Премини към съдържанието
streleca_stz

PHP - Какъв е правилният начин за запазване на емотиконки в БД?

    Препоръчан отговор


    Здравейте,

    Имам питане, с което не мога да преценя дали би било правилно - как по-точно да записвам т. нар. емоджита (emojis, емотиконки) в базата данни, без да се притеснявам от това как ще се визуализира и дали няма да изгърми кодировката някъде?

    След проверка в гугъл разбирам, че таблиците трябва да са с кодировка utf8mb4, но това, което ме притеснява е, че запазва самите емотикони във вида, в който потребителят ги напише през формата. Има ли някакъв начин да се кодират в друг формат - например в unicode стил (прим. U+1F602) ? Не мога да разбера как по-точно се кодира самия символ в юникод вариант.

    Езикът, с който се опитвам да го направя е PHP.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Няма проблем да ти се запазват както да си. Те са нормален символ. В най-лошия случай, ще излизат крадрати за непознат символ.

    Иначе можеш с php да обработваш input-a и да ги заменяш с кода им.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 8 минути, DvDty написа:

    Няма проблем да ти се запазват както да си. Те са нормален символ. В най-лошия случай, ще излизат крадрати за непознат символ.

    Иначе можеш с php да обработваш input-a и да ги заменяш с кода им.

    По принцип и аз си мислех за такъв вариант да ги засега, но не съм сигурен за правилният вариант на замяна, тоест как точно да засека кое емоджи е въведено. То е ясно, че 1 по 1 ако правя str_replace ще стане, но ми се щеше да е по-автоматизиран вариант .... Затова и се замислих за вариант в който просто да се енкодва самия символ в unicode формат като по-горния и примерно в БД да го запиша като &#x1F60D (примерно)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Нещо такова: pastebin.com/... ?

    П.П.: Постам там, понеже калдата не ми дава, да поставам еможита.

    • Харесва ми 1

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 4 часа, DvDty написа:

    Нещо такова: pastebin.com/... ?

    П.П.: Постам там, понеже калдата не ми дава, да поставам еможита.

    Мдам, но проблемът идва с изброяването на всички емоджита (над 2500) ще е малко зор да се изборят... :/ Аз затова и се чудих за различни варианти.


    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Ами пишеш функция, която създава regex-a и ги изброява автоматично.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

    Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

    Регистрирайте се

    Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

    Нова регистрация

    Вход

    Имате регистрация? Влезте от тук.

    Вход


    • Горещи теми в момента

    • Подобни теми

      • от Кристиян Йорданов
        Здравейте,
        Проблема ми е следния искам да направя Cloud в който всеки човек да може да се регистрира и да качва своите файлове обаче да не може другите потребители да виждат файловете на даден потребител. С други думи само той да може да си го вижда моля дайте Totorial или код благодаря ви.
      • от fobioss
        Здравейте! Имам един пробелем когато изтегля файла който съм качил не мога да го разархивирам дава ми грешка  "No Archive Found" "Stream Pincures.rar: The archive is either in unknown format or damaged"
        Файло който тегля дали снимка или някакъв арвих са 0kb или  0mb.
        Upload скрипта си работи без проблем, защото като вляза чрез fps  с Filezilla  и изтегля архива или снимката на моя компютър няма пробелм мога да разархивирам архива и да отворя снимката.
        Това е скрипта в index.php
        <?php $db = mysqli_connect("localhost", "root", "mypassword", "upload"); $sql = "SELECT * FROM up"; $result = mysqli_query($db,$sql); while ($row = mysqli_fetch_array($result)) { echo "<div class='glr'>"; echo "<a href='uploads/".$row['file']."' target='_blank'><img src='uploads/".$row['file']."' ></a>"; echo "<p>".$row['text']."</p>"; $file = 'uploads/'.$row['project']; echo "<a href='includes/download.php?down=".$file."'><button class='downloadbtn' type='button' name='downbtn'>Download</button></a>"; echo "</div>"; } ?> Download.php
        <?php $name= $_GET['down']; header('Content-Description: File Transfer'); header('Content-Type: application/force-download'); header("Content-Disposition: attachment; filename=\"" . basename($name) . "\";"); header('Content-Transfer-Encoding: binary'); header('Expires: 0'); header('Cache-Control: must-revalidate'); header('Pragma: public'); header('Content-Length: ' . filesize($name)); ob_clean(); flush(); readfile("uploads/".$name); //showing the path to the server where the file is to be download exit; ?>  
      • от Кристиян Йорданов
        Здравейте отново,
        Искам да ви попитам как мога да си направя Email server като abv.bg Имам хостинг и домейн. В смисъл аз успях да направя едно само от php но то може само между потребителите а аз искам примерно моят да е domein@mailser.com. И да мога да получавам Email от Gmail abv outlook и т.н.
      • от Кристиян Йорданов
        Здравейте,
        Извинявам се че пускам отново тема но искам да ми обясните как да си направя форма за публикуване и когато публикуваме нещо да може да се коментира и харесва. Тя ми трябва защотот аз ще правя социална мрежа и ще бъде нещо като FACEBOOK моля някой да ми помогне.
      • от Кристиян Йорданов
        как да взема данните от една форма и да ги добавя данните в database с php
    • Разглеждащи в момента   0 потребители

      Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

    • Дарение

    ×

    Информация

    Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.