Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Инсталирах gnome-mpv за да го тествам. Плеъра се оказа добър, каквито са в момента и почти всички. Проблемът е, че графични интерфейс е проста кутийка само с бутони за управление. Няма опции за настройки, добавяне на субтитри и т.н. Вместо настройките в вкарана опция да се внесе конфигурационен файл за MPV.

Моля, ако някой ползва този плеър да ми прикачи потребителската конфигурация на MPV (предполагам, че е в папка .config) за да го редактирам при нужда. Засега, единствената промяна, която трябва да направя е да сменя кодировката на субтитрите с 1251.

Благодаря предварително за съдействието !

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, cybercop написа:

Инсталирах gnome-mpv за да го тествам. Плеъра се оказа добър, каквито са в момента и почти всички. Проблемът е, че графични интерфейс е проста кутийка само с бутони за управление. Няма опции за настройки, добавяне на субтитри и т.н. Вместо настройките в вкарана опция да се внесе конфигурационен файл за MPV.

Моля, ако някой ползва този плеър да ми прикачи потребителската конфигурация на MPV (предполагам, че е в папка .config) за да го редактирам при нужда. Засега, единствената промяна, която трябва да направя е да сменя кодировката на субтитрите с 1251.

Благодаря предварително за съдействието !

От един друг форум полезни настройки за това плеърче

subcp=cp1251
vo=vdpau
hwdec=vdpau
cache=123400
font=/usr/share/fonts/TTF/arial.ttf
autosync=100
sub-font-size=60
sub-pos=85
autosub-match=all
save-position-on-quit
Цитат

subcp=cp1251 - тази опция се използва, за задаване на енкодинг и субтитрите да не са на "маймунки".
vo=vdpau - vdpau декодиране, в комбинация с:
hwdec=vdpau
cache=123400 - размер на кеша.
font=/usr/share/fonts/TTF/arial.ttf - задаване на шрифт за субтитрите.
autosync=100 - аудио/видео синхронизация, базирана на изчисления според забавянията на аудиото.
sub-font-size=60 - за определяне на размера на субтитрите.
sub-pos=85 - за местоположението на субтитрите на екрана. Много лесно се местят с бутоните R и T, без да се налага да влизате в конфигурационния файл и да променяте стойността.
save-position-on-quit - това е опция, която издирвах доста време за правилен синтаксис. Тя дава възможност възпроизвеждането да продължи оттам, откъдето е бил затворен преди това плейърът.
autosub-match=all - също една дълго издирвана опция от мен - дава възможност за автоматично подкарване на субтитри, които се намират в директорията на видео файла, без оглед на името. Ако тази опция я няма, ще бъдат показвани само субтитри, при които има пълно съвпадение с името на видео файла. Тази опция позволява да се прекрачи това ограничение и се зареждат субтитри с всякакви имена.
 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Към днешна дата това mpv няма нужда от настройка на субтитрите ако се отваря филма през файловия мениджър. Но дъпълнителни настройки винаги са нужни. Моя mpv.conf (ей сега ще му го "хвърля")

sub-codepage=utf8:cp1251
geometry=50%:50%


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

MPV ми беше любим плеър, а като разбрах, че може да се контролира с lua скриптове, ми стана още по-любим.

Направих си два скрипта и викам да ги споделя тук. Надявам се, че няма да е проблем. А може и да обменим някоя идея.

Първият скрипт е за запаметяване на видеото, което възпроизвежда в момента, с клавиша "g". А с "shift+g" конвертира видеото в mp3. Като използва wget за сваляне, ffmpeg за конвертиране и notify-send за известяване. Сигурен съм, че може да се съкрати, но за сега не се сещам как:

function to_download_file()
	local videoname = mp.get_property("media-title")
	local videopath = mp.get_property('stream-path')
	io.popen(
	'notify-send "Download starting..." && wget -O "' .. videoname .. '" "' .. videopath .. 
	'" && notify-send "Download complete:" "' .. videoname .. '"'
	)
end

function to_download_and_convert()
	local videoname = mp.get_property("media-title")
	local videopath = mp.get_property('stream-path')
	io.popen(
	'notify-send "Download and convert..." && ffmpeg -i "' .. videopath .. '" "' .. videoname .. 
	'.mp3" && notify-send "Download and convert complete:" "' 
	.. videoname ..'"'
	)
end

mp.add_key_binding("g", "download-file", to_download_file)
mp.add_key_binding("G", "download-and-convert", to_download_and_convert)

Другият скрипт е да спре автоматично музикалния плеър, когато mpv тръгне. Тук съм сигурен, че има и по-подходящи евента, които да използвам.

local mpc = io.popen("mpc | awk 'NR==2' | awk '{print $1}' | tr -d []")
local status = mpc:read("*a")

if string.match(status, "playing") then
    function pause()
        io.popen('mpc pause')
    end
    function play()
        io.popen('mpc play')
    end

    mp.register_event("playback-restart", pause)
    mp.register_event("end-file", play)
end

Работи специално с mpc, но предполагам, че с playerctl ще стане и за други музикални плеъри. Например:

Spoiler
local mpc = io.popen("playerctl status")
local status = mpc:read("*a")

if string.match(status, "Playing") then
    function pause()
        io.popen('playerctl pause')
    end
    function play()
        io.popen('playerctl play')
    end

    mp.register_event("playback-restart", pause)
    mp.register_event("end-file", play)
end

 

С версия  0.24.0 съм и не знам дали ще работи на по-стари.

Та... Ако знаете как да ги подобря или да кажете дали работят, ще е много хубаво.

ПС: Забравих да поясня, че скриптовете се слагат в папка ~/.config/mpv/scripts и се зареждат автоматично при пускате на mpv.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

К*рец :D Скриптът за свалянето не работи, когато уеб сайтът, от който дърпаш видеото, предлага няколко видео формати (или формата е по-правилно?), какъвто е youtube. Сякаш се опитва да свали всички формати наведнъж. Затова трябва да се зададе определен видео формат, преди да се пусне видеото с mpv. На моята конфигурация, в mpv.conf файла, има следния ред, който задава качеството на видеото:

ytdl-format="best[height<=720]/best"

И не забелязах този проблем, докато не се опитах да го пусна на друг комп.
Това малко разваля целия смисъл на скрипта, а именно улеснение. Но аз все пак го намирам за полезен.


Ето го същият скрипт, леко подобрен (ако не за друго, поне да си го имам като бекъп тука :D ). Опциите за ffmpeg са на отделен ред, за да се редактират по-лесно:

Spoiler

 

function to_download_file()
	local videoname = mp.get_property("media-title"):gsub("/", "-")
	local videopath = mp.get_property('stream-path')
	
	io.popen(
	'notify-send "Downloading..." && ' .. 
	'wget -O "' .. videoname .. '" "' .. videopath .. '" && ' .. 
	'notify-send "Download Complete" "' .. videoname .. '"'
	)
end

function to_download_and_convert()
	local videoname = mp.get_property("media-title"):gsub("/", "-")
	local videopath = mp.get_property('stream-path')
	
	io.popen(
	'notify-send "Converting..." && ' .. 'ffmpeg -i "' .. videopath .. 
	--add ffmpeg options to the next line (between the quotes)
	'" -vn -ar 44100 -ac 2 -b:a 192k -f mp3 "' .. 
	videoname .. '.mp3" ' .. '&& notify-send "Convert Complete" "' .. videoname .. '"'
	)
end

mp.add_key_binding("g", "download-file", to_download_file)
mp.add_key_binding("G", "download-and-convert", to_download_and_convert)

 

Може занапред да му се сложи съобщение за грешка, когато не успее да свали нещо.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моя го конфигурирам със smplayer :(

 

Оня ден едно тежко клипче без хд ускорение 70-80% проц...

с vaapi 7-10 % :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Не знам дали още трябва, но давам една примерна конфигурация от любимата ми за момента ОС, за играчка :). Просто там има повече примери. Единствено трябва да се променят видеонастройките, ако не ползвате vdpau, или просто да се коментират тези редове.

mpv.conf

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от Roumiana Damianova
      Здравейте.
       
      Имам следния проблем... от Windows movie maker когато се опитам да сейвна файла като mp4 получавам само аудио и черен скрийн, т.е. без видео. Някой да помогне?
       
    • от Василена Тодорова
      Карам Peugeot 206. Със стария CD player имах проблем - изключваше се, загряваше, не тръгваха някои дискове и го сменх с нов - Alpine. Сега, когато увелича музиката не се изключва, но прекъсва. Четох по форуми, че може би не достига достатъчно ток до колоните (тънки жици) или че акумулатора е твърде слаб. Та, мисълта ми е дали трябва да сменя колоните или проблемът идва отдругаде.
       

    • от mikrotik
      Здравейте ! Имам следният проблем - докато гледам ТВ на лаптопа - през 20 - 30 мин. ми излиза това съобщение : error: cannot load m3u8 ... - и се появява без значение от кой сайт гледам ТВ ... Някакви идеи как да се справя с това, много е неприятно, при един Refresh на web - страницата stream-a тръгва отново, но на всеки 20 - 30 мин. трябва да обновявам, което е гадно ... Прави го и на IE ,и на Firefox, включително и на Chrome ...OS - Windows 7, player - Adobe Flash, допълнително и VLC player - последни версии ...Очаквам мнения по въпроса !

    • от Кирил Димитров
      Здравейте. Имам следния проблем, вчера опитах да си кача музика на mp3-ката ( обикновена китайска мп3-ка ), но не иска да ми я прочете. Работя на лаптоп, деинсталирах usb портовете и пак не се получава. Нямам диск за драйвъри към нея, работеше си без проблем.
       
    • от cybercop
      Ако, поради някаква причина, някой има проблеми с инсталацията и/или работата на Deadbeef 0.7.2 от официалния сайт, може да ползва този пакет за 64 битова дистрибуция, който си сглобих за лична употреба.
      https://cloud.mail.ru/public/2ug9/UQRCQDq6f
      https://drive.google.com/file/d/0B68DFE7BJiYjNWpaN3ZkQjc1NHc/view?usp=sharing
      В пакета е плеъра, окомплектован с декодерите и библиотеките, както и стартера за менюто.
      Инсталацията е следната : Поставяте папка "deadbeef" в директория /opt виж  и стартера "deadbeef.desktop" в папка /usr/share/application.
      Друго няма.
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...