Премини към съдържанието
Iliyan Georgiev

Погасителна давност по изпълнително дело

Препоръчан отговор


Здравейте.

Има ли давност такова дело.Защото вчера получих Запорно съобщение по дело което се е гледало месец март 2010.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изясняване на един принципен въпрос:   Много хора си мислят че давността (по точно-погасителната давност) е манна небесна, която се сипе върху длъжника без той да си е мръднал и малкия пръст за да я предизвика. За съжаление това не е така. Давността по българското право не се прилага служебно и съдебните органи не са длъжни да следят за нея и да прилагат служебно (т.е. по своя инициатива). За да бъде приложена от съд в съдебното производство, тя трябва да бъде изрично поискана от длъжника, ако разбирасе е изтекла преди завеждане на иска от кредитора. Ако давността е изтекла след постановяване на съдебното решение с което дългът е признат и преди завеждане на изп. дело за принудителното му събиране, длъжникът в изп. производство не може да се позове на нея пред съдебния изпълнител, защото тойне може да прилага давността. В този случай, длъжникът следва да заведе дело в съда (т.нар. отрицателен установителен иск) в което да установи изтичането на давността срещу кредитора, като в хода на това производство можеда поиска от съда да спре изпълнителното производство (т.нар. обезпечение) до постановяване на решението от съда, като по този начин се защити от продалжаващото изп. производство, защото докато той води отрецителния си иск и даказва пред съда че не дължи, съд. изпълнител като нищо може да му събере дълга от заплатката или пенсийката барабар с всички такси и разноски и да гоизплати на кредитора и тогава файда от делото никаква:no-no: 

Изясняване на втори принципен въпрос:  В българското граждански право не съществува абсолютна погасителна давност. Т.е. погасяването на едно задължение по давност настъпва при наличието (или по скоро липсата) на редица обстоятелства (факти), които следва да бъдат изложени и преценени конкретно за всеки отделен случай.

Изясняване на трети принципен въпрос:  Сроковете на погасителната давност в българското гражданско право са два. За обикновен (наричан още главен, еднократен и т.н.) дълг - 5 год. и за т.нар. "периодични плащания" ( тук попадат всички плащания за вода; ел.енергия; топлофикация; моб. оператори; интернет и др.) - 3 год.

Изясняване на четвърти принципен въпрос: При образувано изпълнително дело давност не тече.

Хайде сега ако искаш да ти се отговори правилно, първо изясни какво означава "такова дело" и "гледало месец март 2010г."; второ от кого си получил запорно съобщение; трето - какъв е далгът (виж изясняване на трети принципен въпрос);четвърто - кога е влязло всила съдебното решение с което дългът е признат и кога е образувано изпълнителното дело.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Запорното съобщение гласи, че въз основа на изпълнителен лист издаден на __.03.2010 от Районен съд по което дължа забравена от мен сума(за която вече се сещам но късно) от пропуснати вноски при закупуване на техника към TBI.Запорното съобщение е от Частен съдебен изпълнител,изпратено до работодателя ми.

Редактирано от Iliyan Georgiev (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Покупката на вещи на изплащане, чрез ТБАЙ, Джет Кредит и др. подобни са банкови кредити и се погасяват с 5 год давност, независимо че се покриват на части, чрез вноски. Разбирам че началото е месец март 2010г., сега важен е момента на завеждане на изпълнителното дело - датата на молбата до съдебния изпълнител. Това че сега получавате запорното съобение, не означава че сега е образувано делото. Необходимо е да посетите съд. изпълнител и да искате да се запознаете с изп. дело. В него на първа страница е подвързана молбата за образуването му. Ако е изтекла 5 год. даност от март 2010г. до момента на образуване на изп. дело възможността е следната. Следва да заведете отрицателен установителен иск в съда срещу кредиторът Ви и да твърдите , че между постановяване на дългът ви и завеждане на изпълнителното дело е изтекла 5 г. погасителна давност. Тъй като образуването и насрочването на такова дело може да отнеме няколко месеца, а така или иначе вече имате запор назаплатата и от следващата ви заплата работодателят ще удържи и приведе част от умата на съдебния изпълнител, висъветвам да образувате първо на самостоятелно основание обезпечително дело, като поискате от съда да спре изпълнителното производство до завеждане на и произнасяне на съда по главния ви иск, а именно отрицателния установителен такъв. По исканите обезпечения съдът се произнася веднага. по това обезп. дело следва да представите документи, които да навеждат на извода, че главният ви иск е вероятно основателен (малко е сложно). Такива достатъчни документи биха били, копие от разпореждането на съда за издаване на изп. лист (може да го вземете от съдебното дело, от архива на съда, ако обаче не е унищожено) и копие от малбата за завеждане на изпълнителното дело срещу Вас (искате и го снимате от изпълн. дело) От тези два документа се виждакога е издаден изп. лист и кога е заведено изп. дело и ако са изтекли повече от 5г. това прави основният ви отрицателен иск вероятно основателен и съдът следва да спре изпълнението. Следкато спре изпълнението садат ще ви даде едномесечен срок да заведете иска си. Вие трябва да го направите в този срок и да представите към обезпечителното дело, копие от молбата си за образуване на главното дело. Ако не го направите в едномесечния срок, обезпечението ви чрез спиране на изп. производство отпада и съд.изпълнител ще продължи да събира дълга от заплатата Ви. Освен това въпреки, че от представените от вас два документа посочени по-горе, които правят иска ви вероятно основателен, обезпечителния съд ще поиска като гаранция за спиране на изп. производство да внесете цялата дължима сума по сметка на съда, като обезпечение от Ваша страна. Ако евентуално не заведете исновния иск и ТБАЙ подаде претенция срещу ваш, че със формалното спиране (без да заведете основния иск) сте забавили изпълнението и ТБАЙ е претърпял реални вреди от това и съдът уваже тази претенция на кредитора Ви, той от внесената от Вас сума ще изплати претърпяната от ТБАЙ вреда.

Ами общо взето това. Съветвам Ви ако действително се установи че има изтекла 5г. давност да си наемете адвокат и да действате бързо-удръжките ще започнат от следващото ви трудово възнаграждение. 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря много за този изчерпателен отговор.В понеделник ще говоря с адвокат за последващите действия от моя страна.Още веднъж благодаря.


  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.