Премини към съдържанието
cybercop

Свързване към мрежата през wicd мениджър

Препоръчан отговор


От доста години съществува един алтернативен на Network Manager графичен инструмент за управление на мрежовите връзки наречен wicd (wicd-gtk).

Наскоро се наложи да го ползвам след проблем с Network Manager (network-manager-gnome).

Оказа се, че стандартните имена на интерфейсите - wlan0 (wlan1) и eth0 (eth1), които задавах в миналото, вече не са актуални. 

За да не се лутате, първо си вижте имената на мрежовите интерфейси с командата :

sudo iwlist scan

https://s25.postimg.org/5ejotxb73/networks.png

Или със "sudo ifconfig"

Имената могат да бъдат всякакви, гледайте с коя буква започват - "е" или "w".

След това, отворете настройките на wicd и попълнете коректно имената.

https://s25.postimg.org/4c9ibgkov/wicd.png

Това е цялата гимнастика. 

Нещо изключително елементарно, но може да ти причини големи ядове с тези безумни имена, който се ползват в момента за интерфейсите.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)
  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тествано на Минт и Убунту!

Проблемът с имената на мрежовите интерфейси... може да се реши с редактиране на grub файла

$ sudo nano /etc/default/grub

Заменете този ред

GRUB_CMDLINE_LINUX=""

0t25RW9.png

с този

GRUB_CMDLINE_LINUX="net.ifnames=0 biosdevname=0"

или... добавете net.ifnames=0 biosdevname=0 между кавички

BH91CA7.png

Запазете (CTRL+X > Y > ENTER)

Актуализирайте grub

$ sudo update-grub

Рестартирайте

$ reboot

Проверка 

$ ifconfig

Преди:

nPHoxwn.png

След:

rM8Zb4V.png

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от Venci Velikov
      Здравейте 
      Имам 2 рутера netgear wnr2000v2  и TPlink archer AC750  
      Искам да използвам 1 от 2-та само за удължител на кабела интернета да преминава транзитно през него и да стига до другия който да предоставя безжична и жична връзка .Търсих в интернет но намерих упътвания само ка к да направя wi-fi удължител  и да забравя за жичната връзка (както е в снимката по-долу) 
      Също така понеже рутерите са различни и различно добри има ли значение кой как използвам? 

    • от Emo Emilov
      Ще пусна този въпрос и тук, дано някой има адекватно предложение: 
      Купих си онлайн Lenovo vibe shot z90-7, което е европейската версия на модела. Оказа се обаче, че не намира покритие, чете картата, приема пин и я отключва, след което изписва sim not detected, картата работи на други устройства. Андроида беше 5.01 с български език, хард ресет не помогна, затова го флашнах с официалния ром на модела Z90a40 версия на ос 6.0.1. Освен че направо лети с новия ром, други ползи няма, защото основният проблем си остана. 
      Посъветваха ме да флашна друг радио модем файл, но никъде не мога да намеря подходящ, не намирам от къде да го сваля или пък ако може да се експортне и копира от работещ телефон за да го флашна на моя? Благодаря на отзовалите се! 
    • от mikrotik
      Здравейте ! Възможно ли е от 2 компютъра да направя 1 и той да работи ? 
    • от mikrotik
      Здравейте ! През 1-2 часа на интернет връзката в системния трей се появява жълт удивителен знак и пише:  unidentified network и заедно с него допълнително no internet access, ( без да има червен x на компютърчето ) , оправя се след като отида в настройките на мрежовия адаптер и направя Disable и след това Enable и така изчезва и интернета тръгва. Има ли начин това нещо да се оправи, без да се налага всеки път да го вкл и изкл от настройките ? Събитието се случва на лаптопа, ОС е : Windows 7 Ultimate (32-bit). Обадих се на нет-доставчика, но той ми заяви, че проблема не е от него. Само да кажа, че и преди е ставало същото нещо към друг интернет доставчик, след което дълго време не е имало проблем и сега от вчера се появи отново. Моля за помощ ! Благодаря Ви предварително !
    • от mikrotik
      Здравейте ! На лаптопа ми не работи безжичната връзка от самото начало, пробвах какво ли не и не става ... , а с LAN свързването нещата са Ок, но искам да го използвам безжичният интернет през рутер с вградената карта без да се налага да му слагам външен допълнителен usb адаптер... Някакви идеи и мнения по въпроса ? Благодаря предварително, очаквам Вашите отговори !
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.