Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Здравейте. 

Много от хората в този форум използват най-известната платформа за игри, именно Steam. Повечето от хората обаче, не знаят как да боравят с всички функции в нея. Може би и много от хората не знаят че ги има някои от фукнциите. В този урок няма да пиша само за функциите, а и за това как да не бъдеме измамени при трейдове в платформата и много дуги подобни. Темата няма да е готова от първия път, тя постоянно ще се обновява с много повече уроци и информация за тази платформа. Тази тема също така ще се използва и за въпроси относно платформата, надявам се хората които са активни в тази тема да помагат на хората които имат нужда от помощ, ако няма обяснение за някоя функция или нещо друго. Като цяло идеята ми е потребителите на този форум да са навътре с нещата със Steam. Под потребители не включвам само хората с ранк потребител, отнася се за абсолютно всички във форума, тярбва да си помагаме и да си помагаме с каквото можеме. Надявам се с тази тема да помогна на изключително много хора, надявам  се когато имат проблем да посещават тази тема и да намират решенията тук.

Преди да започна със самия урок искам да кажа нещо. Ако случайно няма някоя функция или обяснение за нещо, което в началото ще е нормално, моля ви пишете ми на лично съобщение за това коя функция искате да ви бъде обяснена, и тя ще бъде добавена в темата максимално бързо, моля темата да не се пълни с излишни коментари подобни на "Не е добавено това или нещо друго", ако има такъв случай използвайте системата за лични съобщения във форума, ще съм ви благодарен ако го правите.

В темата също така ще се добавят и всички нови ъпдейти на стийм с обяснение на български език. Това ще помогне на хората които искат да научат всички нови ъпдейти но не им е лесно да разберат какво точно означава дадено нещо. Много от ъпдейтите ще засягат и функциите в стийм, тях ще ги обяснявам по-подробно и ще се опитвам да ви обясня точно какво променят в платформата. 

Също така, моля да ме извините ако имам правописни грешки, и за тях също да ми пишете на лично съобщение въпреки, че аз ще се опитвам да си намирам грешките.

Нека да започваме и със самият урок, благдоря ви много ако сте отделили време да прочетете текста отгоре.

Какво означава платформата Steam ?

Spoiler

Steam е платформа, която се съдържа над 6,000 игри, които са разработени от различни производители на игри. Платформата Steam е създадена от гиганта Valve Corporation, а самата компания Valve е създадена от Гейб Нюъл. Никога не може да се определи колко точно игри има в Steam, защото чрез платформата Greenlight, постоянно навлизат нови игри в тази платформа, дали то платени или безплатни. Платформата има над 40 милиона активни потребители, говорим за активни, а това колко са общо не е ясно.

Едни от главните гиганти в създаването на игри участват в тази платформа, като си разпространяват игрите там, говорим за гигантите Electronic Arts, Activision, Rockstar Games, и също така Valve Corporation. Не знам дали знаете, но самите Valve са създатели на голямата игра Counter Strike, не знам дали има човек любител на игрите който да не знае за тази игра.

Някои от тези 6,000+ игри използват системата за защита от хакери, която е създадена от Valve, тя е наречена VAC ( Valve Anti Cheat), с годините тя се развива доста и не позволява на всички играчи да играят с хакове, като някои играчи биват пропуснати от системата. Самата система за защита от хакери се използва и в играта на Valve Counter Strike (CS:GO, 1.6 и други).

Повечето хора които използват Steam знаят, че платформата има магазин, от който се купуват някои игри, или се свалят тези които са безплатни. 

Основните валути които се използват от платформата за разплащание са щатски долари, канадски долари, евро, британски лири и австралийски долари.

Как да си инсталираме, и как да се регистрираме в Steam ?

Spoiler

Първото което трябва да направите е да влезнете в сайта http://store.steampowered.com, това е официалният сайт на Steam. След което следвайте инструкциите ми които съм предоставил отдолу.

1. Отидете с мишката в горния десен ъгъл, и натиснете Вход. Ако сайта не ви е на български език, отидете пак в горния десен ъгъл и натиснете language и си изберете български.

44d8d690f85d45f296ce45966d9359f1.png

2. Ще ви излезне страница в която трябва да натиснете Присъедените се.

75df7092808d43158500af51b27bdfc5.png

3. След като натиснете присъединете се, ще ви зареди друга страница в която трябва да попълните вашите данни. След това трябва да се съгласите с тези условия за да използвате Steam.

fc6e502c12be47c2becacf1add0133ce.png

4. След като извършите тези стъпки, може да отидете в мейл кутията си и да потвърдите профила си, след което може да отидете в сайта на Steam отново и да натиснете Инсталирай Steam в горния десен ъгъл на сайта.

За първи път в Steam ?

Spoiler

Когато влезнете за първи път в Steam ще видите това.

3cfd8ddaed884f54b503f4da61a87835.png

Сега с точки ще ви обясня какво означават стрелките.

1. Това е вашият баланс за момента в акаунта ви, това са реални пари които са били вкарани в платформата от мен.

2. Това е името с което се вписвате в платформата, но запомнете, това не е името което другите хора виждат.

3. Това е обществения пазар, това е мястото от което може да си купувате игри.

4. Това е вашата библиотека, там ще се показват всички игри които имате, купени или безплатни.

5. Това е мястото където всички хора които участват в платформата споделят снимки или други неща които са направили.

6. От там може да отидете във вашият профил и да го разгледате.

Защита на вашия акаунт ? 

Spoiler

Има много начини профилът ви да бъде откраднат, но Valve са помислили за това. Има доста начини за защита на вашият профил. Най-известният начин за защита на вашия акаунт е Steam Mobile Authenicator. Чрез тази защита ако някой иска да влезне в профила ви, дори и да знае паролата ви, няма да може. Когато въведете паролата си вие ще получите код на телефона си който трябва да въведете в платформата за да получите достъп до акаунта си. Но за да използвате тази услуга предоставена от вас, първо трябва да я активирате. За да го направите трябва да следвате стъпките описани от мен отдолу.

1. Горе в ляво на вашата Steam платформа ще видите поле Steam.

d26ac525fdd548418a0290c7e418db6f.png

2. След като го натиснете ще ви се покаже падащо меню от което трябва да изберете Settings.

b2f46abeb8fd44ce95f865b9171ea351.png

3. Ще ви излезне нов прозорец,  от където ще трябва да натиснете Manage Steam Guard Account Security, и да активирате защитата, като свалите приложението на Steam през мобилното си устройство. Ако нямате по съвременен телефон, скоро ще добавя урок как може да използвате лаптопа или компютъра си като телефон.

4. След като го активирате, акаунта ще ви е напълно защитен, единственото което трябва да правите е да пазите си телефона от "приятели".

Добавяне на средства в платформата ?

Spoiler

Платформата има едно много тъпичко за мен правило, което гласи, че трябва да си добавите поне 5 долара/евро в акаунта за да добавяте приятели, и за да използвате Steam с всичките му функции. Сега ще ви покажа и как може да си добавите средства в акаунта. След като добавите първите си 5 долара ще можете да използвате всички функции на Steam и да добавяте приятели.

1. Трябва да отидете на този адрес https://store.steampowered.com/account/store_transactions/. След което ще ви се покаже този прозорец.

3cc9208518a54b588e6d427c92fa9d16.png

2. Трябва да натиснете на Добавяне на средства към Steam портфейла. Ако искате може и да си добавите платежен метод като натиснете на стрелка номер 2.

22e0192201b54f39994a7cf1ba9101c2.png

Това са сумите които може да вкарате в платформата, не може да си задавате сума която вие искате. За съжаление така са направили създателите на платформата, трябва да се съобразяваме с тях.

3. Натискате на Добавяне на средства, срещу сумата която искате да вкарате. Излиза ви тази страница.

5a1e95e16bfc475fada470c31ec98be3.png

В дясно може да видите методите на плащане. Отиваме с мишката върху изберете метод за плащане, от падащото меню избираме предпочитания метод за плащане. За сега ще избера Visa.

Когато изберете Visa, ви излиза това.

205bb9f7655b4f0da2fbc115655f2cce.png

Трябва да попълните информацията която се изисква от създателите, и след това натискате Продължаване и транзакцията ще се изпълни автоматично.

Скоро ще добавя и пример за това какво става веднага след като натиснем Продължаване. Също така ще добавя примери и за още методи за плащане.

Steam Greenlight ?

Spoiler

Steam Greenlight е система с която може да пуснете вашата игра за преглед от играчите в Steam, и ако бъде одобрена от аудиторията тя ще бъде публикувана и пусната за продаване в Steam. Всъщо така може играта ви да е безплатна. Целият урок за това как да публикувате ще бъде качен скоро.

9504592933c24cdbb97ca19808174a49.png

За да отидете и да прегледате системата GreenLight, трябва да цъкнете на Community и след това да отидете на Greenlight раздела. След като отидете там ще ви излезне цялата информация за Greenlight, също така вие ще можете да гласувате за игри, тоест да гласувате дали искате да бъдат пуснати в Steam или не ви харесват и не искате да бъдат пуснати в Steam.

78bb765f9f364623b286f09efc843d2f.png

След като отидете на страницата Greenlight,  ще ви излезне следната страница.

de8b177264ca4e2992f9be3ac938bcfe.png

1. Там показва общо колко пъти сте гласували за игри.

2. От там може да пуснете вашият продукт за гласуване.

3. Това са изчакващите игри за вас, платформата ви предлага игри за които може да гласувате.

4. От там може да прочетете повече за самия Greenlight.

5. От там може да прочетете всякакви новини за тази система.

Поканени сте в група ?

Spoiler

След като имате малко приятели в Steam, може да получите покана да влезнете в група, в която може да обсъждате много неща. Сега ще ви покажа пример как може да приемете покана за да влезнете в група.

Когато сте поканени в група ще ви излезне ново съобщение. Както е показано на снимката със стрелката.

9d704cfdd9db43f983535e9b4aa346fa.png

След това трябва да натиснете на зеления правоъгълник. Ще ви се покаже падащо меню от което трябва да изберете това.

7f8da60d33994a0eb2426d629bacdb9e.png

След това ще ви се отвори нова страница.

b06fbb5f136545c58cd0e11b5526e3c8.png

1. От там може да приемете или отхвърлите поканата в групата. Ако я отхвърлите тя ще се изтрие.

2. От там може да видите информацията за групата, колко човека има, колко са в игра в момента, и колко са онлайн, и също така дали имате приятели в групата.

След като натиснете Accept, вече ще можете да обсъждате разни неща. Скоро ще направя и урок какво може да правите в групата.

Всичко за групите ?

Spoiler

Сега ще се опитам да ви обясня всичко за групите в Steam платформата. Като за начало трябва да сте влезли поне в една група, обясних как може да направите това в по-горния урок. Ако имате други въпроси относно това може да ми пишете в темата или на лично съобщение.

Когато цъкнете на някоя група ще ви отведе на нейната главна страница.

79f0142164f24e1bb02b0e81e92d9543.png

1. Това е описанието на групата което е създадено от основателя на групата. Там може да намерите основната информация за групата.

2. Това е името на групата, при всяка група то седи на едно и също място.

3. Там може да видите колко приятели имате в групата.

4. От там може да поканите ваши приятели да се присъединят към групата.

5. От там може да видите колко човека има в групата, колко са в игра, и колко са онлайн.

6. Това е главния чат на групата, може да се присъедините към него ако има хора.

7. Това е информация, кога е създадена групата, на какъв език е и от къде е създадена.

8. Това е линка на групата, може да го пратите на приятел за да прегледа групата.

След като сме разгледали тези менюта и статистики да натиснем следващия линк от менюто.

b705a55543144bd8ab735e1bf5e3a65e.png

След като го натиснем ще ни откара на друга страница.

Тук ни излизат новините за играта които качва собственика на групата. Пример даваме с играта Euro Truck Simulator 2. Наскоро излезна ново DLC с което ще дадеме пример. От новините също така може да си купите това DLC, само трябва да натиснете бутона Add to cart. За съжаление не всички групи качват най-важните новини и няма да имате тази възможност но при повечето сериозни групи е така.

4a4c3d8232684e709dcaa449ff4d073d.png

След това цъкаме на следващия линк от снимката.

c351d2db2b52444a83f17e2ee8d5985d.png

След това ще ви излезне тази страница. От там може да обсъждате всякакви неща за играта като създавате нови теми.

a5931b757aea4185802b29b16b343cde.png

Тази група си поддържа дискусиите и трие всички които вече са стари, за това има толко малко теми. За да създадаете нова дискусия трябва да натиснете бутона от дясно на снимката който е оцветен в синьо. Start a New Discussion.

Следващия линк ще го подминем защото не съм запознат, сега отиваме на линка Members.

7034d767fe5f4790b5d3c5aef4bc51f0.png

От тази страница лесно може да търсите някой дали е в групата, като му въведете името в посоченото поле със стрелките. Също така виждате че има хора които имат звездички до техните имена, това са или собствениците на групата, или модератори и офицери.

Продължението идва скоро!

С времето ще се качват много повече уроци за това как да използваме Steam, ако ви е харесала темата която е в незавършен вид, харесайте я за да ме подкрепите.

Редактирано от Pinteresting
Всичко за групите (2) (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...