Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Overclock на Sapphire HD 7970 Vapor-X

Featured Replies

Тези дни реших да измъкна още нещо от моята дърта HD7970, та градусите, които поддържа не са повече от 60 при гейминг, а сега пуснах тест с Furmark и картата вдигна 78 градуса, въпросът ми е има ли смисъл да я клоквам още, аз съм я клокнал много малко, но не знам дали има смисъл от повече, ще се радвам да ми кажете дали да се опитвам да клоквам повече, защото с тези градуси от Furmark си пече доста, тъй като одеве докато играех не успях да мина над 58 градуса... Освен това да ползвам ли други програми, в момента ползвам GPU-Z, Sapphire Tri-x? Забравих да кажа, че ми се включи Plays.TV по време на теста с Furmark и може би е товарило повече картата, тъй като програмата е записвала.

Hd 7970.png

hd 79702.png

Редактирано от Монката (преглед на промените)

Значи ,за да имаш реална представа ,трябва да тестваш без овърклок какви са температурите ,после започваш тестове с 5% отгоре ,после с 10% и правиш тестове .Оверклока е пипкава работа ,бавна и  тегава

• Автор

Пуснах я на базови честоти, лепнах 90 градуса и спрях, че не е гаранционна вече :D  Няма да го бъде май... Аз освен да взема като на оня пич в темата с Е1 процесора да сложа на видеокартата едно беконче да се пече :D

Пак не мога да разбера, защо предишния път при много повече товарене не качи повече от 78 градуса ?

А обслужвана ли е тази карта ?Паста на графичния процесор ,термолепенки на паметите ?

• Автор

Не, взел съм я преди година и два месеца чисто нова, от тогава нищо не е правено по нея.

Значи за 1 година пастата на кристала е заминала

Не ти препоръчвам да я клокваш. Клокваните карти не живеят дълго. Досега каквито клокнати АМД карти съм имал (клокнати фабрично от различните производители), по-дълго от 1 година не са доживявали, вкл. и последната - R7 370, която също беше фабрично клокната.

Офтопик: Аз лично съм много благодарен на R7-цата, че гушна букета в гаранционен период, та ми даде възможност да се отърва от нея и да си доплатя за nVidia.

• Автор
преди 7 часа, rado84 написа:

Не ти препоръчвам да я клокваш. Клокваните карти не живеят дълго. Досега каквито клокнати АМД карти съм имал (клокнати фабрично от различните производители), по-дълго от 1 година не са доживявали, вкл. и последната - R7 370, която също беше фабрично клокната.

Офтопик: Аз лично съм много благодарен на R7-цата, че гушна букета в гаранционен период, та ми даде възможност да се отърва от нея и да си доплатя за nVidia.

Аз като я взимах бяхме 1 поколение преди 1050ti, уж е фабрично клокната. Ясно ми е, че е пълен боклук и някой ден ще сдаде багажа, но няма да е скоро, тя ако не я пържа с FurMark повече от 55 градуса не може да вдигне.

Мони,ето ти един пост (копи-пейст) за нещо,което ще ти е интересно за картата.Линк няма да дам,защото се трият линковете към постовете на въпросния господин,а за съжаление трябва да си логнат,за да видиш поста,който е в "дравъри"->"обща тема за АМД водео карти":

Редактор на биос за HD7*** (и съответните ребрандирани) с регулатори: CHL822xCHL8214UP1637UP1801ST6788AVT1556M- VBE7 (от прикачените файлове в края на 1ви пост).

Преди да започнете, погледнете ключето на картата- трябва да е на дясно (към предния панел на кутията), позиция 1!

LL

1. С GPU Z  

GPUZSMNmCPd.gif

или AtiWinflash (разархивирате я в папка)

AtiWFlUvEJo5.jpg

си вадите биоса на картата. 

2. Отваряте VBE7, след това с "Open" и файла на биоса си

VBE18QwNoLi.jpg

(ако е UEFI ще измрънка-"ОК" и готово), ще видите данните на картата и биоса.

Следват настройките за честота на ядрото и паметите, волтаж- PowerPlay. Тук редакрирате режимите на работа (ако си нямате идея колко и какво- питате в темата, а не си играете; линк за експериментаторите- http://www.vario.bg/komponenti-video-karta?31[]=Sapphire&price=&orderby=  :ag:).

VBE333SYUBh.jpg

Едни 1.15V са достатъчни за 1000MHz на ядрото, ако смятате да клоквате, оставете на 1.25V.

После са лимитите. Ясно е,че променяте само при желание за сериозен клок- Power Tune

VBE23GDyvaJ.jpg

Може да увеличите на 225.

Следва кривата на фановете- Fan Profile. За да не излита, на всички е зададена да се развъртат при висока температура ("зелените", при вас тази температура не е здравословна :) ). С мишката може да променяте кривата

VBE4yCkYrft.jpg

Следва "Save" и си записвате новия биос някъде, да кажем с име HD7***ed в папката на Atiwinflash(старият си остава).

3. Поставяте редактирания биос в папката на AtiWinflash. Стартирате AtiWinflash като администратор. С Load Image избирате редактирания биос и кликвате на Program (това ще стартира флашването на биоса)

VBE5hmzkMnC.jpg

Ще ви изпише, че се е инсталирал успешно и ще поиска рестарт. Няма да се занимавате със стартиращи флашки, писания в ком промпта и т.н., даже няма да преинсталирате драйвъра.

Ако, като Роналдо, умерите гредата- гасите компа, сменяте ключето за биосите на картата в другата позиция (ляво, позиция 2). Палите компа и при работеща машина (е, след като зареди), сменяте на позиция 1 ключето и флашвате с биоса преди редакцията.

Програми за мониторинг- GPU-Z и HWiNFO- http://www.hwinfo.com/download.php . Тестване за стабилност- игрите, които играете.

Всичко е на собствен риск. Постът е информативен, примерен, ала бала... всеки на своя отговорност.

• Автор

Онзи ден дойде човек да я гледа и не му хареса единият вентилатор, грипирал бил, после аз забелязах, че наистина се върти по-бавно от другия, но с температурите няма проблеми, поне не и при гейминг. Може би клокване ще отпадне за момента, тъй като ще вземе да се счупи вентилатора рано или късно, може би трябва просто да я изчистя и да я продам. Мерси за поста.

преди 43 минути, Кюнко написа:

Мони,ето ти един пост (копи-пейст) за нещо,което ще ти е интересно за картата.Линк няма да дам,защото се трият линковете към постовете на въпросния господин,а за съжаление трябва да си логнат,за да видиш поста,който е в "дравъри"->"обща тема за АМД водео карти":

Батюха, ти добре си дал, ама снимките не се виждат поне при мене. Пък добре да се прочете инфото...

преди 1 час, Кюнко написа:

Програми за мониторинг- GPU-Z и HWiNFO- http://www.hwinfo.com/download.php . Тестване за стабилност- игрите, които играете.

А добре, извинявам се, видях ги на дадения линк.

Moнка , картата ти няма да и стане нищо и на по-високи температури. Това не е Нвидиа да мре като види 8 пред градусите. Радо те троли а това със смяната на пастите и профилактиката на картата е много хубаво,но на практика ненужно. След 10 години да ,но иначе няма нужда да я пипаш. Да не говорим ако си купиш евтина паста ,която е електропроводима и мазнеш отстрани покрай чипа какъв мармалад става. Общо взето картата ти има още хляб но чак толкова няма да можеш да и измъкнеш без да надуеш охлаждането да вие. Моята между другото, която е истинската ламя в семейството;) работеше години наред на 90 градуса и още не умряла. И това въпреки че е от първите бройки с кофти паметите ,които направо от магазина стартираха с черен екран. Сега с водата както се движи около 60 градуса с клока и набичените волтажи (+81mV) може да кара сигурно още 10 години и няма да и стане нищо. Дано само не я уморя покрай всичкото вадене и мерене заради бюрото ми. Та ако ще клокваш, слушай чичо си Джони какво ти обяснява. Ако не, си се кефи че имаш карта на 100 години и още си играеш без проблем. Нещо ,което трудно би казал някой с 680/770....

Видях че си писал за plays.tv - махни ги тея стари драйвъри и не слушай и за това майсторите ,че драйвър не се сменя. ВИНАГИ се слага най-новия драйвър. Дори и да има проблем до 3-4 дни АМД вече реагират и го оправят. Но недей изоставя новите функции заради морално остарели разбирания.Има отдавна Relive за запис и стрийм (би трябвало да поддържа и твоята карта все пак е GCN) а с всеки нов драйвър се вади по още някой кадър отгоре в игрите.

• Автор

Relive не работи при мен, по не знам каква причина, а драйвърите са най-новите, не се засилвам да я пържа, защото единият вентилатор наистина не върти както трябва. След като играя само LoL за къде да я силя повече, та трябва да пускам и допълнителните вентилатори, лятото си я пържех и на 80 градуса без вентилаторите на 2К GTA 5, охлаждането от там се размаза най-вероятно. Не съжалявам, че съм си купил такава карта, просто при по-високи температури е шумна и очевидно е бая прашна, но не ми се експериментира да свалям охладителя, да не остана без карта.

П.П. Онзи ден като я свалях и пуснах някакво видео на вградената картината насичаше...

• 2 седмици по-късно...

Между Другото забелязах, че има Wattman и за по-старите видеокарти GCN 1.0. Аз съм с R9 280 и вместо Overdrive на негово място пише Wattman. (Драйверите са 17.4.1)58e68d7103eff_R9280wattman.thumb.png.0df1f362cce513b6fb513958a6dc4964.png

Редактирано от Georgi8 (преглед на промените)

на 22.03.2017 г. в 21:20, Julius Decimus написа:

Батюха, ти добре си дал, ама снимките не се виждат поне при мене. Пък добре да се прочете инфото...

А,гледам снимките са изгряли.

Иван Грозни изпраща поздрави на момчето със сините работни дрехи и го съветва редовно да си прави реглаж на поплавъка,който иска да го пита нещо,да му пише на скайпа.

• 2 месеца по-късно...
на 19.03.2017 г. в 21:13, Монката написа:
Страшна ламя :D

amd-stove.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.