Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Oвърклок на Intel Core-Duo E2180 2.00Ghz

Featured Replies

Може ли да се направи на това дъно и как, че съм малко над нивото на начинаещите и ми трябва помощ. Четох за охлаждане имам, от БИОС-а трябва да е, досега само покачвах мегахерците стигам до 240 ( 600мгц - 2,4гхц ) без нищо друго да правя, опитах на 250 тръгна но на монитора нищо не се показва, извадих батерята за 2-3 минути оправих кмос, пак на 240 и тръгна.

Помогнете как да го оправа на 2,60-2,80-3,00гхц без да товаря рам и да работи сравнително добре :) 

Motherboard    
CPU Type    DualCore Intel Pentium E2180, 2000 MHz (10 x 200)
Motherboard Name    Foxconn P9657AB Series  (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset    Intel Broadwater P965
System Memory    [ TRIAL VERSION ]
DIMM1: Patriot Memory PDC24G6400LLK    2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-12 @ 400 MHz)  (4-4-4-8 @ 266 MHz)  (3-3-3-6 @ 200 MHz)
DIMM2: A Force 256X64M-80F    [ TRIAL VERSION ]
BIOS Type    Award (01/25/07)
Communication Port    Communications Port (COM1)
Communication Port    Printer Port (LPT1)

Display    
Video Adapter    Radeon X1550 Series  (512 MB)
Video Adapter    Radeon X1550 Series  (512 MB)
3D Accelerator    ATI Radeon X1550 (RV505)

Multimedia    
Audio Adapter    Realtek ALC888 @ Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio Controller [B-0]

Storage    
IDE Controller    Intel(R) ICH8 2 port Serial ATA Storage Controller - 2825
IDE Controller    Intel(R) ICH8 4 port Serial ATA Storage Controller - 2820
IDE Controller    Standard Dual Channel PCI IDE Controller
Storage Controller    DAEMON Tools Lite Virtual SCSI Bus
Floppy Drive    Floppy disk drive
Disk Drive    ExcelStor Technology J8160 ATA Device  (153 GB, IDE)
Disk Drive    MAXTOR STM3250310AS ATA Device  (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Disk Drive    UFD 2.0 Silicon-Power8G USB Device  (7 GB, USB)

Най-лесният вариант е с промяна на опроводяването на процесора:

DellVostro200Pinmodding-E2180.jpg
На моя Q6600 съм му залепил малка лентичка (точка BSEL2 ок1,5х3-4мм PVC изолационна лента и върви на 3GHz (ориг.2,4GHz) без нужда от промяна на напрежения. Работи с Arctic Freezer 7 Pro

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Казах, че съм горе-долу запознат с хардуер и софтуер ( пр. да сменя рам памет, хард диск, да рестна биоса, да включвам и изключвам компоненти по дъното, да сменям джъмпери мастер/слейв ) общи работи, които всеки ги знае, но да пипам по процесора не смея, от биос-а да но др. нз :(

Ако може по подробно :) ( не разбирам, знам как да го разглобя, но после си е тегаво ) 

Задай всички тайминги на паметта на стойности по подразбиране.

Изключваш компютъра от контакта, сваляш вентилатора, откопчаваш и сваляш процесора. Изрязваш си лентичка 1,5х3-4мм изолирбанд(ама не текстилен!, а PVC). Покриваш САМО контактната площадка, показана на снимката по-горе. Внимателно връщаш на място процесора, като съобразиш репера.. Полагаш термопаста, закопчаваш охладителя, поставяш вентилатора. Свързваш го към дъното. Включваш компютъра.
Процесорът трябва да тръгне на 2,5GHz. Остави да поработи и наблюдавай температурата му.
Променяй FSB - казват, че на 300MHz работи.
Продължаваш с другите тайминги.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Друг начин няма ли, нещо през БИОС-А гледах, не смея да пипам по процесора, знам как да го разглобя ама да го сглобя е трудно, за това гледам друг варианта :( Благодаря за помоща :)

Като не ти се пипа по контактите на процесора, ще пипаш през биоса. Първо свали с една стъпка честотата на рама.  При клокването на процесора ще се клокне и рама до почти стандартната и честота. Така тя няма да осети нищо и ще работи както трябва. Вече си разбрал, че процесора работи на шина 240 х 10 = 2.4GHz. Ако искаш още на горе, ще трябва и малко ток да му подадеш. Виж какво напрежение има под товар и го задай с малко по високо. Напрежението на процесора може да го видиш в CPU-z или в HWiNFO64. Втората е по подробна програма и е по точна. С покачването на напрежението, процесора ще остане стабилен още на горе.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор
преди 12 минути, nikolela написа:

Като не ти се пипа по контактите на процесора, ще пипаш през биоса. Първо свали с една стъпка честотата на рама.  При клокването на процесора ще се клокне и рама до почти стандартната и честота. Така тя няма да осети нищо и ще работи както трябва. Вече си разбрал, че процесора работи на шина 240 х 10 = 2.4GHz. Ако искаш още на горе, ще трябва и малко ток да му подадеш. Виж какво напрежение има под товар и го задай с малко по високо. Напрежението на процесора може да го видиш в CPU-z или в HWiNFO64. Втората е по подробна програма и е по точна. С покачването на напрежението, процесора ще остане стабилен още на горе.

Върнах оригиналните настройки на БИОС-А и ще започна от начало, 1 как и откъде да сваля честотата на рам и на колко да я направя, сега ми пише и за 2-та слота 334,1MHz. 2 как и откъде да пипна напрежението на процесора сега ми изписва 1,336/1,344V. До сега съм пипал само шината със X10

преди 43 минути, mishocska12345 написа:

Върнах оригиналните настройки на БИОС-А и ще започна от начало, 1 как и откъде да сваля честотата на рам и на колко да я направя, сега ми пише и за 2-та слота 334,1MHz. 2 как и откъде да пипна напрежението на процесора сега ми изписва 1,336/1,344V. До сега съм пипал само шината със X10

Не разполагам с толкова време за да ти намеря в нета дъното, че и да потърся снимка на -  точно от къде се променя волтажа на процесора. После, ще трябва да потърся друга снимка на биоса ти, от де се сваля честотата на рама.

Разучи си менюто на биоса. Честотата на рама се умножава по 2. При теб, щом пише 334MHz ще рече 666MHz. До де стигне на 800MHz имаш доста възможност да клокваш процесора, понеже с клока на процесора се клоква и рама. Рама може да работи евентуално до 860 MHz, Понеже се умножава по 2, ще го видиш като честота от 430MHz. Опитай да не я мъчиш над 800MHz, което е 400MHz в биоса. На процесора не подавай по-вече от 0.100 волта над стандартното. Или това са 1.430v.   Следи си температурата на процесора и на чипсета, че обикновено тя пречи най много. Чипсета в програмите за мониторинг се вижда под име PCH.

• Автор
преди 8 минути, nikolela написа:

Не разполагам с толкова време за да ти намеря в нета дъното, че и да потърся снимка на -  точно от къде се променя волтажа на процесора. После, ще трябва да потърся друга снимка на биоса ти, от де се сваля честотата на рама.

Разучи си менюто на биоса. Честотата на рама се умножава по 2. При теб, щом пише 334MHz ще рече 666MHz. До де стигне на 800MHz имаш доста възможност да клокваш процесора, понеже с клока на процесора се клоква и рама. Рама може да работи евентуално до 860 MHz, Понеже се умножава по 2, ще го видиш като честота от 430MHz. Опитай да не я мъчиш над 800MHz, което е 400MHz в биоса. На процесора не подавай по-вече от 0.100 волта над стандартното. Или това са 1.430v.   Следи си температурата, че обикновено тя пречи най много.

Мисля, че тук трябва да пипам но кое точно, шината е това дет пише 200МГц там знам, но друго кое? Извинявай за притеснението!  Motherboard Name    Foxconn P9657AB Series

IMG_20161116_004248.jpg

Редактирано от mishocska12345 (преглед на промените)

8958854l.png

Преди да правиш промени по биоса, запомни каква е температурата под товар на процесора и на чипсета. В програмите за мониторинг, чипсета е с име PCH.

Гледай след клок да не им се повишава температурата с по-вече от 20 - 25 градуса над нормалното. То си зависи главно от въздушния поток на кутията и от охладителя на процесора.

• Автор
преди 51 минути, nikolela написа:

8958854l.png

Преди да правиш промени по биоса, запомни каква е температурата под товар на процесора и на чипсета. В програмите за мониторинг, чипсета е с име PCH.

Гледай след клок да не им се повишава температурата с по-вече от 20 - 25 градуса над нормалното. То си зависи главно от въздушния поток на кутията и от охладителя на процесора.

CPU Clock 200/260

DRAM CSM Frequence By SPD/533/667/800 - 533

CPU Vcore Over Voltage Seting +0.0125V

Изгасна директно след F10 и не запали повече докато не махнах батерията и изчаках сега пак се върна на Default

преди 35 минути, kokomil написа:

Малко по-нагоре от твоята тема . Има няма около 5 см по-нагоре.

Извинявам се, сега и там ще чета...

преди 2 часа, mishocska12345 написа:

CPU Vcore Over Voltage Seting +0.0125V

Нормално е да не запали. Писах да се вдигне с 0.100v не със 0.0100v. Разликата е голяма.

Всъщност, правилния метод е да покачваш шината от 220 на горе с по една стъпка докъто спре да пали. Тогава вдигаш волтажа с 0.030v и продължаваш да вдигаш шината с по 5. Примерно от 220 на 225. Като спре да пали, примерно на 228, отново вдигаш волтажа с още 0.030v. Така докъто температурата на процесора или чипсета стане пречка или вече волтажа не помага. Връщаш една стъпка на зад шината и го оставяш така. После провери на каква честота работи рама. Ако е много под 800MHz, можеш да я пуснеш на 800, като тя ще се клокне на около 860MHz. За нея също има опция да и се вдигне волтажа или да се опита да се стабилизира със промяна на таймингите, но като цяло под 800MHz или малко над 800MHz няма да осетиш кой знае каква разлика.

• Автор
преди 1 час, nikolela написа:

Нормално е да не запали. Писах да се вдигне с 0.100v не със 0.0100v. Разликата е голяма.

Всъщност, правилния метод е да покачваш шината от 220 на горе с по една стъпка докъто спре да пали. Тогава вдигаш волтажа с 0.030v и продължаваш да вдигаш шината с по 5. Примерно от 220 на 225. Като спре да пали, примерно на 228, отново вдигаш волтажа с още 0.030v. Така докъто температурата на процесора или чипсета стане пречка или вече волтажа не помага. Връщаш една стъпка на зад шината и го оставяш така. После провери на каква честота работи рама. Ако е много под 800MHz, можеш да я пуснеш на 800, като тя ще се клокне на около 860MHz. За нея също има опция да и се вдигне волтажа или да се опита да се стабилизира със промяна на таймингите, но като цяло под 800MHz или малко над 800MHz няма да осетиш кой знае каква разлика.

Така.всичко описано направих стига до 245 слагам го на 250 компютъра гледам че си свети работи но на некрана на монитора ( сменях мониторите ) пише, че няма сигнал от компютъра към монитора, сега съм на 245 без никакви пипания по волтажи или драм

CPU 1472/2451

DRAM 409

температурите са с 5-6 градуса по високи

сигурно това му е финала повече не може стига до 245 на 250 гасне...

Благодаря на всички които ми помогнаха :)

Редактирано от mishocska12345 (преглед на промените)

преди 4 часа, mishocska12345 написа:

Така.всичко описано направих стига до 245 слагам го на 250 компютъра гледам че си свети работи но на некрана на монитора ( сменях мониторите ) пише, че няма сигнал от компютъра към монитора, сега съм на 245 без никакви пипания по волтажи или драм

CPU 1472/2451

DRAM 409

температурите са с 5-6 градуса по високи

сигурно това му е финала повече не може стига до 245 на 250 гасне...

Благодаря на всички които ми помогнаха :)

Забравил съм една две подробности, но покрай теб си ги припомних. При клок на този и още няколко модела процесори се явява дупка в която компютъра не може да работи. Тя е в диапазона на шината от 250 до 260. Има късметлии при които след 261 шина компютъра запалва и работи добре дори и до почти 300 х 10 шина. Втората подробност е, че се заключваше PCI-то на 100 или 101, че се клоква барабар с рама. Рама го свали, но забравих за PCI шината.

Има и трето! Виждам, че процесора ти работи в много широки граници на волтажа - от 0.8v до 1.5v и да достига до 73 градуса под товар.

https://www.aliexpress.com/item/For-Intel-Pentium-Dual-Core-E2180-CPU-Processor-2-0Ghz-1M-800GHz-Socket-775-free-shipping/32420536889.html?src=google&albch=search&acnt=479-062-3723&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=266121556&albag=7593673036&slnk=&trgt=aud-165594907443:dsa-42862830006&plac=&crea=64152518716&netw=g&device=c&mtctp=b&memo1=1t1&gclid=CjwKEAiApLDBBRC8oICb9NvKsg0SJAD9yOHsIv5yGyC-cBHPg96ssHo7SOfXuORNMfYS-gkb_uHTfxoCWtjw_wcB

Ако ти се правят още опити заради тази информация си ти на ход.

Казано на кратко: слагаш волтажа на процесора на 1.5v.

Заключваш PCI на 100 или 101. Заключване ще рече че такава стойност и задаваш.

Пускаш рама на по ниската честота.

Вдигаш шината на 262 и се молиш да запали компютъра.

• Автор
преди 5 часа, nikolela написа:

Забравил съм една две подробности, но покрай теб си ги припомних. При клок на този и още няколко модела процесори се явява дупка в която компютъра не може да работи. Тя е в диапазона на шината от 250 до 260. Има късметлии при които след 261 шина компютъра запалва и работи добре дори и до почти 300 х 10 шина. Втората подробност е, че се заключваше PCI-то на 100 или 101, че се клоква барабар с рама. Рама го свали, но забравих за PCI шината.

Има и трето! Виждам, че процесора ти работи в много широки граници на волтажа - от 0.8v до 1.5v и да достига до 73 градуса под товар.

https://www.aliexpress.com/item/For-Intel-Pentium-Dual-Core-E2180-CPU-Processor-2-0Ghz-1M-800GHz-Socket-775-free-shipping/32420536889.html?src=google&albch=search&acnt=479-062-3723&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=266121556&albag=7593673036&slnk=&trgt=aud-165594907443:dsa-42862830006&plac=&crea=64152518716&netw=g&device=c&mtctp=b&memo1=1t1&gclid=CjwKEAiApLDBBRC8oICb9NvKsg0SJAD9yOHsIv5yGyC-cBHPg96ssHo7SOfXuORNMfYS-gkb_uHTfxoCWtjw_wcB

Ако ти се правят още опити заради тази информация си ти на ход.

Казано на кратко: слагаш волтажа на процесора на 1.5v.

Заключваш PCI на 100 или 101. Заключване ще рече че такава стойност и задаваш.

Пускаш рама на по ниската честота.

Вдигаш шината на 262 и се молиш да запали компютъра.

От последната проба нещо ми се сбъгяви видеото и харда, чак сега смогнах да оправя проблема :( незнам дали е от овърклока или нещо друго :)

аз и без това съм поръчал един друг процесор та тоя ще го мъча :) Въпроса ми е може ли да прецакам нещо по дъното или от компонентите ( хард, видео, аудио, рам-та, захранване :( )

Заключваш PCI на 100 или 101, къде да го търся PCI това слота за видеотот ли е?

преди 6 часа, mishocska12345 написа:

От последната проба нещо ми се сбъгяви видеото и харда, чак сега смогнах да оправя проблема :( незнам дали е от овърклока или нещо друго :)

аз и без това съм поръчал един друг процесор та тоя ще го мъча :) Въпроса ми е може ли да прецакам нещо по дъното или от компонентите ( хард, видео, аудио, рам-та, захранване :( )

Заключваш PCI на 100 или 101, къде да го търся PCI това слота за видеотот ли е?

Проблема с видеото и харда са вероятно предизвикани от клока. И при мен става така след няколко поредни грешни опита. После излизат надписи, че има проблем със зареждането на windows и си прави някакви проверки и поправки. Прави няколко рестарта и тръгва нормално - трупа си грешки:mad:. Не мисля, че може да се прецака нещо от overclok. Дъното си има лимит, който да издържи и ти няма как да го надхвърлиш, било то и с пускането на максимално висок волтаж на процесор, рам или на слота за картата. Има си и защити, като едната от които е просто да не запали системата. 

PCI е слота за картата. На твоята снимка не съм съвсем сигурен на кое от двете места се намира.

8959674X.png

Едното е да забраниш употребата на слота, като ще имаш възможност да избираш между auto - enable и disable. Другото ще имаш опцията да вписваш числа. пишеш 100 и запаметяваш.

Като се замисля, каква е крайната цел на този overclok? Дали ще работи на 2.4 или на 2.8GHz този процесор май само за гледане на филми става.

• Автор
преди 11 минути, nikolela написа:

Проблема с видеото и харда са вероятно предизвикани от клока. И при мен става така след няколко поредни грешни опита. После излизат надписи, че има проблем със зареждането на windows и си прави някакви проверки и поправки. Прави няколко рестарта и тръгва нормално - трупа си грешки:mad:. Не мисля, че може да се прецака нещо от overclok. Дъното си има лимит, който да издържи и ти няма как да го надхвърлиш, било то и с пускането на максимално висок волтаж на процесор, рам или на слота за картата. Има си и защити, като едната от които е просто да не запали системата. 

PCI е слота за картата. На твоята снимка не съм съвсем сигурен на кое от двете места се намира.

8959674X.png

Едното е да забраниш употребата на слота, като ще имаш възможност да избираш между auto - enable и disable. Другото ще имаш опцията да вписваш числа. пишеш 100 и запаметяваш.

Като се замисля, каква е крайната цел на този overclok? Дали ще работи на 2.4 или на 2.8GHz този процесор май само за гледане на филми става.

Искам да го клокна :)

IMG_20161117_064214.jpg

преди 11 минути, mishocska12345 написа:

Искам да го клокна :)

IMG_20161117_064214.jpg

Не мога да прочета втория ред от горе на долу? Това auto (ESCD) какви опции има?

Намерих едно клипче с клокване на процесор като твоя. Това е заключването на PCI слота.

8959683f.png

Ето и самото видео.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.