Премини към съдържанието
A.com

Теория на счупените прозорци

Препоръчан отговор


Нещо, което може да ви се стори интересно.

Цитат

Теория на счупените прозорци

През 1980 Ню Йорк е истински ад. Всеки ден стават повече от 1500 тежки престъпления. Убийствата са 6-7 в денонощие. Да се ходи нощем по улиците е опасно, а да се пътува в метрото е рисковано дори денем. Да те нападне крадец или да срещнеш просяк си е нещо съвсем нормално. Мръсните сиви платформи са едва осветени. Във вагоните е студено, навсякъде настъпваш боклуци, стените и таваните са изписани до последното местенце с графити.

Ето разказ на очевидци за ню-йоркското метро от тези времена:
„След като се редих на безкрайна опашка за жетон, се опитах да го пусна в турникета, но установих, че апаратът е развален. До него стоеше някакъв клошар, беше го счупил и сега настояваше пътниците да му дават жетоните. Един от приятелчетата му се наведе и започна да вади заклещените жетони със зъби и омърля всичко със слюнка. Пътниците бяха прекалено изплашени, за да спорят с тези момчета: „Хубаво, взимай го този жетон, на мен какво ми пука!” Повечето хора минаваха през турникета без да платят. Беше някаква транспортна версия на дантевия ад.”

Градът е в лапите на най-свирепата епидемия от престъпност в цялата си история
После се случва нещо необяснимо. Стигайки своя пик към 1990 г., престъпността рязко започва да пада. В следващите няколко години убийствата намаляват с 2/3, а броят на тежките престъпления – наполовина. Към края на десетилетието в метрото стават със 75% по-малко престъпления, отколкото в началото. По някаква причина десетки хиляди психари и престъпници престават да нарушават законите.

Какво се случва? Кой е натиснал вълшебното копче и що за копче е това?
Нарича се „Теория на счупените прозорци”. За нея разказва канадският социолог Малкълм Гладуел в книгата си „Преломен момент” (Malcolm Gladwell:The Tipping Point):
„Счупените стъкла” са рожба на криминалистите Уилсън и Келинг. Те твърдят, че престъпността е неизбежен резултат от липсата на ред. Ако един прозорец е със счупено стъкло и си стои така, минувачите ще решат, че на никой не му пука и никой за нищо не отговаря. Скоро ще бъдат изпочупени и останалите стъкла и чувството за безнаказаност ще плъзне по цялата улица, изпращайки сигнали из целия квартал. Сигнал, подканящ към по-сериозни престъпления.”

Гладуел се занимава със социалните епидемии. Той смята, че човек нарушава закона не само (и даже не толкова) заради лоша наследственост или неправилно възпитание. Огромно влияние върху него има онова, което вижда около себе си.
Холандски социолози потвърждават тази идея. Те провеждат серия любопитни експерименти.

Например такъв: от стоянката за велосипеди край магазин махат всички кофи за боклук и закачат на кормилата на оставените велосипеди рекламни листовки. Наблюдават колко хора ще изхвърлят листовката на асфалта и на колко ще им е неудобно. Стената на магазина, край която е стоянката, е идеално чиста.
33% от колоездачите изхвърлят листовките на улицата.
Експериментът е повторен, след като стената е намацана с драсканици.
Боклука си изхвърлят вече 69% от колоездачите.

Но да се върнем в Ню Йорк в епохата на дива престъпност. В средата на 80-те в ню-йоркското метро е сменено ръководството. Новият директор Дейвид Гън започва своята работа с… борба срещу графитите. Не може да се каже, че цялата градска общественост се радва на идеята: „Момче, заеми се със сериозните въпроси – технически проблеми, пожарна безопасност, престъпност… Не харчи парите ни за глупости!” Но Гън е инат:

„Графитите са символ на краха на системата. Ако ще започваме преустройство, то на първо място трябва да победим графитите. Не спечелим ли тази битка, никакви реформи няма да се случат. Готови сме да пуснем нови влакове, всеки от които струва по 10 милиона долара, но ако не ги защитим от вандализма, отсега е ясно какво ще се случи. Те ще издържат ден, после ще ги обезобразят.”
И Гън дава команда да се чистят вагоните. Линия след линия. Композиция след композиция. Всеки кирлив вагон, всеки божи ден. „За нас това беше като религиозно служение” – разказва той по-късно.

В края на всеки маршрут правят пунктове за миене. Щом пристигне вагон с графити по стените, измиват рисунките, докато обръща, в противен случай вагонът изобщо излиза от експлоатация. Мръсните вагони с още неизмите графити не се смесват с чистите. Гън праща на вандалите ясно послание.

„Имахме депо в Харлем, където вагоните нощуваха – разсказва той. – Първата нощ се появиха тийнейджъри и намацаха стените на вагоните с бяла боя. На другата нощ, когато боята изсъхна, дойдоха и направиха контури, а на следващата започнаха да оцветяват всичко това. Тоест – трудиха се три нощи. Ние изчакахме да свършат „работата си”. После взехме и боядисахме всичко. Момчетата се разстроиха до сълзи, но ние не оставихме и следа. Това беше нашият „месидж” за тях – „Искате да утрепете 3 нощи, за да обезобразите влака? Заповядайте! Но никой няма да види какво сте направили”…
През 1990 началник на транспортната полиция става Уилям Братън. Вместо да се захване със сериозна работа – тежките престъпления, той се захваща яростно с… гратисчиите. Защо?

Новият началник на полицията е убеден – както и в случая с графитите, че огромният брой гратисчии е сигнал за лисата на ред. И насърчава извършването на по-тежки престъпления. По това време в метрото успяват да се промъкнат безплатно 170 хиляди гратисчии. Хлапетата просто прескачат турникетите или пробиват със сила. И ако двама-трима успеят да излъжат системата, околните (които при други обстоятелства не биха нарушавали закона), се присъединяват към тях. Те решават, че щом някой не плаща, те също няма да го правят. Проблемът расте лавинообразно.
Какво прави Братън? Поставя край турникетите по 10 преоблечни полицаи. Те ловят гратисчиите един по един, слагат им белезници и ги подреждат в редичка на перона. Там си стоят, докато не завърши „големият лов”. След това ги съпровождат до полицейския автобус, обискират ги, свалят им отпечатъци от пръстите и ги проверяват в базата данни. Много от тях носят оръжие. Други, оказва се, имат вече проблеми със закона.

„За полицаите това се превърна в истинско Елдорадо, – разказвал Братън. – Всяко задържане приличаше на пакет царевични пръчици с изненада. Я да видим какво ще ми се падне сега? Пищов? Нож? А разрешително? Охооо, а на теб ти „виси” убийство!… Много бързо лошите момчета поумняват, започват да оставят оръжието си у дома и да си купуват билетче.”

През 1994 за кмет на Ню Йорк е избран Рудолф Джулиани. Той прави Братън шеф на градската полиция. В Уикипедия пише, че именно Джулиани пръв въвежда в практиката „Теорията на счупените прозорци”. Вече знаем, че не е така. Но заслугата на кмета е безспорна – именно той дава заповед тази стратегия да се развие в цял Ню Йорк.
Полицията заема принципно твърда позиция по отношение на дребните престъпления. Арестуват всеки, който пиянства и прави скандали на обществени места. Който хвърля празни бутилки. Всеки, който рисува по стените, прескача турникета в метрото или проси пари от шофьорите за миене на стъкла по кръстовищата. Всеки, хванат да пикае на улицата, заминава директно в затвора.
Нивото на престъпността в града започва рязко да пада – точно толкова бързо, колкото и в метрото. Началникът на полицията Братън и кметът Джулиани обясняват: „Дребните, незначителни на пръв поглед нарушения, служеха като сигнал за извършване на тежки престъпления”.

Верижната реакция е прекъсната. В края на 90-те изцяло криминалният Ню Йорк се превръща в най-безопасния мегаполис на Америка.
Според мен „Теорията на счупените прозорци” е многостранна. Може да се приложи към различни области на живота – общуването, възпитанието на децата, работата.

Откъс от книгата "Повратна Точка" на Малкълм Гладуел

 

 • Харесва ми 12

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хареса ми идеята и начина, по който са решили проблема с престъпността в голяма степен. 

Може и тук някой да почерпи от този опит. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина много добра теория, която превърната в практика работи и е дала резултат. Това би подействало абсолютно навсякъде (според мен поне) независимо от бит, култура, религия, етноси и т.н. различия в обществата и прослойките.

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Действията им учудват и в още едно отношение - успяват да се възползват от едно пасивно, негативно наблюдение и да го обърнат в положително действие.

Научих за теорията много отдавна. Все пак, браво за темата.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тя тази теория се знае отдавна, ала кога ли интелектуалния елит, ще се сети и за теорията на протеклите покриви.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едни му викат така,други иначе.Българският народ си има приказка по повод на подобни строги наказания за дребни провинения-Дорде е мъничка змията да и смачкаме главата.Само че при нас положението е изтървано от контрол в държавен мащаб.Нищо че населението на Ню Йорк е по-голямо.

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, _nib_ написа:

Едни му викат така,други иначе.Българският народ си има приказка по повод на подобни строги наказания за дребни провинения-Дорде е мъничка змията да и смачкаме главата.Само че при нас положението е изтървано от контрол в държавен мащаб.Нищо че населението на Ню Йорк е по-голямо.

Защо си мислиш, че е имало строги наказания? Просто са спазвали закона и са започнали от най-дребните риби сред криминалния контингент. И в България ако се спазва закона и се наказват както трябва всички провинили се може да се стигне до подобен резултат. И в Ню Йорк е било изтървано, ама са се справили. На мен най-голямо впечатление ми направи това:

Цитат

от стоянката за велосипеди край магазин махат всички кофи за боклук и закачат на кормилата на оставените велосипеди рекламни листовки. Наблюдават колко хора ще изхвърлят листовката на асфалта и на колко ще им е неудобно. Стената на магазина, край която е стоянката, е идеално чиста.
33% от колоездачите изхвърлят листовките на улицата.
Експериментът е повторен, след като стената е намацана с драсканици.
Боклука си изхвърлят вече 69% от колоездачите.

 

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, A.com написа:

Защо си мислиш, че е имало строги наказания? Просто са спазвали закона и са започнали от най-дребните риби сред криминалния контингент. И в България ако се спазва закона и се наказват както трябва всички провинили се може да се стигне до подобен резултат. И в Ню Йорк е било изтървано, ама са се справили. На мен най-голямо впечатление ми направи това:

Абе, те хубаво са постигнали резултати - ама сред крими контингента. Дали ако стане нещо такова в София (и България) - ще се стреснат разните държавни чиновници, магистрати, законния рекет и прочие?

Щото битовата престъпност е лошо нещо, ама белите якички бъркат по-сериозно в джоба.

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, A.com написа:

 може да се стигне до подобен резултат.

Пропускаш една съществена подробност - в България започахме прехода с подобен резултат .... всъщност вероятно и по- добър т.е. причините за дадено положение не винаги са еднозначни и валидни за всяко време и място. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, A.com написа:

Защо си мислиш, че е имало строги наказания? Просто са спазвали закона и са започнали от най-дребните риби сред криминалния контингент. И в България ако се спазва закона и се наказват както трябва всички провинили се може да се стигне до подобен резултат. И в Ню Йорк е било изтървано, ама са се справили. На мен най-голямо впечатление ми направи това:

 

Цитирам-Всеки хванат да пикае на улицата отива в затвора...Арестуват всеки който пиянства и вдига скандали на обществени места и т.н.Това не са ли строги наказания.Убеждавам се за пореден път че някой публикува нещо а сам не си го е прочел.Та за уринирането.Умореният народ с чалгаджийска душичка.Петък вечер разпуска на кръчмичка.Отрязва се с 2-3 ракийчици.Излиза на чист въздух!да запали цигарка и да се полюбува на природата.-А.То нЕма никой наоколо.Я да пусна една вода.-Не щеш ли джандара или обществения ред или полицая го окаушва.Нз за колко време.Ама усещам че в понеделник само аз ще съм си на работното място.Пък ....Даааже и мен може да ме няма на белия свят....На работното място щот си нося джобно ножче,хем махам старите гарнитури,хем по някога си режа ноктите с него.Та за притежание на ЧИКИЙКА (народа така казва на ножчето джобно)или както казва закона(хладно оръжие),колко ще ме опанделят?Ми то само лудите ще останат да обикалят по улиците.Щото лудия и Господ го пази и полицията нищо няма да му направи.

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, jhoro написа:

Абе, те хубаво са постигнали резултати - ама сред крими контингента. Дали ако стане нещо такова в София (и България) - ще се стреснат разните държавни чиновници, магистрати, законния рекет и прочие?

Щото битовата престъпност е лошо нещо, ама белите якички бъркат по-сериозно в джоба.

Всеки, нарушаващ законите влиза в крими-контингента. Дали е бяла якичка, дърважен чиновник или магистрат няма значение.

преди 32 минути, sound написа:

Пропускаш една съществена подробност - в България започахме прехода с подобен резултат .... всъщност вероятно и по- добър т.е. причините за дадено положение не винаги са еднозначни и валидни за всяко време и място. 

Ние започнахме прехода с подобен резултат, ама как продължихме е по-важно. Като сме оакали работата не означава, че не трябва да се опитаме да се поправим.

преди 28 минути, _nib_ написа:

Цитирам-Всеки хванат да пикае на улицата отива в затвора...Арестуват всеки който пианства и вдига скандали на обществени места и т.н.Това не са ли строги наказания.Убеждавам се за пореден път че някой публикува нещо а сам не си го е прочел.Та за уринирането.Умореният народ с чалгаджийска душичка.Петък вечер разпуска на кръчмичка.Отрязва се с 2-3 ракийчици.Излиза на чист въздух!да запали цигарка и да се полюбува на природата.-А.То нЕма никой наоколо.Я да пусна една вода.-Не щеш ли джандара или обществения ред или полицая го окаушва.Нз за колко време.Ама усещам че в понеделник само аз ще съм си на работното място.Пък ....Даааже и мен може да ме няма на белия свят....На работното място щот си нося джобно ножче,хем махам старите гарнитури,хем по някога си режа ноктите с него.Та за притежание на ЧИКИЙКА (народа така казва на ножчето джобно)или както казва закона(хладно оръжие),колко ще ме опанделят?Ми то само лудите ще останат да обикалят по улиците.Щото лудия и Господ го пази и полицията нищо няма да му направи.

Ти сигурен ли си, че е нямало закон, който да забранява пикаенето по улиците? Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора? Сигурно и за плюене на обществени места има закони в различни държави по света, да не говорим за уриниране. Умореният народ с чалгаджийска душичка да не се оправдава и да не си търси оправдания. Ако си прочел теорията трябва да ти е станало ясно, че не оправданията са решили проблемите в Ню Йорк.

Редактирано от A.com (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, A.com написа:

Ти сигурен ли си, че е нямало закон, който да забранява пикаенето по улиците? Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора? Сигурно и за плюене на обществени места има закони в различни държави по света, да не говорим за уриниране.

Може да те изненадам, но в ЮК не само няма такъв закон (за уринирането, плюенето, секненето, хвърляне на отпадъци и боклуци ... на пътя), ами и се възприема като нещо нормално.

Казано в по-шеговит план/
- Къде си хвърляте фасовете?
- Тук е демокрация, аз го хвърлям - пък той да си пада където иска.

преди 6 минути, A.com написа:

Всеки, нарушаващ законите влиза в крими-контингента. Дали е бяла якичка, дърважен чиновник или магистрат няма значение.

Да де, ама когато "Мафията си има държава" - става по-различно.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, A.com написа:

Всеки, нарушаващ законите влиза в крими-контингента. Дали е бяла якичка, дърважен чиновник или магистрат няма значение.

Ние започнахме прехода с подобен резултат, ама как продължихме е по-важно. Като сме оакали работата не означава, че не трябва да се опитаме да се поправим.

Ти сигурен ли си, че е нямало закон, който да забранява пикаенето по улиците? Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора? Сигурно и за плюене на обществени места има закони в различни държави по света, да не говорим за уриниране. Умореният народ с чалгаджийска душичка да не се оправдава и да не си търси оправдания. Ако си прочел теорията трябва да ти е станало ясно, че не оправданията са решили проблемите в Ню Йорк.

 

на 11.04.2016 г. at 22:38, A.com написа:

Всеки, хванат да пикае на улицата, заминава директно в затвора.

някой публикува нещо а сам не си го е прочел

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, A.com написа:

 ама как продължихме е по-важно

С неработеща полиция да речем - което явно не важи за щатите.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, jhoro написа:

Може да те изненадам, но в ЮК не само няма такъв закон (за уринирането, плюенето, секненето, хвърляне на отпадъци и боклуци ... на пътя), ами и се възприема като нещо нормално.

Казано в по-шеговит план/
- Къде си хвърляте фасовете?
- Тук е демокрация, аз го хвърлям - пък той да си пада където иска.

Да де, ама когато "Мафията си има държава" - става по-различно.

Аз затова и написах, че в различни държави по света може би има такива закони. Че не във всяка една държава има съм сигурен. Да се самоцитирам.

Цитат

Сигурно и за плюене на обществени места има закони в различни държави по света, да не говорим за уриниране.

Когато мафията си има държава ние духаме супата(най-общо казано).

преди 1 час, _nib_ написа:

 

някой публикува нещо а сам не си го е прочел

Напротив. Прочел съм го. Ето пояснение:

Цитат

Ти сигурен ли си, че е нямало закон, който да забранява пикаенето по улиците? 

В отговор на това:

преди 1 час, _nib_ написа:

Цитирам-Всеки хванат да пикае на улицата отива в затвора...

А това:

Цитат

Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора?

е в отговор на това:

преди 1 час, _nib_ написа:

Арестуват всеки който пиянства и вдига скандали на обществени места и т.н.

При население по-голямо от това на България, събрано на територия в пъти по-малка от тази на България, при престъпност в пъти по-голяма от тази в България, за дадения период, въпросните мерки са дали забележителен резултат. Ти се кахъриш да не ти вземат чикийката.

Относно пикаенето по улиците. Ако се сетя от къде е това, което ще преразкажа ще се допълня. Та, армия в средните векове(или по-рано). Тоалетните се копаят далече от лагера(почти винаги е било така). Забранява се изхождането в рамките на военния лагер. Обаче, разни тарикати, започнали да дрискат където им падне. Хванали няколко от тях ги обесили. Причината - дрискаш в лагера, което води до появата на зарази, дезинтерия, разни други заболявания, и в един момент се оказва, че военния лагер се е превърнал в лазарет, а главнокомандващия вместо армия разполага с хиляди болни мъже. Нещо малко и, може би, на пръв поглед незначително, ама последствията могат да бъдат много неприятни.

преди 1 час, sound написа:

С неработеща полиция да речем - което явно не важи за щатите.

Тя и там не е работила както трябва до един определен момент. След това резултатите говорят сами.

Редактирано от A.com (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, A.com написа:

Тя и там не е работила както трябва до един определен момент. След това резултатите говорят сами.

Само, че за момента, в който се говори в статията, е работила - при неработещи държавни институции, това в статията няма как да се получи, за това и по- горе подчертаха, че едно е "крими контингента", друго е "държавния мащаб".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора?

преди 2 часа, A.com написа:

Всеки, нарушаващ законите влиза в крими-контингента. Дали е бяла якичка, дърважен чиновник или магистрат няма значение.

Ние започнахме прехода с подобен резултат, ама как продължихме е по-важно. Като сме оакали работата не означава, че не трябва да се опитаме да се поправим.

Ти сигурен ли си, че е нямало закон, който да забранява пикаенето по улиците? Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора? Сигурно и за плюене на обществени места има закони в различни държави по света, да не говорим за уриниране. Умореният народ с чалгаджийска душичка да не се оправдава и да не си търси оправдания. Ако си прочел теорията трябва да ти е станало ясно, че не оправданията са решили проблемите в Ню Йорк.

преди 2 часа, A.com написа:

Това, че някой е арестуван задължително ли означава, че е вкаран в затвора?

на 11.04.2016 г. at 22:38, A.com написа:

Всеки, хванат да пикае на улицата, заминава директно в затвора.

Сам питаш и сам си отговаряш.Само цитирам.Просто чета внимателно.Иначе статията си е добра.Но даже и да има някакви напъни от висшестоящо лице опитващо се да приложи тази теория на наш терен,ще бъде побългарена и окепазена и нищо няма да излезе от цялата тази работа.

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, sound написа:

Само, че за момента, в който се говори в статията, е работила - при неработещи държавни институции, това в статията няма как да се получи, за това и по- горе подчертаха, че едно е "крими контингента", друго е "държавния мащаб".

При не работещи държавни институции работата е ясна. Егати и държавата.

преди 42 минути, _nib_ написа:

Но даже и да има някакви напъни от висшестоящо лице опитващо се да приложи тази теория на наш терен,ще бъде побългарена и окепазена и нищо няма да излезе от цялата тази работа.

Докато не се опита няма как да знаем крайния резултат. Ама кой ли "държавник" ще се навие да опита.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Теорията може да бъде приложена, стига да има воля от страна на институциите, но явно такава липсва.

Но вината преди всичко е наша, на българските граждани, защото сме се примирили и приели, че това, което става в страната ни е непоправимо и не полагаме никакви усилия да заставим институциите да вършат работата си така, както трябва.

Силни сме и можем, но явно и на нас ни липсва воля.

 

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, Мойра написа:

Теорията може да бъде приложена, стига да има воля от страна на институциите, но явно такава липсва.

Но вината преди всичко е наша, на българските граждани, защото сме се примирили и приели, че това, което става в страната ни е непоправимо и не полагаме никакви усилия да заставим институциите да вършат работата си така, както трябва.

Силни сме и можем, но явно и на нас ни липсва воля.

 

Едни български граждани решиха да вършат работата на някои от институциите ни по част от границата ни, а държавата реши да ги накаже. Все си мисля, че първо трябва да "счупим" няколко(а може и всичките) прозореца на една точно определена сграда(може и на няколко сгради) и после да вземем да прилагаме теорията на счупените прозорци.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, A.com написа:

Едни български граждани решиха да вършат работата на някои от институциите ни по част от границата ни, а държавата реши да ги накаже. Все си мисля, че първо трябва да "счупим" няколко(а може и всичките) прозореца на една точно определена сграда(може и на няколко сгради) и после да вземем да прилагаме теорията на счупените прозорци.

Точно това не е подходящ пример. Не говоря за Динко от Ямбол, а за тези от последните дни. Защото там освен "гражданския арест" има още една камара неща - чак до откровенно мародерстване.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, jhoro написа:

Точно това не е подходящ пример. Не говоря за Динко от Ямбол, а за тези от последните дни. Защото там освен "гражданския арест" има още една камара неща - чак до откровенно мародерстване.

Не следя новините в подробности. Явно(или не) са тръгнали с добри намерения, ама са я свършили като...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, A.com написа:

Не следя новините в подробности. Явно(или не) са тръгнали с добри намерения, ама са я свършили като...

По новините де - казаха, че е имало изземане на лични вещи - телефони, пари ...

PS. Ей, от 3000 километра, да ви казвам какво става при вас ...

Редактирано от jhoro (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, jhoro написа:

По новините де - казаха, че е имало изземане на лични вещи - телефони, пари ...

PS. Ей, от 3000 километра, да ви казвам какво става при вас ...

Предполагам знаеш как се гледат новини с 6 годишен син, който иска да гледа детски и едномесечно бебе, което иска някой да му обръща внимание. :) Сложна работа. Или не съм чул, или не съм видял, а най-често не съм разбрал за какво се говори. :)

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Току що, A.com написа:

Предполагам знаеш как се гледат новини с 6 годишен син, който иска да гледа детски и едномесечно бебе, което иска някой да му обръща внимание. :) Сложна работа. Или не съм чул, или не съм видял, а най-често не съм разбрал за какво се говори. :)

Ти пъъък ...  Не го приемай толкова сериозно.

А на конкретния въпрос - забравил съм. В такава позиция бях преди ... 15 - 16 години.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.