Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Знам, че този форум не е сред най-популярните за велосипедисти и колеездачи, но пък специялизирания БГ портал буквално е агония за употреба. Моля, само запознати с темата и опитни велосипедисти да изказват мнения.

Имам лека болка в левия крак с обувки със SPD захващане. Специфичното при мен е, че левият ми крак е малко по-дълъг от десния. С флат педали нямам проблеми. Нямам опит и задълбочени знания относно bicycle fit, но полагам усилия и набирам нужните вещи като обурудване и литература. Чакам до няколко дни да ми бъдат доставени лазерите, отделно имам турбо тренажор. Също чакам и транспортир. Обаче много се чудя дали да троша толкова пари за тази джаджа Някой да знае нещо подобно, макар и пластмасово, на по-приемлива цена? Друго, което също ме чопли , е настрпйката на пластините в обувките. Знам, че центърът на оста на педала трябва да идва точно под центъра на ябълката на големия пръст на стъпалото (варира според стила каране, но аз съм с шосеен шелосипед). Обаче това от вътрешната страна. А от външната страна на стъпалото? Ако наглася пластината от вътрешната страна както трябва, но от външната да идва където кутрето излиза от стъпалото, кракът ми идват много близко до курбела. Удобно ми е, за момента карам с максимално разхлабени пружини на педалите и по този начин имам лек луфт, който неутрализира болката в левия крак, но не и стабилност на захвата. Също, оглеждам за евентуални подложки. Освен нормалните с изкривяване под градуси, има ли подложки, които са равни? Например на по-късия крак да си сложа равна подложка. Просто да надигне обувката. Нещо от сорта на няколко милиметра. Вариянтът със стелка не е удачен, тъй като обувката ми е идеално по мярка и със стелка би ме стягала, ако изобщо успея да си надена стъпалото. Също, споделете опита си относно подложките. Какви са в комплектите? Гледам, има комплекти с по 10-20 подложки. Еднакви ли са и много като бройка или са с различен наклон по една бройка?

Редактирано от velislavvasilev (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знам, но държа сам да изпълня задачата. Не съм гърбав или чак толкова много празноглав ;) В един магазин ми искаха 10 паунда само да ми сменят единя педал. Та, из Ибей си набавих инструмент за един сервиз. В комбинация с уменията ми на автомеханик от едно време, всичко е наред. Поддържам няколко колелета и доста кинти спестих за обслужване. В смисъл, парите наляти за инструменти са сериозни, ама си ги избих бързо. Та, и с байкфита се стремя към това. Пиша тук, за да икономисам време евентуално. Иначе и четиво няма да ми липсва. Къде поръчах, къде от библиотеката - има в изобилие. Забравих да поясня в първия пост, че болката е от външната страна на петата само.

преди 10 часа, Superbeast написа:

з отидох до профисионално магазинче за bike fit и run analysis

Би ли споделил това в БГ ли си го направил или в друга държава и колко ти е струвало евентуално ;)

Бе, то аз знам какво по-точно трябва да направя. Да ида на лекар, да ми измери дължините на двата крака и после или със стелка, или се специялни обувки (ако е много разликата). И като знам колко е разликата, или ще поръчам от нета подложка, или като си дойда до БГ ще си изчегъртам няколко на фрезата. Ама в БГ личния ми доктор не сметна за обезпокоително разминаването в дължините и ми каза, че като нямам оплакване за болка, няма да ми даде направление. Пък сега съм в чужбина и не ми се е налагало да припарвам до доктори.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знам, дори е задължително според мен. Ама не е като ракетни науки. Пък и за мен, после и за приятелката, за роднини. То толкоз пари по-добре да дам за книги и техника и да съм в час  дето се казва. Разбира се, ще ми отнеме и доста време. А ти това време на велодром/трек писта ли си го засякал?

Редактирано от velislavvasilev (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

О, не дей да пишеш повече в темата ако обичаш. С това изречение стана за смях. Време се засича само на трек писта и то на закрита, за да се елиминира факторът вятър, който е фундаментален при колеезденето. Аз всеки ден карам до работата по 8 мили в едната посока и давам по 2-5 мин. отклонение при видимо идентични прогнози, пък да не говорим за 180км. Хептем да не говорим при различни метеорологични условия. До старата работа (17 мили в едната посока) съм стигал за 45 мин, но също и за час и половина (според зависи от вятъра). Сега да ми кажеш, че си правил 180 километрови трасета един път в седмицата и си бил все с еднакво време, пък след байк фита ти се било подобрило с 2 мин. е като все едно да ми кажеш, че си преплувал Атлантика с ветроходна яхта и си взел разстоянието с 2 мин. по-бързо, щото си бил ъпгрейднал мачтата или платната - смехотворно. Пък лично се съмнявам, че си навъртял 180км общо за последната една година.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, Superbeast написа:

Как точно прецени колко километра съм минал?

 

преди 1 час, Superbeast написа:

имах дори подобрение на 180км от 2 минути след фита.

Ти сам си си написал. Ми, не съм, ама съм 100% сигурен, че и ти не си. И съм 100% сигурен, че не си карал 180км. И къде забърка паур метъра с това какво време даваш за дистанция (ако знаеш изобщо какво прави тази система)? Спри да пишеш, че само се излагаш. Тука за големи шарани ни взехте... По-надолу некаф бе писал, че навъртял 35 хил. км за година (което е по средно 95км. за ден без изключение) и гумата му се била изтъркала неравномерно. Сега и ти с тез 2 мин. подобрение на 180км. на открито, видиш ли идело от байк фита.. Бе, хора... Запрете се.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ама мен си гледам и спри да пишеш, ако обичаш. Пуснал съм тема, която пряко ме касае и не искам да чета небивалици. И с тоз пост пак се омаза. Средна дистанция няма. Има средна скорост (разстояние за еденица време). Бързак си, номер едно си, направо тоур състезателите пасти да ядат пред тебе, не можахме да се разберем какво къде и колко бързо си карал, разбрах те - байк фитът е важен, споделям мнението ти и заради това съм пуснал темата. Професионалист съм в друга сфера, слабо ма касае кой по колко стотин км. кара на ден, а хептем по-малко ма касае и колко стотици дни издържа да кара така и колко по-бърз ставал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, Superbeast написа:

Пич не гледай кой как се е омазал! Гледай себе си!

Ще гледам, че ми мажеш в темата, тъпако. Няма ли къде да идеш да си развиваш фантазията с небивалици, ми точно в този форум намери и то точно в тази тема? Какво искам и какви са ми намеренията - описах по-горе. Ти почна да си фантазираш, после и да си доокрасяваш с допълнителни глупости, след това чак и оценки да ми даваш. Къде съм и какво правя, никой не го касае. Ако искам да информирам хората за това, знам как да го направя. Благодаря за мнението ти. Много ме касаят мнението и предположенията на виртуален комплексар с развинтена фантазия гледащ колеездене по телевизията и с бегли опити да ползва интернет за велоосведоменост.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Извинявам се за по-горната цапаница, но излязох извън контрол. Понеже виждам, че темата има 100-тина прегледа, ще споделя напредъка си.

Прочетох няколко заглавия и най-структурирано и изчерпателно ми се стори това

На кратко как да разберем дали имаме съществени разминавания в дължината на двата крака - на масажист или лекар. Лично за го знам от масажист. Как става? Лягам по корем и ми опъва двата крака като се стреми да не ги усуква. В много от случаите (по лична преценка подозирам над 90%) разликата в дължината не е от разлика в костните дължини, а от мускулатурата. След ред мануални манипулации дължината се изравнява. Като това важи не само за дължината на двата крака, но и за позата и усукването на цялото тяло породени от трудово натоварване и прочее. Обаче при разлика в дължината на костите решението е само едно - подложка под ходилото. Дали стелка, дали по-дебела обувка, дали подложка за SPD обувката - зависи от ситуацията. При незнайно колко голямо разминаване, с обувки. При по-малко - стелки. Като това се преценява само и единствено от лекар. За велообувките, подложката бива да бъде съобразена с разминаването в дължините. В горепосочената книга авторът пише, че до 3мм не се налагат подложки, но за повече - да. Също е показал примерна скенерна снимка с много подробно измерена дължина (с точност до десети от милиметъра). Естествено този скенер се извършва само в лабораторни условия. Покрай проблема със захващането на обувките ми направи впечатление походката ми, защото започнах да се самонаблюдавам. Левият ми крак е малко по-отворен в пръстите. Имам лека патешка походка, но левият крак е с по-отворени пръсти наляво. Та, според четивото, бива да корегирам разликата в дължините (моята 100% е над 3мм) и  чак след това наклони евентуално пак с подложки, градуси и прочее както е нормално.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.