Премини към съдържанието
цжбнм

Убунту 16.04 - лаг и зацикляне при влизане

Препоръчан отговор


Здравейте, сложих си чиста инсталация 16.04 на нов компютър. Впоследствие, понеже имаше графична карта gtx, исках да я използвам, а не можех. Поразчетох се малко из нета, и сложих драйверите. Дотук добре - ползвам я, върви си. При следващото включване на компютъра обаче, екранът за логин лагваше супер много и при опит за влизане като гост или потребител, екранът се ресетваше (т.нар. login loop).

Пробвах сигурно десет различни неща, писани из нета - нищо не помогна. Ето и какво има в xsession errors:

Цитат

Xlib: extension "GLX" missing on display ":0"
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0"
openConnection: connect: No such file or directory
cannot connect to britty at :0

Последвано от около двайсетина процеса, убити от TERM сигнал.

Редактирано от цжбнм (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, цжбнм написа:

Здравейте, сложих си чиста инсталация 16.04 на нов компютър. Впоследствие, понеже имаше графична карта gtx, исках да я използвам, а не можех. Поразчетох се малко из нета, и сложих драйверите. Дотук добре - ползвам я, върви си. При следващото включване на компютъра обаче, екранът за логин лагваше супер много и при опит за влизане като гост или потребител, екранът се ресетваше (т.нар. login loop).

Пробвах сигурно десет различни неща, писани из нета - нищо не помогна. Ето и какво има в xsession errors:

Последвано от около двайсетина процеса, убити от TERM сигнал.

Напиши точния модел на видеото. За сега, решението е да влезеш в режим на възстановяване и да премахнеш добавения фирмен драйвър. Ако не знаеш, кой точно драйвър ти трябва е добре да ползваш услугите на software-properties-gtk.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 12/18/2017 в 15:21, cybercop написа:

Напиши точния модел на видеото. За сега, решението е да влезеш в режим на възстановяване и да премахнеш добавения фирмен драйвър. Ако не знаеш, кой точно драйвър ти трябва е добре да ползваш услугите на software-properties-gtk.

Моделът е gtx1060. Досега съм махал драйверите, слагал съм nvidia-384 (дългосрочната поддръжка) и nvidia-387 (краткосрочната). Нищо нямаше резултат.

Ще пробвам software-properties-gtk, макар че се чудя да не би и кодеците, които слагах за видео, да допринасят към проблема - инсталираха се няколко дузина пакета.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кви кодеци си слагал бре нашия :) ?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 12/18/2017 в 14:41, цжбнм написа:

Xlib: extension "GLX" missing on display ":0" Xlib: extension "GLX" missing on display ":0" openConnection: connect: No such file or directory cannot connect to britty at :0

Нямам много опит с NVidia, обаче пробвай през конзолата (Ctrl+Alt+F2) да дадеш - export DISPLAY=:0 и после startx . Този модул GLX трябва да се зареди с някоя от конфигурациите за Xorg, но не знам къде се намира за NVidia. Покажи съдържанието на \var\log\Xorg.O.log .


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Прикачвам снимка от лога, който се оказа, че е /var/log/Xorg.1.log

Относно другите неща, бях тръгнал да пиша един дълъг отговор, но тъкмо в последния момент компът се рестартна от нищото, така че накратко:

software-properties-gtk - дава грешки при изпълнението на един или два файла на питон, не може да зареди G_OBJECT

export DISPLAY=:0 и после startx  - конзолата се ошашашва и не показва входа от клавиатурата или нови редове; не може да стартира X server.

Относно кодеците - като се опитах да пусна видео, ми изкара, че трябва да инсталирам еди-кои си няколко десетки пакета, за да го гледам. Един рестарт, уж за по-сигурно, и всичко отиде на кино.

t2.jpeg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не мисля, че кодеците имат нещо общо в случаят. Ако си бил с noveau и после си качил затвореният драйвер на NVidia, може да има някакво ошашкване на конфигурациите и xorg. Въпреки, че това по-принцип не би трябвало да се получава. Пробвай да ресетнеш/преконфигурираш xorg - How to reset the Xorg / xserver?, или направо да махнеш/преинсталираш драйверът - Graphics issues after/while installing Ubuntu 16.04/16.10 with NVIDIA graphics. А за Xorg.0.conf, това което си постнал е краят, който е за периферията и не е интересен, пробвай да качиш целият файл някъде.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При опит за ресетване на Xorg сървъра вади грешка, че xserver-xorg не е инсталиран. За да съм го инсталирал този пакет, трябвало да махна две дузини други, а не смея, да не би да оплескам още повече нещата. Иска да махна примерно ubuntu-desktop, xorg, и разновидности на xserver-xorg-video- и xserver-xorg-input-.
Премахване и преинсталиране на драйверите съм пробвал няколко пъти. Преинсталиране не води до нищо, напълното им махане води до липсата на логин екран (дава съобщение за грешка как не може да открие дисплея и други неща, може само конзолата да се ползва).

Конфигурационни файлове:
Xorg.0.conf - http://termbin.com/8rue
Xorg.1.conf - http://termbin.com/17ei

Интересно наблюдение: когато отворя менюто за свързване с интернет (или другите менюта в таскбара), лагът изчезва.

 

При опит за стартиране на unity дава грешка, че не може да отвори дисплей :0, а gnome-shell се оплаква, че дисплей променливата не е зададена. И двете команди бяха предшествани от DISPLAY=:0.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма как да запали, drm-то не намира никакво устройство т.е. все едно няма графична карта. Каква е картата всъщност, при затворените драйвери това може да се получи, ако е неподходящ за модела. Какво пише след командната:

lspci | grep -i "VGA\|3D"
Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Картата е gtx1060. Изходът на командата е

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 1c20 (rev a1)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://tipsonubuntu.com/2017/10/31/nvidia-387-22-driver-adds-gtx-1070ti-support-install/

Изпълняваш 1 и 2, като от 2 избираш 3-тото 384.90 proprietary, apply settings и рестарт. 

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Втората стъпка в конзолата еквивалентна на sudo apt-get install nvidia-384 ли е? Само до конзолата имам достъп като не мога да се логна. Принципно мога да се опитам още веднъж да ги преинсталирам, макар че нямам много варя от n-тия път да стане.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще формулираш ли по-подробно какви действия включва "още веднъж да ги преинсталирам"? Ако си нямал хранилището, то това е нов драйвър/нова версия на същия. Така че ти не преинсталираш , а обновяваш най-малкото.

А иначе може да видиш какви опции имаш с

ubuntu-drivers list

или пък

ubuntu-drivers devices

Предполагам, не си свалял образа от тук и той не е 16.04 а 16.04.3 (само за инфо).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, цжбнм написа:

Конфигурационни файлове:

Xorg.0.conf - http://termbin.com/8rue

Тук е пълно мазало. Зарежда модули за NVidia proprietary, noveau, за Intel и накрая пали Vesa:

[    24.177] (EE) No devices detected.
[    24.177] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
[    24.177] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[    24.177] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 2
[    24.177] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 3
[    24.177] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 4
[    24.177] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 5
[    24.177] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 6

[    24.178] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics
[    24.178] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics
[    24.178] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics
[    24.178] (II) NVIDIA dlloader X Driver  387.34  Tue Nov 21 01:38:22 PST 2017
[    24.178] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    24.178] (II) NOUVEAU driver Date:   Tue Mar 7 18:44:43 2017 -0500
[    24.178] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :

[    24.178] (EE) [drm] Failed to open DRM device for (null): -2

[    24.179] (WW) Falling back to old probe method for vesa

Както писах, нямам опит с NVidia, но почти съм сигурен, че не трябва да прави така. Да нямаш вградено видео и да си добавил външната карта в последствие? Ако е така, закачи мониторът на вградената, интелска карта и виж дали няма да зареди и после ще видим как да се оправи мазалото с драйверите. Ако имаш две карти, в Xorg.conf, или еквивалентната му конфигурация, трябва да се окаже кои модули да зареди. За да не се налага, в отворените драйвери си има един (или два бяха) допълнителни драйвера, Bumblebee беше едното, а за затворените има Optimus. Но при затворените работи само на лаптопи с dual graphic.

X не можеш да преконфигурираш, защото се е качила някаква стара, или модната версия заради proprietary драйверът на nvidia. За да не ти маха цялата графична среда, най добре да инсталираш отворените драйвери първо и като зареди, да следваш правилните стъпки с махането му и инсталирането на затвореният. На мен ми изглежда, че системата се опитва да ползва вградената, интелска карта. Най добре разкарай всичко на NVidia - "sudo apt-get purge nvidia*", рестартирай (на вградената карта, евентуално) и пробвай - "sudo apt install ubuntu-drivers-common" и "sudo ubuntu-drivers autoinstall". Или след първото, листваш какво има налично - "ubuntu-drivers devices" и инсталираш ръчно от наличните. Виж и тук дали няма нещо полезно - BinaryDriverHowto/Nvidia. Хубаво е да имаш и SSH достъп от друг комп, за всеки случай :).

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

Ще формулираш ли по-подробно какви действия включва "още веднъж да ги преинсталирам"? Ако си нямал хранилището, то това е нов драйвър/нова версия на същия. Така че ти не преинсталираш , а обновяваш най-малкото.

Всъщност да, не се замислих за това. Проблемът в момента е, че не знам как да приложа онова решение само от конзолата.

ubuntu-drivers list дава

intel-microcode
nvidia-384
nvidia-387
nvidia-381

ubuntu-drivers devices дава

== cpu-microcode.py ==
driver    : intel-microcode - distro non-free

== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias  : pci:v0000...
vendor    : NVIDIA Corporation
driver    : nvidia-381 - third-party free
driver    : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtin
driver    : nvidia-387 - third-party free recommend
driver    : nvidia-384 - third-party free
Цитат

Да нямаш вградено видео и да си добавил външната карта в последствие?

Не, имам само тази вградена видео карта.

 

Цитат

За да не ти маха цялата графична среда, най добре да инсталираш отворените драйвери първо и като зареди, да следваш правилните стъпки с махането му и инсталирането на затвореният.

Кои са отворените драйвери?

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като махна nvidia драйверите и ребутна, дава следното съобщение:

eLE3j.png

има само едно ОК, което от своя страна води до:

nwlHU.png

 

Оттам нататък единственият изход е ctrl+alt+f1. Мога да се върна към предишното състояние чрез sudo ubuntu-drivers autoinstall. Засега съм пробвал отговорите от https://askubuntu.com/questions/887682/low-graphics-mode-after-16-04-2-hwe-upgrade/887696 и първия от  https://askubuntu.com/questions/760997/how-to-recover-from-a-nvidia-fail-on-ubuntu-16-04/820179#820179 без резултат.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, цжбнм написа:

Кои са отворените драйвери?

Nouveau

Според хорг лога, имаш някакво интелско видео, най вероятно вградено. Ако нямаш, както вече писах, станало е пълно мазало. Аз бих си спестил мъките на твое място и бих преинсталирал начисто. Убунтутата имат проблем с повече от една карта и най добре ако имаш повече, или повече дисплеи, остави само един включен на картата, която искаш да ползваш, за да не се омаже още при инсталация. После можеш да конфигурираш системата с повече карти, или дисплеи. Всъщност, от всички дистрибуции, които съм пробвал, само Arch/Manjaro са ми палели още от инсталация с няколко карти, но само с отворените драйвери. Иначе налагало се е да преинсталирам точно заради омазани видеодрайвери, но тогава целта ми беше точно да видя кое-как докато се омаже нещо :) . Другият ти вариант, ако имаш нещо като програми и настройки по системата, което трудно ще въстановиш (файловете са лесни) е да разкараш всичко от тук, както ти пише:

на 12/21/2017 в 20:33, цжбнм написа:

При опит за ресетване на Xorg сървъра вади грешка, че xserver-xorg не е инсталиран. За да съм го инсталирал този пакет, трябвало да махна две дузини други, а не смея, да не би да оплескам още повече нещата. Иска да махна примерно ubuntu-desktop, xorg, и разновидности на xserver-xorg-video- и xserver-xorg-input-.

После графична среда можеш да си качиш през конзолата, както и логин менажер. Но аз лично бих преинсталирал, по-малко време ще отнеме.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Проблемът се оказа свързан не само с драйверите. Пиша, в случай че някой друг също се озове в тази гадна ситуация.


Инсталирам най-накрая убунтуто читаво наново и бързо забелязвам, че функционалните клавиши за промяна на яркостта на дисплея и на подсветката на клавиатурата не работят. Едно бързо търсене, съчетавам отговорите писани тук https://askubuntu.com/questions/866437/function-keys-do-not-work-brightness-sound-ubuntu-16-04/866571 и тук https://askubuntu.com/questions/76081/brightness-not-working-after-installing-nvidia-driver, ребуут - и оппааа - тутакси излиза екранът за грешка отпреди:

https://i.stack.imgur.com/eLE3j.png

Веднагически изтрих новите настройки (ctrl+alt+f1, логин, sudo rm /път/към/файла, sudo reboot) и екранът изчезна. Какво се оказа?

1. В сесията, за която стана дума в началото на темата, освен всичко друго съм бил приложил И тази промяна.

2. На втори поглед промените за оправяне на контрола на яркостта са специфични за производител, видео карта и драйвер.




Още не съм сложил нужните ми драйвери и не съм оправил яркостта, но решението сега изглежда с една идея по-ясно.

Редактирано от цжбнм (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Подобни теми

    • от dipsuchos
      Здравейте, спецове,


      Изложих се максимално с опитите за експлоатация на чисто новия си hard disk drive 1ТВ 2.5'' WD black 2.5'' sata III, 7200, 32M, ами, не е да е сдал багажа, да речеш. Всичко започна оттам откъдето трябваше - инсталация на операционна система без платен лиценз, а именно - Ubuntu последната desktop версия. За неспециалисти ми се стори добър избор, имайки предвид, че сървърната версия изисква кодене за почти всеки ход, а и без графики, някак си ми е твърде хардкор, обаче който не разбира от компютри, бързо може да овапца работата, та дори и с широкодостъпния. 

      Блокирах HDD-то и сега опциите му са в silver цвят (а не в grey) и са невъзможни за клик - всичките освен "exit with/without saving the settings" (ама какви сетинги да правя след като ми забранява, не ми е ясно :D). Под менюто "Boot" се чете: UEFI checked, Secure boot enabled; Boot priority order (сив правоъгълник) и когато плъгна USB-то (изписва две дублиращи се имена на Flash Memory-то, сигурно заради опита ми да инсталирам и двете десктопни версии 16.04 и 17.10).

      Когато избера SysRq от клавиатурата ми изписва 3 опции:

      1. *Ubuntu (съобщава ми: "please unlock disk sda3_crypt" (предполагам, че е във връзка с въвеждането ми на последователни цифри на син екран като забавна част от процедурата). След като въведа този код успешно, ме отпраща към десктопа и бекграунда на Ubuntu - super, ще си кажеш, значи съм го инсталирал правилно. Обаче екранът си е мъртвило - нито икони, нито програми, нито нищо - само един курсур, способен да се движи, но не и да изпълнява команди. 

      2. Advanced options for Ubuntu (Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic/Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic (upstart)/Ubuntu with Linux 4.13.0-36-generic (recovery mode)) 

      3. System setup (BIOS)

      По време на инсталацията и на двете версии, бях кликнала на "Encrypt the new Ubuntu installation for security", дали това може да е причината? След като многократно ми отказваше да се рестартира като последна стъпка от инсталацията показваше застинал екран, нищо не помръдваше и нищо не се рибуутваше. Някак си се озовах (не помня къде съм кликнала, нито кои клавишни комбинации съм тествала :D) върху един Ultramarin екран, където ми се даваха няколко цифри, които да изписвам след като са се появили на десктопа - пък може и тук да се корени проблемът. 

      Освен цялата тази каша, помня, че бях задала настройки за допълнително криптиране или защита в BIOS или по време на install, така че да не знам и аз какво става... Паролите ги имам, не ги греша, ама не знам как да деактивирам този тотален блокаж. Къде? 

      Ще се радвам някой да сподели решение, защото исках да ползвам компютъра си спешно и без да се допитвам до оторизирани лица срещу заплащане (просто все още не печеля, а не, че не харесвам специалистите).

      Благодаря Ви за отделеното време!
    • от NerdyBurdy
      Здравейте, искам да попитам как мога да персонализирам GTK тема ? Инсталирах си Ubuntu, и след това му сложих тема. Темата се казва Numix Dark. Бих желал обаче да променя акцентният цвят на темата от червен на син и да направя папките сини. Ако някой обясни как става цялата работа ? Дали просто трябва да променя някакви дани във някои файлове за да го направя ще е супер.

      Като цяло след ровене из Гугъл успях да променя акцентният цвят на син, но някои неща все още са си червени.

      http://upload.bg/?get_file=024ab140c1e4ee24bbd465a6b9cb871ef6e93bb8&inline
      Ако някой, ми каже как мога да променя иконките за минимизиране премахване и преразмеряване на прозореца от червени в сини, ще съм много благодарен.

      http://upload.bg/?get_file=76a66c0b2d9d0ebadc28a9affc0817981fd6d9db&inline
    • от Николет
      Само да кажа, че съм нова и предварително се извинявам ако съм изпуснала нещо.
      И сега към проблема. Системата ми е Linux Ubuntu 12.04 LTS и съм със най-новата версия на скайп 4.3. Ползвам скайп от доста време и преди няколко дена, когато писах във груповия чат съобщенията ми не се показваха. Излиза жълт триъгълник на който пише, че съобщението не е доставено. Странното е, че когато влязох в скайпа си от таблета и другия лаптоп всичко, което пишех се показваше. Направих си и нов потребител, в системата, за да проверя дали проблемът е в самия скайп, но нищо подобно. Всичко което пиша си излиза без проблем. Но когато се върна в другото потребителско име излиза само какво е писал другият, но не и това което съм писала аз. Все едно си е писал сам . Надявам се, че сте ме разбрали Малко криво съм обяснила, но положението също е доста странно и не ми се е случвало досега. Проблемът дойде от нищото, ей така. Много ще се радвам ако някой ме е разбрал и може да ми помогне за проблема, защото това е Линукс и нещата не са ми никак лесни за оправяне :/
    • от jerii
      Здравейте, имам един жичен микрофон Philips SBC MD150 и 2 безжични (вокални, комплект) на RLAKY. Когато говоря по скайп с тези микрофони ме чуват ясно и изчистено. С audiacity когато запиша нещо, също се чува ясно както и с reaper под wine. Но когато пусна Pulse Audio да възпроизвежда това, което микрофоните "чуват" с Pulse Audio Volume Control и командата: 
      pactl load-module module-loopback latency_msec=1  Гласът ми се чува някак буботещ и "некачествен". Трудно се разбира какво говоря. Знаете ли някаква програма например, която да върши тази дейност? Нещо като mixx например, но да може да пуска и музика, и да се чува това, което говоря на микрофоните. Ако пък за линукс няма такава програма ми кажете друг начин за прослушване на микрофоните. - Ubuntu 14.04; Acer Aspire 5755G. Благодаря ви за отделеното време, и много ви моля да ми помогнете. 
       
    • от Greak
      Здравейте, имам проблем с яркостта. (Свикнал съм вече с проблемите де) или е на минимум или е на максимум. Обикновенно се пуска на минимум а за да включа на максимална трябва да рестартирам компютъра и още в самия CMOS да помпам бързия клавиш за яркост (fn+f6) и така си остава, нито бутоните, нито настройките, нищо не действа след като вече съм пуснал линукса, на всички дистрибуции. Сега открих, че от настройките като преместя показателя от онази черта с яркоста много бързо, резолюцията се променя, но пък след това през 1 минута ми излиза това:





      Моля за помощ, това е адски дразнещо, да не мога да си сменям резолюцията. Това се случва на всички линукс дистрибуции.

      В момента съм с Ubuntu 12.04.1 x86
      Модел на компютъра: Asus UX30 - http://www.asus.com/Notebooks/Superior_Mobility/UX30/ ...

      Забелязвам, че когато си включвам компютъра, за 2-3 секунди и по малко ми изписва ACPI Error: ACPI Firmware Bug, нещо подобно беше, все не мога да го прочета



      Благодаря Предварително.
  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.