Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Колко би ми излязла регистрация на ауди а3 нов внос


Препоръчан отговор


Извинявам се ако има подобна тема.Колко приблизително би ми излязла регистрация на ауди а3 от автокъща ще го закупя 1998 година 1.9 тди 110 коня е.500 лв ще ме оправят ли според вас? Благодаря ви много !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гражданската отговорност

 • Ако купувам нерегистриран автомобил (нов внос в страната, който не е пуснат в движение), ще ми се наложи да сключа задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Тя  е необходима за регистрацията в КАТ. За сключване на полицата представям договора за покупко-продажба на МПС-то. След като регистрирам МПС-то в КАТ, трябва отново да отида при застрахователя и да представя талона.
 • Ако купувам регистрирана кола, продавачът е длъжен да ми предостави всички документи по действащата застраховка (полица, контролен талон, сертификат зелена карта). Съвместно с него следва да уведомим застрахователя в 7-дневен срок за извършената сделка. Това става с писмено искане за прехвърляне на правата по действащата застраховка. Мога без да се аргументирам, да прекратя действащия договор за застраховка и да сключа нов с друг застраховател.

Важно! Ако продавачът откаже да ми съдейства по този въпрос, мога да се обърна с едностранно писмено искане към застрахователя.

Екотакса

Ако купувам кола нов внос, трябва да заплатя екотакса, или т.нар. продуктова такса. Тя се заплаща еднократно  при въвеждане на колата в движение в страната и размерът й варира според колата, която купувам. Обикновено в КАТ има ценова листа, по която мога да се ориентирам. Но ако такава липса, мога да се ориентирам за цената по Приложение № 2 към чл. 1, ал. 5, т. 2 на Наредбата. Критерият е “възрастта” на колата, която купувам.

Винетка

Ако купувам МПС нов внос следва да се снабдя с необходимата винетка, ако ще карам по републиканските пътища. Цената на винетния стикер се определя според категорията на превозното средство и периода, за което го купувам.

Данък

 • В 2-месечен срок от придобиване съм длъжен да платя данък върху превозното средство, ако той не е платен от продавача до края на текущата година.

Регистрация в КАТ

 • Ако купувам вече регистрирано МПС, в 2-седмичен срок от покупката съм длъжен да предоставя на КАТ по настоящия ми адрес копие от договора с данните на продавача.
 • Ако купувам МПС нов внос, съм длъжен да я регистрирам в КАТ в 2-седмичен срок от покупката. Трябва да представя полица за сключена застраховка “Гражданска отговорност” при регистрацията. Обикновено тогава се заплаща и еко таксата.

----

Деклариране в общината

От 01.01.2015 г. не съм длъжен да декларирам закупения автомобил в общината, ако съм го регистрирал в КАТ. Това правило обаче не важни, когато МПС се купува от съсобственици. Ако например съм купил МПС заедно с мой роднина, то в 2-месечен срок от придобиването, един от нас е длъжен да декларира покупката пред общината по постоянния си адрес.  При подаване на съответната декларация трябва се представи и документ за платения при придобиването данък.

1. Ако купувам вече регистрирано МПС, в 2-седмичен срок от покупката съм длъжен да предоставя на КАТ по постоянниия ми адрес копие от договора с данните на продавача. В този случай от КАТ ми издават ново свидетелство за регистрация. При покупката на регистрирано МПС по принцип не се сменя регистрационния номер. Ако обаче не ми допада какво пише на него или не ми харесват цифрите, например номерът е ОВ 4444 АР, мога да го променя. Ако купувам МПС, което е регистрирано в друг град, при предоставянето на копие от договора в КАТ по постоянния ми адрес мога да променя номера и да го регистрирам в моя град, напр. купувам кола от Смолян, а живея в Русе много по-лесно ми е МПС-то да е регистрирано в моя град с оглед задълженията, породени от притежанието му. В такъв случай подавам заявление и минавам през процедурата за регистрация.

2. Ако купувам МПС нов внос, то тогава ще ми се наложи да премина през цялата   процедура по регистрация. А тя е следната:

Къде и кога?

 • Регистрирам закупеното от мен МПС в 14-дневен срок от покупката в КАТ по постоянния ми адрес.
 • Ако друг вместо мен ще кара колата, то този друг също трябва да се регистрира, но като ползвател.

Документи

При регистрацията на закупеното от мен МПС, освен че трябва да “представя” самото МПС в КАТ,  трябва и  да подготвя следните документи: 

 • писмено заявление за регистрация (има бланки на място, дават се служебно);
 • документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство (договора и други документи, които сме оформили с продавача при сключване на сделката);
 • документ за самоличност (напр. лична карта);
 • документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност”;
 • митнически документ за оформен внос на територията на Европейския съюз (ЕС), ако превозното средство е внесено от държава извън ЕС;
 • документи във връзка с продуктовата такса (наричана екотакса), изготвени и предоставени ми от продавача на МПС-то при сключване на сделката.

Процедурата

 • Извършва се обстоен технически оглед на превозното средство от специалист. Ако всичко е наред се съставя протокол. 
 • Заплащам екотакса. 
 • Представям необходимите документи. 
 • Заплащам такса, която се събира в системата на МВР по Тарифата № 4 към Закона за държавните такси (6лв.). 
 • След заплащане на тази такса ми се издава свидетелство за регистрация (голям и малък талон). 
 • Получавам табели с номера.

Регистрационният номер

Предоставят ми се табели с регистрационен номер, като за тях също предварително трябва да съм заплатил такса, която се събира в системата на МВР по Тарифата към Закона за държавните такси. Те се закрепват отпред и отзад (или само отзад), перпендикулярно на средното надлъжно сечение на превозното средство, а когато това е невъзможно – в лявата част, така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. При закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера. Монтажът струва около 4 лв. Ако използвам издадени не по установения ред регистрационни табели и/или документи или когато същите са с изтекъл срок на валидност, табелите и документите се изземват от КАТ и подлежа на глоба.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знам каква е процедурата искам да попитам някой който вече е регистрирвал подобна кола дали 500 лв ще ме оправят за цялата процедура.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човека ти е показал реда за регистрация на ново закупен автомобил а вие смятайте - гражданска+екотакса+номера и такси в КАТ+данък в общината+винетка = ? За това се сещам а може би има и нещо друго, та 500 кинта едва ли ще те оправят затова тури още 2-300 кинта.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Застраховката не не може ли да се плати на вноски ? Благодаря ви много то това си е чиста кражба тя колата не струва толкова колкото регистрацията и.

Редактирано от stoian32 (преглед на промените)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Обяснението е доста подробно, но ще направя някой корекции

преди 1 час, The Owl написа:

Винетка

Винетка ще ви е необходима само ако си движите по "републиканските пътища". Че са републикански - да, ама колко са пътища - друг въпрос.

преди 1 час, The Owl написа:

Данък

 • В 2-месечен срок от придобиване съм длъжен да платя данък върху превозното средство, ако той не е платен от продавача до края на текущата година.

Данъка се плаща до края на текущата година.

преди 1 час, The Owl написа:

Регистрация в КАТ

Ако колата е докарана на собствен ход, тоест има транзитни номера - срока е след изтичане на валидността на номерата.

преди 1 час, The Owl написа:

Регистрационният номер

Предоставят ми се табели с регистрационен номер, ...

Табелите не само се предоставят, а и се монтират задължително в КАТ (техническа служба) - те знаят къде и как. Включително поставянето на секретния нит.

И да смятаме:

 1. гражданска (първа вноска) - 55-60 лева (може да има малка разлика - не ти знам годините, стажа и адресна регистрация на МПС по талон)
 2. екотакса - около 250
 3. номера и такси в КАТ (може и вкъщи) - 13 лева
 4. данък в общината - от 90 до 140 (според коя е общината)
 5. винетка - 97 (ако има нужда)

Общо - от 408 до 463, отделно 97 за годишен винетен стикер.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За VW Polo 2000 г., закупено декември 2015 г. от автокъща.

1. Еко такса /за автомобили над 10 години/ - 265 лева.

2. Застраховка /на разсрочено плащане, 4 вноски, Лев инс/ - 48 лева.

3. Фактура /за покупка на автомобила от автокъща, без нея не можеш да я регистрираш/ - 60 лева.

4. Платформа /от Благоевград до Кюстендил/ - 80 лева.

5. Номера в КАТ - 40 лева.

Общо - 493 лева.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, andreygg написа:

3. Фактура /за покупка на автомобила от автокъща, без нея не можеш да я регистрираш/ - 60 лева.

4. Платформа /от Благоевград до Кюстендил/ - 80 лева.

Плагформа - значи автомобила е нямал никакви номера ?

А това за фактурата си е голяма глупост - нали отделно си платил колата? Как ще ти искат пари за самата фактура? Ако не платиш - няма да ти издадат ли? Данъчните къде спят?

Редактирано от jhoro (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, jhoro написа:

Табелите не само се предоставят, а и се монтират задължително в КАТ (техническа служба) - те знаят къде и как. Включително поставянето на секретния нит.

Аз като си пререгистрирах колата(защото я купих от частно лице, но живеещо в друга област) сам си сложих  номерата. Сам си махнах старите, след това ми дадоха новите и сам ги сложих, Никакви секретни нитове. Сега ако отида мога да ги сваля с една плоска отвертка(за да излязат от пластмасата).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С две думи ще ти стигнат, ако гражданската я направиш на вноски! Аз преди 2год регистрирах общо беше малко под 500лв(с разсрочено плащане на гражданската) от тогава екотаксата малко е по-скъпнала, но разликата не е голяма. Успех!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 седмици по-късно...

Да. Ще стигнат - екотакса, регистрация, номера, първа вноска гражданска, технически преглед са точно толкова.

От там идва вече разхода - гуми, масла, ремъци, скрити повреди, дреболии които правят още едни 1000лв приблизително.,

И така от новият внос става +1500лв., от не нов внос +1000.

Поне при вече регистриран автомобил няма опасност да се окаже крадена. Тогава я прибират в поицията и ти можеш да се търсиш от продавача само сумата по договор, ако изобщо има такъв. Масова практика е автомобилът да се регистрира от чужденеца направо на клиента. По този начин дори нищо не можеш да направиш по нормален законов ред на автотърговеца, защото той изобщо не фигурира в сделката.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от loranst looa
   Здравейте искам да стартирам собствен бизнес с фирма ЕООД  по прочетох из Интернет доста неща но искам да попитам за следното нещо  ? Аз живея  в София , но тъй като имам лични ангажименти доста често се  налага да пътувам до Пловдив и бих искал да дам адрес седалище на фирмата  в Пловдив както и адрес на управлението на фирмата да бъде в Пловдив . Дружеството ще се занимава с дребна търговска дейност, та въпроса ми е мога ли да го регистрирам както си е реда с всички необходими документи в агенцията по вписванията в София  или трябва да задължително в Пловдив да го регистрирам .  
  • от Nj31
   Здравейте хора, наскоро реших да си купя кола. Спрял съм се на това Ауди 
   https://m.cars.bg/offer/c2662463. Ще ви помоля за мнение тъй като е важно много добре да се прецени преди да се купува такава кола. Благодаря.
  • от andibgpz
   Здравейте и за много години!

   Заел съм се с реставрациата на един старичък касетофон,който да сложа на мястото на грозното СД ,което имам в колата -ауди 80 от 88година.
   Радиото обаче не работи по никакъв начин,отворих го ,прегледах кондензаторите ,не изглеждат да са избили.Не намирам никъде схема на радиото,за това се обръщам за помощ.Кое да проверя?
   Имам начални познания по електроника и съм що годе сръчен с поялника.
   Някой ако може да даде насоки.Прикачам снимки на въпросното.       ЦЪК
  • от Blyatman
   Здравейте, преди 3 дни си купих автомобил с регистрационни номера СО, които трябва да се сменят с такива СВ, само че до сега не съм минавал тази процедура и ми трябва насока. Според това което прочетох в сайта на МВР трябва да предоставя: лична карта, договор за покупко-продажба с едно ксерокопие, документ за техническа изправност, полицата от гражданската отговорност и документ за платен данък. Всичките посочени неща ги имам, но не знам каква е процедурата. Първо трябва да мина с документите за смяна, след това на каса, за да платя и след това да ходя да чакам новите документи и номера, и чак тогава да мина през канала или е в друг ред? Къде мога да паркирам колата докато чакам документите? Аз съм си шматка по принцип и целият този процес ме обърква много, а тези недружелюбни държавни служители не са от голяма помощ. Ако някой минал през това наскоро може да ми каже дали изпускам нещо от документите и в какъв ред трябва да станат нещата ще съм ви благодарен 
  • от Eduard Pavlov
   Здравейте! Решил съм да си купувам нова кола и съм се спял на Ауди А4, след 2008 г. с новия фейслифт. Просто съм фен на Ауди и от доста време исках да си купя точно този модел. Преди имах Тойота Авенсис 2003 г.,(комби) 2.0 дизел 116 к.с. Не съм имал никакви проблеми с нея, здрава и икономична кола, но и малко тромава при изпреварване. Продадох я, защото беше на доста километри. Както и да е. Въпросът ми е какво Ауди А4 ще ми препоръчате вие? Къв мотор да търся? Ще ми се да е дизел, за да ми е по-икономична. Задъ;жително автоматик. Интересува ме какви са му предимствата и недостатъците? Надежда кола ли е? Може би ще се ориентирам към комби, заради по-ниската цена. Виждам, че тук в България тези Аудита започват от 14 000 лв нагоре. Но съм решил да си търся от Швейцария или от Германия. Нямам доверие на автокъщите в България. Превъртат километражи, закрепват ги, колкото да ги продадат и кой знае какви проблеми имат. Знам, че поддръжката ще ми е скъпа. Предвидил съм го. Просто искам да съм сигурен, че съм направил правилен избор. Бюджетаът ми е около 15-16 хил. лв. Ще се раздам да чуя вашето мнение. Благодаря! 
 • Дарение

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване