Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Препоръчан отговор


На някои места в София нещата станаха направо нетърпими...Появиха се нови доставчици на LAN интернет, които действат нелоялно и противозаконно спрямо останалите, които вече си имат клиенти. Няма да споменавам фирми...

1. Почнаха да си лепят рекламите върху реклами на други фирми.

2. Почнаха да изчезват swich-ове.

3. Звънят на вратите на клиенти на други доставчици и ги убеждават, че тяхната услуга е "много по-добра". Държат се нахално и нагло.

4. Режат кабелите на другите фирми

5. Закачат се към случовете и пускат сървър, чрез които почват масирана рекламна кампания за да привлекат клиентите на дадения доставчик

6. Обявяват страшно високи скорости за БГ Пиринг, които никога не се достигат и реално скоростите са много по ниски от обявените.

7. Трият се теми от някои форуми(в които админите им са близки до обкръжението на нахалните фирми) , в които пострадали клиенти и доставчици обясняват как нелоялно са постъпили спрямо тях.

8. Почват се закани...дори предложения в последствие за изкупуване на вече изградена LAN мрежа на друг доставчик.

Та това се случва в София, където вече във всеки квартал и "куцо и сакато" е взело да предлага LAN Internet. Иначе вече са се почнали разни дела и незнам, до къде ще се стигне...В последствие ще оцелеят само фирмите, разполагащи естествено с много пари, тъй като до 2009 г. всички кабели трябва да бъдат прокарани в шахтите, за които БТК ще иска наем. Сред оцелелите ще има коректни фирми, които ще се налага с всички сили да се борят...общо взето това е положението. Кажете и Вие уважаеми съфорумци как стои положението във вашият квартал.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами така ще бъде докато няма ясни правила на играта. Такъв тип кабелни оператори - било то Интернет или телевизия ги няма никъде по света. Аааа, може би само в страните от тртия свят. Ами погледнете на какво са заприличали градовте ни с тая паяжина от кабели. Пълна простотия.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Зажалост и във Варна е така,много са некоректни спрямо конкуренцията, но спрамо клиентите!!! sad.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това за паяжините от кабели е трагично sad.gif А имах прекрасна гледка към Витоша...


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера с доставчика слагахме един нов switch..... един тъп ISP наблизо го е махнал, казаха ми съседите, неговата кожа..... :yanim:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мръсни номера има във всеки бизнес, пък и манталитета ни е такъв.

Смятам, че от лан-ките ще останат най-добрите и най-коректните с клиентите си. Освен това всички, които искат да развиват този бизнес ще се наложи рано или късно да махнат кабелите от фасадите на сградите и да минат през шахтите.

Искрено се надявам след някоя и друга година българите да могат да си позволят wireless нет, за да се спре с тези проблеми свързани с лан-ките. cool.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наскоро четох в някое от компютърните издания че фирма от скандинавските страни ще започне изграждането на wireless мрежи във всички големи градове на България.Мрежите ще са на обща стойност около 80 млн.долара и освен интернет ще предоставя и друга мултимедия като TV,радио,телефония и др. благинки.Така че развитие на този пазар ще има,както и яка конкуренция и то от добре подплатени финансово фирми от което се надявам да спечелим ние , редовите потребители. :yanim:

Редактирано от CNA (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наскоро беше проведена акция на БТК в резултат на която бяха орязани нелегално прокараните кабели на някои LAN доставчици сред които HomeLan в резултат на това много клиенти останаха баз Интернет а пък за да им го върнат на БТК-то Homelan забраниха IP адресите на БТК абонатите на DSL/ISDN да имат достъп до data.bg. При отварянето на data.bg от абонати на БТК / Мобиком наместо data.bg ги посреща един надпис:

Достъпа ви до сървърите и услугите на Data.BG ви е ограничен поради некоректно отношение (рязане на кабели) от страна на БТК към другите телекомуникационни оператори.
Днес на територията на Люлин са отрязани над 40 кабела, които без никакво разрешение са се намирали в шахти на БТК. Отрязаните кабели са на ХоумЛан - 3-ти микрорайон, Софийска Кабелна Компания, Аксел Нет, Люлин Нет и други. От утре акцията продължава в 4,5 и 6-ти микрорайони и във всички други квартали в които днес са нацепени още толкова оптики и са иззети незаконни муфи.

Еххх докъде могат да стигнат нещата в София виждате сами.

Според мен и двете страни не са прави.

1. Гореспоменатите фирми би трябвало да поискат разрашение за ползване на шахтите на БТК.

2. БТК не би трябвало да режат направо кабелите, а би трябвало да извикат представители на тези фирми и да се разберат...

От цялата история най-засегнати си остават абонатите. sad.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...............в България,когато става въпрос за пари:

1.Започва се с "мръсни номерца"

2.Вадят се брадви/в случая ножици за тел,желязо/

3.Вадят се пушки,или" ЗАКОНИ" :)

П.П.......а тук става въпрос за много ПАРИ,ама много!!! ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
и днес БТК отряза кабелите на HomeLan. Не, че ме касае, но се почна "войната"

<{POST_SNAPBACK}>

Каква война :?: Че тези кабели са прокарани незаконно.

Да не би да намекваш, че data.bg ще режат кабели на БТК :?: хахаха

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понеже аз съм един от въпросните ЛАН доставчици и за разлика от други не го крия казвам следното:

Аз не се крия като Int3rvisi0n :P

Аз държа да кажа някои истини:

1.Значи лицензия №217 ми дава право да изграждам мрежа при някои условия, които аз държа да спазвам и не смятам че са противозаконни.

2.Рекламната ни кампания е в района на ж.к. Надежда и Свобода и е следната: Табелка със надпис "Моля затваряйте вратата!, като в долният десен ъгъл имаше малка рекламка за интернет на нашата фирма->та въпросната рекламна кампания най нагло и безцеремонно беше изкопирана от НадеждаНЕТ 1:1 и техните стикери бяха залепени върху вече наши такива, а колегите от Net2Lan си залепяха техните стикери върху нашите, единствено ХоумЛАН се държат почтително, за което им изказвам искрените си пожелания за успешен бизнес.Само да кажа: (все пак сме във форум)

Колеги айде поразсъждавайте малко върху факта, че както Вие така и ние сме давали пари за тази рекламна кампания, и ако Вашите мозъци са плитки и не могат да измислят някаква по добра стратегия има фирми за PR те ще Ви измислят стратегията.

3.Факта, че постоянно идват клиенти от другите 3-4 конкурентни доставчика и че Договора който подписваме със клиентите не е някаква мижава 1 страничка и че досега нямаме отказал се клиент е красноречив.

4.На няколко пъти забелязвах опити за саботиране на дейността ни, но уверявам, както Вас четящите форума така и моите клиенти, че своевременно такива опити ще бъдат предотвратявани (аз още не съм започнал, но както е казал Андрей Ляпчев:"Со кротце, со благо, со малко кьотек!").

5.Предлагана услуга бих казал е почти на 100% гарантирана (клиентите получават 1 реално IP, повтарям пак реално), скоростите са доста над нивото на другите поради факта че разполагам почти със неограничен капацитет :whist:

6.Времето за реакция не е над 24 часа, само веднъж имахме по голям и сериозен проблем, но той беше заради Енерго "Север", та се наложи преструктуриране на трасета.

7.И аз искам да мина под земята и правя договорки със този и оня, но вярвайте ми засега БТК са позамразили отдаването под наем на подземни комуникационни канали.(смятам че 19 ст. без ДДС на линеен метър месечно....хммм)

8.Засега ще съм си по покривите защото мисля и смятам да доставям на моите клиенти услугата за която са си платили.

Пожелавам на всички лека и успешна седмица.

P.S.А забравих да кажа: nickfox не и прав поради факта, че точно заради ЛАН-аджиите почти всички имат ИНТЕРНЕТ, ако не са те кой според Вас ще доставя ИНТЕРНЕТ????Или предпочитате да сте на DialUp достъп, а???Прави сте за паяжината от кабели, ама моля погледнете точки 7. и 8. на горенаписаното.Мерси за вниманието.benzinn не смятам, че Wireless ще е добра алтернатива, я помисли върху факта, че досега скоростите са около 22 Mbit, за сравнение един ЛАН е на 100 Mbit, но може да стане и 1Gbit ако се използват и 8-те жила и крайните устройства разполагат със гигабитов интерфейс, плюс това Wireless се влияе от атмосферните условия, а и ефира на София е толкова замърсен, че....мисля си че по добре е като перефразирам малко теб е ако кажа:

Искрено се надявам след някоя и друга година българите да могат да си позволят оптичен нет, за да се спре с тези проблеми свързани с лан-ките.

Но иначе Int3rvisi0n е прав за последният си пост за орязването на кабелите от БТК, можеха нещата да се разрешат по цивилизованият начин, а не по грубият и ако се цитирам сам себе си от един друг форум, да не стане така: "ОКО ЗА ДВЕ, ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ!", т.е. да не слезе някой по изперкал със една Хускварна и да остави половин София без комуникации....(to be continued)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз съм чувал лоши неща за уъаиерлеса. А за това че подземните шахти са собственност на БТК е пълна несправедливост и произволен монопол, от къде накъде някой ще има собственност върху част от улицата!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 седмици по-късно...
Еххх докъде могат да стигнат нещата в София виждате сами.

Според мен и двете страни не са прави..

1. Гореспоменатите фирми би трябвало да поискат разрашение за ползване на шахтите на БТК.

2. БТК не би трябвало да режат направо кабелите, а би трябвало да извикат представители на тези фирми и да се разберат...

От цялата история най-засегнати си остават абонатите.  sad.gif

<{POST_SNAPBACK}>

 1. Гореспоменатите фирми имат лиценз и плащат, но не за всичките кабели. Просто рекета е голям и понякога фирмите не могат да си позволят цените.
 2. БТК си правят каквото си искат, както винаги.
 3. Цялата тази история е нелоялна конкуренция от страна на БТК - започнаха с тези мерки, за да си разчистят сметките за ASDL-а и да извият ръцете на ЛАН доставчиците!
 4. Наистина губят основно абонатите - ако БТК спечели "войната" ще пострадат или скоростите или цените...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

error_404 имах предвид LAN доставчици от сегашния вид, с опънати кабели UTP или FTP между блоковете. Иначе нямам нищо против. А сега като се кача на покрива на блока и трябва да правя ремонт, жална ми е майка. Добре, че като сменях покривната настилка не бяха опъвали кабели. Отделно, че като прекарват кабели и закрепват новещите телове, не се съобразяват. Дрънчат по ламаринините. Нерядко след тях има поражения по покривната настилка. Ама на тях не им тече след това. На мен ми тече. Освен това, както БТК искат такси, то обмисляме при нас варианта, че който иска да закрепва кабел на покрива, ще си иска разрешение и ще си плаща. М-Тел имат клетка и си плащат на входа, на чийто дял от покрива е клетката. Ако не искат такъв вариант, просто ще има "съжелявам" и ако след две покани да се изнесат не бъде сторено следва играчката на ножицата. На мен ми писна. При всеки силен вятър не мога да спя по цяла нощ от дрънченето на телове и кабели по ламарините на покрива. И аз човек както се казва.

А бъдещето е на оптиката и wireless.

Ето в момента общинската администрация на общината в която работя действаме да изградим wireless на една голяма територия. С всичките му салтанати, които могат да се реализират. Ако имаме късмет до края на тая година системата ще влезе в екплоатация.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Понеже аз съм един от въпросните ЛАН доставчици и за разлика от други не го крия казвам следното:

Аз не се крия като Int3rvisi0n :)

Аз държа да кажа някои истини:

1.Значи лицензия №217 ми дава право да изграждам мрежа при някои условия, които аз държа да спазвам и не смятам че са противозаконни.

2.Рекламната ни кампания е в района на ж.к. Надежда и Свобода и е следната: Табелка със надпис "Моля затваряйте вратата!, като в долният десен ъгъл имаше малка рекламка за интернет на нашата фирма->та въпросната рекламна кампания най нагло и безцеремонно беше изкопирана от НадеждаНЕТ 1:1 и техните стикери бяха залепени върху вече наши такива, а колегите от Net2Lan си залепяха техните стикери върху нашите, единствено ХоумЛАН се държат почтително, за което им изказвам искрените си пожелания за успешен бизнес.Само да кажа: (все пак сме във форум)

Колеги айде поразсъждавайте малко върху факта, че както Вие така и ние сме давали пари за тази рекламна кампания, и ако Вашите мозъци са плитки и не могат да измислят някаква по добра стратегия има фирми за PR те ще Ви измислят стратегията.

3.Факта, че постоянно идват клиенти от другите 3-4 конкурентни доставчика и че Договора който подписваме със клиентите не е някаква мижава 1 страничка и че досега нямаме отказал се клиент е красноречив.

4.На няколко пъти забелязвах опити за саботиране на дейността ни, но уверявам, както Вас четящите форума така и моите клиенти, че своевременно такива опити ще бъдат предотвратявани (аз още не съм започнал, но както е казал Андрей Ляпчев:"Со кротце, со благо, со малко кьотек!").

5.Предлагана услуга бих казал е почти на 100% гарантирана (клиентите получават 1 реално IP, повтарям пак реално), скоростите са доста над нивото на другите поради факта че разполагам почти със неограничен капацитет :speak:

6.Времето за реакция не е над 24 часа, само веднъж имахме по голям и сериозен проблем, но той беше заради Енерго "Север", та се наложи преструктуриране на трасета.

7.И аз искам да мина под земята и правя договорки със този и оня, но вярвайте ми засега БТК са позамразили отдаването под наем на подземни комуникационни канали.(смятам че 19 ст. без ДДС на линеен метър месечно....хммм)

8.Засега ще съм си по покривите защото мисля и смятам да доставям на моите клиенти услугата за която са си платили.

Пожелавам на всички лека и успешна седмица.

P.S.А забравих да кажа: nickfox не и прав поради факта, че точно заради ЛАН-аджиите почти всички имат ИНТЕРНЕТ, ако не са те кой според Вас ще доставя ИНТЕРНЕТ????Или предпочитате да сте на DialUp достъп, а???Прави сте за паяжината от кабели, ама моля погледнете точки 7. и 8. на горенаписаното.Мерси за вниманието.benzinn не смятам, че Wireless ще е добра алтернатива, я помисли върху факта, че досега скоростите са около 22 Mbit, за сравнение един ЛАН е на 100 Mbit, но може да стане и 1Gbit ако се използват и 8-те жила и крайните устройства разполагат със гигабитов интерфейс, плюс това Wireless се влияе от атмосферните условия, а и ефира на София е толкова замърсен, че....мисля си че по добре е като перефразирам малко теб е ако кажа:

Но иначе Int3rvisi0n е прав за последният си пост за орязването на кабелите от БТК, можеха нещата да се разрешат по цивилизованият начин, а не по грубият и ако се цитирам сам себе си от един друг форум, да не стане така: "ОКО ЗА ДВЕ, ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ!", т.е. да не слезе някой по изперкал със една Хускварна и да остави половин София без комуникации....(to be continued)

<{POST_SNAPBACK}>

Wirelees се ползва домашно или в определен район ( двор на университет) ! Това че кабела на LAN позволява скорост 100 мб ,не значи че ще се осигори толкова ! Я по добре разясни защо има разлика във външен ( международен ) трафик и вътрешен ? Такова животно няма !!! Когато осигорите на хората нормална връзка , както в БГ , така и на вън,може и да станете конкурентно способни !!Аз съм на 20 Мб /сек с ADSL 2 , безплатен телефон ( наистина безплатен !!! ) , плюс 100 ТВ програми. Това е за 30 евро ! Мога да го имам и на Wirelees ! Смяташ ли че с посредствен LAN може да се кара дълго ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Wireless може и на доста по-големи територии. Всичко зависи от инфраструктурата. И правилното и проектиране. И парички.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 месеца по-късно...

@ Sejan Проблема е в цената на която големите играчи продават на малките!Ами аз вземам 1Mbit международен (външен) гарантиран канал за 500 Евро на месец.Българският така наречен пийринг ми е безплатен!А кой ти каза че не си осигуряваш 100 Mbit-а при положение, че сте в една голяма мрежа и си менкате файлове с Пешко и Гошко, а???Клиентите лесно от ЛАН няма да се откажат, единственото което искат е по високи скорости!Прав си за на Запад там наистина Интернета е нещо, което тука ще мечтаем поне още дълго време.Но вярвай ми, че ако имам възможност ще давам на клиентите си такъв Интернет какъвто получаваш и ти.за телефоните не се притеснявай, тамън си завършвам VoIP Gateway и получих номерационен план и разговорите на клиентите в нашата мрежа ще са напълно безплатни.Освен това по същият кабел ще пускаме телевизия, така че не се тревожи и тука ще изгрее слънце, проблема е малките и които са амбициозни да оцелеят, а мизерниците да изчезнат.Хората искат качество това е.

@ nickfoxза Wireless във Вашето малко китно градче може, но в София при такава замърсеност, ако ще с извинение и г*за да си съдереш не можеш да постигнеш добри скорости!

Защото аз вярно е че се занимавам с безжични мрежи отскоро но и участвам в проект за разработването на firmware за WRT54GS на Linksys и доста се озорих с него!Този firmware ми дава по високи скорости на трансфер, повече канали, много повече опции, преведен е вече на български, усилваш си сигнала и други благинки и пак Интернета на хората им куца при лоши атмосферни условия и магнитни бури.Вярвай ми.Имам и 3 бр. Proxim и какво пак същата боза.Друго си е кабелчето!Но си прав за оптиката!А за покрива, мдааа истина е, но хората ми се чудят и блещят когато им дам нов катинар за капандурата за покрива, щото видите ли някой (конкуренцията) го е разбил, а даже не си е направил труда да го потърси, директно хряс с щангата.Блещят ми се когато почнат да ми вдигат скандал, че покрива им бил протекъл от такива като нас и аз им предложа безвъзмездно ремонт.Блещят ми се и ме гледат като политик пред избори когато дам на касиера по 5 лева на месец за да ми стои трафчето в общите помещения, а конкуренцията се покъсва да ги краде.Така е има хора и хора.

Но да Ви кажа, че в Надежда и Свобода в тези квартали не само е трудно, но и конкуренцията си я бива в изстъпленията си....(to be continued)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за интернета на "запад"... ами на много места в т.нар. запад нета е много по-зле. специално франсетата все още масово ползват dial-up. за швеция, извън стокхолм, гьотеборг и малмьо хората също честичко ползват телефонната линия. а от свобода и надежда кво искаш, че там си хвърлят боклука през прозореца.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз бачках в една малка ланка в Люлин,там е същата простотия.Пълзиш по тавани,караш се с хората които не разбират че си дошъл не за да им пробиваш покрива.Крадат се захранвания,суичове и платки,режат се кабели,правят се лупове и разни мизерии.Отгоре на всичко шефа немогат да му се откъснат някакви пари за да плати на входа че им ползва тока от стълбището и т.н.Слава богу не се задържах.Та такива ще умрат и ще изчезнат от пазара.На сегашната ми работа днес звъня на доставчика че нямам нет(за два месеца се случва за първи път)и той като започна да ми се извинява че имало скъсана оптика,че съжалявал,че ще стане скоро че ми стана неудобно че съм се обадил.С домашния ми доставчик е точно обратното,"незнам,ще видя,чакай,ако се не оправи до утре пак звънни,преинсталирай и прочие глупости и шикалкавения".Неадекватност от всякъде ама няма начин.Та такива ми ти работи.... :bye: :bye: :bye:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване