Премини към съдържанието
kalansuv

Какво е постигнал Тодор Живков?

Препоръчан отговор


Какво е постигнал Тодор Живков?

http://ikonomika.org/?p=4887

Бойко Борисов коментира, че не било коректно да го сравняват с партийния ръководител, управлявал България 33 години. И обясни: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство"

 

Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1990 г.

GDP-per-capita.JPG

 

По думите на Бойко Борисов изглежда сякаш  толкова много е направил Тодор Живков, че дори една стотна от направеното е "огромен успех". Нека, обаче, погледнем данните. 

Според Евростат, през 1990 година България е много бедна страна – около 16 пъти по-бедна от западните страни. Това ни е наследството от комунизма. Нещо въобще не се вижда успех, още по-малко огромен. Освен ако не приемем, че да постигнеш бедност е успех?!?

По-долу – още една графика, с данни за повече страни (от 1995 година). Отново, въобще не се вижда къде е този огромен успех на Тодор Живков, след като практически няма по-бедна страна от България.

 

Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1995 г.

GDP-per-capita-1995.JPG

 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 • Харесва ми 1
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 58 минути, kalansuv написа:

Според Евростат, през 1990 година България е много бедна страна – около 16 пъти по-бедна от западните страни.

Нека тия пишман анализатори не забравят, че в България образованието бе изцяло безплатно, дори и висшето. Единствено се даваха пари за учебници след средното образование, но имаше възможност тия учебници да се вземат и от библиотеките. В България прегледите при лекар също бяха изцяло безплатно. Дори не се плащаха такси за преглед. Престоят в болница също.  Лекарствата се плащаха, но струваха буквално стотинки.  Всеки можеше да ползва близо месец отпуск, както и при желание да ползва почивни станции на предприятията почти без пари. Автобусното билетче в края на осемдесетте години струваше 6 стотинки, а за по-малко от 5 лева можеше да прекосиш България с обществен транспорт. Облагите бяха много. И те трябва да се извадят от общата сметка, защото на Запад може да са имали по-голям БВП на човек от населението, но там си плащаха за всичко.  Редно е да сравняваме края на 1989-та, а не 1990-та, когато почнаха кражбите и продажбите след оттеглянето на Живков. Само зза един ден през 1990-та Луканов девалвира лева 100% и реално хората обедняха два пъти, а след това до 1997-ма година, продължаваха до обедняват, за сметка на новите капиталисти, които днес ти, Калмуков, защитаваш. Паричките ми избягаха при теб и ако те срещна, нали се сещаш какво ще стане ;)

 

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В цялостната идеалогия липсва (поне)един важен елемент - конкуренцията. Когато няма никаква конкуренция, цените може да са до небето, а качеството нулево. Когато се появи конкуренция, всеки иска да предложи по-евтино продукт/услуга, с евентуално(но доста рядко) по-добро качество или по-добро качество на по-висока цена   В комунистическата идеалогия, всичко е безплатно или струва някакви жълти стотинки. За сравнение средната заплата е около 250 лева, а стартовата за учител - 140 лева. И има едно просто обяснение за всички тези ниски цени - правителството. То определя цената на ВСИЧКО - горива, храни, лекарства, услугии и т.н. Съща така (доколкото знам) не е имало никакъв внос от некомунистически държави. В един затвроен кръг, където всичко си има точно определена цена, теоретично е сравнително трудно държавата да има загуби от търговия(защото купува на по-скъпо, отколкото продава). Ако в този кръг добавим и СИВ, то това би било почти невъзможно.

Следвайки идеалогията им, не съществува частна собственост и частен бизнес. Не можеш да си отвориш плод и зеленчук(който да е твоя лична собственост), и да си продаваш на каквито си искаш цени. Поради тази причина хората са имали изключително ниски доходи(спрямо сегашните), но тяхната покупателна сбособност е била доста голяма. Отделно от това цените в запдна Европа(вероятно) по това време са били гвалоломни за тогавашните наши доходи. Плюс факта, че не ти плащат за произведено количество, а фиксирана месечна заплата+някакъв минимален бонус за произведеното количество.

По това време хората не са имали полза от това да имат 1000-2000 лева или повече. Следователно не са имали голямо желания да работят, но са били принудени. Това обяснява ниския БВП на човек. Просто няма какво да ги правят(парите). Може да си купят лада или москвич, но не се знае дали ще доживеят докато мине времето за изчакване(около 10 години).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, kalansuv написа:

Какво е постигнал Тодор Живков?

 

40 години "работи цар" бе ! :jumping11: Имаше България с 9 000 000 население , което не ровеше в кофите за боклук и българска армия да я пази от разни неканени "благожелатели".....Кой друг български цар е постигнал колкото него .....?

Друг е въпросът за "болярите" дето крадоха държавата и днес продължават да я крадат и продават без никаква умора и свян.....То пък свян от де да се вземе ? :) Също като при теб....

Никаква връзка нямаш със световната , историческа действителност....Не си струваш усилието....! В сравнение с него си нищожна прашинка в Космоса загубена нейде (1/9 000 000 :)).....Хайде , и без друг коментар от мен , че ми напират едни дето не са за писане..... :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)
 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Младите да знаят - Безродниците - комунета до такава степен се навеждаха на КПСС-понеже тя им осигуряваше безпроблемен грабеж на БГ-народа . че бяха въвели почин - вместо кръстове на надгробните плочи да се изсичат петолъчки ! Обиколете соф. гробища и ще се хванете за главата - колко безродници - комунета- полуи*ди*о*ти е имало !

"Социализъм", налаган чрез военни действия и безброй жертви: Русия- 1917 г., Украйна- 1918, Азербайджан- 1920, Грузия- 1920, Грузия- 1921, Китай- 1929, Полша, Литва, Латвия, Естония- 1939- 40 г., Чехословакия, Румъния, Източна Германия, България, Унгария, Полша, Албания, Югославия- 1944-45 г., Лаос- 1960, Виетнам- 1961, Камбоджа- 1970, Ангола- 1975, Етиопия- 77, Афганистан- 79 ... още десетки военни конфликти, след които в крайна сметка "социализЪмът" изчезна.

Преди дни се навърши годишнина от смъртта на бай Тошо. По този случай пропагандата на Москва задръсти публичното пространство у нас с хвалебствия за този прост човек, чието единствено достойноство бе, че бе най-покорна пачавра на своите господари от Москва.

Да си спомним за истинските заслуги на бай Тошо:

1. Скри за Чернобилската радиация, с което изложи на опасност гражданите на България и най-вероятно причини смъртта на десетки хиляди (или стотици хиляди?) съотечественици от ракови болести, а кой знае още колко страдат от автоимунни заболявания, които също често са следствие на радиация. Както тогава, така и до сега не са правени задълбочени изследвания за въздействието на чернобилската авария върху радиоактивния фон и здравето на гражданите на страната. Едно е сигурно от 1986-а се забелязва рязък ръст на злокачествените и автоимунни заболявания. Случаят с Чернобил 1986-а е национално предателство от върховен порядък.

2. На 2 пъти опита да присъедини България към най-мракобесната държава в световната история Империята на злото СССР. По същество това е едно от най-големите национални предателства - чиято цел е да обезсмисли смъртта, жертвите, страданията и борбите на хиляди поборници за свобода и справедливост (като Левски, Ботев, Раковски, Паисий и мн. други), стотици още хиляди съотечественици дали живота и воювали героично по бойните полета за независима и силна България.

3. Направи българската икономика придатък за евтини стоки на съветската, вкара я в задължения към Москва. При един от фалитите предаде златния резерв на Кремъл, за да се разплати. Ниските изкупни цени за български стоки за съветския пазар + високите цени на вносните стоки като нефт и газ + неефективната комунистическа икономика доведе до постепенно покачване на външния дълг на България и фактическия и фалит от 1989-1990-а. С това бай Тошо превърна българите в една от най-бедните нации в Европа и света.

4. Подчини българските служби за сигурност на Кремъл, с което предаде националния суверинитет в ръцете на от исторически най-големия враг на България (няма друга държава освен Русия изобретявала македонски, тракийски, добруджански нации, организирала безкрайна върволица от атентати, преврати, политически убийства, метежи, войни срещу България). И днес продължаваме да носим последствията на това поредно тошово национално предателство - бившите служители на ДС и настоящи офицери от армия и полиция се явяват основния фундамент за влияние на Москва в нашата родина, чрез своите връзки и позиции в администрация, политика, икономика, армия, полиция, служби и др.

Разбира се този списък може да бъде продължен. Оставяме на вас да го направите. В крайна сметка изводът може да бъде само един - България не знае по-големи национални предатели и престъпници от #русофилитеБезродници!

Списъкът с престъпленията и свинщините на комунярската сган и правешкия каскет е километричен!

Снимка на Контра Пропаганда.
Редактирано от kalansuv (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 часа, by_chechi написа:

Кой друг български цар е постигнал колкото него .....?

мда.. три фалита на държавата  , заличаване на националния суверенитет , заличаване на историческоти  величие, безпрекословно териториално кастриране  и тотално коленопреклонничество , никой друг цар не е постигал ...

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То пък преди соца сме били ехеееее - водещата икономика на Европа. С такива свободно развяващи комплексите си идиоти, форума - и далеч не само този - заприлича на кочина. Накрая ще си останете десетината трола тука, а модераторския екип ще се чуди къде сгрешиха - както се случи с десетки други форуми. 

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, sound написа:

. С такива свободно развяващи комплексите си идиоти,

никой ли не забеляза, че статията е писана от стажант на америка за българия?още е млад,сукалче!

поздравления,дерзай- прекрасно си се справил!!!

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво да му забелязвам на този вманиачен трол - колко теми напуска против соца, една от друга по- идиотски. 30 години минаха все още Тодор Живков му виновен. Как пък един път не прочетох от него, че комунизма не възпитаваше наркомани и проститутки, че имаше нулева толерантност към посегателство на учители, лекари и служители на реда, че не проявяваше съвсем никаква търпимост към взломаджии,  обирджии и всякакви измамници. Какво ми сравняват икономическите показатели на една току излязла от пет вековно робство държава с колониални такива ..... '95г. , какъв Тодор Живков ми търси '95г.

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, sound написа:

Какво да му забелязвам на този вманиачен трол....

Не е вманиачен ! Не е и трол !

Просто тежко психично болен нещастник....

 • Харесва ми 4
 • Ядосан 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 21.08.2017 г. в 7:46, Dimitar122 написа:

В цялостната идеалогия липсва (поне)един важен елемент - конкуренцията. Когато няма никаква конкуренция, цените може да са до небето, а качеството нулево. Когато се появи конкуренция, всеки иска да предложи по-евтино продукт/услуга, с евентуално(но доста рядко) по-добро качество или по-добро качество на по-висока цена   В комунистическата идеалогия, всичко е безплатно или струва някакви жълти стотинки. За сравнение средната заплата е около 250 лева, а стартовата за учител - 140 лева. И има едно просто обяснение за всички тези ниски цени - правителството. То определя цената на ВСИЧКО - горива, храни, лекарства, услугии и т.н. Съща така (доколкото знам) не е имало никакъв внос от некомунистически държави. В един затвроен кръг, където всичко си има точно определена цена, теоретично е сравнително трудно държавата да има загуби от търговия(защото купува на по-скъпо, отколкото продава). Ако в този кръг добавим и СИВ, то това би било почти невъзможно.

Следвайки идеалогията им, не съществува частна собственост и частен бизнес. Не можеш да си отвориш плод и зеленчук(който да е твоя лична собственост), и да си продаваш на каквито си искаш цени. Поради тази причина хората са имали изключително ниски доходи(спрямо сегашните), но тяхната покупателна сбособност е била доста голяма. Отделно от това цените в запдна Европа(вероятно) по това време са били гвалоломни за тогавашните наши доходи. Плюс факта, че не ти плащат за произведено количество, а фиксирана месечна заплата+някакъв минимален бонус за произведеното количество.

По това време хората не са имали полза от това да имат 1000-2000 лева или повече. Следователно не са имали голямо желания да работят, но са били принудени. Това обяснява ниския БВП на човек. Просто няма какво да ги правят(парите). Може да си купят лада или москвич, но не се знае дали ще доживеят докато мине времето за изчакване(около 10 години).

Конкуренцията е химера. Никога не е имало, няма, и няма и да има. Монопол и картел. Това са единствените варианти за пазар. Когато това го осъзнаят повечето хора, тогава ще се оправи всичко. Давам съсвсем прост  и елементарен пример:

10 фирми произвеждат продукта х.

1. Ако се конкурират, все някога се стига до изяждане на 9 от тях от най-голямата и силна фирма. При конкуренцията винаги се стремиш към 1-ото място. Нали:)

2. Горното няма да се случи, единствено, ако има картел за цени. Тоест, 2-3 или няколко да се договорят за продажната цена.

Чисто и просто, като къпан милиционер :). Да не се обиди някой, просто така е приказката:).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вие не сте разбрали най -важното!
Причината днес да имате 200 лв пенсия е,че другарите откраднаха пенсионните фондове.Вашата пенсия е събирана по Тошово време.
Причината днес хората да работят в чужбина е :прехода от 27 г.от които 24 г.на власт са комунисти,внуци или шофьори на комунисти или ченгета и доносници от ДС.
Убийства и изнасилвания също имаше през соца ,но ги криеха!
Днес е пълно със заводи или малки и средни предприятия ,но се търсят хора кадърни а не както през соца -всеки работи нещо си и краде по малко а му плащат 120 лв заплата колкото да не умре от глад.
Свободата е незаменима!
Това да можеш да пътуваш или да останеш - е личен избор!
А не да ни държат заключени в лагера хвърляйки ти залък колкото да си жив и пълнейки ти цял живот главата с лъжи.

То колбаси нямаше, те съдържание! А като пуснеха около нова година колбас, като го печеш миришеше на риба и фекали. Завода в Белово произвеждаше тоалетна хартия, която заминаваше директно в Родопа и се влагаше в "колбасите"! То и затова нямаше тоалетна хартия по магазините, защото я изяждахме!

 • Еха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, kalansuv написа:

Вие не сте разбрали най -важното!

разбрахме го!продължителното висене в тоя форум води до прогресивно изтъпяване!благодаря ти,че ни даваш свидетелство!

 • Харесва ми 1
 • Ядосан 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

5 големи загадки за 9 септември

http://www.168chasa.bg/article/42971

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 25.08.2017 г. в 22:04, kalansuv написа:

Иcтepицитĸ и дe днĸc cпepят зo тeчния бpeй нo пopтизoнитĸ, нe co aoтĸгepични, чĸ Coтe нĸ ĸ yчocтвoл във взĸмoнĸтe нo влocттo

сорос му е пратил на имейл с превод на транслатора!:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 25.08.2017 г. в 15:04, kalansuv написа:

Иcтepицитĸ и дe днĸc cпepят зo тeчния бpeй нo пopтизoнитĸ, нe co aoтĸгepични, чĸ Coтe нĸ ĸ yчocтвoл във взĸмoнĸтe нo влocттo

И този соросоиден бот нещо се бъгна.! Нямат май софтуерна поддръжка.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 8/21/2017 в 9:47, by_chechi написа:

 Имаше България с 9 000 000 население

Брдижит Бардо дошла на гости у нас. Тодор Живков се влюбил в нея.

- Кажи, какво искаш да направя за теб? - попитал я той

- Ами, нищо. Имам си и пари, и слава...

- Все пак!

- Е, добре. Отвори западната граница за три дни.

- Ах, каква си ми хитруша! Искаш да си останем само двамата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Петилетката – в съкратени срокове!
Да я преизпълним,другари!"
Така призоваваше по партийни сборища комунистическия функционер Милко Калев Балев и надъханата сбирщина с овчи патос отговаряше:
"Ще я изпълним тази петилетка,другарю Балев!
Ако трябва ще я изпълняваме и десет години тази петилетка,но ще я изпълним!
Най-добре е обаче да я изпълним вместо за пет за четири години,в чест на N-тия ни конгрес на БКП"!
Този социално–икономически инфантилизъм процъфтяваше в школите на АОНСУ в морална и политическа двусмислица до 1989г,когато комунистите се разбягаха по фарисейски образец изоставяйки петилетки и петолъчки,като не забравиха да се преврънат в психопати под прикритие!
Така българският зевзешки фолклор беше обогатен с лафа
"Пет за четири",което замести за дълго израза
"През куп за грош"!
Точно тази карнавална врява,сглобена от високопарни глупости беше дълги години в обръщение,за да завърши така,както завършиха точно и всичките им безсмислици – Пет за четири!
Единствено в убийствата и репресиите бяха точни!

Снимка на Цеци Лилков.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ах, какъв левент! Другарките му се лепиха, като ср**ам*н*и в**ъш*ки.

La imagen puede contener: 5 personas, personas sonriendo, personas de pie, de traje y noche
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.