гига и то не "двойна плътност" това за сега по този въпрос. Сега по вашият, както сте написал по точки ще ви отговоря:

1 по първа точка - Много правилно решение. В папка на твърдия диск

2            Използвате точно тази позиция която сте посочил в червено и правите цялостен формат на диска. Нерото ще го направи всичко и като завърши ще имате съобщение

3  В папката имате инфото от диска. Добавяте новата информация или към съществуващата вече, или за да ви е прегледно, че е нова, я поставяте в нова папка. Ако е второто, вече ще имате 2 папки.

4  Отваряте неро и избирате първа позиция за няколко сесии, което ще ви даде възможност за допълнително записване на друга информация след приключване на този запис. Не забравяйте да окажете дали това е СD или DVD за да не се връщате към началното меню. Почвате записа и чакате докато се запише информацията.

5 На мен ще ми е много интересно да направите снимка на диска, който имате и го постнете тук в темата за повече информация. Желая Ви успех и ще се радвам, ако съм Ви бил полезен!

ДОПЪЛНЕНО!

В процеса на работа при  ФОРМАТИРАНЕТО на диска с Неро , ако последният не иска да се форматира, това ще Ви е указание, че дискът, който са ви подарили не е  ПРЕЗАПИСВАЕМ, а стандартен диск "двойна плътност"  които и сега се ползват много. Неговият обем е точно 8,4 гига, което за Вас ще значи, че вашата информация за запис не трябва да превишава повече от 7,9 до 8 гига. Останалото място е за служебната за четене, информация.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо с коментара на Карнемо! Аз имам и до този момент същото съмнение, защото никога не ми е попадал "двустранен презаписваем"диск 8,5 гига независимо, че до този момент имам записи на повече от....8000 диска. Пре записваемите дискове по онова време бяха едва 4,7 гига и то не "двойна плътност" това за сега по този въпрос. Сега по вашият, както сте написал по точки ще ви отговоря:

1 по първа точка - Много правилно решение. В папка на твърдия диск

2            Използвате точно тази позиция която сте посочил в червено и правите цялостен формат на диска. Нерото ще го направи всичко и като завърши ще имате съобщение

3  В папката имате инфото от диска. Добавяте новата информация или към съществуващата вече, или за да ви е прегледно, че е нова, я поставяте в нова папка. Ако е второто, вече ще имате 2 папки.

4  Отваряте неро и избирате първа позиция за няколко сесии, което ще ви даде възможност за допълнително записване на друга информация след приключване на този запис. Не забравяйте да окажете дали това е СD или DVD за да не се връщате към началното меню. Почвате записа и чакате докато се запише информацията.

5 На мен ще ми е много интересно да направите снимка на диска, който имате и го постнете тук в темата за повече информация. Желая Ви успех и ще се радвам, ако съм Ви бил полезен!

ДОПЪЛНЕНО!

В процеса на работа при  ФОРМАТИРАНЕТО на диска с Неро , ако последният не иска да се форматира, това ще Ви е указание, че дискът, който са ви подарили не е  ПРЕЗАПИСВАЕМ, а стандартен диск "двойна плътност"  които и сега се ползват много. Неговият обем е точно 8,4 гига, което за Вас ще значи, че вашата информация за запис не трябва да превишава повече от 7,9 до 8 гига. Останалото място е за служебната за четене, информация.

Направих всичко възможно да ви предоставя изображение на този модел дискове !

Тъй като вчера се порових из нета да търся информация за работата с тези дискове ,

/ не открих нищо/ но се натъкнах на недоволството на няколко човека, които се "кахъряха" от факта че са

съсипали по няколко диска, докато им намерят "цаката", как да работят с тях . . !?

 

http://prikachi.com/images.php?f=images/691/8377691O.jpg&tag=RIDATA

 

Редактирано от Optium (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Направих всичко възможно да ви предоставя изображение на този модел дискове !

Тъй като вчера се порових из нета да търся информация за работата с тези дискове ,

/ не открих нищо/ но се натъкнах на недоволството на няколко човека, които се "кахъряха" от факта че са

съсипали по няколко диска, докато им намерят "цаката", как да работят с тях . . !?

 

http://prikachi.com/images.php?f=images/691/8377691O.jpg&tag=RIDATA

 

Забравете за форматиране и запис. Това са дискове за еднократно писане: https://en.wikipedia.org/wiki/DVD%2BR

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Сега при Вас това е приоритетно да направите:

ДОПЪЛНЕНО!

В процеса на работа при  ФОРМАТИРАНЕТО на диска с Неро , ако последният не иска да се форматира, това ще Ви е указание, че дискът, който са ви подарили не е  ПРЕЗАПИСВАЕМ, а стандартен диск "двойна плътност"  които и сега се ползват много. Неговият обем е точно 8,4 гига, което за Вас ще значи, че вашата информация за запис не трябва да превишава повече от 7,9 до 8 гига. Останалото място е за служебната за четене, информация.

Ако всичко е успешно, можете да продължите нататък със записа. Пак ви казвам, че това е твърде старо катозапис и пренос на информация и не съм чувал някой да я ползва от много години. Беше ежедневие 2004 - 2007, 2008 година.Що се касае до проблемите написани в коментара ви за флаш паметите - за мен не отговарят на истината. Специалисти много, мнения - също. Аз отдавна ползвам  флашките като средство за запис на такава информация и не съм забелязал особено при видео или картина, да има проблем със самия запис.То тогава би се отразило и на съвременните SSD дискове, макар че технологията не е точно такава както при флаша, но са приблизително сравними. Няма  смисъл да се безпокоите. За картинката - благодаря, но като я гледам и се сещам за производството на това търкало в някоя...турска плевня!Все пак е някаква макар и малка информация.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Обръщам се към форума по този въпрос, тъй като вече доста време "ровя" в Интернет пространството,

за да намеря Инструкция как се ДОПИСВА подобен диск с внушителните размери от 8.5 GB.

По принцип не  съм работил с подобни дискове и има опасност да "повредя или унищожа" записаната вече информация върху него , защото този ми е останал със записано на него малко видео клипове от мой приятел, който ми го бе подарил на времето !

Сега имам информация около 2 GB която ще трябва да запиша и тъй като нямам свободен диск за запис

около себе си, искам да ползувам този презаписваем диск !

За толкова години записи, аз, лично, никога не съм виждал DVD+RW 8.5 gb.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Никой не е споменавал DVD+RW 8.5. Авторът е посочил в заглавието типа на диска.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Към останалите колеги.

Отговарям на питащият, за да не остане с убеждението, че не искам да съм му полезен. А що се отнася до инструкцията за формат на посоченият от него диск, съм му го написал точно така, за да се убеди, че това, което казвате е точно.Иначе, някои човечета тук, във този форум остават с убеждението че само аз съм знаел и можел. Този ми пост не е насочен под къкъвто и предлог към питащият! Свикнал съм, за да не пиша коментар който е аналогичен с Вашият, да поставям знак  +

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сега при Вас това е приоритетно да направите:

ДОПЪЛНЕНО!

В процеса на работа при  ФОРМАТИРАНЕТО на диска с Неро , ако последният не иска да се форматира, това ще Ви е указание, че дискът, който са ви подарили не е  ПРЕЗАПИСВАЕМ, а стандартен диск "двойна плътност"  които и сега се ползват много. Неговият обем е точно 8,4 гига, което за Вас ще значи, че вашата информация за запис не трябва да превишава повече от 7,9 до 8 гига. Останалото място е за служебната за четене, информация.

Ако всичко е успешно, можете да продължите нататък със записа. Пак ви казвам, че това е твърде старо катозапис и пренос на информация и не съм чувал някой да я ползва от много години. Беше ежедневие 2004 - 2007, 2008 година.Що се касае до проблемите написани в коментара ви за флаш паметите - за мен не отговарят на истината. Специалисти много, мнения - също. Аз отдавна ползвам  флашките като средство за запис на такава информация и не съм забелязал особено при видео или картина, да има проблем със самия запис.То тогава би се отразило и на съвременните SSD дискове, макар че технологията не е точно такава както при флаша, но са приблизително сравними. Няма  смисъл да се безпокоите. За картинката - благодаря, но като я гледам и се сещам за производството на това търкало в някоя...турска плевня!Все пак е някаква макар и малка информация.

Сигурен съм че диска не е турски, защото баркодът му е:

4 7 1 9 3 0 3 5 3 5 0 9 1

По принцип код започващ с числото "4" е немски, като се вземе в предвид и високата му цена ! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Не споря и не е важно в случая с кое число започва кодът му на производство. С две приказки искам да ви кажа, че това което вие си мислите че дискът е презаписваем, се лъжете. Аз надълго ви писах по въпроса. Трябваше да седнете, да го сложите в записвачката, да си копирате файловете в отделна папка и да се  ОПИТАТЕ ДА ГО ФОРМАТИРАТЕ с вашият софтуер. Не спорих с Вас има или няма такъв тип диск, защото отлично знам, че няма, но за да не останете с убеждението и вие, че всичко знам, се постарах надълго да ви обясня процедурата а вие да я направите на собствен гръб. Ето, това трябваше да направите, а не да разтягаме локуми и да пишем по една страница постове.Аз очаквах отдавна да сте го свършил. Дискът ви е "двойна плътност"  8,5 гигабайта за еднократна употреба. След запис, повече не може да се записва на него. И за да не го похабявате Ви написах за ползването на "няколко сесии", за да можете рационално да използвате останалото свободно дисково пространство.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ви,

за изчерпателното обяснение - урок,  което сте ми пратили !

С моите оскъдни познания по тази тема мога да добавя само че, макар да са по-скъпо удоволствие този тип дискове те

превъзхождат флашките, тъй като съм чувал от специалисти че флашката ако не я употребиш в продължение

на няколко месеца, качеството на записа и мигновенно се губи или обяснено по-простичко,  и те като "рибните и зеленчукови"

консерви притежават срок за годност !?

Тъй като записа върху диска не съм го правил аз, не мога да знам да ли има ВЪРХУ НЕГО поставена забрана за ЗАПИС !?

Поради тази причина ще постъпя по най-елементарния начин:

1./ Намиращата се в него информация ще я прехвърля в някоя свободна папка в компютъра ми.

2,/ В моята версия на NERO BURNING ROM 8 открих една опция Erase Rewritable Disk /Изтриване на презаписваем диск/,

     където смятам да го "прекарам", сиреч да го . . . форматирам !

3./ След което вече ще запиша върху него както СТАРАТА, така и новата Информация !

Разгеле, по този начин да имаме възможността да заобиколим тази прословута "Забрана за запис",

ако има такава . . !? 

 

Никой не е споменавал DVD+RW 8.5. Авторът е посочил в заглавието типа на диска.

Авторът упорито и в двата си поста говори за "презаписваем диск". Просто предположих, че се е объркал, защото DVD+R DL са дискове за еднократен запис. Единствено може да се добави сесия към вече направен запис, но това (за двуслоен диск) хич не бих го препоръчал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според Wikipedia DVD-RW-DL няма дефиниран

https://en.wikipedia.org/wiki/DVD%2BRW

Ето и една продуктова листа на един от големите производители на дискове:

 

http://www.verbatim-europe.co.uk/en/cat/dvd/?con=2

От където следва и изводът - DVD+-R DL - само в една сесия.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понеже не видях някой,който да спомене нещо важно за „дописването“ на такъв диск,ще го кажа аз.Когато се записва информация на такъв диск,след приключването,излиза опция за финализиране на записа.Ако се финализира в този момент,после не може да се добавя нищо в него,без да се форматира.Но ако се остави без да бъде финализиран,може да се добавят още файлове,докато се запълни.Това,че не е финализиран,не пречи да се чете или използва съдържанието му.Аз така,преди време си правих видео клипове на такъв диск.Запиша няколко песни,изкарам диска.Утре допълвам и така докато се напълни и тогава го финализирах.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Този тип дискове не могат да се изтриват!!!

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Не че упреквам автора на темата, но от направените препоръки, които сме му дали, той не направи кой знае какво усилие да направи опит да "преформатира или презапише диска, за да му стане ясно че не е такъв дискът, за който той си мисли. Що се касае до сесиите Митко, няколко пъти съм му загатнал и за това. И ще се подразбере от всеки, който се е занимавал с този род записи на такива дискове.Аз смятам темата за приключена след последните разяснения на колегите и инфото което са дали в края на темата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Този тип дискове не могат да се изтриват!!!

Аз този,за който говоря,че съм дозаписвал беше DVD+RW 4.7gb.,който можеше да се форматира или изтрива и записва отново!Дописване става и на DVD+R,DVD-R,но не може да се форматира,защото са за еднократен запис.Исках да кажа,че независимо какъв е диска,не е ли финализиран,след запис,значи може да се дозаписва.А този от темата не го знам дали е за многократна употреба или не.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Не съм проверявал, но почти съм уверен, че дискове за многократно презаписване 8,5гигабайта не бяха пускани най малкото никъде по българският пазар. За чужбина не зная дали въобще са се появявали такива.Най- големият, от които имам и аз като мостра беше 4,7 гигабайта, както е написал Митко. А иначе на 8,5 гига двойна плътност имам 44 концерта. 5 лева с кутийката - Вербатим.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз този,за който говоря,че съм дозаписвал беше DVD+RW 4.7gb

В случая говорим за DVD+R DL

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В случая говорим за DVD+R DL

Да,знам!Като потърсих информация за него,се оказва,че е един от разновидностите на  DVD+RW,който съм  форматирал и записвал повторно.Дали е за многократна употреба въпросният диск,може да се провери с един опит за форматиране.Позволи ли го,значи става като нов и се записва отново.Не позволи ли форматирането,е бил за еднократна употреба.Но назависимо какъв тип е диска(пак се повтарям),финализиран ли е след последния запис,не може да се допълва след това.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, когато последната сесия се затвори, повече нищо не може да се прави. А, и да не забравя - не може да се изтрива вече записано в предишна сесия съдържание. В противен случай дискът се поврежда.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.