Премини към съдържанието
shefkata

Искам бебе.Проблемно забременяване.Асистирана репродукция.

Препоръчан отговор


12342315_10153273262663994_6073885997455

 

Какво означава „Проблемно забременяване”

Безплодието представлява невъзможност за настъпване на бременност при жената. То засяга около 10-15% от двойките в детеродна възраст. Едно от класическите определения за безплодие е ненастъпване на бременност в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години при регулярни полови контакти.

Липсата на бременност в такъв голям период от време без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал да се направят изследвания и при двамата партньори.

Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде както при жената, така и при мъжа, а много често и при двамата партньори.

Безплодието се определя като първично, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна) и вторично – когато жената е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила (раждане, аборт или извънматочна бременност).

Възможността за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред е около 25-30% всеки месец. В природата, причината не всяка жена да забременява от първия път се дължи на различни фактори:

 • овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време;
 • не винаги яйчникът отделя яйцеклетка, понякога „прескача” 1-2 цикъла;
 • не всеки фоликул, който нараства като доминантен и се „пука” при овулация, съдържа яйцеклетка;
 • не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди след отделяне (в естествени условия обикновено е една);
 • сперматозоидите не пристигат „навреме” до яйцеклетката, не преживяват достатъчно, нямат нужната концентрация (не е вярно твърдението, че един сперматозоид е достатъчен; в естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този „един”, за да „предразположи” яйцеклетката да поеме сперматозоида);
 • не винаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион с добри характеристики и потенциал за имплантация.

Кога да потърсим репродуктивен специалист

Имайте предвид, че е необходимо да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че правите неуспешни опити за зачеване и при Вас или Вашия партньор е налице някое от следните обстоятелства:

 • менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни;
 • липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца;
 • нередовен менструален цикъл;
 • два или повече аборта (спонтанни или по желание);
 • жени над 35-годишна възраст;
 • мъже и жени с прекарани в миналото сексуално-трансмисивни инфекции;
 • липсата на забременяване продължава повече от 12 месеца при активни опити за зачеване по време и около овулация.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве.

Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог, андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

 

Първоначални прегледи и изследвания

При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори, и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда.

Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията й. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл – между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията.

При жената се назначава и изследване на т.нар. базални хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл):

 • FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) е хормон, който се секретира от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при ин витро процедура;
 • LH (лутеинизращ хормон) има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената;
 • Estradiol (eстрадиол) е основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на ин витро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията при ин витро процедура;
 • Progesteron (прогестерон) е хормон, отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-ти – 23-ти ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията. Snimka: sperm.jpg

Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и д.р. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа (анализ на семенната течност). При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и др.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената.Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол или хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“).

В случай, че не се установи причина за ненастъпване на бременност, по време на дните около овулация на двойката се препоръчват полови контакти (т.нар. контролиран коитус), като съпругът спазва 3-5 дни въздържание преди това. Не се препоръчва прекалено дълго въздържание или липсата на такова, тъй като това е оптималният период за обновяване на сперматозоидите в еякулата. На същия или следващия ден чрез ултразвуков преглед се проверява дали доминантния фоликул се е спукал. Това е индиректен метод за установяване на овулация и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.

Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации както при жената така и при мъжа. Така например при клинични данни за ендометриоза може да се назначи лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии или хистероскопия с цел оглед състоянието на маточното тяло.

При повтарящи се спонтанни аборти, по преценка на лекуващия лекар може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори.

Започва се винаги от най-опростената и щадяща процедура и манипулация (ако на двойката е възможно да се приложи с необходимия процент на успех) и се преминава към по-сложната – инсеминация, ин витро или ИКСИ оплождане.

източник : сайта на клиника по асистирана репродукция

Пускам тази тема с информационна цел, тъй като забелязах напоследък, че 90 % от хората в България, които имат подобни проблеми, трудно откриват правилния начин да се справят с "чумата" на 21 век.

Много е важно, човек да знае кога, как и къде да потърси помощ при подобни проблеми. Преди всичко, е важно да си даде реална сметка и да осъзнае, че има такъв проблем.

10444715_10153273264538994_2106434622328

Редактирано от shefkata (преглед на промените)
 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

OLX подкрепя in vitro

doll-big.png

Събраната сума ще бъде обявена на сайта на 8 март, международния ден на жената.

100% от събраните средства ще бъдат дарени на фондация „Искам бебе“ в помощ на ин витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми, които са попълнили формулярите за кандидатстване според изискванията на фондацията. Пълните условия за кандидатстване можете да намерите тук.

След приключването на кампанията и проверка на статуса на всички кандидатствали двойките, които ще получат финансиране, ще бъдат изтеглени на томболен принцип. Ще бъдат изтеглени и 5 резерви, в случай, че някои от изтеглените печеливши е в невъзможност да стартира процедурата до края на 2016 г. Финансовата подкрепа за една двойка е до 5 хиляди лева и ще бъде превеждана на избраното лечебно заведение по банков път.

Процедурите ин витро следва да бъдат стартирани до края на календарната 2016 г. Ако това не се случи, финансиране ще получат резервните номера по реда на тяхното изтегляне.

Имената на двойките, които ще получат финансиране, ще бъдат обявени на сайта на кампанията.

Можеш да се включиш, като закупиш един от сувенирите по-долу. Посочената сума е минималната сума на дарение.

Матрьошките на кампанията са ръчно рисувани, поради което изработката и доставката им може да отнеме 20 дни. Благодарим Ви за разбирането!

http://olx.bg/mama/

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Инициативата е страхотна. Дано да има успех. В България има все повече двойки с репрудуктивни проблеми, които се нуждаят от подобна помощ.

Едно от нещата, които е ВАЖНО да се знаеят предварително е, че за да се кандидатства в тези фондове, е неопходимо първо да се подготвят документи от лечебно заведение, което е специализирано в тази област. След одобрението, лечебното заведение в което ще бъде извършена процедурата, може да бъде сменено, но лично аз не го препоръчвам. 

Това е изключително важно и не трябва да се подхожда лекомислено към избора на лечебно заведение. "Днес ще ида там, да ми напарят документите...Утре ще си ида, където си искам." Моя личен съвет е, НЕ постъпвайте така. Обмислете всичко внимателно, разгледайте всички възможни варианти и след това изберете. Нещата винаги са субективни. 

Лечебни заведения по асистирана репродукция гр. София :

1. МЦ Ин витро Братя Тодорови

София, бул. Ген.М.Д.Скобелев 26 / тел. 02 953 3408

2Виена Ин Витро Център

бул. „Никола Й. Вапцаров“ 51Б / тел.02 403 4227 / Отворено до 19:00

3. Ин-витро Медицински център София 2000

бул. „княгиня Мария Луиза“ / тел. 02 931 0022

4. Ин Витро Клиника София

ул. „Баку“ / тел. 02 439 1929

5. ИНВИТРО АГ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ДИМИТРОВ

София, ж.к. Младост 1, ул. д-р Стоян Чомаков 2 / тел. 02 954 7340

6. Медицински комплекс "Д-р Щерев"

ул. „Христо Благоев“ 25 / тел. 02 920 0901 / Отворено до 20:00

7.  БОЛНИЦА ВИТА

ул. „Драговица“ 9 / тел. 02 960 4950

8.  МБАЛ "Надежда"

ул. „Блага вест“ 3 / тел. 02 441 7970

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абитуриенти се отказват от скъпите си тоалети в полза на "Искам бебе"   

15_ezikova_150915_6.jpg

Абитуриентите от хасковската ГПЧЕ "Асен Златаров" се отказват от суетата и скъпите си тоалети в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми, потвърдиха за Haskovo.info зрелостници.

Идеята е 12-класниците да сложат бяла тениска за изпращането си на 13 май, вместо да са с лъскави тоалети. Парите за роклите и костюмите пък ще бъдат дарени на Фондация "Искам бебе".

Абитуриентите в Езиковата са 168. Надеждата им е, че по този начин ще успеят да съберат средства поне за едно семейство, което да си има бебе.

Представители на Фондацията вече се срещнаха с абитуриентите и уточниха дизайна на тениските - Ангелско крило и сърце ще бъдат символите отпечатани на тениските, с които учениците ще носят посланието на "Искам бебе".

abit_300416.jpg

Момичетата и момчетата от езиковата гимназия в Хасково изявиха желание да продължат да подкрепят каузата на фондацията и след като завършат училище. Идеята е това да се осъществи чрез създадения от младежите в "Искам бебе" клуб "Angel's hearts", който да провежда свои активности в подкрепата на каузата ни, съобщават от фондацията.

Абитуриентите призовават всички хора, които имат възможност също да се включат в благородната им инициатива, като се свържат с ръководството на гимназията.

http://haskovo.info

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.