Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Един текст на един автор, когото невероятно уважавам! Заради стила му на писане, ерудицията и мисленето му! Пример за подражание ....

 

Насо Русков поздравява уличните бабаити

 

Добре дошли вьв водовъртежа на следпразнична София. Ще я намерите същата, каквато я оставихте преди няколко дни - разкопана, тук-таме с някой поизравнен тротоар, същата калпава канализация и щатна мръсотия, познатите физиономии, но сред напъпила пролетна зеленина и небрежния чар на столицата, който винаги е съумявал да се извиси над обезкуражаващите обстоятелства.

 

Винаги предпочитам да остана тук, когато всички се изнасят - през годините така и не култивирах порив да "мръдна някъде извън София по празниците".

 

Това ми дава шанс да усетя градa по друг начин и винаги съм ценял възможността да се разхождам из запустелите софийски улици, потънал в носталгичния простор, който предлагат в такива моменти. Откровено казано смятам това за привилегия. Особено когато има и няколко дъждовно намусени дни, така-нареченото "британско" време, което ми допада и за което съм подобаващо издокаран с вълнен костюм, бомбе и хубав голям чадър.

 

Тази година София беше особено празна и повечето ми елегантни разходки се осъществиха в почти пост-апокалиптична тишина. В подобна призрачна обстановка лесно минаваш на автопилот, краката инстинктивно те разхождат насам-натам, мислите се реят из небесния свод, а духът и сърцето левитират хармонично. Градът, изглежда, най-после диша свободно, в отсъствието на всичко, обикновено стоварено отгоре му.

 

Е, да, но не за дълго. Много скоро става ясно, че някои паразитни характеристики на столицата са наяве и по празниците. Едва понечил да стъпя върху пешеходна пътека, като по чудо не останах сплескан на нея от летящ като снаряд автомобил с поредния балкански Люис Хамилтън зад волана, който малко след това се връща в обратна посока с още по-изтрещяла скорост, вдигайки повече шум от бясно мятащата се, зле нивелирана пералня на съседа. Не след дълго аз и една възрастна двойка на другия тротоар имаме щастието да занемеем пред още такива изпълнения, този път дело на трима волни ездачи на мотори. И тук децибелите са достойни за шоу на Motӧrhead, случващо се в спалнята ти.

 

Не ме разбирайте погрешно - прекарал съм по-голямата част от живота си в репетиционни, концертни зали и радио студиа, така че силният звук ми е приятел. Същото, уви, не важи за растящия брой безотговорни, зле възпитани ърбън рейсъри из тесните и крайно неподходящи за шоу на колела софийски улици. Разбирам жаждата за силни усещания, както и желанието за изява, но когато "дадеш газ" за двайсетте метра между светофарите на Френската и Кравай, ти си просто вреден идиот, който вдига отблъскваща гюрултия и прах, и превръща едно малко кръстовище в рискова зона. "Колко тъпо", помислих си, "ето, реално погледнато, точно днес, когато градът е празен и няма кой да бъде бруталнло премазан насред тротоара , тези хора наистина могат да се позабавляват. Дори можеха да ни спечелят за момента, ако не ни бяха тероризирали ежедневно с натрапчивото си панаирно нахалство.

 

Твърдо решен да не позволя шайка карикатурни отпадъци от демо версията на Need For Speed за PS4 да замърсят великолепието на деня, продължавам по пътя си и не след дълго съм на голямо кръстовище.

 

Докато чакам да стане зелено, забелязвам на отсрещния бряг стилно облечена, стройна млада жена. Има фантастична презентация от тъмни очила, ръкавици и семпла, но класна рокля, сравнително къса.

 

"Браво на нея, бих я поздравил за отличния вкус, но на това безлюдно кръстовище може да ме изтълкува като крийп", мърморя си наум и точно тогава, вече на жълто, от нейната страна профучава лъскав автомобил, от чийто прозорец се подава някакъв юнак и гръмко поднася на момичето традиционния комплимент, с който от времена незапомнени по тези земи силният пол ухажва нежния: "ЕЙ, КУРВО! ДА ГО ЛАПАШ, КУРВООООООООО!"

 

А, ето го и него - българският джентълмен! По-импулсивен от павиан и обаятелен колкото буца от сапуна за пране на баба ти. Вижда себе си като готин бандит, създаващ неповторима атмосфера по нашите улици. Не се съобразява с никой, но търси внимание от всички. Получава го чрез един примитивен модел на поведение, който прилага от години. Модел, който в повечето случаи е възприел от баща си и с който иска да се докаже пред също толкова първобитните си приятели.

 

Той включва различни прояви на динамична простащина и най-вече безгрижно упражняване на уличен тормоз върху всяко момиче или жена, дръзнали да се облекат по-...женствено. Стига, разбира се, последните да не са в компанията на кавалер, тъй като българският джентълмен цени мъжката солидарност и никога не би обидил "курвата" на друг в негово присъствие. Или може би освен чутовно тъп, той е и страхлив?

 

Може би затова най-обича да "подчинява кучки" като им подвиква и крещи вулгарно от минаващ автомобил. Този начин на ухажване е предпочитан от превъзбудени тийнейджъри, пичаги тип "бг футболист", пишман-гангстери с качулки и глезени лекета от богати семейства.

 

Зле костюмираните юпита, висящи пред хотели и кафенета пък редовно си позволяват подмятания от сорта на "Колко взимаш?" когато някое момиче им хване окото. За подобна обида в страни като Португалия те чакат от десет до дванайсет месеца затвор. В повечето европейски държави вече бяха приети или предстои да влязат в сила строги наказания за всяка проява на така-наречения street harassment. У нас, уви, това е невъзможно. Законодателната система и полицията не работят за дребни риби като мен и теб. Биха се изсмяли, ако някой им цъфне с подобно оплакване. Още повече, че такова поведение тук е прието за нормално - подвикванията всъщност са "комплименти", а и в повечето случаи жените сами "си го търсят". Така казват и за повечето жертви на изнасилвания.

 

Това е положението. Тук същинските курви водят предавания по телевизията и са еталон за подражание, а останалите, особено стилните и красиви жени - за тях серенада от глигани.

 

Интересно е, че докато системно тормози момичетата по нашите улици, българският джентълмен се възмущава от "мангалите бежанци", които правят същото в Германия например. Всичко това не е изолиран случай, нито пък е от вчера. Аз съм го виждал безброй пъти, виждали сте го и вие. Като човек, чиито роднини често са били образец за това как НЕ БИВА да се държиш с жена, бих му казал само едно - тези, които наричаш курви, са "курвите" които ти не заслужаваш!

 

https://www.sofialive.bg/city/frontalno/211-kurvite-koito-ne-zaslujavash.html

  • Харесва ми 8

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.