Премини към съдържанието
simtech

Как се правят чушки КАТО КУПЕШКИТЕ?

    Препоръчан отговор


    Искам да приготвя люти чушки без печене точно така, както се правят купешките(от магазина). Не искам да са много мазни, не искам да са сладнят, не искам да ги пека и предпочитам да са леко кисели, но не и сладки. Дайте моля някаква рецепта.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Препоръчвам ти най-лесната и гарантирана рецепта - слънчеви чушлета(така им викаме в Плевен).

    За 1 буркан(от 760 мл) ти трябват 1 с.л. сол, 1с.л. захар и 50 мл.оцет. Редиш плътно чушлетата, доливаш вода, запечатваш и държиш около 20-ина дни на светло. И не се притеснявай, не сладнеят, особено ако са много люти.

    Има едни-тънки, дълги около 30-50 мм.(сорта май се нарича "хепи", но не съм сигурна), за тях също имам лесна рецепта. Правиш си марината от сол, захар и оцет, бъркаш докато захарта и солта се разтворят и опитваш, трябва да ти изтръпне езика :D. Нареждаш малките страшилища в малко(от детско пюре) бурканче и заливаш, завърташ капачката и си готов. Страхони са през зимата.

    • Харесва ми 6

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Да, но купешките чушки никога не са сладки и аз не искам сладки чушки, защото не вървят. Ще стане ли без да сладнят? Чесън слага ли се? А моркови?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 1 час, simtech написа:

    Да, но купешките чушки никога не са сладки и аз не искам сладки чушки, защото не вървят. Ще стане ли без да сладнят? Чесън слага ли се? А моркови?

    чесън се слага, моркови абсурд - от морковите сладни всичко


    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    на 6.07.2016 г. в 23:23, simtech написа:

    Да, но купешките чушки никога не са сладки и аз не искам сладки чушки, защото не вървят. Ще стане ли без да сладнят? Чесън слага ли се? А моркови?

    Не, не сладнеят. Във всяка туршия се слага и малко захар, в купешките също има.

    Аз не слагам нищо друго, освен чушлетата и маринатата.

    Имам друга рецепта, в която слагам и моркови и чесън, но чушлетата се пукат(леко се опичат) и се зареждат заедно с чесън, целина(магданоз или кой каквото зелено обича), моркови на кръгчета и докато са горещи се обръщат с капачката надолу, за да се херметизират. Без варене, но пък ти трябват жароустойчиви пръсти. :)

    • Харесва ми 3

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 2 часа, Нел написа:

    Имам друга рецепта, в която слагам и моркови и чесън,

    Тъщата прави едни много хубави люти чушки с моркови и чесън в буркани и не са "пукани". Морковите не само не сладнят ми и "хващат" яката от лютото. Обожавам ги просто, а маринатата после става идеално като подправка боб/супа, покрай чушките, за който обича киселко и люто, като мен.

    • Харесва ми 4

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Забрави го това "като купешките". Всъщност те копират домашните.

    • Харесва ми 1

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Туршия от люти чушки

    Вземаш:

    – сол – 1 суп.л.

    – оцет – 5 суп.л.

    – вода

    – аспирин - 1 табл.

    – чушлета

    Нареждаш в буркан 800-860 мл почистени от дръжките чушлета, като ги пробождаш (за да могат поемат от саламурата). Слагаш солта, оцета, аспирина и накрая заливаш с вода. Запечатваш буркана с пластмасови капачки (ако не е на винтови такива) и обръщаш до стопяване на солта.

    Поставяш туршийката на хладно. След 2-3 дена почваш да обръщаш за 7-8 дни буркана. Опитваш ги, ако не са готови, чакаш, щото на хладно туршията по-бавно втасва, но по-сигурно. 

    Рецептата е взета от приятел.

    Иначе аз работя с рецептата на Нел (само дето аз добавям 1 аспирин за консервант), но ако супената лъжица захар е равна, а лъжицата сол с връх, туршийката действително остава солена. Ако лъжицата сол е почти равна, а тая със захарта е с връх – туршията става сладко-кисело-солена (такава ми харесва).

     

    Редактирано от karadzha (преглед на промените)
    • Харесва ми 2

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

    Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

    Регистрирайте се

    Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

    Нова регистрация

    Вход

    Имате регистрация? Влезте от тук.

    Вход


    ×

    Информация

    Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.