Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


Просто попаднах на тази статия,и мисля че всеки би открил нещо полезно в нея.

Отвореното ухо е отворено сърце

Свикнали сме да приемаме, че е достатъчно да се изповядаме пред Бога чрез тайнството Покаяние. Без съмнение това е единственият начин да получим опрощение, но в човека е вложена и потребността да се открива пред своите ближни, да опознава другия и да бъде опознаван.

Постоянно сме изложени на показ. Влизаме в различни роли повече или по-малко успешно: ролята на благонадежден гражданин, на съвестен служител, на грижовен родител, на стабилен приятел, на добър християнин... според както го разбираме. Мислим постоянно за това как изглеждаме отстрани, как ни възприемат другите. Но има мигове, когато в нас се надига дълбоката потребност да разкрием пред себеподобен най-интимната, най-болезнената и уязвима част от нас. Да бъдем опознати, разбрани, приети такива каквито сме. С всичките ни старателно прикривани страхове, съмнения, слабости и надежди.

За жалост малцина от нас успяват да изградят дълбоки, искрени и трайни взаимоотношения дори с най-близките си хора. Не защото не искаме, а защото не можем.

Добрите отношения не са даденост - те се постигат

И се постигат трудно.

Всички сме заразени от егоизъм, поради което се налага съзнателно и упорито да се учим да обичаме. Да се учим да обличаме чувството, което ни изпълва с подобаващото му отношение и действия.

Това “обучение” трае цял живот, защото хората се променят през годините, обстоятелствата ­ също. То коства много усилия, но умението да общуват е от изключителна важност и за онези, които искат да се научат и за пастира, и за приятелите, и за съпрузите, и за родителите и децата.

Двама души могат да се изправят пред какви ли не проблеми и разногласия, но умеят ли да разговарят открито и да се разбират един друг, проблемите само ще засилят близостта им. Способността да общуваш така, че да бъдеш разбран и да разбираш, е едно от най-важните условия за добра връзка и една от най-честите причини за срив във взаимоотношенията.

Когато двама души се съберат заедно, те носят със себе си различни характери, възпитание, светоглед, навици, начин на изразяване... В близък контакт се проявяват различията между двамата: емоционални, интелектуални, социални, религиозни. Ако тези различия се обсъждат, тогава и двамата се обогатяват с онова, което другият носи в себе си. Ако не се обсъждат ­ възникват неразбиране, конфликти и враждебност.

    Умението да общуваме помежду си е...

Средството да се опознаваме

...да обменяме духовния капитал, с който разполагаме, да се сближаваме, да бъдем едно цяло. Макар да няма нищо по-естествено от общуването, фактът, че не познаваме в дълбочина и най-близките си хора, че се чувстваме отчуждени, неразбрани и самотни, говори недвусмислено за това, че умението да общуваш не е нещо с което човек се ражда, а едно от уменията, които трябва да придобием, нещо за което трябва да положим усилия, за да се научим.

    За едни хора представлява проблем да предават и да помнят подробностите, за други ­ да отсяват същественото, за трети ­ да обяснят чувствата си, за други ­ да подредят и изразят ясно мислите си. Общуването, истинското пълноценно общуване, определено изисква от всеки много усилия да преодолее себе си и да се научи на нещо, което не умее. Изисква да преодолееш егоизма си, своите желания, да нарушиш удобствата си, да преодолееш умората си, раздразнението си, мързела си, да преподредиш приоритетите си. Изисква понякога да оставиш вестника си или друго занимание, да угасиш телевизора и да погледнеш другия в очите, за да го изслушаш с внимание. Да изслушаш с внимание и съпричастност, означава повече от това просто да кажеш “обичам те”, то е любов в действие и изисква сериозна и дълбока ангажираност. Затова предпочитаме да говорим за външни, незначителни неща, вместо да общуваме истински.

Какво означава да общуваш?

Това е процес на споделяне на информация с друг човек, процес на духовен обмен. Общуването включва говорене, слушане и разбиране. Повечето хора смятат, че разговорът представлява да предадеш своите възгледи. Те предпочитат да говорят, да утвърждават своята позиция, чувства, мнение, идеи, но разговорът има и втора страна ­ слушането. От факта, че Бог ни е дал две уши и само една уста, ирландците са си направили извода, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим.

    "Бърз на слушане" (вж. Яков 1:19) по отношение на ближния означава готовност да бъдеш слушател, готовност да смириш собствените си мисли и чувства и да притихнеш в готовност да приемеш всичко, на което е носител другият. Въпреки риска да бъдеш разочарован или емоционално обременен.

Какво правим, докато събеседникът ни споделя нещо

Опитваме ли се да “изключим” своите виждания, да погледнем на нещата през неговите очи, или го прекъсваме, за да кажем своето мнение? Спорим ли с него още преди да сме го разбрали, обмисляме ли отговора си още докато говори, променяме ли темата, ако тя не ни допада, или умът ни разсеяно се отнася другаде? Ако е така, то ние неволно му казваме, че не е личност, която си струва да бъде чута. С неумението да изслушаме внимателно другия, ние несъзнателно му казваме, че той не ни интересува, че неговите мисли и чувства са без значение за нас.

Да слушаш внимателно, така че да чуеш не само думите, а и посланието, което стои зад тях, е белег на уважение и израз на любов, белег, че наистина държиш на този човек и на мнението му. Истинското слушане означава: всичко което казваш ме интересува дори да не съм съгласен с теб, защото ти си важна личност за мен. Отвореното ухо е отворено сърце.

    “Ти не ме слушаш”, е най-честото оплакване в семейството и между приятели. Може би защото човек инстинктивно усеща, че да те обичат, означава и да те изслушват както трябва, отдавайки ти цялото си внимание.

Общуването като тайнство

Човек може да слуша фактите, данните, за да ги използва за лични цели. Или да слуша с интерес, в дъното на който лежи услаждането от чуждата болка и неуспехи. Човек може да слуша клевети или осъждане на трето лице, да слуша с нахалното любопитство да наднича в живота на другите, или пък да слуша от скука, по задължение, с досада, от любезност...

Но може да слуша и с искрена загриженост и съпричастност. При всяка пауза да засвидетелства желанието си да помогне, да подкрепи, да насърчи, да утеши, да разбере. Може да слуша с готовност да види и приеме другия такъв какъвто е, без да го преценя, без да го съди и отхвърля.

    Слушането е грижа и съпричастност, съзнателно усилие да разбереш чувствата на другия, да го накараш да се почувства обичан и приет, дори ако не си съгласен с думите му.

    Едно е да чуваш думите, а друго ­ да слушаш. Едно е да схванеш в общи линии съдържанието, да приемеш информацията, която отговаря на твоите възгледи и настроение, а съвсем друго е ­ докато слушаш да забравиш за своите разбирания. Едно е да слушаш и да следиш какво става в теб самия по време на разговора: услаждат ли ти се думите на събеседника, ядосват ли те, провокират ли те, а друго ­ да оставиш своите чувства встрани, за да не се пречупва през тях казаното, за да възприемеш максимално точно посланието на другия.

    В слушането трябва да участват не само ушите, а и умът и сърцето ­ цялата личност. То трябва да включва и грижа и съпричастност към другия, и желание да го опознаеш. Трябва да включва и готовността да го приемеш в себе си и да му отдадеш от себе си ­ да направиш възможен духовния обмен помежду ви и от това и двамата да станете по-богати.

    Общуването изисква усилие и постоянство. Като плуване срещу течението. Прииска ли ти се да се поотпуснеш ­ течението те повлича. Понякога безвъзвратно. Общуването е пътуване към Извора.

Александра КАРАМИХАЛЕВА

Статията е публикувана в брой 23/2004 на ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 1,1k
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Посредствен сайт, всякаш сме 1994г, нито пък има амбиция да бъде ресурс. Освен "Аксонометрия" има диметрия и изометрия. За тях ни ред. Наблъсканите в ляво банери са чудесен начин да скапете сайта, про

Ми не позна точно от каде е темплейта.. Иначе е готов да...леко редактиран Абе.. мерси много за мнението

По добре да не ти казвам какво ми е мнението за сайта.

Публикувани изображения

Ами общо взето нещата казани в статията са верни. Наистина е вярно, че голяма част от българите не умеем да общуваме, не умеем да се изслушваме, не умеем да се вслушваме в думите на другите, дори когато ни мислят доброто, не умеем да възприемаме чуждите добри идеи, защото не са наши. Запитвам се какво ли умеем? Аз самия постояно се уча и усъвършенствам да общувам, да слушам, да възприемам, да търся доброто в чуждите думи и идеии, защото знам, чв само така мога да бъда по-дбър.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами общо взето нещата казани в статията са верни. Наистина е вярно, че голяма част от българите не умеем да общуваме, не умеем да се изслушваме, не умеем да се вслушваме в думите на другите, дори когато ни мислят доброто, не умеем да възприемаме чуждите добри идеи, защото не са наши.

Запитвам се какво ли умеем? Аз самия постояно се уча и усъвършенствам да общувам, да слушам, да възприемам, да търся доброто в чуждите думи и идеии, защото знам, чв само така мога да бъда по-дбър.

<{POST_SNAPBACK}>

...А всяка нова среща, е нов урок в изкуството да общуваш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 7 месеца по-късно...

По добре да не ти казвам какво ми е мнението за сайта.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Без коментар. Просто имаш много, ама страшно много да учиш и работиш. П.П. Всъщност на колко си години?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

м за дизайн неможе да се говори...оправи си кирилицата добави следния ред: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251"> иначе си се постарал колкото можеш според мене - продължавай да опитваш,всички се учим :rolleyes: цял живот

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво, аз и това не съм направил. Правил съм, гласил съм разни сайтове, но така и не стигнах до момента да ги кача на някой сървър. Въпреки коментарите не се отчайвай, продължавай да се учиш ако това ти харесва и бъди сигурен, че ще има резултат. Успех в бъдещите проекти!!! :bye:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 месеца по-късно...

Е, дойде ми и на мен времето да покажа едно мое творение, макар и не в краен вид, но все пак почти довършен! Чакам вашите критики и препоръки!!! :):);)

ЦЪК

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хубаво е да сложиш този ред във страницата си, за да нямаш проблеми с Encoding-а (да не излиза страницата на маймуница)

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">

Нещо с фреймовете не си се оправил като хората... трябва да са малко по-широки и някои малко по-високи, за да не се показва гадния скрул-бар.

Иначе ми харесва като цветова гама и стил.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като за начало си оправи менюто да няма скролове. Използвал си фреймове,което не е много удачно за този тип сайт. Имам едит въпрос-Това само на notepad ли е писано?

Редактирано от Zeratus (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи ако махна скроловете при едно смаляване на прозореца менюто ще се закрие и няма да се вижда цялото и затова съм оставил скроловете, но ще видя може и да ги махна, а пък дали е само на Notepad отговарям, че не е. С Notepad съм обработвал старата версия която е правена на Web Page Maker и така се получи това!!! По принцип има още какво да се желае и няма това да е крайния вариант, на за сега си остава това + ако махна скроловете + енкодинга, който незнайно защо съм го забравил!!!

Редактирано от alex89_m (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи виж сега аз ти препоръчвам да използваш Dreamweaver MX/8 зависи от компа с който разполагаш. Там ще може много лесно да създадеш таблица и да си оргаизираш нещата. Ако си начинаеш защо не започнеш с темрейти?Мога да ти препоръчам една.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

<frameset rows="12%,*"border="0"> 
<frame src="top.html" name="top" noresize="noresize" />
<frameset cols="15%,*"border="0"> 
<frame src="left.html" name="left" noresize="noresize" />
<frame src="right.html" name="right" />
</frameset>
</frameset>

Просто не го прави с проценти, а с точни пиксели.

PS. Никога не съм обичал фреймовете, къде къде по-приятно изглежда една табличка Публикувано изображение

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хубави цветове само дясния бордър ти бие по-встрани от логото.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 седмици по-късно...

Буквите в логото са малко... грубовати а и като че ли зле позиционирани. Надписът "Discover the magic" не е много четлив. От друга страна, колажът не е лош. Съсредоточи се в/у буквите. Пробвай с малко по-дребни, но за сметка на това по-светли букви и пробвай и двата надписа да са с подобен шрифт (евентуално различаващ се само по размер).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще бъда обективен. Тъй като съм човек в чужбина и нямам достъп до дата.бг ,твоя иначе/може би интересен сайт за Хари Потър просто не мога да го видя. Ако качиш картинките на друго място ще е по-бързо, че сега влезнах през едно прокси, но то горкото е толкова бавно, че заредих само хедъра на сайта!!! Ако искаш да доведеш и потребители от чужбина то трябва да преосмислиш хостването на картинките

Редактирано от БайБрадър (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм.... в дата.бг са ми хостнати само кориците на книгите и логотата на фонтовете. Това не ти пречи да видиш началната страница. В Хит.бг пише, че сайтът се вижда и от чужбина. За коит картинки, хоствани в дата.бг говориш... И как така нямаш достъп до сайта?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добър е !! На какво си го правил? С каква програмка? Аз засега знам само Microsoft Frontpage, обаче почти нищо не мога да направя. Казват че Macromedia Dreamweaver е добра, обаче сега не мога да намеря от къде да си я смъкна! Би ли ми казал как правиш анкетата! Аз почти успявам, но нещо ми куца когато трябва резултатите да се появят!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен чисто черния цвят както в живописта, така и тук не е много удачен. Опитай по-тъмен вариант на зелено, сиво, синьо, бордо... И честно казано това чисто синьо използвано навдякъде е на път да изстърга с лъжица очите на зрителя. Иначе този php-nuke-вид е добър за тази цел. наистина обърни повече внимание на заглавката, защото това е мястото, което се вижда пъро и трябва да грабне зрителя. Кривите шрифтове не го правят по интересно. Дори да използваш някой съвсем обикновен, но качествен шрифт ефекта ще е по-добър. Ефекта "outline" на долния надпис не е добър според мен. Седят изрязани тези букви. Заглавието по сила се конкурира с изображението на хеадера. Избягвай чистите цветове освен бялото. На места забелязах цветове от рода на чисто жълто, чисто синьо и на фона на това черно седи просто убийствено. Добре си съчетал с фреймове колонките и CMS частта на сайта. Скрол текста отдолу не ти помага. П.П. Извинявай, ако съм бил много остър, но нали за това е тази тема?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Заглавията на разделите.... Никакви серифни шрифтове! И да са картинка. Там където пише "Начало" например.

Хедъра. И аз правя забележка по него. Първо заглавието на сайта трябва да е четливо, след това - да не е забито на майната си. После - да не падат по него сенки и други спец ефекти както горе в ляво. Ефекта на издърбаване е излишен, поне в този си вид. Всички излишни елементи нямат място тук - звездички, лунички, блестулки... Втория текст отдолу - забележката на xsakex е повече от уместна. Освен това той трябва да е по-дискретен спрямо заглавието на страницата.

Това засега. Сега се изтрелвам, че трябва да излизам... :wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добър е !! На какво си го правил? С каква програмка? Аз засега знам само Microsoft Frontpage, обаче почти нищо не мога да направя. Казват че Macromedia Dreamweaver е добра, обаче сега не мога да намеря от къде да си я смъкна!

Би ли ми казал как правиш анкетата! Аз почти успявам, но нещо ми куца когато трябва резултатите да се появят!

На NotePad! Кодирал съм го ръчно на HTML. Анкетата е към anketi.abv.bg
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хедъра определено е твърде висок. Пробвай да намалиш височината и направи малко по-приятен текст ефект. Това огромно "Начало" въобще не си отива, направи го някъде с размер до 16 пиксела. Останалото ми допада.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване