Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Overclock на GTX 970

Featured Replies

• Автор

На TARGET сложих POWER 110%

Как да видя колко ми се товари видеото, дали го спъва нещо.

преди 11 минути, kolib4iata написа:

Как да видя колко ми се товари видеото, дали го спъва нещо.

Ами с програма за мониторинг гледай GPU Usage на GTX970 по време на игра. Трябва в игра да стои стабилно 98-99%.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

• Автор

Защо не мога да качвам повече снимки

• Максимален общ размер на файловете 0,01MB

В фурмарк показва товарене до 106-7%

GPU power: 106.6% TDP

Значи ли това, че имам успешен клок.

Редактирано от kolib4iata (преглед на промените)

преди 2 часа, Julius Decimus написа:

При тебе на картинките TDP е на 72%, което не мога да си обясня защо.

Защото TDP  е променено в BIOS. Това се прави, за да не говориш за тия 110 %, при които драйверите крашват( при мен). Като цяло волтажа стига, но при много GTX970  ограничението е изкуствено от BIOS  и не може да се ползва максимално възможната мощност от захранващите кабели и PCI-e  слота. Сам сметни при един 6 пинов и при един 8 пинов захранващи кабели + около 75 вата от PCI-E  слота, колко мощност може да имаш. Реално 100% TDP  при MSI  мисля бе около 180 W,  да не те излъжа. Аз съм настроил нещата да мога да ползвам над 225 W,  затова и максималното ми TDP  е показано като 127% . Отчитането на furmark  и други програми е спрямо тия 127%, които както казах, са 225 W  някъде. Значи 72 % консумация трябва да означават около 160-170 вата. 

При тая карта на GB  няма нужда от увеличение на TDP  в BIOS за максимален клок, защото то по принцип си е заложено доста високо. 

преди 38 минути, kolib4iata написа:

Дайте линк към някоя програма за мониторинк, че не ги знам.

MSI Afterburner ( Инсталира се заедно с Riva Tuner Statistics Server, която е включена в инсталационния пакет, но се инсталира отделно. Не е реклама). Ползваш и HWiNFO64  ако желаеш повече данни. Всичко това си се настройва, за да работи коректно при игри. 

Редактирано от BG-Team-DRIFT (преглед на промените)

преди 9 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Защото TDP  е променено в BIOS. Това се прави, за да не говориш за тия 110 %, при които драйверите крашват( при мен). Като цяло волтажа стига, но при много GTX970  ограничението е изкуствено от BIOS  и не може да се ползва максимално възможната мощност от захранващите кабели и PCI-e  слота. Сам сметни при един 6 пинов и при един 8 пинов захранващи кабели + около 75 вата от PCI-E  слота, колко мощност може да имаш. Реално 100% TDP  при MSI  мисля бе около 180 W,  да не те излъжа. Аз съм настроил нещата да мога да ползвам над 225 W,  затова и максималното ми TDP  е показано като 127% . Отчитането на furmark  и други програми е спрямо тия 127%, които както казах, са 225 W  някъде. Значи 72 % консумация трябва да означават около 160-170 вата. 

Добре, аз не казвам че не си прав. Само казвам какво аз наблюдавам. Знам че както го казвам аз получаваш 3 пъти, да не е и по-малко клок от това което ти си направил например, но не съм имал никога крашове или нещо по тоя начин дето ти казвам. А иначе може и повече, да, все пак почти няма игра дето да натовари картата като тоя бенч. Може да е само на някоя сцена на 1-2 места в играта да речем.

преди 1 час, kolib4iata написа:

В фурмарк показва товарене до 106-7%

GPU power: 106.6% TDP

Значи ли това, че имам успешен клок.

Не, нищо му няма.

преди 11 минути, Julius Decimus написа:

Добре, аз не казвам че не си прав. Само казвам какво аз наблюдавам. Знам че както го казвам аз получаваш 3 пъти, да не е и по-малко клок от това което ти си направил например, но не съм имал никога крашове или нещо по тоя начин дето ти казвам. А иначе може и повече, да, все пак почти няма игра дето да натовари картата като тоя бенч. Може да е само на някоя сцена на 1-2 места в играта да речем.

Значи, аз ще ти кажа пък, че консумацията е еднаква и при Furmark  и при DIRT 4. Все си е 72. и нещо процента, а видеото на 99%. Разликата е, че при furmark това става при 700 MHz  честота на ядрото, а при игра на 1460 MHz. Аз не виждам никакъв смисъл от тоя furmark. Най-много да изпечеш видеокартата си с него. Никой не го уважава, не знам откъде ви хрумна да го коментирате. 

• Автор

MSI Afterburner показва, че видеото се товари 70-80% 

Процесора се товари 40-50%

Махнах клока същите кадри, значи нищо не съм направил.

Има драйвъри,които като разпознаят Furmark и свалят автоматично честотите и волтажите. Не знам с последните как е ,но преди и Нвидиа и АМД го правеха. Точно, защото това не е никакъв тест мерило за стабилност а по-скоро опит да си прецакаш хардуера.

Като цяло аз не съм фен на подобни изцепки. Както и за процесора, някакви програмки дето му спират тока. Лично за мен си като правя клок процедирам така - слагам на определена стойност и го оставям до първия краш. Ако няма след 1-2 седмици променям още нещо и пак така. Това със занимавка по 2-3 дни само с клок и пипане и промени може, но за спорта и за някой бенч. За 24/7 се пробва 24/7 с обичайните неща ,които се правят на компютъра. Иначе какво става - картата(или процесора) крашва на едни настройки при Furmark(съответно и за процесора желаната програма), слагаш им повече напрежение и са стабилни. След това започваш да си ги ползваш за твоите ежедневни нужди,които посмъртно няма да ги натоварят както burn теста.И какъв е резултата, дъниш 24/7 ненужно висок волтаж. От там температури и който го вълнува разход на ток и шум и прочие...

ПП. През какво ли не минаваме тея наште старчоци да им дадем още някой месец/година живот. И аз с мойто умряло АМД(290Х) и @nikolela и @BG-Team-DRIFT a и питащия...;)

@Tommygun, единствено съм ползвал Прайм95 и то когато съм опитвал да се надскоча по отношение на процесора, а Хевъна за видеото. Като, повярвай ми, имаше времена, в които доста съм се заигравал, та чак съм стигал до подмяна на пасти, термолепенки, радиатори на мосфетите, редакции на биосите.

@kolib4iata, просто пусни лека синтетика, да кажем Aida64 с тест: само на процесора, само на видеото, само на процесора и видеото. Задръж по 15- 20 минути и гледай температурите и дали ти зависва системата. След това мини през всички налични игри с най- високи настройки. Това е.

преди 56 минути, Tommygun написа:

Има драйвъри,които като разпознаят Furmark и свалят автоматично честотите и волтажите. Не знам с последните как е ,но преди и Нвидиа и АМД го правеха. Точно, защото това не е никакъв тест мерило за стабилност а по-скоро опит да си прецакаш хардуера.

И аз не се занимавам с подобни тестове поради ред причини. Първо, защото товарят по етапно или по отделно процесора и картата, което е причина за ниски температури в кутията. Теста уж добре, но след като  пуснеш игра се товарят постояно процесора и картата, съответно не е ударно ту процесор, ту картата а едновременно и двете. От това се покачва и температурата в кутията а температурата е основен фактор за тротване на картата или процесора, както и до краш на цялата система. За това след клок тествам с игри.

Какво значи "баран"? Притеснява те, че boost-ва повече от написаното ли? Това е напълно нормално.

• Автор
преди 10 минути, hudyr написа:

Какво значи "баран"? Притеснява те, че boost-ва повече от написаното ли? Това е напълно нормално.

Щом е нормално няма да рефлашвам.

преди 5 часа, kolib4iata написа:

Искам да рефлашна биоса защото мисля, че е баран.Кажете моля кои да сложа.

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N970WF3OC-4GD-rev-10-11#support-dl

Пазарджик, може да бъркам, че съм позабравил нещата, но май твоята имаше двоен биос. Ако е така- виж на другият как качва честотата и фана. 

За флашването- не е дерт, но трябва да видиш точно кой биос става според ревизията и вРАМА-а (паметите на кого са). С GPU-Z ще си свалиш стария и ще видиш нужната информация, а от тук- https://www.techpowerup.com/vgabios/ си вземи биоса. Ако си с двоен и ключ- да е на този, който се флашва, а не заводския. В сайта на картата трябва да има описание и програма. Ако си с един биос- гледай да не се омажеш, че е по- сложно да се оправи. Ако си с два и се омажеш- включи на заводския копчето, рестартирай, след като запали, включи пак на този, който е за влашване и пак го влашвай. ;) 

edit:

Попрочетох, че картата ти физически е с два чипа, но няма ключ, а програмно си ги прехвърля. Просто виж в сайта им как и с какъв инструмент да флашнеш, като подбери правилния биос според ревизията и вида (производителя) на паметите, те също си имат номер и ползвай биос, в който е вписан тоя номер на паметите.

Редактирано от ceci80 (преглед на промените)

• Автор

Реших да не барам биоса на видеото, че постигнах стабилен клок без волтажи.

Резултати:

1450  ядро, 1850 памет, максимална консумация 212 вата, 60 градуса в бенчове и WOT - Heaven Benchmark 4.0 и Unigine_Valley-1.0 и AIDA64 - 5.50.3600

Мисля, че клока е удоволетворяващ спрямо температурата без допълнително волтаж.

Това си е клокната карта без да грее.

Благодаря за помощта на всички.Постигнах целта си.

Wolfenstein II The New Colossus има нужда от много видео рам. За това ми се стори подходяща игра за тестване на видеорама на GTX970.

За статистиката, честотата на видео рама е стабилна и на 2135MHz без промени на волтажа.

Mного яка сцена. Ма нещо много малко противници. На каква трудност е това, че мен ме разкостиха там. Само че аз тръгвах към десния ъгъл на залата и в момента в който отворят и дойде кучето, беж нагоре и в оръжейната. От там какво се появи и долу докато мина достатъчно време да те пусне напред. Пробвах с тичане насам натам,но направо те размазват. На предпоследното ниво на трудност, не го знам как се казва.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

преди 7 часа, Tommygun написа:

Mного яка сцена. Ма нещо много малко противници. На каква трудност е това, че мен ме разкостиха там. Само че аз тръгвах към десния ъгъл на залата и в момента в който отворят и дойде кучето, беж нагоре и в оръжейната. От там какво се появи и долу докато мина достатъчно време да те пусне напред. Пробвах с тичане насам натам,но направо те размазват. На предпоследното ниво на трудност, не го знам как се казва.

На това място играх на най лесното и пак ми отне 3 дена борба. Навалицата е малко намалена, но след това стана още по сериозно. На следващото ниво отново съм на най висока трудност, но не мога да изпълня последната мисия на кораба. Май трябва да си намеря обезглавеното тяло а аз не мога.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.