Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

От будистка гледна точка, това което гледа през очите, слуша през ушите, мисли мислите, преживява емоциите и е зад и между тях - винаги е. Несъздадена, безгранична ясна светлина. Осъзнаване "в" което се случва всичко - животи, вселени, пеперуди и други.

Интелектът е само един аспект на това, което сме. Просветлението не може да бъде разбрано интелектуално. Може да се придобие някаква идея, но тя ще бъде много, много далеч от преживяването на нещата каквито са. Всяка идея и описание на преживяване по принцип са далече от самото преживяване. Има разлика между това да гледаме карта на Хималаите и да изкачим Еверест. Когато описваме много неща - ние се разбираме защото сме имали сходни преживявания, но за просветлението ние нямаме опит, въпреки че това е природата ни. Ние имаме опит с тези неща, които "скриват" тази природа - имаме опит със "смущаващите" емоции, като гняв, гордост, ревност, завист, алчност, страх, тъпота, желание, вкопчване ... и закостенелите дуалистични идеи, които сме приели за свои от родители, учители, книги, приятели, филми ...

Когато няма причини, които "скриват" истинската ни природа, тя се появява от само себе си. Абсолютно безстрашие, спонтанна радост, всепроникваща интуиция и непрекъсващи действия в полза на другите. Когато това стане постоянно преживяване , тогава няма въпроси, за "полза" за "много" и т.н. Действията на Буда са спонтанни, без идеята "аз правя нещо за теб", тези действия се случват като израз на нещата, каквито са.

Природата на Слънцето е да свети и топли. Това се случва без идеята, че един ще получи повече топлина а друг по-малко.

Природата на Буда е безстрашно, радостно, мъдро и неуморно да работи за другите.

Всеки е Буда.

Не всеки го знае.

Това са само думи. Такова преживяване е възможно.

Будистките методи водят до осъзнаване и преживяване на нещата, каквито са. Просветление. Пробуждане.

Будистките методи трансформират интелектуалното разбиране в преживяване

Уж обясняваш, а всичко продължава да бъде все толкова недетерминистично! Преживяването е дефинирано само в личностен аспект - субективизирано е от персонализма на възприятието! Казано с други думи - колкото повече Буди имаме на едно място - толкова повече сумарния ефект от спонтанните им действия ще клони към нула!

П.П. Не бива да се мерят ябълки с метри. За да бъде възприета парадигмата ти, трябва да дефинираш категориите си. Инак изглежда като любимия девиз на девойките от конкурсите за карсота - "Вечна любов и мир по света"...

• Отговори 16k
  • Прегледи 893,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Уж обясняваш, а всичко продължава да бъде все толкова недетерминистично! Преживяването е дефинирано само в личностен аспект - субективизирано е от персонализма на възприятието! Казано с други думи - колкото повече Буди имаме на едно място - толкова повече сумарния ефект от спонтанните им действия ще клони към нула!

П.П. Не бива да се мерят ябълки с метри. За да бъде възприета парадигмата ти, трябва да дефинираш категориите си. Инак изглежда като любимия девиз на девойките от конкурсите за карсота - "Вечна любов и мир по света"

Зависи какво ще им мериш на ябълките.Е обикновено е в сантиметри, но все тая.

А по добре ли ти изглежда да вярваш, че бог е скрит в копролит? ;)

П.П.Голямата Ябълка пък направо в километри я мерят, сега се сетих.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Това звучи твърде егоистично. Единствено и само?

Може да е странно, но има хора, които имат излишък и могат да споделят. Радост, вдъхновение, знания, защита, любов, храна, пари ... Много можем да правим да другите. Ако всеки се грижи единствено и само за себе си - има безброй проблеми. Ако мисли за другите има безброй интересни проекти.

Който има какво да сподели, го споделя, Вало.

И го споделя, без да се замисля, че го прави за някого си.

Хитлер също е искал щастие за германската нация, твърдо решен да унищожи тези, които са му са стрували ненужни...

това с идеите за човешко щастие е доста спорен момент

човешкото щастие според мен...

че коя съм аз да определя какво ще те направи теб щастлив?!

странно раздуто звучи - да се бориш за щастието на другите?!

няколко религии го правят, куп доброжелателни бизнесмени го правят, политеците го правят...

думи, думи, думи...

я по-добре да си гледам моето щастие, пък ако моето щастие те направи теб щастлив... значи съм постигнала великата цел

или се лъжа?! ;)

Който има какво да сподели, го споделя, Вало.

И го споделя, без да се замисля, че го прави за някого си.

Хитлер също е искал щастие за германската нация, твърдо решен да унищожи тези, които са му са стрували ненужни...

това с идеите за човешко щастие е доста спорен момент

човешкото щастие според мен...

че коя съм аз да определя какво ще те направи теб щастлив?!

странно раздуто звучи - да се бориш за щастието на другите?!

няколко религии го правят, куп доброжелателни бизнесмени го правят, политеците го правят...

думи, думи, думи...

я по-добре да си гледам моето щастие, пък ако моето щастие те направи теб щастлив... значи съм постигнала великата цел

или се лъжа?! :)

Най-добри пожелания и много любов!

Нека всички същества да имат щастие и причините за щастие.

Нека бъдат свободни от страдание и причините за страдание.

Нека винаги преживяват щастие, което е напълно свободно от страдание.

Нека останат във великата равнопоставеност, която е без привързаност и отблъскване.

П.П. Не бива да се мерят ябълки с метри. За да бъде възприета парадигмата ти, трябва да дефинираш категориите си. Инак изглежда като любимия девиз на девойките от конкурсите за карсота - "Вечна любов и мир по света"...

Личността е илюзия.

Илюзия в будизма е всяко нещо което зависи от причини и условия.

Взаимозависимият и взаимосвързан начин на съществуване на нещата е илюзия, защото нищо трайно само по себе си не може да бъде намерено в нито един феномен.

Една дъга. Появява се, като съвкупност от причини, променя се през цялото време и изчезва, когато не са налице всички причини за съществуването и.

Всичко от "вътрешния" и "външния" свят съществува по този начин. Като дъга. Като рисунка върху вода. Появява се, променя се и изчезва.

Само едно "нещо" винаги е.

Това, което гледа през очите и слуша през ушите ни точно сега.

Това което мисли мислите и е зад и между тях.

Сияйно ясно "огледало" на повърхността на което се случват външните и вътрешните светове.

Това което наричаме ум.

Преживяване е възможно и когато илюзията "аз" е разтворена.

Илюзията за отделно и независимо "аз" съществува, благодарение на вярата в това отделно и независимо "аз", благодарение на дуалистичните закостенели идеи и навици, които имаме и благодарение на "смущаващите" емоции.

Когато се разтвори илюзията за "аз", това което остава е Буда.

Това, обаче не може да бъде предадено с думи.

Нямаме отправна точка. Никога не сме преживявали нещата свободни от илюзии.

Ако все пак се опитаме да опишем, това, което остава с думи може да се каже, че това е абсолютно безстрашие, спонтанна радост, всезнание и активно съчувствие - неуморни действия, резултатът от които е щастие за другите. Тези качества не зависят от причини, това е природата ни.

Само думите не водят до разбиране, или водят, но това разбиране е ограничено.

Има методи, които водят до такова преживяване има и хора в които това преживяване може да бъде видяно.

Има безстрашни, радостни и мъдри хора, които неуморно работят за благото на другите.

Аз съм само начинаещ, споделям обща информация за будизма с образователна цел.

Може да лъжа или просто да съм заблуден.

Така че - не вярвайте на това което пиша.

Хайде да се приземим с един въпрос:

1)На кого се молят будистите,след като според тях Бог няма??!

Този въпрос вече е задаван.

пост №518

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=510&p=1513169&#entry1513169

пост №522

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=510&p=1513463&#entry1513463

пост №523

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=510&p=1513532&#entry1513532

пост №527

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=525&p=1513739&#entry1513739

пост №528

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=525&p=1513791&#entry1513791

пост №528, 529

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=525&p=1516485&#entry1516485

пост №530

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=26632&st=525&p=1516904&#entry1516904

Общо взето точната дума е пожелание, не молитва. Например:

Нека всички същества да имат щастие и причините за щастие.

Нека бъдат свободни от страдание и причините за страдание.

Нека винаги преживяват щастие, което е напълно свободно от страдание.

Нека останат във великата равнопоставеност, която е без привързаност и отблъскване.

Вероятно има хора, които се молят на Буда, по начина по който вярващите се молят на Бог. Това, обаче е неразбиране на пътя на Буда.

Буда не е нещо външно, Буда е огледало на собственият ни потенциал.

Ползвайки методите в крайна сметка самите ние ставаме Буди.

Отправянето на пожелания за щастие на другите, което понякога неправилно се превежда като молитва е метод с който разбираме, че другите също са важни, метод с който разтваряме егото.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Само едно "нещо" винаги е.

Това, което гледа през очите и слуша през ушите ни точно сега.

Да.

Нали това казах и аз, Вало. Сега! В този момент!

когато си осъзнал мястото си, знаеш че единствената реалност е в момента

но ти, приятелю, толкова си сигурен, че съм против теб и учението ти, че дори не забелязваш как те поддържам(не ми излизат емотиконите и затова казвам: Огромна усмивка)

Да.

Нали това казах и аз, Вало. Сега! В този момент!

когато си осъзнал мястото си, знаеш че единствената реалност е в момента

но ти, приятелю, толкова си сигурен, че съм против теб и учението ти, че дори не забелязваш как те поддържам(не ми излизат емотиконите и затова казвам: Огромна усмивка)

Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи.

Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм.

Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учения са подходящи за различни хора. Свободен избор.

Който иска може и да ги смеси всичките. Това в според мен 99.9999993 % от случаите води до повече объркване.

Будизмът е на 2500 години и през всичкото това време ползвайки това знание и методи милиони същества са се пробудили от невежеството, преживели са нещата, каквито са, станали са Буди. Будизмът е проверено учение, което води до определен резултат. Основен принцип в Будизма е да не се приема нищо на доверие: "Не вярвайте на нито една моя дума, само защото един Буда я е казал, проверете всичко сами." - казал Буда преди да умре.

Формата на ученията разбира се може да бъде променяна, това се случва и днес, но тези които могат да правят тези промени са изминали голяма част от пътя към просветлението. Или поне първата голяма крачка, която е наречена освобождение - това е свобода от смущаващи чувства, свобода от страдание, свобода от Самсара. Това е първо бодхисатва ниво, което е наречено "изключително радостно". При това се постига радост, която не зависи от причини, тази радост се проявява като израз на природата ни.

Аз не съм свободен от смущаващи чувства, затова, когато в тази тема видя нещо, което не съответства на пътя на Буда - предлагам и гледната точка на Буда. :-)

За теб Нел, може всичко да е едно. Според мен това не е така. Аз знам, че ти не познаваш будизма, знам също така, че не си просветлена или освободена. Затова си позволявам да пиша мнения различни от твоите. Без идеи че си против мен, без емоции или по скоро само с радостни емоции. Всъщност и с благодарност.

Усмихнат ден, Нел. Усмихнат ден на всички.

ПС

Молитвите също са добро нещо.

Лошо би било ако хората правят пожелания или се молят за нещо добро за тях, и носещо страдания за други хора.

Всяко същество се стреми към щастие и иска да избегне страданията.

Велика равнопоставеност е да желаем щастието на всички, без да правим разлика между тези които харесваме и тези които не харесваме.

Алия, ти да не мислиш че будистите се молят на статуите на Буда? Явно е че талибаните така са смятали след като взривиха огромните каменни статуи на Буда в Афганистан, които бяха ценни исторически и художествени паметници.Тъй ми , само мюслимунския камък важен , чуждите трябва да се унищожават. :)

Редактирано от N e o (преглед на промените)

За теб Нел, може всичко да е едно. Според мен това не е така. Аз знам, че ти не познаваш будизма, знам също така, че не си просветлена или освободена. Затова си позволявам да пиша мнения различни от твоите. Без идеи че си против мен, без емоции или по скоро само с радостни емоции. Всъщност и с благодарност.

Усмихнат ден, Нел. Усмихнат ден на всички.

Ех, ех!

се молят будистите,след като според тях Бог няма??!

На различни "божества". Например на Авалокитешвара (бодхисатва).

Публикувано изображение

Също интересен е въпросът за Сътворението на световете/сферите.

На различни "божества". Например на Авалокитешвара (бодхисатва).

Авалокитешвара (санскрит) или Ченрези (тибетски) e олицетворение на съчувствието на всички буди. Всеки, който поне веднъж каже неговата мантра: Ом Мани Пеме Хунг, със сигурност ще стане просветлен.

Медитацията с Ченрези развива безусловно съчувствие към всички същества. (развива не е точна дума, по-скоро води до осъзнаване и проява на това съчувствие, което е природата ни)

Четирите ръце на Ченрези символизират:

- любовта (желанието всички да са щастливи, безусловна любов),

- съчувствието(желанието всички да са свободни от страдание, смислени действия намаляващи страданието),

- симпатизиращата радост (способността да се радваме, на щастието на другите и пожеланието това щастие да е трайно) и

- равнопоставеността( липса на смущаващи чувства като привързаност или отблъскване и способността да се отнасяме към другите без да ги делим на приятели или неприятели)

Всички качества на Ченрези в този момент присъстват във всеки от нас и във всяко същество.

Също интересен е въпросът за Сътворението на световете/сферите.

Какъв е въпросът? Интересен за какво?

Авалокитешвара (санскрит) или Ченрези (тибетски) e олицетворение на съчувствието на всички буди. Всеки, който поне веднъж каже неговата мантра: Ом Мани Пеме Хунг, със сигурност ще стане просветлен.

Медитацията с Ченрези развива безусловно съчувствие към всички същества. (развива не е точна дума, по-скоро води до осъзнаване и проява на това съчувствие, което е природата ни)

Четирите ръце на Ченрези символизират:

- любовта (желанието всички да са щастливи, безусловна любов),

- съчувствието(желанието всички да са свободни от страдание, смислени действия намаляващи страданието),

- симпатизиращата радост (способността да се радваме, на щастието на другите и пожеланието това щастие да е трайно) и

- равнопоставеността( липса на смущаващи чувства като привързаност или отблъскване и способността да се отнасяме към другите без да ги делим на приятели или неприятели)

Всички качества на Ченрези в този момент присъстват във всеки от нас и във всяко същество.

Какъв е въпросът? Интересен за какво?

Благодаря, Вало за влючването, но едва ли някой е питал нещо за Авалокитешвара. Защо бързаш с рекламата, още повече, че това може да се прочете и енциклопедия уикипедия?

Освен че е олицетворение на съчуствието на всички буди, Авалокитешвара е и божество, нали?

Въпросът е за Сътворяването на света, на сферите на Будите, както и на всички други сфери. Интересен е за разяснение.

Редактирано от rurk (преглед на промените)

...

Освен че е олицетворение на съчуствието на всички буди, Авалокитешвара е и божество, нали?

Не

Въпросът е за Сътворяването на света, на сферите на Будите, както и на всички други сфери. Интересен е за разяснение.

Няма сътворение. Самсара винаги е била. Без начало.

Не

Ами разясни тогава какъв е и кой е Авалокитешвара. Ето дойде и този въпрос.

Според Махаяна, Авалокитешвара се води бодхитатва, или бъркам?

Според същата традиция, Авалокитешвара помага на всеки който му се помоли, в мигове на страдание. Авалокитешвара се отказва от това да навлезе в сферата на будите, докато всички чувстващи същества не постигнат Нирвана. Разбира се - това е клетвата на бодхисатвите.

"Будите" не е ли еквивалент на божества?

Едно поздравче:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=eyIIObFyK4I&feature=related

За сферите на будите нищо не писа. Кой ги е сътворил? Част от Самсара ли са?

А бодхисатвите къде пребивават? В Самсара, или?

Не. "Буда" е просто дума, обозначаваща определено състояние на ума. Всеки човек би могъл да разкрие този потенциал, който дреме в него.

Не. "Буда" е просто дума, обозначаваща определено състояние на ума. Всеки човек би могъл да разкрие този потенциал, който дреме в него.

Привет, брат!

Това е така.

Според "Сутра за зависимия произход" обаче не е само така!

Тук въпросът е за сферите на небесата, където са раваките, пратйекабудите, бодхисатвите и будите.

Та тези сфери на небесата, може ли да се говори, че са еквивалент на ангелските светове (сега няма да ги изброявам, че са доста)?

Тук въпросът е за сферите на небесата, където са раваките, пратйекабудите, бодхисатвите и будите.

Та в тези сфери на небесата, може ли да се говори за еквивалент на ангелските светове (сега няма да ги изброявам, че са доста)?

Не съм будист в обичайния смисъл на думата, и не мога да кажа, че съм запознат с тези неща, а и не ме интересуват. Лично аз не вярвам в подобни сфери, светове и прочее, смятам, че прекалено се усложняват нещата с всичко това. Прекомерното теоритизиране може само да затвърди илюзията ни, че сме "знаещи" и "духовни". Предпочитам простотата...

Не съм будист в обичайния смисъл на думата, и не мога да кажа, че съм запознат с тези неща, а и не ме интересуват. Лично аз не вярвам в подобни сфери, светове и прочее, смятам, че прекалено се усложняват нещата с всичко това. Прекомерното теоритизиране може само да затвърди илюзията ни, че сме "знаещи" и "духовни". Предпочитам простотата...

Аз пък, брат поназнайвам нещичко - нещица разни. Е, то не е кой знае какво, но ми стига, за да видя, че всичките тези спорове - религиозни и догматични, всичкото това "дърпане на черджето към себе си", всичката борба за последователи и пр. мерзости пред Бога (щото съм вярващ)... и пред хората... всичките тези убийства, обиди, подмятания, нападки и надпревари от типа "кой е по, по, най"... ами нямат никакъв смисъл, братко и водят отново до страдание.

Затова, според мен, или трябва да се видят всичките религии като едно и също нещо, за да се помирят, или трябва да си отхвърлят, ама всичките до една и човек да се съсредоточи върху сърдечността и Любовта (не че религиите учат на друго, ам най си...)

Може би затова мистър Буда е рекъл, че нема Бог, а има само Пустота, както знаеш такова е и становището в Дао, на Лао Дзъ също? Може би щото върху Пустото няма к`во да се спори (не само разбира се, но за сега това е достатъчно).

Затова, аз (до колкото съществувам въобще реално), "днес" съм решил да руша прегради и да строя мостове. До колко ще успявам с това, само Бог знае (т.е. "аз"), а от друга страна знам, че нема смисъл, щото нали всичко е Пусто, ама все пак и у Пустото има нек`во съдържание, макар то да е емпирично и илюзиорно, но пък, според мен, достатъчно за Вей-У-Вей.

И те така...

Не.

Всеки е Буда, не всеки го знае.

Божествата са в божествената сфера. Това е част от Самсара. прераждането там е резултат от почти изцяло положителна карма, но е останала фина гордост. Животът в тази сфера е много, много дълъг и пълен със щастие. Добрата карма обаче се изчерпва и съществата от божествените сфери също се прераждат.

Всеки от нас е бил безброй пъти в божествените сфери.

За сферите на будите нищо не писа. Кой ги е сътворил? Част от Самсара ли са?

В момента в който някой стане Буда, всичко "около" него става чиста земя или буда-поле и всички стават буди. По точно казано, то винаги е било буда-поле, но това осъзнаване се случва в момента на просветлението.

Самсара е условно понятие, зависи от гледната точка. Ние възприемаме света в който живеем като Самсара, един Буда възприема същия този свят, като буда свят, където всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов, всяко нещо е свежо и ново, всеки звук е мантра и всяка мисъл мъдрост, просто защото могат да се случат или да не се случат.

Будизмът не мисионерства. Ако някой човек прави това, то той/тя не е будист.

Буда не е искал последователи, Буда е искал колеги с които да сподели безстрашието, радостта, мъдростта и активното съчувствие на просветлението.

Автентичните будистки учители също не мисионерстват.

А бодхисатвите къде пребивават? В Самсара, или?

Самсара е въпрос на гледна точка, много бодхисатви съзнателно избират да се раждат като хора, за да могат да работят за другите и да ги водят към просветление. Така че те са в Самсара, но не са от Самсара.

Не.

Всеки е Буда, не всеки го знае.

Божествата са в божествената сфера. Това е част от Самсара. прераждането там е резултат от почти изцяло положителна карма, но е останала фина гордост. Животът в тази сфера е много, много дълъг и пълен със щастие. Добрата карма обаче се изчерпва и съществата от божествените сфери също се прераждат.

Всеки от нас е бил безброй пъти в божествените сфери.

В момента в който някой стане Буда, всичко "около" него става чиста земя или буда-поле и всички стават буди. По точно казано, то винаги е било буда-поле, но това осъзнаване се случва в момента на просветлението.

Самсара е условно понятие, зависи от гледната точка. Ние възприемаме света в който живеем като Самсара, един Буда възприема същия този свят, като буда свят, където всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов, всяко нещо е свежо и ново, всеки звук е мантра и всяка мисъл мъдрост, просто защото могат да се случат или да не се случат.

Будизмът не мисионерства. Ако някой човек прави това, то той/тя не е будист.

Буда не е искал последователи, Буда е искал колеги с които да сподели безстрашието, радостта, мъдростта и активното съчувствие на просветлението.

Автентичните будистки учители също не мисионерстват.

Самсара е въпрос на гледна точка, много бодхисатви съзнателно избират да се раждат като хора, за да могат да работят за другите и да ги водят към просветление. Така че те са в Самсара, но не са от Самсара.

Добре е да даваш по-конкретни отговори.

Да, според будизма божествата са асурите и пребивават в една от шесте сфери на Самсара.

Че Буда е ясно какво е.

Също е ясно какво правят бодхисатвите и каква саможертва предприемат. Ясно е и какво се случва с някой, който е постигнал Нирвана и е станал Буда.

Небесните сфери, брат - за тях кажи нещо. Кой ги е сътворил.

Питах те, дали небесните сфери, които са отвъд Самсара, могат да бъдат еквивалент на ангелските светове в Кабала да речем (чети от долу-нагоре):

"1. Серафими

2. Херувими

3. Аралими

4. Хашмалими

5. Сефарими

6. Мелакими

7. Елоими

8. Бене Елоими

9. Керубими

10. Ишими (души на блажени хора)"

Добре е да даваш по-конкретни отговори.

Да, според будизма божествата са асурите и живеят в една от шесте сфери на Самсара.

Сферата на асурите е различна от божествената. Асурите са полу-богове и прераждането в тази сфера е резултат на ревност. Асурите са ревниви полу-богове. Всички ние сме били безброй пъти и в тази сфера.

Също е ясно какво правят бодхисатвите и каква саможертва предприемат.

Няма саможертва. Природата на Слънцето е да свети и топли, светлината и топлината са спонтанен израз на природата на Слънцето. Природата на Буда е безстрашно, радостно, неуморно и мъдро да работи за другите. Това е спонтанна активност и се случва без идеята "аз правя нещо за теб".

Всеки е Буда. Не всеки го знае.

Небесните сфери, брат - за тях кажи нещо. Кой ги е сътворил.

Доколкото аз съм запознат в Будизма няма небесни сфери. Но аз съм само начинаещ.

Питах те, дали небесните сфери, които са отвъд Самсара, могат да бъдат еквивалент на ангелските светове в Кабала да речем.

За Кабала съм още по-невеж. Чувал съм само думата и не знам нищо повече от това.

В будизма няма ангели.

Но всеки Ангел е буда. :-)

Сферата на асурите е различна от божествената. Асурите са полу-богове и прераждането в тази сфера е резултат на ревност. Асурите са ревниви полу-богове. Всички ние сме били безброй пъти и в тази сфера.

Как се наричат сферите на божествата, според будизма?

Няма саможертва. Природата на Слънцето е да свети и топли, светлината и топлината са спонтанен израз на природата на Слънцето. Природата на Буда е безстрашно, радостно, неуморно и мъдро да работи за другите. Това е спонтанна активност и се случва без идеята "аз правя нещо за теб".

Всеки е Буда. Не всеки го знае.

Въпрос на интерпретация и на възникващи в ума асоциации. За мен саможертвата е равно на Любов.

Доколкото аз съм запознат в Будизма няма небесни сфери. Но аз съм само начинаещ.

ето цитатче:

В самсара са въвлечени всички същества от шестте сфери (от общо десетте) на йерархизираното митологично пространство: нарака (ад, който има няколко равнища и е място на временно пребиваване), преталока (свят на претите, вечно гладни духове, които са били алчни в предишни рождения), животни, хора, асури (девалока, свят на божества). Извън самсара са сферите на небесата, шраваките (учениците на Буда), пратйекабудите, бодхисатвите и будите.

от тук: http://religiology.org/religions/buddhism/samsara/

Пиши какво ти е мнението за инфото изнесено в този линк.

В будизма няма ангели.

Но всеки Ангел е буда. :-)

Това мнение чие е? Дай посочки, линк.

Как се наричат сферите на божествата, според будизма?

Божествени сфери. Според мен небесни сфери не е добър превод.

ето цитатче:

от тук: http://religiology.org/religions/buddhism/samsara/

Пиши какво ти е мнението за инфото изнесено в този линк.

Общо взето е вярно, но е много тромаво като текст. Смесени са учения от Хинаяна и Махаяна, което може да бъде объркващо. Изглежда е писано от някой будолог.

Това мнение чие е? Дай посочки, линк.

Шега. Хората с име Ангел, също имат буда природа. :-)

Божествени сфери. Според мен небесни сфери не е добър превод.

Привет!

Добре, да приемем че е така, че превода не е добър. Пише че са извън Самсара. Кои живеят в тези сфери? Какво представляват? Що за същества са? Кой е сътворил тези сфери (извън Самсара) и могат ли те всичките да бъдат еквивалент на ангелските светове, които споменах по-горе?

Под "небесни сфери" не се има в предвит буквално това небе, което е видимо с физическите очи. Например в Дао се говори за "небесни безсмъртни", което според мен е едно и също с въпросните сфери (извън Самсара - "сферите на небесата, шраваките (учениците на Буда), пратйекабудите, бодхисатвите и будите..")

Къде се намират, според будизма тези сфери на будите?

Шега. Хората с име Ангел, също имат буда природа. :-)

Ставаше въпрос не за това изречение, а за горното нему ("В будизма няма ангели."). Моя грешка, че оставих и двете изречения в цитата.

Та ако някой твърди това, кой и къде? Ако може линкове.

Също така е добре да се види що се разбира под думата "ангел" в будиската традиция.

Значи, ще опитам да обобщя.

В Самсара се завъртат всички чувстващи същества от следните шест сфери:

- "нарака (ад, който има няколко равнища и е място на временно пребиваване)"

- "преталока (свят на претите, вечно гладни духове, които са били алчни в предишни рождения)"

- животни

- хора

- "асури (полубожества)"

- божества (девалока, свят на божества?)

Извън Самсара са:

- "шраваките (учениците на Буда)"

- "пратйекабудите"

- "бодхисатвите"

- будите

Така ли е и ако не как е?

Привет!

Добре, да приемем че е така, че превода не е добър, но това не отговаря на въпроса - Кои живеят в тези сфери? Какво представляват? Що за същества са? Кой е сътворил тези сфери и могат ли да бъдат еквивалент на ангелските светове, които споменах по-горе?

Под "небесни сфери" не се има в предвит буквално това небе, което е видимо с физическите очи. Например в Дао се говори за "небесни безсмъртни", което според мен е едно и също с въпросните сфери.

Къде се намират, според будизма тези сфери на будите?

Ставаше въпрос не за това изречение, а за горното нему ("В будизма няма ангели."). Моя грешка, че оставих и двете изречения в цитата.

Та ако някой твърди това, кой и къде? Ако може линкове.

Също така е добре да се види що се разбира под думата "ангел" в будиската традиция.

п.п.

Не отговори как се наричат сферите на божествата.

Сферите на божествата се наричат божествени сфери. :-) Те са част от Самсара. Самсара и Нирвана са едно. Пълното просветление е отвъд Самсара и Нирвана. Не може да бъде описано с думи. Може да бъде преживяно. Това е природата ни.

Няма как в едно учение да има информация за нещо, което го няма в учението.

Различните учения имат различни обяснения, различни цели и различни методи. Понякога се ползват се едни и същи думи за различни неща и различни думи за еднакви неща. Няма полза от смесването на ученията. Резултатът е повече объркване.

Целта на Будизма е просветление, което е преживяване на истинската природа на нещата. Това няма да се случи от трупане на повече информация, защото една от причините да не сме просветлени е вкопчването в идеите и представите ни. Буда е преподал 84000 различни учения и към всяко от тях има много коментари от просветлени учители през последните 2500 години. Не е необходимо да бъдат изучени всички учения. Не е и възможно. Няма и смисъл.

Това, което е необходимо, ако човек иска да бъде просветлен е да избере традиция в будизма, в която се чувства най-добре и да намери автентичен учител. Така ще получи всичко необходимо за да бъде просветлен. Ще трябва и доста да "поработи"

Дали в другите традиции има знание и методи водещи до просветление - не знам. Знам, че в будизма има. Има и просветлени учители.

ПС

Понякога са задавали въпроси на Буда и той не е отговарял. Вместо това казвал на питащия:

"- Представи си, че си на бойното поле и си прострелян със отровна стрела. Какво ще направиш, ще извадиш стрелата и ще спасиш живота си или ще започнеш вместо това да задаваш въпроси за това кой е изстрелял стрелата, има ли братя, има ли сестри, сестра му дали е хубава, какъв лък е ползвал, дали стрелата е летяла със 100 км./ч ... и т.н. " - докато се отговори на всички тези въпроси човекът ще умре.

Когато питащият казвал - "Ще извадя стрелата", Буда му отговарял:

"Ти си прострелян. Роден си и със сигурност ще умреш. Имаш свободен избор как да използваш живота си. Можеш да се интересуваш и изучаваш всякакви неща, можеш и да ползваш освобождаващи учения и да бъдеш просветлен. Всичко зависи от теб. "

Историята за Малунка и стрелата я има по-назад в темата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.