Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Какво да правя, когато линукс не намира HDD?


Гост

Препоръчан отговор

От скоро се появи странен проблем с всички дистрибуции, които имам на DVD-та. Исках да изтрия библиотека, която Windows системата автоматично "захапва" при стартирането и не позволяваше изтриване (ttf font файл плюс библиотека с името на шрифта). Шрифтът си замина без проблем, но за библиотеката дори и FileHunter не помогна и трябваше да пусна Linux Live CD, за да я изтрия. Обаче тук се появи проблем, който не бях срещал досега, дори и в Линукс: Live средата стартира, но не открива нито един сторидж - нито SSD-то, нито някой от другите два HDD, които имам (конфигурацията в подписа ми). Опитах няколко различни дистрибуции (Федора 25, Линукс Лайт 3.4, Линукс Минт (май беше 15)) и никоя не открива устройствата. Което е странно, защото Уиндоус 7 си ги открива без проблем. Единствено отживелицата Убунту 10.10 веднага откри и трите устройства и успях да се отърва от въпросната библиотека.

Та... Въпросът е какво да правя, ако някога пак се сблъскам с този проблем? Вероятно опира до някоя настройка, но знанията ми за линукс са много оскъдни и нямам идея как да го накарам ръчно да мапне устройствата за съхранение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ползвай Windows PE или конзолата на Windows Repair  и от там изтрий.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@plamen_petrov_80, тия неща като Mate и KDE нищо не ми говорят. Свалям първото 64-битово, върху което ми попадне погледът. Ще сваля последната версия и ще пиша пак, за да кажа как е минало.

@DarkEdge, пробвах вече - нищо не оправя.

@whitepixel, тази "корупция", която спомена, ми напомни за един "корумпиран" превод на Windows XP преди години, където проверката на файлове откриваше "корумпирани файлове". :D

@П.Петров, не казвам, че не си прав, но това не обяснява защо древното Убунту 10.10 ги откри без проблем, когато и то се числи към старите дистрибуции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, rado84 написа:

Убунту 10.10 ги откри без проблем, когато и то се числи към старите дистрибуции.

Редактирано преди 3 минути от rado84 (преглед на промените)

скоро не съм се занимавал, но доколкото помня,  в доста живи дистрибуции, дисковете не се монтират по подразбиране
а и в предишен пост, ти казаха, че има вероятност да е от Bios

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако дисковете не се виждаха от БИОС, то и Windows нямаше да ги вижда, камо ли да стартира.

Пламене, не мога да кажа коя версия е Минтът, който пробвах, защото съм записвал това ДВД отдавна и по неясни причини не съм написал отгоре му коя версия е. Писал съм само "Linux Mint" и толкоз. Имам някакви смътни спомени, че свалях версия 15 преди неопределено време и затова казах, че може да е било 15-та версия.

Чудно ми е защо пък да не скачам на 64-битова версия? Нали не мислиш, че с 64-битов процесор и система ще се нахендря на 32-битова, пък било то и само за малко?

 

Преди малко пробвах с Минт 18.3 Мейт - също не откри дисковете. Пуснах лайв цедето в безопасен режим и едва тогава ги намери. Намерих и няк'ва стотинка ОС, която май е руска и която откри дисковете още в нормалния лайв режим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, rado84 написа:

@DarkEdge, пробвах вече - нищо не оправя.

Стрелец или подобен Windows PE или Parted Magicc

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Моля ти се излагаш се! Като заредиш една ОС не можеш да провериш коя е тя ако не знаеш от кой линк си я свалил така ли?

 

Не мога, да. В груб менюто пише само "Старт Линукс Минт" и толкоз. Даже и версията не показва. Обаче го открих по друг начин - по датата, на която съм свалил ИСО-то. Излиза, че е 16-та версия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някво инфо има май в /etc/linuxmint/info (и по много други места може да се открие).

 

А иначе, имам спомен, че при тебе само старите дистрибуции бяха "безпроблемни" със твоя хардуер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, rado84 написа:

Обаче тук се появи проблем, който не бях срещал досега, дори и в Линукс: Live средата стартира, но не открива нито един сторидж - нито SSD-то, нито някой от другите два HDD, които имам (конфигурацията в подписа ми). Опитах няколко различни дистрибуции (Федора 25, Линукс Лайт 3.4, Линукс Минт (май беше 15)) и никоя не открива устройствата. Което е странно, защото Уиндоус 7 си ги открива без проблем. Единствено отживелицата Убунту 10.10 веднага откри и трите устройства и успях да се отърва от въпросната библиотека.

Както вече написаха, повечето нови live инсталации на Linux вече не монтират автоматично дисковете, защото така и така трябва да ги размонтират по време на инсталацията. Може да си ги монтираш ръчно през конзолата, или по-лесно - пишеш Disk в търсачката, отваряш го и ги монтираш от там (play бутонът :) ). Специално за работа с дискове можеш да ползваш и live версията на GParted, но е излишно. Не се занимавай с WinPE, той няма да свърши работа за такива, заключени от бозата файлове, както и никой друг Windows.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, бат'начо написа:

Някво инфо има май в /etc/linuxmint/info (и по много други места може да се открие).

 

А иначе, имам спомен, че при тебе само старите дистрибуции бяха "безпроблемни" със твоя хардуер.

Ся... Ако трябва да навлизаме в подробности, Линукс го ползвам само за описаното в първия пост - за изтриване на упорити файлове. Ако една операционна система не може да бъде подкарана на резолюция повече от 1024х768, за мен тя не струва, какъвто е случаят с Линукс. Ако изобщо имам късмет да успея да му инсталирам драйвери за видеокартата, те се изпаряват след първия рестарт, което за мен не е поведение на нормална ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.01.2018 г. в 12:22, rado84 написа:

От скоро се появи странен проблем с всички дистрибуции, които имам на DVD-та.

Сам го каза: Зад всеки един развален компютър стои един човек, който нищо не е направил!

на 26.01.2018 г. в 12:22, rado84 написа:

Та... Въпросът е какво да правя, ако някога пак се сблъскам с този проблем?

Продължаваш да ползваш Убунту 10.10 ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ти инсталираш ли го Linux или го ползваш през LiveCD?

С Hiren's Boot CD пробвал ли си да си триеш файловете? Или и там те спира "резолюция от 1024х768" ?

Изобщо не мога да те разбера - не би си причинил 32 бит ОС, не искаш 1024х768, а дефакто имаш работа за 5 мин. не ми се мисли какво ще стане ако някога ти се наложи да ползваш горе описаната комбинация сигурно ще получиш срив в системата. Чудно ми е как теглиш пари от банкомат - ако ме разбираш какво искам да кажа :)

Преди 2-3 години се опитвах да ползвам Линукс за основна ОС, но проблемът с резолюцията и драйверите ме отказа. Така че сега имам 4-5 ДВД-та с Линукс дистрибуции, които ползвам само за премахване на упорити файлове.
Не, с Hiren's Boot CD не съм пробвал. Чувал съм за него, но никога не съм го пробвал.
Менютата на банкомата обикновено са настроени да пасват на ниската резолюция, на която Линукс върви без драйвери, така че там няма проблем, а и освен това на банкомата стоиш максимум 5 минути. Докато на екран с нейтив резолюция 1920х1080 да си гледаш целия дисплей увеличен няколко пъти по цял ден, може да те направи разноглед.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А от самия Windows с помощта примерно на Unlocker пробвал ли си? Като преди да потвърдиш с ОК, в Task maanager или в cmd с админски права спри explorer.exe (taskkill /im explorer.exe /f)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, rado84 написа:

Ако една операционна система не може да бъде подкарана на резолюция повече от 1024х768, за мен тя не струва, какъвто е случаят с Линукс.

Това е една от най големите глупости, които съм чел. Ако е за машината от подписът ти, точно NVidia имат едни от най добрите драйверни поддръжки за Linux. Не ми се мисли ако си с AMD. Но дори и отворените драйвери нямат никакъв проблем с резолюцията. Ти изобщо инсталираш ли Linux, или само по Live средата правиш изводи? Ако ползваш повече монитори, закачени на външната и вградената карта, има голяма вероятност от това да ти се омазват инсталациите. Това е един голям недостатък на Linux и за това трябва да се инсталира само на една карта и един монитор, после се модифицират настройките за повече. От това, което съм пробвал, изключение е само Manjaro, там поддръжката на видео драйверите и повече карти, е перфектна още на ниво Live среда. Просто трябва да са отворените, после могат да се инсталират и затворените. Но като изключим проблемите с некадърните драйвери на трети производители и нежеланието им да поддържат Linux, той се инсталира много по-гладко от бозата, вече за по-финни настройки и преход от нещо познато, към нещо друго, си иска и четене.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@RagnerBG, с новата конфигурация не съм пробвал да подкарам Линукс. Когато пробвах да ползвам Линукс за основна ОС, бях с АМД видеокарта. Ползвам само един монитор и винаги е било така. И да, инсталирал съм Линукс. Изводите си ги правя по пърформанса на инсталиран Линукс. Може и да не съм много напред с материала за Линукс, но поне ми е повече от ясно, че от лайв средата човек не може да добие никаква представа за Линукс. Не отричам, че се инсталира по-гладко от Уиндоус, даже и по-бързо се инсталира от Уиндоус. На последния за инсталация на ХДД с 5400 об/мин. му трябват 15-20 мин., докато на Линукс му трябват 10-ина мин. в най-лошия случай. Но има и други неща, които не ми харесват в Линукс, като например мързелът на разработчиците. Ако искаш, можем да се преместим в друга тема да обсъждаме какво не ми харесва на Линукса, защото тук ще навлезем в толкова дълбок офтопик, че някой мародератор 100% ще ни накаже.

@DarkEdge, не това не съм го пробвал. Пък дори и да килна експлорер.ехе, това няма да отключи файла, защото според FileUnlocker процесът, "захапал" файла е System, което означава, че за да махна файла Уиндоус не трябва да работи изобщо, така че в такъв случай единственият вариант е Линукс лайв среда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нищо, че е System. Дълбоко заключените файлове се трият при следващо стартиране на системата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...