Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


Здравейте, искам да попитам как можем видимо да различим емайлирания от неръждаемия (NiCr, никел - хром) водосъдържател на един бойлер? Знам, че цената на неръждаемия е двойно по-висока, но каква е разликата на външен вид, някакви характерни белези по които могат да бъдат разпознати? Благодаря предварително.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Statickoob написа:

 

Здравейте, искам да попитам как можем видимо да различим емайлирания от неръждаемия 

 

Няма как!

Ще трябва да се доверите на производителя и продавача.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако поръчате неръждаем от Елдом, го прегледайте за щети преди да го приемете. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По гаранцията примерно - неръждаем с 10 години гаранция.

преди 1 час, Sa3ana3a написа:

прегледайте за щети

Какво имаш предвид? При окомплектован бойлер какво ще види?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, ExaFlop написа:

Какво имаш предвид? При окомплектован бойлер какво ще види?

Ще го разопакова. Имахме желание да купим неръждаем, бяхме готови да платим за това. Въпреки че живеем в град София, тук не намерихме нито един магазин който да го държи на склад. Поръчахме от сайта на Елдом, те го пращат по куриер от град Варна. Преди да го приемем, отворихме кашона, по корпуса имаше механична щета, а от едната страна капакът беше накривен и излизаше пяна (тази с която изолират вътрешната част). Съответно не го приехме и в последствие разбрахме, че нашия случай не е единствен. От Елдом обвиняват куриерите, но честно казано аз не смятам, че вината е тяхна.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 13 минути, Sa3ana3a написа:

 Въпреки че живеем в град София, тук не намерихме нито един магазин който да го държи на склад

Разбираемо! Цената е осезаемо по голяма, а търсенето е нищожно! Дълговечноста на подобен тип бойлери също се оказа мит.

Инак относно капаците, то това е доста често срещан дефект, който обаче в последно време не се наблюдава.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Statickoob написа:

някакви характерни белези по които могат да бъдат разпознати

По тръбите излизащи от него - на неръждаемите трябва и те да са неръждаеми. Разпознават се, но трябва да сте виждали от едните и от другите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако са неръждаеми. Би трябвало, но... Проверка с магнит по тръбите

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@ExaFlop За неръждавейката не мога да се съглася. Има такива, които ги лови магнит, други не, зависи от състава на сплавта като цяло. 

Ще сменям пробит емайлиран водосъдържател с "неръждавейка" за бойлер Матев. Като дойде новия ще кача снимки за да видим разликата на външен вид.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току що, Statickoob написа:

. Има такива, които ги лови магнит

Да, така, но мисля, че ламарината, която се ползва за водосъдържателите на бойлерите нее магнитномека.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не става това с магнита!

Всички уважаващи себе си производители и търговци не биха тръгнали към дребен тарикатлък! Щом са обявили типа на продукта, то трябва да се вярва. По горе бе споменато, че бойлерите от този тип са с осезаемо по - висока цена и удължена гаранция.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Във сертификата би трябвало да е посочен материала,от който е изработен водосъдържателя.Не мисля че може, без анализ в лаборатория, да се определи състава на стоманата..А такива гимнастики струват скъпо...Или се доверявате на производителя и купувате,или търсите контакт с него за повече информация...

Spoiler

КАКВО Е НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА

Неръждаеми стомани наричаме група корозионно устойчиви високотемпературни стомани. Обикновената стомана реагира с вода и образува железен оксид(ръжда), който няма предпазваща сила и в течение на времето цялото парче стомана би се превърнало в ръжда.  Съдържанието на хром над 10% в неръждаемата стоманата гарантира образуването на покритие от хромов окис, което предпазва в много голяма степен стоманата от по-нататъшна корозия.
В по нататъшното изложение ще използваме означенията на стоманите съгласно стандарта на AISU.

ВИДОВЕ НЕРЪЖДАЕМИ СТОМАНИ

Основните съставки на неръждаемите стомани са желязо (Fe) и хром (Cr).  Това е най-простата по състав неръждаема стомана, която се нарича феритна, тъй като нейната кристална структура се нарича ферит.  Тя притежава магнитни свойства както въглеродните стомани. Най-използваната стомана от този тип е 430. Намира приложение в съдомиялните и сушилните напр. Тя е най-евтина от неръждаемите стомани но трудно се формова и заварява.

Ако повишим съдържанието на въглерод в неръждаемата стомана и я закалим ще получим мартензитна неръждаема стомана. Марка 420 е типичен представител на този тип стомани. Използва се за остриета и лагери. Много здрава и твърда стомана, но се формова и заварява изключително трудно. Притежава магнитни свойства.

Голяма част от неръждаемите стомани съдържат никел. Той се добавя по много причини, но основно за да промени феритната структура в аустенитна.  Аустенитните неръждаеми стомани са жилави и ковки и лесно се формоват и заваряват. Те не притежават магнитни свойства в закалено състояние. Най-типичен пример е стомана марка 304 – най-използвания вид неръждаема стомана в света.  Нейния подвид с по-ниско съдържание на въглерод 304L се предпочита в корозионни среди, където са необходими и заварки.  Аустенитните неръждаеми стомани имат много широко приложение в кухненски уреди и мивки, фасадни елементи, химическата индустрия и др.

За повишаване на корозионната устойчивост на неръждаемите стомани се добавя Молибден. Той предпазва най-вече от корозията предизвиквана от силно агресивния хлориден йон, съдържащ се в солените разтвори като морската вода. Ако добавим 2-3% Молибден кум 304 и 304L получаваме 316 и 316L. Те се използват най-широко в детайли подложени на въздействието на морето. Теса и киселинноустойчиви сплави и намират много широко приложение и в химическата, корабостроителната и строителна индустрии.

Неръждаемата стомана която съдържа 50% феритна и 50% аустенитна структура се нарича дуплекс неръждаема стомана. Поради смесената си структура тя е по-устойчива на междукристална корозия предизвикана от топла вода съдържаща хлоридни йони. Най-използваната дуплекс неръждаема стомана е 2205, която намира приложение за резервоари за гореща вода напр.

Азот (N) се добавя в някои неръждаеми стомани, но е особено важен като добавка на дуплекс неръждаемите стомани. Той въздейства подобно на никела и молибдена взети заедно, но увеличава и якостта на сплавта. Стоманата марка 2205, която съдържа 0.15% азот има два пъти по голяма здравина на огъване в сравнение с 316L. Използва се главно за резервоари на танкери превозващи химически активни течности, където е важна корозионната устойчивост и здравина. Намира приложение и в строителната индустрия като компоненти за стъклени фасади, където здравината позволява да се намалят размерите на свързващите детайли и фасадите да изглеждат по леки и прозрачни.

Има още една група неръждаеми стомани – дисперсно закалени неръждаеми стомани. Те се отличават с изключителна якост постигната с добавяне на мед например в процеса на топлинна обработка. Най-общо те имат малко по висока корозионна устойчивост от мартензитните неръждаеми стомани и са широко използвани в космическата и отбранителна индустрии. Намират приложение и като оси на помпи. Типичен представител е 17-4PH.

В допълнение на тези най-използвани видове неръждаеми стомани ще посочим и някои специализирани видове с повишена корозионна устойчивост и якост. Сплавта 904L е изключително устойчива на сярна киселина, а сплавите 254 ( с 6% съдържание на молибден) и супер дуплекс сплавта 2507 са устойчиви на морска вода подложени на високо налягане на големи дълбочини.

ВНИМАНИЕ!

Въпреки изключителната устойчивост на неръждаемите стомани към корозия, те не са универсално приложими и вечни във всички реактивни среди. Подложени на високи налягания или температури, държани в продължителен контакт с вода съдържаща хлорни йони или в други химически активни разтвори те също се окисляват.

Видът на корозията при тях, обаче, е съвсем различен от този на обикновените въглеродни стомани. При неръждаемите стомани няма да откриете окислено покритие по цялата повърхност, а по-скоро язви, пукнатини, хлътвания. За предпазване от негативните ефекти на корозията е необходимо да познавате добре сплавта, от която е направено Вашето изделие и да го използвате и съхранявате в подходящи за него условия.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Въпреки изключителната устойчивост на неръждаемите стомани към корозия, те не са универсално приложими и вечни във всички реактивни среди. Подложени на високи налягания или температури, държани в продължителен контакт с вода съдържаща хлорни йони или в други химически активни разтвори те също се окисляват.

Видът на корозията при тях, обаче, е съвсем различен от този на обикновените въглеродни стомани. При неръждаемите стомани няма да откриете окислено покритие по цялата повърхност, а по-скоро язви, пукнатини, хлътвания.
 "

Тези бойлери ако се не лъжа в бургаско се дънят здраво! Протичат доста преди да изтече гаранцията. Това поради гореизложения цитат!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Неръждавейката пристигна и засега сагата с водосъдържателите приключи. Нямам възможност да направя снимки, но ето по-важните разлики:

Неръждаемият водосъдържател е сравнително по-лек, цветът му е  светъл металик (като този) и не е магнитоемък.

Емайлирания водосъдържател е точно обратното - сравнително тежък, цветът му тъмен и матов и е магнитоемък.

Благодаря на всички включили се в темата. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Каквото и да правиш нещата не се правят както едно време. Просто си купуваш бойлер и му използваш гаранцията. След изтичането и просто бъди готов да си вземеш друг.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@Емил Костов Напълно съм съгласен, въпроса е болежките при избора да са по-малко. Неръждаемия водосъдържател определено би издържал повече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Statickoob написа:

@Емил Костов Напълно съм съгласен, въпроса е болежките при избора да са по-малко. Неръждаемия водосъдържател определено би издържал повече.

В България това, което търсиш не се произвежда. Вкарва се отвън. Никой не може да ти гарантира дали ще издържи или не. Болежките ще са по-малко ако си имаш бойлер в гаранция.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И обикновено по законните на Мърфи изделието дефектира точно след изтичане на гаранционния период.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, ExaFlop написа:

И обикновено по законните на Мърфи изделието дефектира точно след изтичане на гаранционния период.

... или по закона за калкулирания ресурс.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 7 минути, jhoro написа:

... или по закона за калкулирания ресурс.

Баш Мърфи си е. Не може да толкова точна калкулацията и валидна за всички материали, че буквално 1-2 дни след гаранцията да се скапва. Що не се случва 1-2 дни преди края на срока? Нали е в толеранса.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм много доволен от бойлерите на Теси. Към края на гаранцията започва да тече и ми го сменят с чисто нов. И така два пъти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, Стоян Христов написа:

Аз съм много доволен от бойлерите на Теси. Към края на гаранцията започва да тече и ми го сменят с чисто нов. И така два пъти.

Аааа, я кажи как го караш да протича, че да "бодна" и моя Елдом!?!?! Наближава му края на гаранцията, а схемата ми хареса :)))))

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от susho
   Здравейте, налага ми се да сменя връзката за топла вода на бойлера. Въпроса ми е ако спра студената вода и захранването на бойлера, ще мога ли да я премахне без да потече или ще трябва да се източи целия преди това ?
  • от acidoctor
   Здравейте съфорумници! 😀От около 2 седмици бойлера ми издава шумове наподобяващи работещо моторче. Чел съм за бълбукания и свистене но за такъв не съм чел, още😍Казаха ми, че е котлен камък. Някои да се е сблъсквал с нещо подобно или да знае от какво е? 
  • от Lilia Georgieva
   Здравейте!
   Закупих си Amazon Kindle Paperwhite 2018 и имам проблем с разпознаването му от Calibre. Понеже моят лаптоп е на ремонт, а на мъжа ми е много стар и работи с Windows XP, инсталирах Calibre 1.48. Четох някъде,  че трябва да вляза в предпочитания на програмата, оттам get plugins to enhance calibre. Само че оттам насетне нещо не ми се получава. Има поле filter,  в което , ако напиша Kindle, ми излизат няколко неща, но не знам кое трябва да се инсталира. Ако може някой да помогне. Благодаря предварително!
  • от ElSie7e
   Здравейте,
   Старият бойлер протече и се наложи да го заменя нов. Тъй като банята е доста малка нямам голям избор взех стар модел, почти същия като стария. Новият е Diplomat, хоризонтален, 80 л, със серпентина отдясно (линк по-долу с лява серпентина). Монтира го майстор. 
   https://www.home-max.bg/elektricheski-bojler-diplomat-gc-80-hstl/
   Майсторът приключи с монтажа, тествахме дали всичко е наред и си тръгна. Малко след това обаче от бойлера започна да се чува силно свирене - не като чайник, а по-скоро като параход. Обадих му се и той каза, че е от клапана и няма от какво да се притеснявам. Всичко хубаво, но на мен ми се струва доста притеснително, отделно че свиренето е доста силно и се чува чак във входа на етажа и вероятно притеснява съседите.
   Всичко останало изглежда наред - няма течове, налягането е силно, терморегулаторът изключва. Меките връзки са нови. Клапанът си вървеше с бойлера, отделно в кутийка (не е монтиран фабрично). Като гледам клапанът е такъв: https://www.home-max.bg/banya/sanitariya/vik-instalaciya/instalaciya-na-bojleri/?s=1
   Свиренето започва малко след като включа бойлера. Продължава по 1-3 секунди и е през 4-5 минути, понякога и два пъти едно след друго. По-притеснително е, че изсвирва няколко пъти дори след като го изключа от копчето.  Иначе го наблюдавах и наистина е от клапана - вижда се как лостчето "потреперва".
   Няколко пъти опитах да пусна вода от клапана, но свиренето продължава.
    
   Има ли от какво да се притеснявам? Възможно ли е клапанът да е дефектен? Смяната на клапана с нов ще ме оттърве ли от досадното свирене? 
    
   П.С. Серпентината няма да се ползва и затапих изходите с капи, както ми препоръча майсторът при монтажа. 
  • от iliqn marinovvv
   Проблема с моя Акаунт е следния: Добавях хора в моята Група в Фейсбук, и след около 2 мин. Сесията ви изтече. Изхвърли ме от Фейсбука, след това ми изискваше разпознаване на приятели, направих го. И стигнах до стъпка която ми изискваше. Смяна на парола ок! след това името ми в фейсбук. дава ми 2 имена но аз не съм нито с едното нито с другото. Писах на супорт в фейсбук но уви. от 26.11.2018 съм без Фейсбук и немога да си го възстановя. Моля кажете какво да направя? Ще пробвам да кача и снимки с проблема. Благодаря предварително!!!

 • Дарение

×
×
 • Добави ново...