Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Кабел за свързване на микрофон към рекордер


Препоръчан отговор

Здравейте.
Надявам се да не съм объркал раздела.

Имам микрофон Audio-Technica AT2022 и рекордер Tascam DR-44WL, но нямам кабел със който да ги свържа и ще ми бъде много полезно, ако ми препоръчате какъв кабел ми трябва. Ето линк към спецификациите на микрофона: http://www.audio-technica.com/cms/wired_mics/a2c67abf775c91bf/index.html и линк към спецификациите на рекордера: http://tascam.com/product/dr-44wl/specifications/ . Нов съм в тази свера и не съм наясно дали има разлика между различни видове кабели, това дали са balanced или unbalanced, и други евентуални характеристики. Микрофонът записва ubalanced сигнал, рекордера може да приема и balanced и unbalanced сигнал. Ето снимки от изхода на микрофона https://image.ibb.co/fU7mVG/20171212_164220.jpg и от входа на рекордера https://shop.musix.ch/images/products/orig/Tascam-DR-44-WL_O.jpg (ако така се наричат). Намирал съм във интернет кабели подобни на тези: Link_1 , Link_2 , Link_3 , Link_4 , и предполагам че на мен ми е необходимо нещо подобно. Отново, нов съм във тази свера и почти нищо не разбирам поне за сега. Също така може да ми е от полза ако сте от там и да ми препоръчате от какъв магазин мога да закупя такъв кабел в Пловдив (разбрах че във Конрад продавали такива кабели) или някакви онлайн магазини (български или чужди). Надявам се да не съм закупил несъвместим хардуер и да могат да се свържат микрофона и рекордера, но дори и да са несъвместими, рекордера все още не е разопакован, така че може да се върне или продаде (и да знам че щеше да е добра идея да питам преди да го купувам, но както и да е). Благодаря предварително за помощта!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам съвместими са, само не пускай фантомното захранване на рекордера, за да не повредиш микрофона.
Не знам за какво ползваш тази специфична техника..но..мисля, че това е твоят кабел:
XLM-XLF-3.JPG
Има ги в почти всички магазини за електронни компоненти и консумативи...

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кабелът е тип "CANON" -  от едната страна  женски а от другата мъжки и зависи колко метра е дължината му, както е написал Живко в горният пост. Има ги и в музикалните магазини  като акцесоари за техниката.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Не трбява ли от единия край да се разделя на 2 части за левия и десния канал за да се записва в stereo, както са от линковете които съм сложил, или само един е достатъчен за stereo запис както от по-горната снимка от отговора?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Човека пита за стерео микрофон. Въпреки че конектора е същия и повечето кабели им са 3-жилни, той трябва да се преправи и да се раздели на два конектора за ляв и десен канал. Фабричния кабел на микрофона е със стерео жак, а на ресийвъра нямаш такъв вход за микрофон.

На моно микрофоните 1и 3 пин са свързани на маса и така трябва да ги свържеш на всеки един конектор за съответния канал (фиг. 2). И трябва като купуваш с мултимер да премериш дали 3-те пина са свързани поотделно, това означава че кабела може да се ползва и за стерео микрофон. Готов кабел за комбиниран стерео микрофон като твоя (фиг. 4) трудно ще да намериш, освен фабричния, така че може сам да си дообработиш купешки кабел, като го разклониш с два мъжки конектора, свързани всеки в моно както по-горе казах. Извод 2 в случая(фиг. 1) ще отговаря за ляв канал, свързан към върха на стерео жака, а пък извод 3 ще е за десния канал - към средния пръстен на стерео жака и първи извод е маса. Но вместо стерео жака ще имаш два конектора, на които 1 и 3 извод ще бъдат на маса, а на извод 2 свързваш левия и сответно десния канал за другия конектор (фиг.2). И крайният резултат ще изглежда като на фиг. 3, с тази разлика че вместо стерео жака ще бъде общият стерео куплунг на микрофона

latest?cb=20110130134629

wiring-xlr-2-mono-a-youtube-also-microph

connection_stereo_jack_to_2x_xlr_0.jpg

7ad70c77-aa61-43a9-8166-a9ac3be07703_1.d

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за всички отговори. Преди няколко дена докато четох упътването на рекордера, видях че може да записва два външни stereo микрофона едновременно, и че не е необходимо да имам кабели като тези които съм сложил в първия ми пост (разклонените), тоест че кабел само с един извод ще ми бъде достатъчен (като онзи от снимката, който ми препоръчахте). Вчера купих Canon кабел от Conrad, днес го тествах - работи и записва във stereo  със външния микрофон (АТ2022) безпроблемно. Благодаря за помощта на всички, може да затваряте темата.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А дали наистина е стерео, пробва ли с ляв и десен микрофон дали записва в стерео? На снимката над конекторите пише че единият е за ляв, а другият е за десен канал и тогава трябва да има смесител от който да се конфигурират микрофоните..

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Първия път когато го тествах - записвах едновременно с вградения микрофон | и със външния микрофон - включен в левия вход на рекордера. Когато отворих SD картата на рекордера - в нея имаше 3 отделни файла - (1 за левия и 1 за десния канал по отделно (който предполагам че е от вградения стерео микрофон) и 1 файл който беше с комбиниран стерео сигнал (разбрах че е стерео - като отворих файла в Adobe Premiere и там в нивата на аудиото - имаше 2 различни канала, които се движеха по отделно)). 2-та записа от първия тест звучаха различно (бяха различни нива и различно звучене), така че явно са от 2-та различни микрофона. А и преди самото записване трябва да се избере кой канал да се записва. Първия път когато го тествах - първия и втория канал бяха за вградения стерео миркофон, а третия канал беше за външния микрофон (явно записващ комбиниран стерео сигнал)). Втория път когато го тествах - записвах само със външния микрофон (пак включен в левия жак) и докато записвах - на екрана на рекордера - се показваха 2 отделни канала, които отново - се движеха независимо един от друг. Така че явно онзи надпис за ляв и десен канал над конекторите явно май е във случай във който се използват - онези разделените на 2 кабели които сложих в 4-те линка в първия ми пост като пример, а иначе може да се използват и нормални стерео XLR кабели, както видях след като го тествах със Canon кабела.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е псевдо стерео. Не може двата канала да звучат различно при условие че говориш пред двата микрофона. Твоят стерео микрофон се състои от два микрофона - ляв и десен и когато говориш пред левият, трябва да имаш запис само на левият канал, същото е и за десния. Добре е двата микрофона да са раздзалечени колкото се може повече един от друг и когато говориш на единият да запушваш другия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не. Казах че 2-та записа звучат различно, не 2-та канала. 2-та записа бяха записани на 3 различни файла. Записа който беше от вградения в рекордера микрофон  беше във 2 отделни файла - един файл - само със сигнала от левия канал и един файл само със сигнала от десния канал. 3-тия файл беше само един файл със стерео сигнал от другия микрофон (външния - AT2022) (знам че е стерео, защото го проверих с помощта на Adobe Premiere, имам и Mono микрофон и знам каква е разликата между stereo и mono запис - визуално когато ги проверявам в програмата). Това беше само при първото тестване. При второто тестване - записвах само със външния микрофон - чрез онзи Cannon кабел, и рекордера записа 2 файла, пак - 1 само за левяи и 1 само за десния канал, така че май понякога устройството вътрешно ги разделя на 2 различни сигнала или ги обединява в "комбиниран стерео сигнал" според настройките (може би). Извинявам се ако използвам леко неправилна терминология, но почти нищо не разбирам от аудио и аудио техника :). (и благодаря за съвета, че трябва да са раздалечени за да не се заглушават, докато записвам. не го знаех) (също така знам че стерео микрофоните на практика имат 2 микрофона в себе си, но просто не знам как да се изказвам правилно, може би)

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз казах да запушиш единият микрофон докато говориш на другия за по-точно изследване. Тогава трябва да имаш запис само на единия канал, на този микрофон пред който си говорил, а на запушеният микрофон, трябва да се запише много тих сигнал, на неговия канал. Човешкият глас е монофоничен и няма как да звучи стерео, защото двата микрофона са идентични и ако има някаква разлика в каналите, това значи че е псевдо стерео, изкуствено направено или че има разлика между двата микрофона. Толкова ли е трудно да пробваш? Когато чукнеш левия микрофон, трябва да имаш запис само на левия канал, и когато чукнеш десния, трябва да се запише на десния канал. Или когато говориш отляво, трябва да се запише ляв канал, а отдясно -десния канал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В момента не мога да го тествам, защото съм зает. Това което ми казваш мога да го направя след няколко дни, най-вероятно, но сигнала е stereo, не знам какво имаш предвид под "псевдо стерео". Не съм записвал човешки глас - а дъжд. Под разлика в каналите имам предвид разлика в децибелите на левия и десния канал - когато отворя mono запис в Adobe Premiere - и 2-та канала се движат - абсолютно едновременно и идентично - когато отворя stereo запис в Adobe Premiere - 2-та канала се движат независимо един от друг. Не знам това как ти звучи като "псевдо стерео". Говоря за нивата на децибелите на левия и десния канал. При моно сигнал - десен и ляв канал няма - следователно - когато отворя mono запис във програмата - 2-та канала ми се показват като 1 канал - 2 пъти (тоест 2 канала които се движат - абсолютно 100% идентично, но напрактика в записа има само 1 сигнал от 1 mono микрофон, а във програмата се показва като 2 идентични канала)(което напрактика - аз разбирам като "псевдо стерео"). (докато до колкото знам - във stereo микрофоните има 2 mono микрофона, на които сигналите се предават по 2 отделни канала, и за това децибелите на тези 2 канала не са 100% идентични. за това говоря, като казвам "разлика в каналите". не говоря за някаква колосална разлика, а за сравнително малка разлика в децибелите и за това че 2-та канала се движат независимо един от друг, което аз разбирам като "нормално стерео").

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е нужно никакви програми да пускаш, трябват ти едни обикновени стерео слушалки. От такъв разпилян звук, насочен към микрофона трудно ще разбереш кое е стерео. Псевдо стереото е изкуствен ефект, преобразуващ моно сигнал в произволен стерео сигнал. Има и псевдо 5-канален звук, произведен чрез накъсване на стереото. Но това не е реалният сигнал който микрофона подава към усилвателя. Двата микрофона трябва да са независими, като се раздалечат максимално един от друг. Разликата в нивото между каналите не прави стерео, трябва и звуците да са различни и да възпроизведат точно шума от преминаващ пред микрофона обект от ляво към дясно и обратно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Това го усетих когато пуснах звука на слушалките. Когато нещо се движи - мога да усетя - от къде - на къде се движи, докато слушам записа. И ако например вървя от дясната част на микрофона - чувам във слушалките - звук сякаш от дясно. Това за "псевдо стерео"-то не го знаех. Мисля че имам достатъчно добра апаратура, за да нямам причина за такива притеснения. (btw. слушалките с които слушах записа са Audio-Technica M40x, които мисля че са доста читави слушалки за тази дейност. Със тях - мога много ясно да чуя разликата между моно и стерео сигнал, защото и преди съм записвал със този микрофон (AT2022) включен със stock кабела със 3,5 милиметровия жак - във телефона ми, и правех сравнение във това как звучи стерео сигнал от него, и моно сигнал от моно микрофон и от там съм видял разликата и за това мога да кажа че наистина записа е в стерео. Усеща се когато звуците се преместват от ляво на дясно и от дясно на ляво и от коя посока идва звука. Доста се радвам че се получи. И също така благодаря, че ми разясни тези неща :).

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване