Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

algor

За какво си мислите в момента (сезона на козунаците, дините и сафрида)

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Ще ни се наложи да поработем и днес.

Искам да ходя на протест на 13.04, а съм на работа, баси тъпото...

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, shefkata написа:

Ще ни се наложи да поработем и днес.

Искам да ходя на протест на 13.04, а съм на работа, баси тъпото...

за какво ще протестираме?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, emmi написа:

за какво ще протестираме?

Целогодишната гражданска за моторите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ЖЕГА Е! И не е супер яко времето !!! :angry:

 

Сега има въпрос с повишена трудност.

Нали знаете колкоооо много видове мед има? А така. Сега, а кажете ми как разбират къде са ходили пчеличките, за да правят Манов мед, Пчелен мед, билков мед,  и всички видове мед!!! И пише на буркана ЧИСТ липов, манов, и еди къф си мед.

Пчеличките с GPS система ли се следят????? :D

мерси!

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, aMoPe написа:

ЖЕГА Е! И не е супер яко времето !!! :angry:

 

Сега има въпрос с повишена трудност.

Нали знаете колкоооо много видове мед има? А така. Сега, а кажете ми как разбират къде са ходили пчеличките, за да правят Манов мед, Пчелен мед, билков мед,  и всички видове мед!!! И пише на буркана ЧИСТ липов, манов, и еди къф си мед.

Пчеличките с GPS система ли се следят????? :D

мерси!

На магазинския мед, няма какво да му се чудиш, той така или иначе не е мед. За истинския мед, бонбонке, си има сезони. Прадядоми беше пчелар някога и трябва да ти кажа, че акациевия мед, винаги и по всяко време може да се различи от всичко останали.


  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 7 минути, aMoPe написа:

Нали знаете колкоооо много видове мед има? А така. Сега, а кажете ми как разбират къде са ходили пчеличките, за да правят Манов мед, Пчелен мед, билков мед,  и всички видове мед!!! И пише на буркана ЧИСТ липов, манов, и еди къф си мед.

Пчеличките с GPS система ли се следят????? :D

Всъщност не е толкова трудно. а) пчелите имат ограничен и то неголям летателен обсег - 4-5км доколкото помня. После растенията цъфтят по различно време. Еми като сложиш кошерите в точка X през период Y и работата се получава. Математика.

По същия начин се бъркаш и за жегата. Температурата е абсолютно перфектна. Недостатъчна да те утрепе от прегряване и доста над зоната в която ще се гътнеш от премръзване.

преди 2 минути, shefkata написа:

Прадядоми беше пчелар някога и трябва да ти кажа, че акациевия мед, винаги и по всяко време може да се различи от всичко останали.

На баща ми му беше хоби и имаше доста книги.

Редактирано от flare (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, flare написа:

Всъщност не е толкова трудно. а) пчелите имат ограничен и то неголям летателен обсег - 4-5км доколкото помня. После растенията цъфтят по различно време. Еми като сложиш кошерите в точка X през период Y и работата се получава. Математика.

По същия начин се бъркаш и за жегата. Температурата е абсолютно перфектна. Недостатъчна да те утрепе от прегряване и доста над зоната в която ще се гътнеш от премръзване.

 

преди 6 минути, shefkata написа:

На магазинския мед, няма какво да му се чудиш, той така или иначе не е мед. За истинския мед, бонбонке, си има сезони. Прадядоми беше пчелар някога и трябва да ти кажа, че акациевия мед, винаги и по всяко време може да се различи от всичко останали.

Мирси. :shy11:

Не че съм толкова тъпа, ама никога не ми бяха задавали такъв въпрос. :D 

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, shefkata написа:

, винаги и по всяко време може да се различи от всичко останали.

А най-якото е като се центрофугира меда. - обожавах капачетата на питите - махаха се с едни вилици и ги слагахме в едни тави да се отцеждат - а то си е восък омазан с мед. И си представяйте един 8-9 годишен с уста пълна с восък се крие от баба си...

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, flare написа:

А най-якото е като се центрофугира меда. - обожавах капачетата на питите - махаха се с едни вилици и ги слагахме в едни тави да се отцеждат - а то си е восък омазан с мед. И си представяйте един 8-9 годишен с уста пълна с восък се крие от баба си...

Явно за едно и също сме висили до центрофугата. :biggrin:

 

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

До центрофугата не съм висял, ама до кравите/биволицата съм. Е, няма такова нещо като прясно издоено мляко от т.н. ЕРД.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, flare написа:

А най-якото е като се центрофугира меда. - обожавах капачетата на питите - махаха се с едни вилици и ги слагахме в едни тави да се отцеждат - а то си е восък омазан с мед. И си представяйте един 8-9 годишен с уста пълна с восък се крие от баба си...

 

преди 6 минути, shefkata написа:

Явно за едно и също сме висили до центрофугата. :biggrin:

 

Сигурно е яко. Аз понеже не съм имала някой от родата да се заимава с пчелички и за туй е интересно.

Чакам и аз пратка с медена пита да хрускам :)

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Медената питка се смуче и дъвче като дъФка. :)

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, ExaFlop написа:

До центрофугата не съм висял, ама до кравите/биволицата съм. Е, няма такова нещо като прясно издоено мляко от т.н. ЕРД.

Ми ние не сме имали ЕРД. Но пък овце и кози - и аз лично не си падах (че и до днес) по прясното мляко, но виж сирене, кисело мляко, катък. Оооо катък - о б о ж а в а м! Ама истинския, не оная комбинация от кисело мляко и сирене дето някъде си продават за такова...

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, ExaFlop написа:

Медената питка се смуче и дъвче като дъФка. :)

и е супер мега якото:)

преди 1 час, aMoPe написа:

 

Мирси. :shy11:

Не че съм толкова тъпа, ама никога не ми бяха задавали такъв въпрос. :D 

 

и истинския мед се захаросва

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, emmi написа:

и е супер мега якото:)

и истинския мед се захаросва

Хмммм... що?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 7 минути, emmi написа:

и истинския мед се захаросва

Зависи от какво е и на каква температура се държи. Питай шефката за акациевия, например. Нашия беше полифлорен, но също не помня да се захаросваше лесно. И така трябва да е. При температурата в кошера в не трябва да захаросва, щото пчелите не могат да го ядат и мрат от глад.

Редактирано от flare (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, flare написа:

Зависи. Питай шефката за акациевия.

и акациевия се захаросва но отнема някъде към година и трябва да е отворен буркана

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, emmi написа:

и акациевия се захаросва но отнема някъде към година и трябва да е отворен буркана

аа захаросва... разбрах.

Много съм проста, игнорирай въпроса ми :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, emmi написа:

и акациевия се захаросва но отнема някъде към година и трябва да е отворен буркана

Да де. Аз възразих, щото има хора дето заради това само захаросан мед купуват. А тва е грешно. Аз захаросан акациев мед не бих си купил никога. Тва значи че е съхраняван грешно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, flare написа:

Ми ние не сме имали ЕРД. Но пък овце и кози - и аз лично не си падах (че и до днес) по прясното мляко, но виж сирене, кисело мляко, катък. Оооо катък - о б о ж а в а м! Ама истинския, не оная комбинация от кисело мляко и сирене дето някъде си продават за такова...

 

Iи аз мразя прясно мляко :tease2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, flare написа:

Да де. Аз възразих, щото има хора дето заради това само захаросан мед купуват. А тва е грешно. Аз захаросан акациев мед не бих си купил никога. Тва значи че е съхраняван грешно.

аз само акациев си купувам от проверено място

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-гадничкото е да се заниамваш с преазни паленца .. мааааммуу..

бляк..

отивам да ям тогава ще го мисля

Док, ако случайно прочетеш поста ми - да те питам от известно време насам в раздел "Литература и Книги" не мога да поставам и да отговярям.

 В смисъл бутона цитирай, отговори и т.н. не работят.

Да не съм получила бан там за нещо? :D

Или проблема е в мойта система...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, aMoPe написа:

Iи аз мразя прясно мляко :tease2:

Ставаме две.

А иначе, всичкия истински мед се захаросва, без оглед на вида му. Една от причините е бъркане с мокра лъжица в буркана.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 часа, algor написа:

Добре, че не си обладан...

Захаросва се , когато в него започне да превалира захарозата . Медът по принцип е инверсна захар - равни части глюкоза  и фруктоза ....  и НЕ трябва да се захаросва ако е нормален и при нормално съхранение . 

Най- честата причина за захаросването на "истинския мед " в захранването на кошерите  със захарен сироп преди пролетната паша - честа практика ( още в края на февруари започва захранването , за да се засилят кошерите и да се хване салкъма ) . Разбира се - подобен мед в далеч от разбирането за "чист" , но пък си е "истински " - все пак пчелиса го правили :) 

И ние сме го правили това - по едно време с дядо ми гледахме 100 семейства и бях бактисал от мед и пчели . 

Денят върви отвратително , между другото

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, Trichocephalus написа:

Денят върви отвратително , между другото

Бонбонки ? 

12932655_10208072010991613_3682869595702

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

×
×
  • Добави ново...