Премини към съдържанието
Radostin Stavrev

Настройка портовете на Bitcomet и портове за програмата в рутера

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

 

Порта  за  слушане  в  биткомет  не  съответства  на  настройките  в  рутера ви.  Затова  е  блокиран  и  свети  жълто.  Рутера (модема)  ви  раздава  всеки  път  различни  IP  адреси.

За  да  го  излъжете  направете  следното:

І.  В  Биткомет

1. В  биткомет – изглед  маркирайте  „показване  на  детайлна   информация”

2. Кликнете  върху  „статистики”  - тук  наблюдавайте  реда  „IP в локалната мрежа:  примерно 192.168.1.4”.   Последната  цифра  (4)  се  променя  при  (почти)  всяко  стартиране  на  биткомета.  Примерно  от  2  до  8.

Погледнете  също  и  Инструменти > Опции > Връзка > Порт  за  слушане.

 

ІІ.  Влизате  в  рутера 

 като  в реда  „търсене  или  въвеждане  адрес”  на  браузъра  ви  въвеждате  192.168.1.1.  Ще  ви  поиска  парола,  която  трябва  да  намерите  за  вашия  конкретен  модел.

 1.  След  като  сте  влезнали  избирате  от  менюто  Basic > NAT > Virtual Server.

При  вас  може  да  е  друго,  но  трябва  да  стигнете  до  Virtual Server.

2.  В „Rule Index” изберете „1”.   В  Application  пишете  „bitcomet.exe”

3.  В  Protocol   изберете  ALL”.

4.  В  редовете   „Start Port Number”,  „End Port Number”,  „Start Port(Local)”,  „End Port(Local)”  пишете  едно  и  също  петцифрено число  което  си  изберете -  примерно   62382.  Тук  важна  за  този  метод  е  последната  цифра.

5.  В  реда  „Local IP Address”  въведете  192.168.1.2  . Последните  цифри  (2)  са  еднакви.

(за  62382  и  192.168.1.2)

6.  Натиснете  Submit  и  първия  ред  в  Virtual Server Listing  ще  се  попълни.

7.  Повторете  горното  с  всяка  цифра  от  3  до  8  като  избирате  „Rule Index” от  2  до  7.  Така  таблицата  ви  е  попълнена.

8. Излезте  от  рутера  през  Tools> „Logout”

 

ІІІ.   Вместо  да  влизате  в  рутера  същите  настройки  можете  да  направите  и  през  страницата  на  интернет  доставчика  ви  с  паролата, която  ви  е  дал.  В  раздела   мрежа;  NAPT настройки.

 

ІV.  След  като  тези  настройки  са  готови  с  биткомета  вече  се  борави  лесно. Например  рутера  ви  е  задал  „IP в локалната мрежа:  192.168.1.7”,  а  порта  ви  за  слушане  е  62382  -  ще  свети  жълто.  Отидете  в Инструменти > Опции > Връзка > Порт  за  слушане  и променете  последната  цифра  на  7.  Става  62387  и  светва  зелено.

 

В  детайлната   информация  се виждат  едновременно  IP в локалната мрежа  и  порта  за  слушане  така  че  веднага  можете  да  видите  дали  последните  цифри  са  еднакви.


Порт за слушане в биткомет.docx

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Похвално е старанието ти да напишеш ръководство/начин за отваряне на порт за BitComet, но описания метод е грешен като подход за решаване на проблема. Описаното от теб също така съдържа някои неточности и като цяло нищо не гарантира безпроблемна работа на програмата. Принципно има няколко варианта да се отвори порта необходим на BitComet. Предлагам някои от тях чисто информативно:

1. Повечето безжични рутери преназначени за домашна употреба поддържат технологията UPnP, което в най-сбит смисъл ще рече, че автоматично могат да се създават необходимите работни конфигурации при динамично променящи се условия. Т.е. в частност, ако се активира тази функция в рутера и в самата програма BitComet, то тогава автоматично ще се отваря необходимия порт посредством UPnP технологията и комуникацията на програмата ще се извършва безпроблемно независимо дали порта за слушане на торент клиента се променя динамично при всеки старт. Прекрасно и много удобно, обаче има един малък проблем и е той се изразява в това, че всяко удобство крие известни рискове за сигурността. UPnP е чудесно решение, лошото е че понякога зловредни програми също се възползват от тази възможност и сами отварят портове необходими им за тяхната "зла" дейност. За да се избегне подобен сценарии, може да се мине на друго решение и това ни препраща към т.2

2. Не се активира UPnP, а се прави ръчно конфигурацията и отваряне на порта за BitComet. За целта е необходимо следното:

а) За машината се резервира частен IP адрес, който DHCP сървъра на рутера ще раздава всеки път точно на тази машина. Тук се използва MAC адреса на мрежовата карта, чрез която тя се свързва към рутера. Или другият вариант е да се зададе статичен частен IP адрес, който да е извън DHCP обхвата на рутера.

б) В BitComet от настройки на програмата се задава да използва точно определен порт и да не се сменя всеки път.

в) В рутера се пренасочва въпросният порт

По този начин се гарантира, че порта ще е отворен и няма да е необходимо всеки път да се настройва каквото и да било.

Редактирано от exwol (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво на вас! Не очаквах че някой ще си направи труда да прочете и да помисли. Още по-малко, да върне полезна информация.

Благодаря ви.

Аз не съм много на "ти" с компютърните настройки, пробвах с UPnP - не се получи, нямам статичен частен IP адрес, и се наложи да си измисля описаната системка, която засега ми върши работа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 14 часа, Radostin Stavrev написа:

Браво на вас! Не очаквах че някой ще си направи труда да прочете и да помисли. Още по-малко, да върне полезна информация.

Благодаря ви.

Аз не съм много на "ти" с компютърните настройки, пробвах с UPnP - не се получи, нямам статичен частен IP адрес, и се наложи да си измисля описаната системка, която засега ми върши работа.

Нормално е да не си на "ти" и в това няма нищо лошо или срамно. Не всеки се развива и задълбава в тия технически подробности и именно затова са подобни форуми, за да се обменя опит. Аз на теб, ти на мен и така по веригата. Идеята на поста ми бе само да те ориентирам как правилно да си настроиш, без да се налага да престройваш всеки път и без да има известен принцип на случайност, за да сработят нещата. Грешното при твоя метод е в това, че нищо не гарантира, че рутера няма да раздаде IP адрес, който не фигурира в списъка с пренасочванията на портове. И това е най-малкото. Също така програмата може да си избере порт, който също може да не фигурира или да е насочен към друго IP, което в момента не е назначено на мрежовите карти и т.н. вариантите са много, а за подобни настройки е абсолютно противопоказно да се разчита на случайност да се падне вариант, който е разигран и описан в рутера, за да сработи. Именно за това се налага всеки път когато липсва правило в комбинация порт ---> IP, ти ръчно да правиш допълнителни корекции, но тогава не си заслужава създаването на каквито и да било правила за пренасочване в рутера.

С UPnP би трябвало да се получи без проблем. Навремето когато съм използвал тази програма BitComet, съм го пробвал успешно. Просто трябва функционалността да се активира и в програмата и в рутера. Но както споменах вече, аз лично не бих заложил на подобен подход, именно заради възможни проблеми със сигурността.

Що се отнася до статичния частен IP адрес, то това е нещо, което сам можеш да направиш. Имам предвид, че може да зададеш на мрежовата карта статични записи директно през операционната система. Под частен IP се има предвид онзи адрес, който се назначава от домашния рутер, грешно наричан още нереален IP адрес. Това са адреси заделени за частното IP адресно пространство в различен клас и те никога не се припокриват с публичните адреси. Примери за такива адреси:

Клас А частен IP: 10.0.0.1/8
Клас B частен IP: 172.16.0.1/16
Клас C частен IP: 192.168.0.1/24 - Най-често срещаните и използвани по подразбиране при домашни безжични рутери

Т.е. ако твоя рутер да речем е настроен да раздава "клас C" частни IP 192.168.1.0/24 (което ще рече маска 255.255.255.0) имаш свободни адреси за точно 254 хоста в подмрежата. Един от тях е резервиран за рутера, който на практика се явява gateway и обикновено (но не задължително) по подразбиране е първият (например 192.168.1.1). Имаш и един бродукаст адрес, а той в случая е 192.168.1.255, който адрес не може да се назначава за хост. Всички останали IP адреси от 192.168.1.2-192.168.1.254 могат да се зададат статично на мрежовата ти карта. Като тук отново ще спомена казаното в предния пост, че е силно препоръчително да се зададе адрес извън обхвата на DHCP на рутера, за да се избегнат евентуални конфликти с IP.

DHCP пък от своя страна е услуга, която динамично (автоматично) раздава/назначава IP адреси и тази услуга дори в домашните безжични рутери може да се настройва в какъв обхват да раздава адреси. Например може да се укаже на DHCP сървъра да раздава адреси от 192.168.1.100-254. Това ще рече, че при такава конфигурация, спокойно може да зададеш на мрежовата карта статичен частен адрес 192.168.1.20 например и записите ще изглеждат така:

IP: 192.168.1.20
Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1

Като полетата за DNS също може да се попълнят. Например не е грешно да се зададе Primary DNS: 192.168.1.1 или да се сложат други DNS сървъри било то на доставчика или някой публичен такъв.

Този сценарии със задаване на статичен частен IP адрес пък поражда някои неудобства. Например тази машина е лаптоп, който се изнася навън и се включва към други мрежи. При това положение, ако на мрежовите карти има зададени статични адреси, е много вероятно машината включена към друга мрежа да няма Интернет. Именно заради това най-хубаво би било да се резервира частен IP адрес, който да се назначава динамично (автоматично) от DHCP сървъра на рутера и в същото време да е един и същ всеки път, независимо дали машината или рутера ще бъде рестартирани. За тази цел се използва идентификация чрез друг важен елемент - MAC адреса (наричан още физически адрес), който на кратко представлява уникален идентификатор на производителя на мрежовите карти/адаптери и е също толкова важен, колкото IP адреса, защото ако се погледне малко по-глобално, той се използва в МАC протокола, част от Канален слой на OSI модела, което позволява на компютрите да се идентифицират уникално в мрежата на относително ниско ниво. Именно използвайки този уникален идентификатор, може да се укаже в рутера, DHCP сървъра му да раздава всеки път един и същ IP адрес точно на определен MAC адрес. След като това нещо се направи в настройки на BitComet се указва на кой порт да слуша самата програма и се премахва възможността този порт да се сменя след всеки неин рестарт. Същия този порт в рутера се пренасочва към резервирания IP адрес и с това се решават всички проблеми с комуникацията на програмата.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хубаво е че се заформи разговор от който може да има полза. Аз доста съм чел за  port forwarding,  но  за  съжаление  не  съм  в  състояние  да  разбера  настройките  и  връзките  между  тях.  На  мен  ми  трябва  методика  от  типа:  прави  1,2,3  и  т.н. Наясно  съм  обаче  че  при  съществуващото  разнообразие  на  системи  и  ситуации  това  не  е  възможно. Трябва  по-системна  и  задълбочена  подготовка. Когато  се  правят  промени  тук  човек  трябва  да  е  наясно  и  сигурен  какво  прави.  Иначе  (както  и  с  някоя  свалена  програмка)  може  да  си  докара  беля.

Предполагам  че  по-млади, подготвени, умни  и  упорити  хора  ще  изберат  по-сложния  но  правилен  начин.

За  дядовци  и  набори  като  мен -  моя  начин. В  крайна  сметка  промяната  на  последната  цифра  в  порта  за  слушане  става  за  10  сек  най-много.

А  някой  може  да  пробва  и  двата  начина  и  да  си  избере.

При  всички  случаи  пожелавам  успех!


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от xXx*Triple*xXx
   От скоро съм забелязал когато свалям с BitComet ми излиза една грешка в графата "дневници" Преди около 20стина минута свалях един торент и пак ми излезе такава грешка и тя беше :
   2016-06-30 14:21:04    Сваленото парче #179 не премина успешно хаш проверката, 2048 KB са пропуснати.

   Някъкви идеи ? На какво се дължи тази грешка нещо от програмата или от самия торент ? Ако имате допълнителни въпроси питайте P.S. - надявам се,че не съм объркал раздела за темата т.ест,че съм я поставил в правилния Някой ако знае нещо да драска коментарче
  • от Боби Акулата
   Да кажем ,че притежавате офис и вие не желаете вашите служители да ползват usb портовете (буксите ) на всеки един компютър , въпросът е как да направим така ,че портовете да бъдат спрени,изключени,блокирани или напълно нефункциониращи ? На кратко казано - мушкам флашката и не се случва нищо Защита от злонамерени хора   Благодаря !
  • от Rangel92
   Здравейте,
   Имам xbox 360 и искам да играя Fifa 13 с приятел, който се намира в Англия. До скоро и аз бях там и играхме без проблем в режим Online Friendlies. След като вече съм в България обаче не можем да се свържем, винаги излиза Loading, след това - Connection lost. И двамата си играем без проблеми в онлайн режим със случайни съперници, но помежду си не можем да се свържем.
   Аз ползвам интернет на Vivacom. Прочетох, че може да трябва да се пренасочат портове, да се въведат промените в NAPT и т.н. Аз имам достъп само до my.contact.bg. Не мога да отворя обаче 192.168.1.1, от Виваком не дават user & pass, не мога да променам UPnP настройките, защото това го няма в My.contact, а също четохме, че може да е проблем за връзката.
   Рутерът е някакъв странен Smartcom, на гърба му пише SAM.
   Ще се радвам, ако можете да помогнете.
  • от Justluck8
   Здравейте, имам следният проблем: Дънната платка е: Asus p8h67-m le - има 6 SATA порта от които 4-SATA 2 и 2-SATA 3. Към SATA 3 портовете са закачени едно SSD и едно HDD, а към единия от SATA 2 портовете ми е CD/DVD у-вото. Проблема е, че SATA 2 портовете изобщо не отчитат в Bios-a да има закачено у-во на тях. Пробвах да сменя да сложа HDD-то на SATA 2, но отново изобщо не го отчита като свързано, а когато са свързани към SATA 3 няма никакъв проблем. Т.е. hdd-то и ssd-то работят, но CD/DVD у-вото - не. Другото което е в BIOS-а нали се избира интерфейса по който са свързани м-у "AHCI" и "IDE" и за SSD-то трябва да е на AHCI, но за cd-dvd у-вото трябва да е на IDE доколкото знам, а дънната платка не ми дава избор за всеки порт поотделно, а само един интерфейс. Възможно ли е sata 2 портовете да не работят по някакъв начин? и другото, което искам да спомена, че CD/DVD у-вото се отваря и затваря, но просто няма връзка с дъното и не изкарва никаква информация... ще прикача и снимки как по-точно са свързани към дъното.


  • от stoian32
   Имам проблем.Включвах си микрофона отпред на компютъра до сега но нещо от нерви и от бързотия прецаках входа.И сега не ми работи отпред.Но когато го включа отзад също не тръгва другите изходи за аудио и USB работят но тази за микрофона не.Как мога да го оправя.Да отбележа че нямам диск със драйвери за дънната платка а си ги тегля от интернет като от тях инсталирам само мрежовата карта,аудио драйвера и видео драйвера.Дъното ми е ''ASRock G41C-GS''.На Windows 7 съм.Много ще съм ви благодарен. :)
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.