Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Компютъра ми бръмчи ( от части заради студа )


Препоръчан отговор


Здравейте. Отварям тема относно бръмченето на компютъра. Една не малко популярна тема,която засяга много от хората ползващи компютри.Обикновено проблемът идва от някой вентилатор, който най-вероятно е за смяна. Няколко последователни години от както имам компютър се сблъсквам с този проблем. Днес като поредната година, в която това се случва забелязвам нещо, на което до сега не обръщах особено внимание, а и също така не се обръща внимание в никоя от темите в интернет свързани с този проблем. А именно студа.

Не малко хора си задават въпроса дали е възможно от студа вентилаторите на компютъра да се повреждат, или по-конкректно дали студа е виновен за бръмченето? Много от вас най-вероятно ще приемат това за насмешка и не много на сериозно. И ще изсипят куп шеги относно това. За да подкрепя тезата си ще ви покажа няколко факта, които може би ще ви накарат да размислите.

Откакто имам компютър, както казах, имам проблем с бръмчащи вентилатори. От всички пъти, когато съм го носел на ремонт съм имал проблем със следните вентилатори: Веднъж с този на CPU и няколко пъти поне около 5 със вентилатора на захранването.И тези проблеми винаги са се случвали по време на зимния период. Сега някой ще кажат,че това може би е съвпадение. Не е точно така. Днес реших да прегледам статиите в интернет относно бръмчене на компютър. Това, което разгледах не беше конкретния проблем, с който всички се сблъскват и решенията които им се предлагат, а датата, на която статията е публикувана. Защо ли? Защото това би ми показало през кой период от годината се е появявал проблема. Оказа се,че 6/7 статии са публикувани през периода, в който е доста студено. А именно Ноември-Март месец. Искам да подчертая,че винаги когато съм имал проблем с този вентилатор на захранването, компютърът ми е седял на студено. Както и в момента. Искам да подчертая също така ,че компютъра ми се е намирал винаги на място,където постоянно някой върви напред назад и се вдига доста прах, при което компютъра се пълни с много прах.

Днес е втори ноември и зимата ни изненада доста по-рано. Моят може би за някой не толкова логичен и обоснован отговор за случващото се е ,че когато компютъра има прах, който е наслаган около вентилатора при студена температура той се свива и пречи на вентилатора да работи нормално. Дали е така не мога да бъда 100% сигурен, но само така мога да си го обясня.  

Айде сега големите " разбирачи " от компютри да ме наплюят и да се посмеят ( най-вероятно ) защото ще сметнат казаното от мен за пълна глупост. Искам да споделя,че точно един ей такъв разбирач 2 минути ми обясняваше по телефона колко трудно се прави преинсталиране на компютър. Въпреки,че е правил преинсталация на компютърът на сестра ми и знам колко добре я направи, ми иде да се гръмна. Нито драйвъри инсталирани, нито изтрито C. Всичко си седеше така както преди с единствената разлика, че беше инсталирал Windows XP, на компютър поне 5 пъти дори 6 пъти по-мощен от изискванията за Windows XP.  

И все пак различните мнения са добре дошли. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

така е, при студено време звуците се увеличават. Дори тия от хард дисковете. Когато навремето ми продадоха една конфигурация с IDE  диск, той почна да дрънчи ужасно зимата, докато не се затопли малко компютъра. После се оказа, че тоя HDD  вероятно е стар, продаден ми за нов, но все тая. Перките на по-стари захранвания също почват да дрънчат на студено.Имам такова на другата щайга, което дълги години ме дразнеше. Вентилатори също дрънчат като им стане студено. Ръгам една отверка за кратко и се оправят. Е, разкарал съм ги тия дрънчащите, с изключение на 1-2 хард диска, дето и тях ще разкарам като им дойде времето. Иначе всичко друго, дето се води качествено при мен, не дрънчи, дори и вентилатори на кутията, които специално избирах да не са никак евтини. Захранването също избрах качествено - Seasonic G-550,  та няма проблеми с неговия вентилатор. За процесора да не говорим - безшумно охлаждане на CM - CM612. HDD  вече каквото ми се падне, защото това е част, която се транспортира и която доста често е bulk. Там съм на късмет. Затова вариантът със SSD  за операционна система е върховния - не само заради бързината, а и заради това, че нищо не се върти, докато операционната система си работи, четяйки от SSD. Друго, с което се захванах, е да си настроя вентилаторите на минимални обороти. Това доста помага и за дрънчащите шумове. и изобщо, има ли вентилатор дето да ми дрънчи, просто го шунтирам или махам от кутията. Единствено хард дисковете няма как да шунтирам, защото те се въртят постоянно. Макар че има възможност доколкото знам да се изключат докато не работят, но не съм се захващал точно с това. Кутията също е голям проблем за предаване дори на най-малките вибрации. И ако един хард диск, поставен извън кутията, не се чува да дрънчи, то калпава кутия под 150-200 лева, предава вибрациите отчетливо. Затова немаловажен е и избора на кутия. Тук често се купуват кутии под 100 лева с тънки ламарини, податливи на окривяване, което и води до вибрации. Макар за моята кутия преди години да дадох 140 лева ( днес е около 200), то също се оказа калпава изработка на Cooler Master. Въпреки антивибрационните гнезда за хард дисковете, това не помага особено да не се предават вибрации и след това усилват от капаците на кутията. Та шумове винаги има, дори да се елиминират най-силните. елиминират ли се силните шумове, почват да дразнят слабите. Типичен пример са електромобилите. Ако днес никой не обръща голямо внимание на шума от гумите и вятъра, то качвайки се в електромобил, нечувайки шума от мотора, почват да се набиват в ушите аеродинамични шумове и шумове от търкаляне на колелата. Това дразни дори още повече, което е парадокс!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Кико написа:

После се оказа, че тоя HDD  вероятно е стар, продаден ми за нов, но все тая

вероятно не е бил стар ...ъ-ъ-ъ...тия механичните, много бързо се повреждат, ако работят при околна температура под ....аве около 20 градуса
та тъй де, не си пускайте компютрите на студено, ако сте с механични дискове

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами да може да се посмее човек. Проблема с вентилаторите ти идва от това, че не правиш профилактика на компютъра. Ако я правиш няма да имаш подобни ядове и проблеми с виещи и бръмчащи вентилатори. Стига с тези студове. Нали компютъра ти не стои на минус 10 градуса.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отлични наблюдателности логика от автора! Наистина много смислена тема и умствени възможности... Дори темата да сне е кой знае колко глобална, способностите на автора ѝ да защитава своите мнения и тези, да създава такива и да го прави със собствени доводи са наистина възхитителни... Такава тема ми се четеше от много време! Разбира се, в конкретния случай, се акцентира само на една (негова) гледна точка и темата далеч не е пълно изразена, но не върху това главно акцентирам аз... Иначе има още доста неща да се допълнят по конкретния въпрос...

Редактирано от Blue Ray (преглед на промените)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако използваме логиката на автора можем да заявим, че всичките цитирани случаи на проблем с вентилаторите имат връзка с миграцията на птиците на юг и ще сме също толкова прави. 

Да застудяването има косвенно влиание но не и директно, най-малкото защото РСтата не са по паркингите за да усетят големи температурни разлики а са в домовете където температурата е доста по постоянна. 

Какво имам предвид под косвенно влиание:

1. Когато времето застудее прозорците се отварят все по-рядко. Голяма част от домашната прах е мъртва кожа и при липса на проветряване количеството и в помещенията се покачва

2. Почват да се ползват по-дебели дрешки а от тях летят и едно по-дебели влакна който от своя страна трупат прах около себе си.

3 Използват се по-дебели завивки и от тях приноса за прахта е доста по различен отколкото от един чаршаф. 

4 На места където се ползва твърдо гориво за отопление допулнително има твърди частици, които доукрасяват ситуацията.

5 За да сухне по бързо прането почва да се суши вурте в помещенията което от своя страна повишава влажността, а така прахта става по-лепкава

6 Хората отделят също не малко влага а при липса на проветряване тя остава в затворена в помещението

7 На места където се пуши и при липса на проветряване през студените месеци отложения по повърхностите никотин е драстично повече а той комбиниран с прах пражи повърхностите на вентилаторите като плюш. 

 

Предполагам на всички е ясно, че когато един вентилатор започне да заминава то това се усеща когато не е загрял. При работа на студено шуми и когато позагрее спира, това обаче е заради вече поразбита лагеруваща схема и той няма оправяне освен с подмяна. Всяка профилактка е временно решение и започва да се налага да бъде правена все по-често. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Цинго Манго Фук написа:

вероятно не е бил стар ...ъ-ъ-ъ...тия механичните, много бързо се повреждат, ако работят при околна температура под ....аве около 20 градуса
та тъй де, не си пускайте компютрите на студено, ако сте с механични дискове

RAM паметта ми бе на 2 години, процесорът, дето монтираха бе друг, не тоя който заявих, Дъното бе различно, макар да платих за по-скъпо... остава и харда да е нов при тия мошеници ( или по-точно мошеник), който не прие гаранция нито на дъното, нито на хард диска, а ми го изкупи и си доплатих за нов. А колко е бил нов не знам, макар че все още си работи в другата щайга.Аз на Дядо Коледа не вярвам. Ти?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Blue Ray написа:

Отлични наблюдателности логика от автора! Наистина много смислена тема и умствени възможности... Дори темата да сне е кой знае колко глобална, способностите на автора ѝ да защитава своите мнения и тези, да създава такива и да го прави със собствени доводи са наистина възхитителни... Такава тема ми се четеше от много време! Разбира се, в конкретния случай, се акцентира само на една (негова) гледна точка и темата далеч не е пълно изразена, но не върху това главно акцентирам аз... Иначе има още доста неща да се допълнят по конкретния въпрос...

Благодаря. Сметнах за важно да отбележа тези неща, тъй като никой не споменава за тях в темите,а така когато го има написано поне ще знаят от къде идва причината и защо. :)

Прав си. И все пак е фактор. А аз точно това опитвам да кажа. Както споменаха по-горе. Лоша поддръжка, а именно праха спомага за развитието на проблема в тази посока. Благодаря за мнението.

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Ами да може да се посмее човек. Проблема с вентилаторите ти идва от това, че не правиш профилактика на компютъра. Ако я правиш няма да имаш подобни ядове и проблеми с виещи и бръмчащи вентилатори. Стига с тези студове. Нали компютъра ти не стои на минус 10 градуса.

 Да прав си и с лошата поддръжка нещата стават по-зле. Напълно съгласен. Точно това се опитвам да покажа с темата, която пуснах.Важно е за тези, които имат такъв проблем да знаят, че студът също е фактор. Аз до сега не съм се замислял за това и винаги, когато дойде зимата си давам пари за нов вентилатор.

Хубаво е да се набелязват такива нещата, за да се спестят излишни ядове..

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, студа не е никакъв фактор. Даже машинта работи много по-добре, когато времето е студено. Не случайно в помещенията с огромни сървъри има климатици. Всичко е само въпрос на поддръжка.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, gospodarq написа:

Здравейте. Отварям тема относно бръмченето на компютъра.

Ако стои на теракот му постели нещо меко под кутията. Аз до сега не съм подменял или пипал разбит вентилатор, въпреки че събрах около 12 вентилаторчета. Купувал съм ги за да подобрявам охлаждането или съм заменял стар вентилатор с по голям и продуктивен, но никога защото е разбит. В чантата ми има все 80 и 90 мм стари и шумни но все още работещи като нови. За мен студа не оказва влияние.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Емил Костов написа:

Не, студа не е никакъв фактор. Даже машинта работи много по-добре, когато времето е студено. Не случайно в помещенията с огромни сървъри има климатици. Всичко е само въпрос на поддръжка.

Не четеш темата . Никой не говори за охлаждане на системата, а за влиянието на студа на механичните части. И това е само при първоначално пускане.

Редактирано от plapata (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Студа не влияе. Естествено, ако смениш рязко температурата трябва да се изчака хардуера просто да се аклиматизира. Колкото е по хладно системата си работи по-добре.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, Емил Костов написа:

Ами да може да се посмее човек. Проблема с вентилаторите ти идва от това, че не правиш профилактика на компютъра. Ако я правиш няма да имаш подобни ядове и проблеми с виещи и бръмчащи вентилатори. Стига с тези студове. Нали компютъра ти не стои на минус 10 градуса.

И как да направи профилактика на захранването?  Или как да накара една кутия да не дрънчи или хард диск да не вибрира? И какво може да направи срещу ефтинджоса от Китай? Със или без профилактика, все тая. Дори има опасност при профилактика да повредиш нещо, което не би било повредено без профилактика. Много се дразня на работа, когато мине не мине някой месец, ни карат да чистим на абсолютно безсмислени места, а след това я някой откачен кабел на датчик, я нещо счупено и големи проблеми с престои!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, Кико написа:

И как да направи профилактика на захранването?  Или как да накара една кутия да не дрънчи или хард диск да не вибрира? И какво може да направи срещу ефтинджоса от Китай? Със или без профилактика, все тая. Дори има опасност при профилактика да повредиш нещо, което не би било повредено без профилактика. Много се дразня на работа, когато мине не мине някой месец, ни карат да чистим на абсолютно безсмислени места, а след това я някой откачен кабел на датчик, я нещо счупено и големи проблеми с престои!

Мисля, че сам си отговаряш на въпроса. Машината се носи на специалист, а не се прави от човек, който не разбира. Аз вентилатор от студ повреден не съм виждал, но от смрад и мръсотия, които са се изпекли та дори са станали на черни сажди ДА.

И освен това конфигурация се прави от специалист, за да се избегнат китайските боклуци.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Емил Костов написа:

Мисля, че сам си отговаряш на въпроса. Машината се носи на специалист, а не се прави от човек, който не разбира. Аз вентилатор от студ повреден не съм виждал, но от смрад и мръсотия, които са се изпекли та дори са станали на черни сажди ДА.

И освен това конфигурация се прави от специалист, за да се избегнат китайските боклуци.

И кво, да си занеса захранването на специалист? Те пък щото специалистите ти правят качествени конфигурации :) Виц на деня, Емо. Де си видял специалист да ти направи конфигурация така, както трябва да се направи? я отвори кой да е сайт за готови компютри да видим, кви са ги надробили "специалистите"!

преди 5 часа, pconline написа:

Да застудяването има косвенно влиание но не и директно, най-малкото защото РСтата не са по паркингите за да усетят големи температурни разлики а са в домовете където температурата е доста по постоянна. 

Глупости! В моята стая след като се прибера зимата е около 10 градуса. Пускам PC  и почва да стържи докато не загрее. Какви постоянни температури те гонят? Това да не е офиса ти с денонощно работещи климатици?

Редактирано от Кико (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, Кико написа:

И кво, да си занеса захранването на специалист? Те пък щото специалистите ти правят качествени конфигурации :) Виц на деня, Емо. Де си видял специалист да ти направи конфигурация така, както трябва да се направи? я отвори кой да е сайт за готови компютри да видим, кви са ги надробили "специалистите"!

Аз къде казах, че там са специалисти.Такива конфигурации се продават, защото хората не са запознати и не искат да се научат. И да! Ако се налага ще си занеса захранването където трябва.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Емил Костов написа:

Аз къде казах, че там са специалисти.Такива конфигурации се продават, защото хората не са запознати и не искат да се научат. И да! Ако се налага ще си занеса захранването където трябва.

Но ти говориш за профилактика. Кой си оставя компютъра за няколко дена? Аз така и не разбрах къде са специалистите. В онлайн магазините не са, но това са и всички наши родни фирми, от които купуваме. Тогава къде са? Тук виждам 90% лапета, дето миналия месец им купили нов компютър и почват да дават акъл. значи и тук ги няма. Тогава къде са?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 минути, Кико написа:

Но ти говориш за профилактика. Кой си оставя компютъра за няколко дена? Аз така и не разбрах къде са специалистите. В онлайн магазините не са, но това са и всички наши родни фирми, от които купуваме. Тогава къде са? Тук виждам 90% лапета, дето миналия месец им купили нов компютър и почват да дават акъл. значи и тук ги няма. Тогава къде са?

В момента пиша с такъв. Без да ти се подмазвам или нещо от този сорт. Чета какво пишеш, какво постваш, какво мислиш. За мен ти си специалист и знам, че ще ми свършиш работа.Не си единствен. Ако се наложи ще си занеса компютъра при теб, макар че аз имам вече такъв човек като теб в Плевен. И вече с него работим над 10 години.

А това, че във форума всеки може да пише каквото си иска е съвсем друга тема.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, Емил Костов написа:

В момента пиша с такъв. Без да ти се подмазвам или нещо от този сорт. Чета какво пишеш, какво постваш, какво мислиш. За мен ти си специалист и знам, че ще ми свършиш работа.Не си единствен. Ако се наложи ще си занеса компютъра при теб, макар че аз имам вече такъв човек като теб в Плевен. И вече с него работим над 10 години.

А това, че във форума всеки може да пише каквото си иска е съвсем друга тема.

Благодаря за комплиментите. Въпросът ми бе риторичен - как да различим специалиста. Лично аз не знам как, ако става въпрос за област, която не познавам. Със сигурност има специалисти, но едва ли някой ще се захване да ти сглобява компютър, освен ако не е твой добър познат или ако не му обещаеш 50 лева за него. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, Кико написа:

Благодаря за комплиментите. Въпросът ми бе риторичен - как да различим специалиста. Лично аз не знам как, ако става въпрос за област, която не познавам. Със сигурност има специалисти, но едва ли някой ще се захване да ти сглобява компютър, освен ако не е твой добър познат или ако не му обещаеш 50 лева за него. 

Тук вече ТИ ще кажеш как да го различим. Аз мога веднага, само като го погледна. А ти може да отвориш отделна тема в раздела за хардуер и да поговориш за това. Напълно сериозен съм и това, което написах по-горе НЕ СА комплименти. Ти си специалист, а това че не си вярваш си е твой проблем.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Кико написа:

Глупости! В моята стая след като се прибера зимата е около 10 градуса.

Ако се прибираш след 8-10 часа и у вас е 10 градуса а навън е около 0 то тогава или живееш в палатка или в барака. Не сме на 10 за да си разказваме фантастични приказки. Никога не съм имал клбиматик, сервиза ми е с 8 кв.м витрина и дори и при -25 на вън вътре температурата е положителна. Мисля, че достатъчно ясно съм обосновал, че температурата е косвен фактор

 

преди 1 час, Кико написа:

Със сигурност има специалисти, но едва ли някой ще се захване да ти сглобява компютър, освен ако не е твой добър познат или ако не му обещаеш 50 лева за него. 

А тука сам си отговаряш защо ги има всички тия драми ...... щото всеки смята че добрата направа на конфигурация е глупост и сам може да си я направи и що да дава пари тогава. За съжаление такъв е манталитета и на хората който нямат финансови притеснения но все пак що да не икономисат и те така докато не хапнат дървото поне веднъж. 

 

Определено Емо ме изненадва с възхищението си, но твърдението, че кутии под 200 лв не стават за нищо е ...... как да кажа ...... кара ме да не съм съгласен с Емо. 

преди 13 часа, Кико написа:

Ръгам една отверка за кратко и се оправят.

Това също няма нужда от коментар. Само да ти кажа ако и ръгнеш тесла или 10кг чук никога повече няма да се обади. 

 

преди 13 часа, Кико написа:

HDD  вече каквото ми се падне, защото това е част, която се транспортира и която доста често е bulk.

Имате ли представа какво е това и как се транспортират? Явно не.

 

преди 2 часа, Кико написа:

И как да направи профилактика на захранването?

При липса на компресор се отваря и се чисти добре!

преди 2 часа, Кико написа:

Или как да накара една кутия да не дрънчи или хард диск да не вибрира?

За кутия начини достатъчно, а харда ако е хванат както трябва не дрънчи в гнездото

преди 2 часа, Кико написа:

Дори има опасност при профилактика да повредиш нещо, което не би било повредено без профилактика.

Когато човек не е уверен в способностите си е наличие на здрав разум да се обърне към специалист.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, Емил Костов написа:

Не, студа не е никакъв фактор. Даже машинта работи много по-добре, когато времето е студено. Не случайно в помещенията с огромни сървъри има климатици. Всичко е само въпрос на поддръжка.

Ако машината отделя изключително голяма топлина, то тогава за нея е добре да бъде в студена среда, в която топлината да се разсейва по естествен път. В случая, няма начин конкретно да се каже "Студът е полезен за компютърните системи" и обратното, тъй като нещата са доста относителни и зависят от много фактори... От друга страна, за една домашна конфигурация, която няма някаква особено голяма мощност, нито отделя сериозна топлина, то за нея е важно да бъде в среда, в която работната температура е положителна, та даже и над 10 градуса по Целзий. Има съществено значение и за всички електронни елементи работната температура. Всички кондензатори, с времето стават все по-неспособни да съхраняват електрически заряди, като ниските температури допълват това и още повече влошават техните способности, както важи и за останалите пасивни елементи...

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, Емил Костов написа:

Не, студа не е никакъв фактор. Даже машинта работи много по-добре, когато времето е студено. Не случайно в помещенията с огромни сървъри има климатици. Всичко е само въпрос на поддръжка.

Ако машината отделя изключително голяма топлина, то тогава за нея е добре да бъде в студена среда, в която топлината да се разсейва по естествен път. В случая, няма начин конкретно да се каже "Студът е полезен за компютърните системи" и обратното, тъй като нещата са доста относителни и зависят от много фактори... От друга страна, за една домашна конфигурация, която няма някаква особено голяма мощност, нито отделя сериозна топлина, то за нея е важно да бъде в среда, в която работната температура е положителна, та даже и над 10 градуса по Целзий. Има съществено значение и за всички електронни елементи работната температура. Всички кондензатори, с времето стават все по-неспособни да съхраняват електрически заряди, като ниските температури допълват това и още повече влошават техните способности, както важи и за останалите пасивни елементи...

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, Емил Костов написа:

Естествено, ако смениш рязко температурата трябва да се изчака хардуера просто да се аклиматизира. Колкото е по хладно системата си работи по-добре.

Никой не отрича, че при добро охлаждане системите работят по-добре (в офиса не спираме климатиците и дори зимата ги държим на студено, че иначе става доста топло), но и при мен есенно-зимно време го има това "аклиматизиране" при първоначално стартиране на системата. Така бе и при старата ми система, която в момента се ползва от бащата, така е и на новата ми система. Не помня/не обърнах внимание дали на новата този проблем го имаше отначало при закупуването на машината или се появи тази година, но се появи и на тази ми система преди няколко дни. При стартиране особено (ако ме е нямало в нас и климатика не е бил пуснат) започва едно виене/стържене (направо все едно всеки момент ще се отлепи от бюрото и ще полети) при това, че кутията е звукоизолирана, чува се и някакво писукане (от Биоса трябва да е) на равни интервали, индикатора на активността е доста активен и след няколко секунди изчезва и писукането и виенето и си зарежда нормално и си продължава работата, както си е реда. Отварян е и е почистен, профилактика му правя често. Говорих с доста познати и всички те не са срещали подобен проблем, а на мен това ми е втора или трета система при която се появява и все е през този период от календара. Не може да е случайност. В случая може и друг фактор да е предизвикал проблема разбира се.

По принцип мога да сменя всичко сам по системата ми, но нещо CMOS-а не успях...та при мен може да е или от изхабената CMOS батерия, с която съм принуден да карам (защото не можах да я сменя :)) или ако съм надраскал дъното в опитите си да я извадя, но бях внимателен, а и не видях драскотини, няма сини екрани или кофти записи в EventViewer-a. Мисля си още, че може да е нещо от перките или от захранването нещо. Но определено след като в стаята е работил климатика цяла нощ и пусна система (макар аз рядко да я спирам) този проблем да го няма. Все пак ще занеса системата да ми сменям батерията при един познат, а дотогава няма да го вадя ще контакта... :D

Та от мен браво за темата. Не съм спец по хардуера, спец съм по софтуера, но определено темата ми е интересна, защото и аз имам подобен проблем и искам да разбера от какво може да е (след като мога да поддържам системата си в изрядно състояние с малки изключение :P).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от transcend92
   гледах този клип
   в тубата изтеглих програмата но немога да разбера как да оправя синия екаран на смъртта
   ето подробна информация 
   -------------------------------
   This program checks for drivers which have been crashing your computer. If your computer has displayed a blue (or black) screen of death, suddenly rebooted or shut down then this program might help you find the root cause of the problem and a solution.

   Whenever a computer suddenly reboots without displaying any notice or blue (or black) screen of death, the first thing that is often thought about is a hardware failure. In reality, on Windows a lot of system crashes are caused by malfunctioning device drivers and kernel modules. In case of a kernel error, many computers do not show a blue or black screen unless they are configured for this. Instead these systems suddenly reboot without any notice.

   This program will analyze your crash dumps with the single click of a button. It will tell you what drivers are likely to be responsible for crashing your computer. It will report a conclusion which offers suggestions on how to proceed in any situation while the analysis report will display internet links which will help you further troubleshoot any detected problems.

   To obtain technical support visit www.resplendence.com/support

   Click here to check if you have the latest version or if an update is available.

   Just click the Analyze button for a comprehensible report ...

    
   Home Edition Notice

   This version of WhoCrashed is free for use at home only. If you would like to use this software at work or in a commercial environment you should get the professional edition of WhoCrashed which allows you to perform more thorough and detailed analysis. It also offers a range of additional features such as remote analysis on remote directories and remote computers on the network.

   Please note that this version of WhoCrashed is not licensed for use by professional support engineers.

   Click here for more information on the professional edition.
   Click here to buy the the professional edition of WhoCrashed.
    
   System Information (local)

   Computer name: DESKTOP-M2HV33F
   Windows version: Windows 10 , 10.0, build: 18363
   Windows dir: C:\WINDOWS
   Hardware: Z390 M GAMING, Gigabyte Technology Co., Ltd., Z390 M GAMING-CF
   CPU: GenuineIntel Intel(R) Core(TM) i5-9400 CPU @ 2.90GHz Intel8664, level: 6
   6 logical processors, active mask: 63
   RAM: 17110986752 bytes (15,9GB)


    
   Crash Dump Analysis

   Crash dumps are enabled on your computer. This system is not configured for complete or automatic crash dumps. For best results, configure your system to write out complete or automatic crash dumps. Select Tools->Crash Dump Configuration from the main menu to configure your system to write out complete memory dumps.

   Crash dump directories:
   C:\WINDOWS
   C:\WINDOWS\Minidump

   On Fri 1.5.2020 г. 21:18:40 your computer crashed or a problem was reported
   crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\050120-18953-01.dmp
   This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x1C2390)
   Bugcheck code: 0x50 (0xFFFFF48000000000, 0x0, 0x0, 0x6)
   Error: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
   file path: C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe
   product: Microsoft® Windows® Operating System
   company: Microsoft Corporation
   description: NT Kernel & System
   Bug check description: This indicates that invalid system memory has been referenced.
   This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.
   The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.   On Fri 1.5.2020 г. 21:00:24 your computer crashed or a problem was reported
   crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\050120-18515-01.dmp
   This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x1C2390)
   Bugcheck code: 0x50 (0xFFFF8E8000000000, 0x0, 0x0, 0x6)
   Error: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
   file path: C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe
   product: Microsoft® Windows® Operating System
   company: Microsoft Corporation
   description: NT Kernel & System
   Bug check description: This indicates that invalid system memory has been referenced.
   This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.
   The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.    
   Conclusion

   2 crash dumps have been found and analyzed. No offending third party drivers have been found. Connsider using WhoCrashed Professional which offers more detailed analysis using symbol resolution. Also configuring your system to produce a full memory dump may help you.


   Read the topic general suggestions for troubleshooting system crashes for more information.

   Note that it's not always possible to state with certainty whether a reported driver is responsible for crashing your system or that the root cause is in another module. Nonetheless it's suggested you look for updates for the products that these drivers belong to and regularly visit Windows update or enable automatic updates for Windows. In case a piece of malfunctioning hardware is causing trouble, a search with Google on the bug check errors together with the model name and brand of your computer may help you investigate this further.    
   направих и снимка на грешката 
   http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1588358147t.jpg
  • от StefanoV08
   Здравейте, след като стартирам компютъра той забива и не иска да зареди уйндоуса, опитвам да вляза в биоса, но също не ми дава проста забива на старта, пробвах с ресет на СМОС, но без ефект

  • от Марио Ванчев
   Здравейте, нов съм в Калдата, искам да помоля за мнения малко.. искам да сглобя нещо бюджетно, по възможност да се цъкат приятно CS:GO, LoL, GTA 5 и ако може да е по-безшумно.. някъде към 1500 лв , ще съм много благодарен ! :-))
  • от Кръсти Иванов
   Здравейте! Реших да си сглобя компютър и взех решение да използвам определени части за машината. За първи път ще сглобявам сам и след кратко допитване до интернет подбрах именно тези. Бихте ли ми казали дали съвпадат и ще се получи ли стабилна машина за следващите година-две? 
   (CPU)
   AMD RYZEN 7 2700 Octa-Core 3.2GHz AM4            - 309 BGN
   (MotherBoard)
   ASUS Rog Stirx B450-F GAMING                                 - 250 BGN
   (RAM)
   Team-Group Delta RGB 2x8GB DDR4 3200MHz      - 165 BGN
   (GPU)
   ASRock Radeon RX 580 8GB GDDR5                         - 357 BGN
   (PC BOX)
   Cougar MX330 G                                                           - 75 BGN
   (PSU)
   Thermaltake Smart RGB 500W                                   - 80 BGN
   (SSD)
   Samsung 970 EVO Plus 250GB                                  - 142 BGN
   Благодаря предварително! 
  • от ВАНКЕЛ
   Долу горе съм избрал тези части.Процесора защото е почти двойно по евтин от Ryzen 3600.Дъното защото е с малко по скъпо от подобно.Кутията най вероятно ще се окаже голяма грешка,но поне идва с включени вентилатори.И незнам каква би била по добре.Целта е ФИФА 20 да се играе първоначално на 43" TV Finlux ,има 2 hdmi и 1 VGA.По натам ще трябва да стане и за друга игра.Фифа 21 примерно.Имам две други PC и един лекуван PS3,но са стари за ФИФА 20.  И като гледам това ми се струва че за 160 лв по вече е по добър и процесора и видеото,но пък му трябва още 8 gb ram..... Помагайте...

 • Дарение

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване