Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Генерал Румен Радев - новият президент на България


haidukpikaso

Препоръчан отговор

преди 1 минута, ncl написа:

Не е ли крайно време да се започне?!

С Борисов или с Радев?   Почти сигурно и двамата пак ще са с имунитет още дълго време - достатъчно е да ги избират за депутати.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 13,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

  • miro20

    2730

  • M.Николов

    1741

  • Без умствен капацитет

    1038

  • attj

    822

Искаха им оставките на тези двамата, ама те не си ги дават.  И неуморно правят цирк в лично-служебните си отношения.  Ще спечели по-опитният политик, това е Борисов.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Радев и екипът му: Властовото статукво пречи упорито на развитието на България

Цитат
„Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата, се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа стратегия предполага осигуряване на предварителна предпоставка - дълбоко реформиране на държавата, най-вече на модела, по който се получава и упражнява властта“.

Стратегическият съвет към президента представи изводи от проект, протекъл на три етапа: Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата.

В резултат на обществената дискусия и след отчитане на направените предложения Стратегическият съвет предоставя на вниманието на гражданите цялостното съдържание на предложения проект за „За отговорно управление с участие на гражданите“.

В проекта се посочва, че дори данните, потвърдени официално от правителството в анализ, свързан с подготовката на национален стратегически документ до 2030 г., отчитат редица негативни и крайно тревожни тенденции към 2020 г. Сред тях са висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване. Населението на страната продължава да намалява и към края на 2019 г. за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки около 7 процента кумулативен спад за последния десетгодишен период, а прогнозите на НСИ сочат, че за 2020-2080 г. населението ще се стопи с 30%.

На базата на официално отчетените тревожни тенденции Стратегическият съвет обобщава, че Националната програма за развитие България 2020 не е осъществила целите и приоритетите си, което се дължи на начина на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите. В проекта се посочва, че заложените от правителството цели за 2030 г. изглеждат привлекателни, но са със заложени нереалистични индикатори на напредък и няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на политическо и управленско мислене и действие, който е бил в основата на множеството негативни тенденции през последните десет години.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в проекта на Национален стратегически документ.

В същото време се отчита, че възможностите за упражняване на пряка демокрация са практически сведени до минимум поради изкуствени нормативни ограничения. Незабавно трябва да се отговори на очакванията на българското общество за осигуряване на честни и свободни избори и ефективен следизборен контрол. Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, да бъдат заставени да прилагат единен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушения. Същото важи за масираната партийно-политическа употреба на администрацията за изборни цели.

Стратегическият съвет подчертава, че всяко управленско решение трябва да бъде поставяно преди всичко на тест и аргументирано с това дали допринася за развитието на човешкия и социалния капитал на нацията.

„Стратегическата мисия на българската държава е да осигурява в максимална степен благоприятното формиране, развитие и реализация на човешкия потенциал“, пише в проекта.

За да се преодолеят негативните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно забавяне и овладяване на демографската криза; подобряване на качеството на националния човешки потенциал (чрез повишаване на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); устойчиво интелигентно икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество, но подчинено на ценностния приоритет на човешкото развитие и на съвременни екологични стандарти.

Стратегическият съвет подчертава, че за да не останат предложените промени добри пожелания, основната част от измененията в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на модела на основата на гореописаните принципи. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ех, заблудена Мойра...   Радев и екипът му също са част от статуквото и вчера Слави Трифонов го припомни на Нинова.  Арменците в България искат друга дата за избори, ама не отчитат Радев колко пируети направи, за да натамани точно 4 април.  Просто защото на тази дата най-малко хора ще гласуват против БСП.  Ще предпочетат да не гласуват      https://www.24chasa.bg/novini/article/9427479

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, attj написа:

 Арменците в България искат друга дата за избори, ама не отчитат Радев колко пируети направи, за да натамани точно 4 април.  Просто защото на тази дата най-малко хора ще гласуват против БСП.  Ще предпочетат да не гласуват    

Ще ти припомня лично ти какво каза относно датите преди спускането на опорката за Великден и арменците:

на 14.01.2021 г. в 12:07, attj написа:

Според източници от президентството Радев се е отказал от предварително обявената от него дата 28 март и се е насочил към дата в средата на април - 11 или 18 април. Няма начин да няма  поредна доза критики към изпълнителната власт.

Просто сега датата е 4.04 и се вадят някакви безмислици за нея. Наистина ли смяташ, че ако датата беше 11ти или 18ти, нямаше да се намерят също толкова "убедителни" доводи против съответните дати? Та нали ти даде статия, в която започваше с:

Цитат

Датата 4-ти април е безумие по най-малко две причини. На първо място, към 4.04.2021 г. в България ваксинираните със сигурност ще са под 100 000 души

демек, опорки са били подготвени за всички дати, и дори и да са абсурдни (като сегашната), след достатъчното им повтаряне от медии и мирковци, щяха да се превърнат в съществени доводи "против" (точно както сегашната). Важно е само да се подаде опорката от централата и ти щеше да клъвнеш, само защото мразиш Радев. Ми честито. Официално вече си шаранче, клъвнало на гола кукичка!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен Румен Радев и Корнелия Нинова политически са обречени - като част от досегашното статукво.  Не виждам защо някои хора ще се хабят да оспорват това и да се чудят как да ги защитават.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, attj написа:

Според мен Румен Радев и Корнелия Нинова политически са обречени - като част от досегашното статукво.  Не виждам защо някои хора ще се хабят да оспорват това и да се чудят как да ги защитават.

Ку-ку, ку-ку!

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, M.Николов написа:

Май теб имаше предвид.

Не се познаваме и може да има предвид единствено себе си.  А Радев открива Сърбия, следва и от Москва да го похвалят https://nova.bg/news/view/2021/01/20/312357/румен-радев-време-е-със-сърбия-да-започнем-да-създаваме-съвместни-производства/ 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

https://fakti.bg/bulgaria/547020-mutri-van-e-nai-golemiat-uspeh-na-radev

Като не съм съгласен, че е грешка на Президента отказа му да отправи свои предложения за нова конституция към Герб.

Според мен щеше да е безсмислено, видно е от действията им до тук, че те отхвърлят всяко едно предложение или забележка от Президента.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Радев няма как да се легитимира, защото стана част от статуквото, което далеч не е само герб и дпс - политиката в България за това е в патова ситуация, щото всичките са от статуквото. Да има различни, народа сам ще си ги разпознае без нуждата от анализатори и сам ще си ги избере, без нуждата от протести - само, че няма такива, дори и сред кандидатите, като например чалгарина, който и дупе дава, и шоу разваля, само и само да си намери и той някъде уютно кътче сред статуквото. И не на последно - няма никакво противопоставяне м/у институциите, а просто всеки помияр дърпа кокала към себе си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, M.Николов написа:

https://fakti.bg/bulgaria/547020-mutri-van-e-nai-golemiat-uspeh-na-radev

Като не съм съгласен, че е грешка на Президента отказа му да отправи свои предложения за нова конституция към Герб.

Според мен щеше да е безсмислено, видно е от действията им до тук, че те отхвърлят всяко едно предложение или забележка от Президента.

 

Това бе най големия му провал. Да застанеш в отбора на мутроолигарсите които изкараха футболните агитки , които дирижираха дестбилизацията на държавата през фейсбук групите и чрез продажника от фрогнюз - Огнян Стефанов, си е провал.

Да защитаваш и да кажеш че Черепа му звучи по достоверно от прокуратурата, си  е от явно по явно антидържвно поведение. Както бях споменал, представих си амеррикански президент да бе излязъл пред всички и да каже че Ал Капоне му звучи по истински от съдебната власт.  Не импийчмънт, ами жив щяха да го одерат пред Белия дом

 

С вдигнато юмруче и викове "мутри вън" , а реално да играеш за тях, е позор , не само провал.

:hush:

Относно проекта за Конституция , фигуранта нагло излъга.Никога не е имал проект или "стратегическия съвет" с разни агенти от БСП и ДС спешно му я пишеха. 

Имаше много моменти когато можеше да предложи такава, но си остана с говоренето още от 2019 г.

Именно че ББ и ГЕРБ  провокираха не само него, а и останалите демагози дето реваха за нова конституция - и отровни триота, и по нови и по стари провалени политици  дето плямпаха популизми .

Абсолютно на всички ББ им запуши сустата, и всички спряха да говорят за Нова Конституция, включително и фейк протестърите от "отровното трио".

Които толкова се изложиха че както имаха искане за нова Конституция, изведнъж излязоха с нови точки между които НЯМА вече такова искане.

Всеки път си признавам че този хода на ГЕРБ и ББ страшно много ме изкефи :)

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, miro20 написа:

Това бе най големия му провал. Да застанеш в отбора на мутроолигарсите които изкараха футболните агитки , които дирижираха дестбилизацията на държавата през фейсбук групите и чрез продажника от фрогнюз - Огнян Стефанов, си е провал.

Да защитаваш и да кажеш че Черепа му звучи по достоверно от прокуратурата, си  е от явно по явно антидържвно поведение. Както бях споменал, представих си амеррикански президент да бе излязъл пред всички и да каже че Ал Капоне му звучи по истински от съдебната власт.  Не импийчмънт, ами жив щяха да го одерат пред Белия дом

 

С вдигнато юмруче и викове "мутри вън" , а реално да играеш за тях, е позор , не само провал.

:hush:

Относно проекта за Конституция , фигуранта нагло излъга.Никога не е имал проект или "стратегическия съвет" с разни агенти от БСП и ДС спешно му я пишеха. 

Имаше много моменти когато можеше да предложи такава, но си остана с говоренето още от 2019 г.

Именно че ББ и ГЕРБ  провокираха не само него, а и останалите демагози дето реваха за нова конституция - и отровни триота, и по нови и по стари провалени политици  дето плямпаха популизми .

Абсолютно на всички ББ им запуши сустата, и всички спряха да говорят за Нова Конституция, включително и фейк протестърите от "отровното трио".

Които толкова се изложиха че както имаха искане за нова Конституция, изведнъж излязоха с нови точки между които НЯМА вече такова искане.

Всеки път си признавам че този хода на ГЕРБ и ББ страшно много ме изкефи :)

 

 

Той президента иска нова конституция за да върне чл. 1 ама за целта трябва властта да е в техни ръце за да смажат евентуални протести както те си знаят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 20.01.2021 г. в 21:31, attj написа:

Това кукувица ли е или е неуспешно пробващ да кукурига петел!?

Като гледам всеки втори пост е твоя та ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, nikssi написа:

Като гледам всеки втори пост е твоя та ... 

що завиждаш ли му:D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Адв. Румяна Ченалова: Защо президентът е длъжен да се въздържи от коментар по случая ”Навални”?

Цитат
”След като Конституцията и ДЕС са разписали главна роля на изпълнителната власт във външната политика, президентът няма право да изземва функции, които не притежава, намесвайки се в работата на някоя от трите власти. Борисов мотивира президента да наруши Конституцията и превиши правомощията си – т.е. подбужда го да извърши престъпление по служба, което му действие само по себе си е престъпление.” - пише Румяна Ченалова.

Борисов отново подканил президента Радев да вземе отношение по случая с ареста на руския опозиционер Навални и протестите в Русия с думите: „Няма да ти се карат“. Така правеше синът ми на улицата, когато беше осемгодишен. Отдавна не прави така. Това написа бившият съдия и прокурор Румяна Ченалова, която чисто юридически излага факти и обстоятелства, свързани с правомощия на президента на Република България и каква е конституционно регламентираната предпоставка, която не допуска вмешателството на държавния глава не само по казуса "Нвални", а и по всеки друг казус, който пряко и непосредствено засяга въшната политика на България и ЕС и не касае българския национален интерес, суверенитет и правата на българските граждани.

Известно е, че когато върху репутацията на България бяха нанесени тежки щети с васалните и незаконосъобрази поклони на Борисов пред Ердоган, президентът Румен Радев зае принципна позиция и осъди незаконните "подаръци" от българския министър-председател към турския президент, а именно - експулсирането на бягащи от режима в Турция турски граждани, търсещи политическо убежище в България, член на ЕС.

Ето какво още изтъква юристът с дългогодишна съдебна практика Румяна Ченалова:

Президентът спазва закона, който Борисов очевидно не е чел. Според чл.24 от Конституцията, външната политика на Република България се осъществява в съответствие с принципите и нормите на международното право. Президентът НЕ РЪКОВОДИ И НЕ ОСЪЩЕСТВЯВА външната политика. Конституцията възлага това задължение на Министерски съвет – чл.105 .

Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и ПРЕДСТАВЛЯВА Република България в международните отношения. Неговите правомощия са КОНКРЕТНО посочени в Конституцията – чл.92. Той има право да отправя обръщения към народа и Народното събрание, както и да сключва международни договори в случаите определени със закон.

Според чл.3 от УПМВнР, министърът на външните работи е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на външната политика на Република България и международните отношения. МВнР разполага с много дирекции, които проучват, подготвят материали и проект за изявления на министъра, които представляват официална позиция на България по всички въпроси от международен характер.

България е член на ЕС и страна по Договора за ЕС, според който има ясно разписани задължения. Като държава-членка България е длъжна да спазва взетите от съответните органи на ЕС решения по общата външна политика на съюза. Съгласно чл. 26 ДЕС, държавите-членки подкрепят активно и БЕЗРЕЗЕРВНО, в дух на лоялност и взаимна солидарност, външната политика и политика на сигурност на Съюза.

Съгласно чл.32 от Договора за ЕС, държавите-членки се консултират взаимно в рамките на Европейския съвет и на Съвета по всеки въпрос на външната политика и сигурността, който е от общ интерес, с оглед на определянето на общ подход.

Съветът на ЕС /който се състои от представители на държавите-членки – министри по съответната политика, която ще се обсъжда/ определя външната политика и политиката на сигурност на ЕС въз основа на насоките на Европейския съвет /състои се от лидерите на държавите-членки/.

Съветът на ЕС може да реши да наложи ограничителни мерки срещу трети държави, образувания или лица.Такива мерки бяха наложени срещу шест физически лица и едно образувание, участвали в опита за убийство на Алексей Навални. Решението е последица от политическото споразумение, постигнато от Съвета по външни работи на 12 октомври 2020 г. Същият правен инструмент беше използван и по случая „Скрипал“. Вероятно такова решение ще вземе Съвета на ЕС и по въпроса с ареста на Навални.

Очевидно е, че официални изявления по определени случаи от международен характер могат да правят министрите на външните работи, както и съответните структури в ЕС, които според Договора за ЕС определят общата външна политика на съюза.

В публикация в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи действията на руските власти като неприемливи и апелира Навални да бъде освободен незабавно. Послание в същия дух публикува и главата на европейската дипломация Жозеп Борел. Френското външно министерство се присъедини към призивите за освобождаване на Навални. Париж изрази дълбоко безпокойство заради ареста на опозиционера. Френската страна предупреди, че внимателно следи ситуацията и призова за незабавното освобождаване на Алексей Навални.

Членките на ЕС Литва, Латвия и Естония, чрез външните си министри, призоваха да се наложат "рестриктивни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство".

Канадският външен министър Марк Гарно заяви, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо.

Позицията на една държава е част от външната и политика и се изразява САМО ОТ ЛИЦАТА, КОИТО ПО ЗАКОН Я ОСЪЩЕСТВЯВАТ.

Президентът Радев няма такива права и задължения. Неговото мнение няма официален и задължителен за външната политика характер. Нещо повече, съгласно чл. 32 от Договора за ЕС, преди да вземе становище по определен въпрос от международен характер, всяка държава-членка е длъжна да го съгласува със съответните органи на ЕС, които определят външната й политика. В тези структури нито президентът, нито администрацията му участват. Членове са премиери и министри от правителствата на държавите-членки – т.е. представители на изпълнителната власт.

След като Конституцията и ДЕС са разписали главна роля на изпълнителната власт във външната политика, президентът няма право да изземва функции, които не притежава, намесвайки се в работата на някоя от трите власти.

В действителност БОРИСОВ ИСКА ТОЧНО ТОВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА – ДА ПРЕВИШИ ПРАВОМОЩИЯТА СИ КАТО ИЗЗЕМЕ ФУНКЦИИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ДА ОПРЕДЕЛЯ РЪКОВОДИ И ОСЪЩЕСТВЯВА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.

Борисов мотивира президента да наруши Конституцията и превиши правомощията си – т.е. подбужда го да извърши престъпление по служба, което му действие само по себе си е престъпление.

Ех, Борисов, кой ти дава тези безумни и опасни съвети….

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би нашата прогнила действителност няма да му позволи втори мандат, но ще остане в историята, като единственият достоен президент на България. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Тoни написа:

Може би нашата прогнила действителност няма да му позволи втори мандат, но ще остане в историята, като единственият достоен президент на България. 

Радев няма да стане президент единствено ако правителството, което ще е, манипулира изборите, или ако не се кандидатира.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да гласуваме отново за Радев - та той пак да забрави в какво се е клел като военен и като държавен глава?     ДАНС  го изчакват - какъв втори мандат Ви се привижда?   Клетвоотстъпници никой никъде не харесва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...