Премини към съдържанието
ignorant

Как да инсталирам AV Linux 6.04 в следната ситуация..

Препоръчан отговор


Здравейте след 2дни опити и четене в интернет стигнах до състояние на тотална фрустрация. Искам да инсталирам AV Linux 6.04 на машината ми, но имам повреден  grub 2 от Ubuntu 15.10( инсталиран в "/" "ext4" с различен swap дял и boot loader в /dev/sda). Убунтуто не бе добра идея заради липса на драйвър за видеокартата ми а беше много тежък за слабата машина на която го сложих, особено с липсата на подходящ драйвър, та реших да го разкарам и да не го инсталирам повече. Избрах Apodio 10 за нова дистро. Пуснах инсталационна live флашка на Apodio 10, форматирах дяла където бе инсталирано убунту, този път с др. файлова с-ма(BTRFS) указвайки да e пак "/" и в/у същия дял пробвах да инсталирам Apodio 10, като boot loader указах пак в /dev/sda . Инсталацията протичаше успешно почти до края, но накрая изписа фатална грешка, че неможе да инсталира grub. След Reboot-ването машината изписа:

Цитат

"Searching for Boot Record from IDE-0..OK
error: unknown file system.

Entering resque mode...

grub resque>_"

 И тогава разбрах, че grub 2 се е скапал. На нетбука ми EeePC  900 имаше работеща същата версия на

Ubuntu 15.10(която работеше доста прилично заради липса на проблеми с видеокартата, тоест нямаше никакви проблеми), но реших да я махна и да я заменя с Apodio 10 защото ми се видя по-добро заради намушкания креативен софтуер за аудио-видео обработка и т.н. На нетбучето ми EeePC  900, Инсталацията отне над 20 часа, повече от които проспах, но бе успешна за разлика от тази на настолната ми машина. По абсолютно същия начин форматирах дяла на убунту и сложих новия във новата различна файлова с-ма(BTRFS), указах да е "/" и boot loader-а да е в /dev/sda и всичко си бе успешно. Защо на нетбучето ми бе успешно, а на настолната ми машина се скапа grub? Във форума на убунту е писано, че не бива да се преинсталира по такъв начин ако има повече дялове, ОС-и, boot loader-и. На нетбука ми нямаше други, на настолната ми машина имаше. Настолната ми машина имаше инсталиран уин8.1 и убунту, съответно с двата им boot loader-a, и мн дялове. Вследствие на употребата ми на Apodio 10 от нетбучето ми установих, че е бъгава ос. Има проблем със смяната на езиците и се отказах от нея (въпреки че на нетбучето ще си я оставя защото преди нея пробвах да инсталирам ubuntu studio и AV Linux 6.04, но е невъзможно, колкото и да ми се иска да му натикам AV Linux 6.04), та отказах се от Аpodio 10 заради бъговете и избрах AV Linux 6.04 за настолната машина(за нетбука е невъзможно, макар да ми се иска). Та пробвам аз да инсталирам AV Linux на настолната машина с повредения grub, пробвам, мъча се, чета в нета, пробвам какво ли не, 2 дни не успявам и се фрустрирах тотално :( AV Linux, просто искам да инсталирам AV Linux на настолната машина. Влизам от Live флашка в AV Linux, пускам инсталатора и ми показва: Избор на sda(единствения харддиск) и sdb(флашката), избирам sda(харда) и GParted в /dev/sda(114GiB) ми показва:

/dev/sd1(ntfs) 24,48GiB(12,91used) Flags: boot тука има един уин7 който преди седмица не даваше да се форматира, изтрих му ръчно някви файлове от яд, че не даваше да се форматира. Трябва да го форматирам но пише boot

/dev/sd2 extended 90.01GiB Използвано място странно защо ми изписва "---", на неизползвано също "---" Flags:lba
И тук следващите дялови ми ги показва като разклонение, сякаш са част от sd2. Част ли са, що за шантава програма?
  /dev/sd5 ntfs 45.63GiB Използвано и неизползвано все са означени с "---"
имам и unallocated 376.00MiB

/dev/sda7  linux swap 2.86GiB

/dev/sda8 reisefs 16.29GiB Used 32.59 MiB - тук се опитах да го инсталирам в тази файлова с-ма.

/dev/sda6 ntfs Label: Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB
втори unalloacated 6.95MiB О тая програма не ми дава да съединявам дялове и неизползваното място на едно.

Като съответно направя дяла за SWAP и друг за AV Linux 6.04 в съответната файлова с-ма. Давам Аpplying pending operations, затварям прозореца за да продължи инсталатора и после той(инсталатора) ме пита кой дял да бъде за swap, избирам sda7, После ме пита къде да инсталирам root system, избирам sda8 и ме пита да избера файлова система за root дяла, избирам ext4, после ме пита да избера дял за инсталиране на дял за /home. Избирам отново root дяла (put home on the root partition). Да не би тук да греша, че не ми е в различен дял?  И накрая ме пита къде да инсталира grub, в root или в mbr, аз избирам root. да не би да трябва да е mbr?
 И инсталирам..

 

Моля вземете и това в предвид: 

Цитат

**AV Linux does not install on newer Windows 8 UEFI computers with GPT partitions, an MSDOS partition table is required.
**PAE enables access to up to 64gb of RAM, however any single application can only access a maximum of 4Gb of RAM.

**AV Linux is currently customized. tested and intended for English locales only, it does support international keyboard layouts.

 

Редактирано от ignorant (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ignorant написа:

 И накрая ме пита къде да инсталира grub, в root или в mbr, аз избирам root. да не би да трябва да е mbr?

смених в mbr  и чудото стана! обаче ще я преинсталирам, че я инсталирах в ext4 а искам в ReiserFS. дяла за root  и home ако са различни(а не както сега в един)какви са минусите и плюсовете ако са в един и същи дял или в различни?

 

Редактирано от ignorant (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз само плюсове виждам - ако се наложи преинсталация или инсталиране на друга дистрибуция посочваш съществуващия Home дял за Home и си запазваш всички данни в него, плюс настройките на програмите които ползваш /поне това съм забелязал, че се случва при мен/.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Има дребни минуси (като объркване на права и настройки, понякога), които "убиват" плюсовете ако се случи.

Бърза ли е "супер бързата" файлова система? ;)


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И ако си бил на EN   и преминеш при преинсталацията на BG   става весело . Също става много интересно ако  не сложиш същия потребител и парола .  И  вече като си омажеш енкодинга и правата става супер забавно   :)  Ма не ми вярвай щото аз  много не разбирам  и  си ги пиша тия работи ,че ми е студено  и си раздвижвам пръстите .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 21/12/2015 at 7:38, sokoban написа:
преди 2 часа, бат'начо написа:

Има дребни минуси (като объркване на права и настройки, понякога), които "убиват" плюсовете ако се случи.

Бърза ли е "супер бързата" файлова система? ;)

Слагаш флашката с убунто и действаш https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

 

От нетбучето Eeepc 900, Apodio 10, инсталирах сичко в Btrfs и върви страшно бързо, макар инсталацията му да бе 20 часа ( лол ). Това мога да си го обясня само с това, че Btrfs работи бързо на ssd.  Но там не е делано на дялове. Сичко беше едно.  Има само една sd карта 32 гиги. Мушнал съм я там, че пластмасата и нещо се е преебала и не може дасе счупи секи мумент мноу брутално. А така въре без да се пипа няма такава опастност. Отвътре е здрава, ама така със отворена пластмаса не става за вадене и изкарване.

 

На настолната grub-a се затруднява, щото имам много главни дялове. Не съм много сигурен дали grub-а прави разлика между главни и не главни или се бърка. Говоря за тва, че след всяко форматиране или създаване на дял grub-чо умира и се налага да преинсталирам AV Linux (7 пъти до момента!). AV Linux e малко нескопосано изделана дистро. Партишън мейкър програмата й прави reisefs  дялове, ама инсталатора й дава да се инсталира само в ext1,2,3,4 файлови с-ми. И като инсталирам на ext4(то нямам избор на друго де) и не ми върви толкова бързо като на лаптопчето, ами някво с нормална скорост. Имам 3 ntfs дяла са ми, от които два не са primary, един е. Който ми е boot. Сега мисля да махна точно тоя един ntfs дето e boot, като го обединя с друг ntfs и нещата ще се оправят.  Бих го обединил и с другия не главен ntfs дял, ама там ми е win 8. Може ли да се обединят два ntfs дяла без Win8.1 да умира? (съмнително ама се пак да попитам, кой знае може и да има начин). Нямам никакви важни данни освен Win8 който искам да запазя.

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

И ако си бил на EN   и преминеш при преинсталацията на BG   става весело . Също става много интересно ако  не сложиш същия потребител и парола .  И  вече като си омажеш енкодинга и правата става супер забавно   :)  Ма не ми вярвай щото аз  много не разбирам  и  си ги пиша тия работи ,че ми е студено  и си раздвижвам пръстите .

няколко пъти инсталирах ubuntu и xubuntu на въпросната слаба машина сменяйки езика по време на инсталацията им с произволни потребители и пароли. Ей така за проба ги инсталирах. След инсталацията кой ти помни пароли на обречени на формат ос-и. Форматирах дяла и инсталирах на него и не съм имал проблеми.  Може ти да си инсталиал линукса в два дяла за home и root или нещо друго различно да си правил, аз ги инсталирах в един дял за root и home и не съм имал проблеми след форматирането и новата инсталация.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 59 минути, ignorant написа:

 Може ти да си инсталиал линукса в два дяла за home и root или нещо друго различно да си правил, аз ги инсталирах в един дял за root и home и не съм имал проблеми след форматирането и новата инсталация.

 

Точно за този вариант на инсталация говори @AlkatrazBG

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@ignorant, баце, нищо не си разбрал и няма да разбереш (скоро). Инсталацията ти е бавна не от файловата система, а от скоростта на прехвърляне на данните към картата (или пък флашка) и после пак ще е бавно всичко, пак не заради файловата система. Дали ще има само дял "/" и "swap" или ще е + "/home" , или в други комбинации - това пак няма отношение към скоростта.  А да не си помниш паролата ... твоята...

Не, наистина... който иска - да си троши нервите. Успех.

 

П.П. Вземи седни, почети малко кое-какво е, и си намери "джобна дистрибуция" (предно казаното е и затова) и щракай с пръсти.

;) Ето едно за "домашна работа", когато почнеш да се оправяш с него и ще си готов напълно. Малко първоначална помощ

sudo apt-get update && sudo apt-get install skype snowinstaller language-selector-gnome -y && sudo apt-get remove --purge localepurge && sudo apt-get install --reinstall locales lxpanel && sudo locale-gen

 

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Линукс се инсталира по- един и същи начин. Стартираш инсталатора. Избираш Български език и допълнително инсталиране от интернет ако има за отметки. След това избираш ръчно разделяне на дяловете- Друго нещо. Изтриваш всички досегашни файлови системи. Слагаш плюс или нов  дял 10-20-30 gb в коренова система - бележи се с /. и е аналогична на диск Це при Уиндоус. Файловата система да ти е Ext4, защото поддържа по- голями, като обем файлове. Главен и в началото задаваш. След това SWAP дял. Това е дял за виртуалната памет върху твърдият диск. Обикновенно е два пъти, колкото РАМ паметта ти, но може и 2000mb. Логически, в началото, Дял за виртуална памет и няма файлова система. Аз съм с 16 ГБ РАМ и не съм сложил SWAP. Всичко останало първичен, в началото, /home форматирано с Ext4 и отговаря на диск Де при Уиндоус. Файловата система да е Ext4, заради поддръжката на най- голями файлове. Избери ръчно инсталиране или друго нещо и изтрий всички стари дялове и създай новите чисти дялове. Уиндоуски файлови системи не ти трябват.  Избери началното зареждане да ти е в dev/sda или dev/sda1. Това е цялата философия на инсталиране на Линукс. Има дистрибуций, като Елементари- Фрея в която трябва да инсталираш Синаптик. В Синаптик отмяташ допълнителни хранилища ако има, презареждаш, маркираш и актуализираш. За Дебиан разклоненията ще ти бъде от полза да въвеждаш в терминала-  това черничкото квадратче с текст. sudo su   apt-get update        apt-get dist-upgrade. Успех и никой не се е родил научен.

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, бат'начо написа:

@ignorant, баце, нищо не си разбрал и няма да разбереш (скоро). Инсталацията ти е бавна не от файловата система, а от скоростта на прехвърляне на данните към картата (или пък флашка) и после пак ще е бавно всичко, пак не заради файловата система. Дали ще има само дял "/" и "swap" или ще е + "/home" , или в други комбинации - това пак няма отношение към скоростта.  А да не си помниш паролата ... твоята...

Не, наистина... който иска - да си троши нервите. Успех.

 

П.П. Вземи седни, почети малко кое-какво е, и си намери "джобна дистрибуция" (предно казаното е и затова) и щракай с пръсти.

;) Ето едно за "домашна работа", когато почнеш да се оправяш с него и ще си готов напълно. Малко първоначална помощ


sudo apt-get update && sudo apt-get install skype snowinstaller language-selector-gnome -y && sudo apt-get remove --purge localepurge && sudo apt-get install --reinstall locales lxpanel && sudo locale-gen

 

Бате не си прав за инсталацията, от една и съща флашка съм инсталирал на ssd-то на нетбучето и на 120гб-овия хард на машинката. Иначе мерси за дистрибуцията,красиво е направена. Нямам нужда от нея засега, защото всичко върви достатъчно бързо :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рунту (Лайт) е ... малко по-различна от стандартните. И реализира идеите си по-радикално и практично от Бенто, с идея и двете да са по-леки от Лубунту.

А иначе схванах (малко трудно обаче), че не си инсталирал на sd-картата, а тя е била сложена и отчетена от инсталатора.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.