Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

pcbsd

Руското влияние в България почти е "похитило държавата"

Препоръчан отговор


Икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че "граничи с похищение на държавата" в полза на руските интереси и в ущърб на българите и евроатлантическите структури.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/13/2843684_ruskoto_vliianie_v_bulgariia_pochti_e_pohitilo/

Това пише в доклада "Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа". Проучването, продължило 16 месеца, е дело на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания и българския Център за изследване на демокрацията. Авторите на текста са Руслан Стефанов, Мартин Владимиров, Хедър Конли и Джеймс Мина.

Според текста Русия води кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите отношения. "В някои страни руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност." "Както и в случая със Словакия, за много българи проевропейската и проруската ориентация не са взаимноизключващи се, а са национална необходимост, която личи в политиките на държавата."

Като един от основните показатели за измерване на руското влияние авторите са избрали прага от 12% от БВП. Когато т.нар. руски отпечатък върху икономиката е над 12%, те смятат, че то преминава в много трудна за контролиране намеса в политиката.

Под руски отпечатък се има предвид руското корпоративно присъствие, преките инвестиции, търговските отношения (двустранният търговски баланс) и частната собственост и инвестиции.

В случая с България руският икономически отпечатък през последните 15 години никога не е слизал под 16.9% (2005 г.). Този показател се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. - 27.5%. Никоя друга от петте проучвани бивши комунистически страни не е в толкова силна зависимост.

Преките чуждестранни инвестиции от Русия са се увеличили почти 4 пъти от 2005 г. насам - от 0.8% от БВП в началото на периода до 4.4% през 2014 г. В доклада обаче веднага се прави уточнение, че има непубликувани други изчисления, според които преди две години делът на руските инвестиции е надхвърлил 11.2%.

Най-яркото руско влияние е в енергийния сектор на България и чрез него Кремъл разполага с мощен инструмент за натиск над настоящи и бъдещи политически решения в София. (Другите изброени сектори са финанси, телекомуникации, имоти и медии.) Това е повод за тревога и за бъдещата политическа ориентация на България, пишат авторите.

Относно това кои са проруските фактори в България в доклада първо се изтъква, че руснаците действат политически опортюнистично, т.е. изместват вниманието си от традиционни към нови популярни партии, когато старите съюзници започнат да губят значение.

Изглежда, няма един основен двигател на руското политическо влияние в България, а по-скоро взаимно подсилващи се мрежи на влияние, простиращи се от корумпирани политици и симпатизиращи партии до големи енергийни компании и български олигарси.

Четири партии директно да посочени като свързани с руското влияние. Най-откровено проруската е "Атака", основната си остава БСП, а в полза на руски енергийни проекти се изказват ДПС и АБВ. "Това доведе до странна политическа коалиция, заради която български депутат допусна, че БСП, ДПС и АБВ работят за създаване на проруска коалиция, която да свали правителството."

"За да поддържа руското икономическо господство и да избягва подробни проверки на бизнес делата си, Кремъл използва сложни и сенчести мрежи, обхващащи държавни служители и бизнес общността. Изискването на непрозрачност на транзакциите създаде порочен кръг на увеличено руско икономическо влияние и западане на българските стандарти за управление. Руската държава и частни интереси влияят върху посоката на управлението. Подобни практики се демонстрират в управлението на държавни компании, големите енергийни инфраструктурни проекти, раздаването на договори за обществени поръчки, одобряването на сливания и придобивания и възползването от "вратички" в корпоративното управление, за да се блокират политически инициативи, противоречащи на руските бизнес и стратегически интереси".

Авторите описват и механизма, чрез който се движи руското влияние до върховете на властта в България:

"С придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция в стратегически сектори, за да засили съществуващите връзки и да изгради нови с корумпирани бизнесмени и местни олигарси. От своя страна тези бизнесмени са свързани с известни политици, над които оказват значителен контрол. Политиците сключват сделки, облагодетелстващи тези бизнесмени и засилващи властта им в корупционните мрежи в страната и над държавните институции.

Все по-често средното звено в тази верига се премахва и проруски местни бизнесмени директно влизат в политиката и заемат важни позиции в държавните институции, за да прокарват проруски бизнес интереси и политики.

С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебата за националната политика в България и върху българското правителство, така че Русия да извлича пряка полза.

Ако има настояване от ЕС или НАТО в София да предприемат стъпки, за които се смята, че противоречат на руските интереси, българското правителство ще се окаже под огромен натиск от проруски партии и организации, които мобилизират пълен набор от средства за промяна на политиката в полза на Москва."

Публикацията на доклада съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ по въпроса дали Русия опитва да се намеси в президентските избори на 8 ноември чрез кибератаки и оповестяване на имейли от кампанията на Хилъри Клинтън. От щаба на демократката твърдят, че Кремъл опитва да съдейства на републиканеца Доналд Тръмп да влезе в Белия дом.

В петък американското правителство за пръв път формално обвини Русия, че е атакувала Демократическата партия. Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията, а външният министър Сергей Лавров коментира, че САЩ стават по-враждебни спрямо Москва, а НАТО мести военна инфраструктура по-близо до границите на Русия с източноевропейските държави.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А проверка за турското влияние има ли? Някой от тия драскачи има ли си на представа, че всъщност голяма част от земята ни е в турски ръце? Каквато и евтина стока да купиш, голяма вероятност е тя да е от Турция. Дори по-голяма от тая да е от Китай. Отворете един сайт, където продават телевизори или битова техника. Ами там над 50% са турски стоки! някой да е видял руска стока по магазините ни последните 10 години? Аз не!

 

Проевропейско, проатлантическо, проруско влияние...а каква е алтернативата? Да загърбим руското влияние и да се оставим на турско, американско, германско, английско...и като казах английско, нима англичаните не са превзели селата ни?  

 

И още един аспект. Искат да сме с проевропейски настроение, обвиняват Русия, че ни отклонява от правилния път, а кой тогава отклони Великобритания от същия правилен път? А, да, за тях првилният път идва на Изток и това е неприемливо, загрях :) 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

А ЗА ТУРСКОТО влияние, което води до ислямизация на страната нещо да кажеш, както и за турските щения на българска територия???


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

руската политика целенасочено ни дели с подкупи, интриги и демагогия още от времето на Възраждането - най-напред ни е делила по църковния въпрос - на гърчеещи се и на негърчеещи се

когато султана издава указ за независима бълг. църква на всички територии с етнически българи - практически България на 3 морета и следващата крачка на Възрожденците ни е борба за автономия (и после политическа независимост - точно както и става , но вече в окастрени от руската намеса граници - това е кошмара на русия - с Голяма България  на Балканите имперските й мераци рухват - и почва деленето на русофили, русофоби - после разбива освободителните комитети за присъединяване на Западна Румелия и деленето на българите на македонци и българи

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, pcbsd написа:

руската политика целенасочено ни дели с подкупи, интриги и демагогия още от времето на Възраждането - най-напред ни е делила по църковния въпрос - на гърчеещи се и на негърчеещи се

Каза Пикси Дикси :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 29 минути, pcbsd написа:

когато султана издава указ за независима бълг. църква...

Ти луд ли си или си мислиш че турците някога са давали някакви отстъпки на българите? Сигурно Баташкото клане го направиха руснаците.
Султанът, Ердоган и всичките реджеповци с интереси да ни поробят и да възстановят Султаната да гният в ада дано. Гниди мръсни. А ТИ? При тях ли искаш да ходиш?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От създаването си използва терора . БКП извърши най-кървавия атентат на 20-и век в църквата "Св. Неделя" в София, като уби 200 човека. С помощта на болшевиките създаде терористични групи - т. н. "партизански отряди", тероризиращи населението в страната, мародерстваха и убиваха. Когато през 1944 г. взе властта чрез държавен преврат, осъществен с помощта на пияните, кирливи, вмирисани, въшливи и дрипави монголоидни азиатски орди, наречени "Червена армия", БКП показа истинското си лице на терористична шайка - изби 200000 българи и извърши геноцид. Създаде концлагери, където бяха въдворявани несъгласните с режима. БКП финансираше, обучаваше и въоръжаваше терористични организации като Хизбула, Хамас, Червените бригади, Баадер-Майнхоф, Сивите вълци, Сендеро Луминосо, обучаваше терористи като Чакала, Али Агджа.  Като терористична организация тя трябва да бъде забранена.

Редактирано от pcbsd (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Емиии, американците не щат да инвестират, ше се наложи да се задоволите с руските инвестиции. Нали ревете, че без външни инвеститори нямало да стане. Ма то,хем сърби хем боли деа...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ти си много смешен трол уе - руско влияние - хахаха

бъкана ни телевизията с турски сериали бе да те светна ако не си у час

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

Фобия (от гръцки: phobos – „страх“) е патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Фобия

Боя се, че русофобията на автора на тази тема и цяла поредица от теми, в центъра на които стои обсебилата го фобия, скоро ще се превърне в натрапливо състояние, ако вече не се е превърнала...

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Митовете за великата "братска" страна се разпарчетосват като остарял видео-ефект от 70-те. 
Бяхме соц. братушки, а сега новият хит е, че сме били православни такива, според някои форумни тролетарии. Простите хора си намират винаги някоя тъпа идеология, за да си слагат простотията в контекст.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, pcbsd написа:

Митовете за великата "братска" страна се разпарчетосват като остарял видео-ефект от 70-те. 
Бяхме соц. братушки, а сега новият хит е, че сме били православни такива, според някои форумни тролетарии. Простите хора си намират винаги някоя тъпа идеология, за да си слагат простотията в контекст.

новосъздадените митове са прекрасни щото

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи : 
- Когато си говорим за руско-съветските своеволия в България - сме били на страната на фашистите и Червената армия справедливо ни е о*но*ди*ла; 
- Когато си говорим за бомбардировките на София - злите англо-саксонци са избили народа;

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, pcbsd написа:

Значи : 
- Когато си говорим за руско-съветските своеволия в България - сме били на страната на фашистите и Червената армия справедливо ни е о*но*ди*ла; 
- Когато си говорим за бомбардировките на София - злите англо-саксонци са избили народа;

ясно, въпрос на гледна точка, въпрос на интерпретация

но то с всичко е така, не ли

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, pcbsd написа:

Митовете за великата "братска" страна се разпарчетосват като остарял видео-ефект от 70-те. 
Бяхме соц. братушки, а сега новият хит е, че сме били православни такива, според някои форумни тролетарии. Простите хора си намират винаги някоя тъпа идеология, за да си слагат простотията в контекст.

Що, ти протестант ли си? Не че нещо, но такива работи се пишат в 90% от случаиете от твърди протестанти, наричащи себе си как ли не! Ти такъв ли си? Ако си такъв, ти е простено. Много протестанти просто си мечтаят да са някъде там, сред протестанти в Америка или поне в Германия. Ама аз чий да диря там, сред негри и протестанти?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дрогаре! КомсоМолце! Пионере! Ние сме кукувисти и разни буржуйски празници и ритуале не признаваме и водим непрестаннна бурбъ за изкореняването им от съзнанието на трудовото природонаселение. За тва отговорихме в славната 1949-а година от петилетката в съкратени срокове на вражеските попълзновение чрез Коледа с ударно изкачване и преименуване на връо на Балканете!

No automatic alt text available.
Image may contain: 2 people, outdoor
 
 
 
 
Не харесвам на другарите глупостите!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За русофилския ду*пе*дав*ец, Съветската окупаця на България е "освобождение", а договора за военно сътрудничество с НАТО - "поробване"; доставката на оръжие и бойна техника за влизащите в НАТО държави -провокация към Русия, а оставането на Бълагрия в ЕС - "жестока експлоатация", "предателство" и не знам още какво...

ХОЛАНДИЯ СЪЩО РЕШИ ДА ИЗПРАТИ МАЛКО ЖЕЛЯЗО В ПОЛША

А с какво сме по лоши от янките ? - помислиха си холандските военни и изпратиха колона бронирана военна техника .
Имат и повод ,учението "Bison Drawsko 2017".
На мантрата " нас там ни няма " се налага да се отговаря - " а ние имаме там учения ..
На тези учения ще участва холандка механизирана бригада и подразделение на холандско - немски 414 танков батальон
И ще се проведат на полският полигон Дравско-Поморск.

Ето такава мода настана в Европа , всичко което е по - тежко от 20 тона , да се изпраща на изток ..

Image may contain: outdoor
Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: outdoor
Image may contain: outdoor
+2
Редактирано от bdenkov (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
safe_image.php?d=AQCGYdMovyJkIZIw&w=476&
Големите въпроси, свързани със съдбата на българския народ Русия решава винаги без нас, за да създава митове, които после ни налага

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 24.10.2016 г. в 14:14, pcbsd написа:

БКП показа истинското си лице на терористична шайка - изби 200000 българи и извърши геноцид.

Не бе, според БДенков убитите са 322 000:) Вие нещо не се четете един други, та да си знаете лъжите. Не че и 32 000 убити са малко или приемлива жертва, ама поне лъжете по-малко.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди да се подигравате на някое дете, понеже още вярва в Дядо Коледа, имайте предвид че още има възрастни, които вярват в Карл Маркс.

No automatic alt text available.
 
 
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...