Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Привет; :)

Първо- в Тибет; живеят китайци;още от 848 година;когато същите се възползуват от бунта в Дунхуан; и играейки политически игри ;започват заселване.

Второ- линка е поставен като доказателство в блога..но е независим източник.

Трето-цялата религиозна власт и влияние в Тибет е непрекъсната война за влияние ;и власт на двете духовни школи Сакяпа и Кагюпа.Всяка една от тях се разраства с изграждането на режа от манастири.Много от тях придобиват икономическа и дори политическа роля;като нерядко са намесени и интересите на благородническите фамилии.Всъщност ;истината е че зад тези две религиозни школи ;стоят две благороднически фамилии;които са в непрестанна вражда помежду си ;за върховно управление на страната.

Четвърто-в тези духовни школи;ученето на Буда е преподавано и усвоявано по коренно различен начин;някои проповядват незабавното усвояване и практикуване на медитацията;а други предпочитат теорията.Сакяпа;не са монаси;а миряни.Другите са повече мистици.

Пето...манастирите; през X XI век;изобщо не са това което гледаме в "Седем години в Тибет"...те са звена на феодалната система.Имат поземлена собственост; имат феодални права над хората/крепостничество/ и над имуществото /данъци/.До ден днешен в Тибет;духовенството; има има владения чоши;-които събират данъци върху реколтата;скотовъдството и търговията.

Шесто...никъде не;е писано;че Буда;е посещавал Тибет. Някои вярващи; разправят ;че бодисхватва обещал да дойде;обаче не споменал кога това ще стане.

Седмо.....религиозното учение в Тибет;не е будизъм;а ламаизъм.Духовните водачи Далай Лама;нкога не са били самостоятелни и независими.Избирани от редиците на едната л другата враждуващи помежду си знатни фамилии;те винаги са били подчинени на тяхната политика..която нерядко е била в голяма степен предателство към народа на Тибет.

Осмо...Хитлер;е търсил тайната на новата раса в Тибет.Тибетци са били съветници на Хитлер и СС - религиозното крило на нацистите. Когато руснаците превзели Берлин, открили бункер, пълен с телата на самоубили се тибетски и индийски монаси. Не са ли били последователи на бьон?./това е религия съществувала в Тибет ;и свързана с черните магии и викане на духове/;и още нещо ;будистката свастика е обърната надясно и символизира "пътя на дясната ръка". Свастиката на бьон е обърната наляво, символизирайки "пътя на лявата ръка". Това бил отличителният белег на будистките и бонските манастири. Накъде е обърната нацистката свастика? Наляво, също както и символът на бьон!

Nazis: The Occult Conspiracy part 1of 2

http://video.google....800110742625275

Nazis: The Occult Conspiracy part 2of 2

http://video.google....889292300937848

The Occult History of the Third Reich Adolf Hitler

http://video.google....581497309209211

Девето...Из ."Декларация за независимост" от 1913 год

"Аз;Далай Лама;най-вещИят пазител на будистката вяра;удостоен с тази титла по заповед на повелителя Буда........Още от времето на Чингис хан и на Алтан хан на монголите;на китойската династия Мин и на манджурската династия Цин;Тибет и Китай винаги са си сътрудничили въз основа на връзката духовник-покровител...и тн"

Питам..вижда ли някой лъжата на един Далай Лама; и личното му опровержение относно твърденията на днешния ДалаЛама относно политиката на Китай през вековете ;спрямо Тибет?

:lol6: Отдавна не бях се смяла така...Едни от най-вдъхновяващите и популярни примери в будизма са свързанин с подобни противоречия.Големите будиски учители непрекъснато поставят учениците си в такиви ситуации.Днес обясняват че снегът е бял,а утре,че е черен.Целта е да се разбере,че концепции няма,че нещата се променят ,че човекът е по-важен от принципите.Въпросът ти просто потвърждава,че Далай Лама е голям учител.
  • Отговори 16k
  • Прегледи 893,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Връзват ли; Ви се тези неща с представата за будизма?Или има нещо друго;което стои зад него?

Не виждам причина да не се връзват. Въпросът е защо това е така.

Осмо...Хитлер;е търсил тайната на новата раса в Тибет.Тибетци са били съветници на Хитлер и СС - религиозното крило на нацистите. Когато руснаците превзели Берлин, открили бункер, пълен с телата на самоубили се тибетски и индийски монаси. Не са ли били последователи на бьон?./това е религия съществувала в Тибет ;и свързана с черните магии и викане на духове/;и още нещо ;будистката свастика е обърната надясно и символизира "пътя на дясната ръка". Свастиката на бьон е обърната наляво, символизирайки "пътя на лявата ръка". Това бил отличителният белег на будистките и бонските манастири. Накъде е обърната нацистката свастика? Наляво, също както и символът на бьон!

Тъкмо да ми хареса този пост, ама точка 8 взе та развали работата. :(

Големите будиски учители непрекъснато поставят учениците си в такиви ситуации.Днес обясняват че снегът е бял,а утре,че е черен.Целта е да се разбере,че концепции няма,че нещата се променят ,че човекът е по-важен от принципите.

Целта е човек да разбере, че светът не зависи от неговата воля, и да приеме реалността такава. каквато е, и да се примири с нея.

Тибет и SS ..

Това е типичен пример за нещо, което се нарича "свръхинтерпретация", базирана на някои символи и тяхното тълкуване.

Нацизмът е нещо, което има своите корени в самата немска култура.

Ако се търсят връзки между будизма и политиката, това не е правилният подход. ;)

Кой ;е писал ;че нацизма има корени в Тибет.Ако;някой беше си направил труда да прегледа клиповете на National Geographic; щеше да види; че никъде не се говори за това; че нацизма е възприет от Тибет;а ;че Хитлер; който е бил много запален по окултното; е пращал експедиции да търсят потвърждение за съществуването на друга висша раса в Тибет.Така;че;ако имаше или внимание;или знаене на езици;то нямаше да се стигне до хилеж и до този ти пост.

Я да си припомним какво пише тук. :)

След като си припомнихме, нека да продължим нататък. :)

Това което искам да кажа е ;че в Тибет; будизъм такъв какъвто е създаден от Буда..няма.Факт.Някой може и да се смее на това;но това означава ;че се присмива всъщност на своето невежество. Посочих ясно и лъжата на един от Далай Ламите;който твърди; че неговата власт и водачество са установени от Буда.Ламаизма е религия произлязла от големите течения на тантризма -езотеричния будизъм;разпространен в Северна Индия; и той се обогатява с анимистичните вярвания на високото плато.Във вярванията на Тибет; Буда не е представен в чистия вид на своето учение -той е в компанията на древни божества.

Будизма в Тибет ;е наложен по политически причини.Днес Далай Лама; се изявява повече като политик;отколкото като духовен учител.

Да речем, че това е така. Но трябва да свържем религията с политиката! Само че като го направим, ще излезнат някои интересни връзки, които ще покажат, че подходът ви е неправилен. Ще си продължа мисълта, след като предложите как трябва да разглеждаме връзката между политиката и будизма. ;)

.Прочетете внимателно...тибетци са сътрудничили и са били съветници на SS което е религозното крило на нацистите и което вече е съществувало преди експедициите на Хитлер да потеглят за Тибет ;относно тайните на висшата раса ;за която Хитлер вярвал ;че ще открие следи в Тибет.Що се отнася до схвастиката на бьон то мисля ;че Ви дадох и източник който потвърждава това..тоест това не е мое твърдение.Още едно историческо вярно нещо е; че националсоциализмът е било ляво движение..така че обърнатата на ляво схвастика ;която съвпада с тази на религията бьон е точно това ;което навява на Хитлер и окултистите около него идеята за това къде да се търси расата на новите хора.В това отношение много помагат трудовете на Блаватска и Рьорих;/особено в частта за Шамбала / които не твърдя ;че са били в някакви отношения с нацистите;но са им дали достатъчно идеи относно това къде да търсят представители на висшата раса.Изгледайте ;ако имате желание клиповете и прочетете статията и ще видите; че противоречия с това което съм писала няма.Моля;ако ще водим някаква дискусия;бъдете по съсредоточен.Мисълта ;че ще се налага да обяснявам всяко едно изречение; ми действа доста отегчаващо и ме обзема досада.Нищо лично.

Чета и виждам излагане на недвусмислени връзки между SS и Тибет. Начинът, по който това се прави, го определих като "свръхинтерпретация". ;)

Вие ;сте...на ред. :balloons1:

Аз имам нещо предвид за религията и политиката и ще го напиша. Но понеже вие подехте тази тема, е редно първо вие да изложите своята теза за принципната връзка между политика и религия, а аз да я оспоря, ако не съм съгласен с нещо. :cool:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Тук;няма да коментираме принципната връзка между политика и религия/можем ;но в друга тема/.Тук ;ще говорим за будизма и за това ми твърдение:

"Будизма в Тибет ;е наложен по политически причини.Днес Далай Лама; се изявява повече като политик;отколкото като духовен учител."

Не можем да минем без тази принципна връзка. ;)

Проблемът е, че будизмът се възприема предимно като чисто учение, без да се взима предвид социалният контекст, в който тази религия се е развила. Какво имам предвид? Изследователите на будизма са констатирали следните два факта:

1. Будизмът е съзерцателен тип религия.

2. Социалната структура на обществата, които изповядват будизма, е много консервативна и има наложени много строги йерархични и властови отношения.

Преплитането на тези два факта е много интересен въпрос. Как така едно наглед духовно учение се помирява с една строга властова структура? Отговорът е много прост: тази съзерцателност предполага примирение и приемане на света такъв, какъвто е, а това служи за легитимиране на социалния ред.

Сега;трябва да видим дали будизма е политически наложена религия ??Затова и предложих да почнем от тук:

"Можем да започнем от царството Шангшунг в Западен Тибет; когато е установен бонът първата голяма религиозна система в Тибет."..

защото така ще видим откъде дойде будизма в Тибет?Кой имаше интерес от неговото налагане?Ролята на Далай Ламите в духовния и политческия живот на Тибет..тогава може би ще стигнем и до някакво становище;възможно ли е ламите да са заповядвали наказания срещу собствения си народ...това с което и започнах отначало тук.

Почваме ли дискусията :cool:

Е. след като будизмът легитимира социалния ред, вече политическият аспект също е налице.

.......................................................

Тук обаче идва наред един друг проблем. :)

Защо на Запад будизмът предизвиква интерес?

Ами много просто - защото се възприема като чисто учение, без неговия социален контекст. На Запад будизмът получава нов контекст, които е свързан с определени духовни търсения, така да го кажем. Това, на свой ред, създава определена културна мода, която поражда и свои последователи.

Днес будизмът на Запад е едва ли не най-голямата модна метафизическа бомба с холивудски звезди в кастинга. Но когато разберем, че Стивън Сегал е бил признат за тулку, възниква въпроса, не се ли явява това PR-кампания на тибетския будизъм?

Будизмът е културна мода, която явно запълва някакви празнини в западното общество.

"Някога посещавала ли си тибетски манастир;за да знаеш какво точно учат и какви духовни практики се усвояват там??? Някога посещавала ли си Тибет;за да видиш как живеят духовниците и как обикновените тибетци?В Тибет; всичко е религия и нищо друго.Какво по точно е великото учителство на Далай Лама?????"

valkiria1

Да посещавала съм тибетски манастир и съм наясно какви практики се усвояват там.Посещавала съм Тибет и знам как живеят духовниците и обикновените хора.Но ти не си посещавала Тибет и нямаш никаква представа от живота там.Не знам какъв ти е проблема с будизма...по-скоро нямаш никакъв допир,а си най обикновена фанатичка....да ама това беше на мода миналата година.Демоде си.Опитах се да прочета постовете ти...но нямам време за губене с конспиративните ти бъртвежи в които изпъкват основно психическите ти проблеми.

Редактирано от Apoli (преглед на промените)

"-Огледалце;огледалце;я кажи;коя е най-красива на света?

- Apoli; ти си най-страхотната жена;която съм срещал на света;и досега си била царица на красотата;но аз те правя царица на Тибет"

Царице на Тибет;

обръщам Ви ;внимание ;че никъде не съм се изказвала зле за будизма; просто конкретизирах какъв е будизма в Тибет;цитирах исторически факти и посочих източник;зададох въпрос ..така; че сега след като сте надникнали в профила ми;сте наясно; че коня в реката си не оставям....тоест простичко казано не се опитвайте да се качвате на главата ми;за да се правите на велика и да обиждате човек когото не познавате.Така ;че давайте го по възпитано.Ще се радвам да си говорим с Вас;царице на Тибет от първа ръка...да видим кой какво е видял по манастирите на Тибет.

Сега;след като се изяснихме; че Вий сте царицата на Тибет;моля да ни изясните какъв будизъм се изповядва в Тибет ;и колко е духовен един Далай Лама който лъже ;в своята декларация ??

...Из ."Декларация за независимост" от 1913 год

"Аз;Далай Лама;най-вещИят пазител на будистката вяра;удостоен с тази титла по заповед на повелителя Буда........Още от времето на Чингис хан и на Алтан хан на монголите;на китойската династия Мин и на манджурската династия Цин;Тибет и Китай винаги са си сътрудничили въз основа на връзката духовник-покровител...и тн"

Какъв духовен учител е днешния Далай Лама?

Предварително благодаря за отговорите.

лека вечер :)

Бих си поговорила с теб,но за съжаление не съм психиатър.По-добре се обърни към специалист.

Хахаха, Шаолин и липсва на медитация. :no-no: Явно някои хора мислят, че медитацията е това да стоиш със скръстени крака и да "медитираш". Ах, колко оригинално! :laughing5: Само, дето някои "фокуси", които правят онези момчета, ако са просто с промит мозък(трудно, трудно...). Медитацията, ако човек е изчистил преди това всичко в себе си е връзка с някои работи. :P Може да се прави, докато си пиеш чайчето или кафето сутрин, докато убиваш дори човек. Въпрос на избор! Работата е там, че някои гледат формата, а други съдържанието. Може да си актьор, монах, светец, какъвто си поискаш-и пак да не/си просветлен. Намасте!

valkiria1, защо не се опиташ да се вгледаш в теб самия/теб самата, вместо другите? Мисля, че това е част от т.нар. "чист будизъм". ;) Намасте!

Много мило;но да се потретя...за будизъм говорим; и за това колко са будисти тези;които заявяват; че познават будизма.Иначе;аз съм от друга приказка :whist:

Е, то по твойта логика, колко са "вярващи" изобщо, нищо, че се кичат с гръмките названия "християнин","мюсюлманин","еврейн","последовател на йехова" или не знам си какъв "последовател"? Будизмът е "учение на пробудения", нали? Будист е човек, който се стреми към просветление и затова аз приемам, че всеки може да е такъв, без значение, дали го знае, или не. Всеки човек се стреми към изначалното си състояние, но преди това си трупа нужния опит! ;) Буда, доколкото знам, също значи просто "пробуденят" , "просветленият" . Това, което виждаме в другите и ни дразни са части на нас самите, които ни дразнят. :P Опитвайки се, да ги "квалифицираме" другите хора и "Калки"-та(не се сдържах, хихихи), всъщност ние даваме квалификация на нас, самите. Звучи, зловещо, а? Та, valkiria1, дай да се замислим ние самите какви сме и защо? Дали сме истински вярващи/знаещи/християни/будисти и прочие, и защо? Защото знаеш ли, в действителност някои разграничения са само в нашия ум(и това звучи зловещо, знам, а да го осъзнаеш-е побъркващо).

П.С. : Щом си във физическо тяло и "тук", дори да си от друга приказка-имаш принос, и към тази, независимо съзнато/несъзнато. Поздрави и УСПЕХ! Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Няма такъв будизъм в Тибет;има малко вода от първия ручей и местно тибетско езичество.

Написаното е пълна глупост, уважаема valkiria 1. Трябва ли да обяснявам защо?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

-;моля да обясните тогава какво означава обичая "кора";който до ден днешен се практикува от будистите тибетци; ??

За обикалянето с прострации ли става дума? Това се е правило и в Индия. Явно се налага да обясня накратко... В Тибет се практикува Ваджраяна, нали така? Ваджраяна започва да се преподава (сравнително открито) през 4-5 в. Най-известните практикуващи от този период са 84-та махасидхи. Тези учения се разпространяват от Индия в Тибет от 9 до към началото на 12 в. с едно кратко прекъсване през 10 в. Сутрите, тантрите и коментарите към тях, които се изучават в тибетския будизъм са директни преводи от санкритски оригинали и са осъществени от тибетски и индийски преводачи от индийските будистки университети Наланда и Викрамашила. Санкритските оригинали са съхранени. Много от тях ги има и в китайски версии. Достатъчно е дори да разгледаме някой образец на тибетската иконография (т. нар. тханки), за да установим, че цялата символика (облекло, дрехи и т.н.) е индийска.

-какво е Шаншунг и дошлият от там Шенраб в което вярват абсолютно всички тибетци будисти?

Има Дзог Чен приемственост, която идва от предишен Буда, а не от Буда Шакямуни, но това не е шаманизъм. Бон е общо наименование на много различни традиции. Прочети или по-добре се срещни се с Намкай Норбу Ринпоче и попитай за подробности, ако темата те интересува.

Шенраб е бонския еквивалент на Буда. Много от местните култове са се променили под влияние на будизма, т.е. е тъкмо обратното на написаното от теб.

Както и да. Нямам намерение да те убеждавам в нещо, което е очевидно. Тезата, че тибетския будизъм е предимно шаманизъм е от началото на 20 в. и е била разпространявана от христянски мисионери посещавали Тибет. Днес е напълно отхвърлена.

Поздрави.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Aз съм практикуващ будист от линията Карма Кагю на Тибетския будизъм. Причината да пиша в тази тема е образователна. Темата е Будизъм (за любопитни). Аз не твърдя че в Тибет всичко е съвършено или че е било съвършено, но така или иначе темата е за будизъм, а не за Тибет. Будизмът преди всичко е здрав разум. Сидхата Гаутама е бил обикновен човек. Като всеки от нас. Когато бил на 29 години, той открил, че всичко е непостоянно, всичко се появява като съвкупност от причини и условия, променя се и изчезва. Осъзнал старостта, болестите и смъртта и си задал въпроса за смисъла на живота. Тъй като нямало готов отговор, той напуснал удобния си живот на принц и решил да намери отговор на тези въпроси, които са важни и за някои от нас 2500 години по-късно. Въпросите за щастието и страданието, въпросите за смисъла на всичко. Той успял. Постигнал пълния потенциал на тялото, речта и ума, който има всяко същество. Станал просветлен и бил наречен Буда. Просветлението е истинската ни същност, и е непрекъснато преживяване, което се характеризира с абсолютно безстрашие, спонтанна радост и активно съчувствие. Веднъж постигнато просветлението никога не може да се загуби. Когато някой е безстрашен и радостен във всяка ситуация е естествено да види че и другите се стремят към щастие и се опитват да избегнат страданието. Такъв човек е различен и някои хора могат да видят това. Те започнали да задават въпроси и Буда отговарял. Споделял знанието и методите, които водят до състоянието на просветление, което преживявал той. Някои от хората, които следвали съветите му постигнали същото състояние, те също станали Буди. И така от времето на историческия Буда, до наши дни, тази съвкупност от знание, методи и живо преживяване (която неточно е наречена на запад Будизъм) се предава от учител на ученик в непрекъснати линии на приемственост. Знанието и методите за постигане на просветление все още са живи. Те са нещо, което се променя като форма, но не и като съдържание. В този смисъл няма Индийски, Тибетски, Китайски, Румънски, Български или какъвто и да друг будизъм. Будизмът е учение за това как стоят нещата и това е смисъла на санскритската дума Дхарма или тибетската Чьо, които се ползват за това учение. Будизмът е унищожен в Индия в следствие на три мюсюлмански нашествия. През 8 век е ученията за природата на ума за пръв път са пренесени в Тибет основно от Гуру Ринпоче или Падмасамхава. Това пренасяне дава началото на школата Нийнгнма или старата школа на будизма в Тибет. След това през 11 век Марпа преводача, посещава 3 пъти Индия, където получава приемствеността основно от учителя си Наропа (и няколко други) и дава началото на школата Кагю. В различните школи в будизма има известни разлики в обясненията и методите и причината за това е че хората са различни. Целта, смисъла и резултата обаче са едни и същи: постигане на пълното функциониране на тяло, реч и ум – състояние на Буда. Някои лами са считани за живи Буди, но това не е задължително, това е личен избор на някои от учениците им, и се случва след внимателна проверка от страна на ученика. Не всеки знае и не всеки преживява света по този начин, но Всеки е Буда, същността ни е абсолютно съвършена. Далай лама не притежава пълната духовна власт в Тибет, нито някой друг между другото, Далай лама е учител основно от линията Гелугпа, самият той казва за себе си че е обикновен монах и доколкото знам, той вече не е светски водач на Тибет. Хубав ден на всички.

Aз съм практикуващ будист от линията Карма Кагю на Тибетския будизъм. Причината да пиша в тази тема е образователна. Темата е Будизъм (за любопитни).

[,,,]

Написаните неща звучат, като че е черпено знание за будизма от западни автори, а не от автентични будистки текстове.

Далай лама се смята за еманация на Ченрези или Авалокитешвара. Това не е задължително за всички титебци. Това е свободен избор. Далай лама освен будистки учител е и политик и обединяваща фигура за хората в една държава, която е окупирана преди 50 години, когато са разрушени 6000 манастира и са убити около 1.5 милиона човека. Блоговете в интернет и електронното издание на вестник труд не са най-добрите източници на инфрмация за Тибет и за будизма. При разпознаването на ново прераждане не се викат духове. Обикновено новото прераждане на някой лама се потвържава от най-близките му ученици от предишния му живот. Както и самият той разпознава вещи, които е ползвал в предишното си прераждане. В някой случаи такъв лама преди да умре оставя писмо в което описва обстоятелствата на следващото си раждане. Това обаче не е най-важното в будизма. И човек не е длъжен да го приема. Преди да умре историческият Буда е казал: "Умирам щастлив. Всяко учение, което може да ви помогне да станете просветлени вече съм го дал." и след това добавил: "И сега - не вярвайте на нито една дума само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами." От личен опит бих казал: Всяко твърдение в будизма е проверим факт. Всеки, който осъзнае и преживява пълният потенциал на тялото, речта и ума си е Буда. Такъв човек може да преподава знанието и методите, които водят до просветление, както го е правил историческият Буда преди 2500 години. Будизмът е като чай, незвисимо дали е в чаша, термос, халба или ваза - същността е еднаква. По същия начин това, което преподават автентичните будискти учители сега е същността на будизма, въпреки че формата не е същата като тази която е споделял историческият Буда. Ако историческият Буда би живял днес, той би преподавал както преподават съвремените будистки учители. Защото това е най-подходящата форма за съвременните хора. Ако съвременните учители ползваха стила на историческия Буда - почти никой не би ги слушал. Буда и автентичните будистки учители не искат хората да стават будисти. Едиствената причина поради която преподават е това че хората искат да бъдат щастливи. Будизмът е знание и методи, които позволяват на човек да стане щастлив по траен начин и да е способен да помага и на другите да са щастливи. Хубава вечер и нощ.

Будизмът е знание и методи, които позволяват на човек да стане щастлив по траен начин и да е способен да помага и на другите да са щастливи.

Това не е вярно!

И всъщност потвърждава казаното от мен в предния ми пост. :)

Всеки избира в какво да вярва. Много хора например вярват че слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Важно е да проверяваме, това което си мислим че знаем дали наистина е така. И е важно да проверяваме дали това което ни казват е истина, без значение дали този, който ни го казва ни харесва или не. И това се отнася и за всичко, което е казал Буда.

Всеки избира в какво да вярва.

Много хора например вярват че слънцето изгрява от изток и залязва на запад.

Важно е да проверяваме, това което си мислим че знаем дали наистина е така.

И е важно да проверяваме дали това което ни казват е истина, без значение дали този, който ни го казва ни харесва или не.

И това се отнася и за всичко, което е казал Буда.

Ами това отново са типичните разбирания на един западен човек, но не и на един будист.

За будиста мисленето и вярата не са важни - той просто трябва да приеме нещата такива, каквито са, и да намери начин да живее с тях, а неговото мислене и вяра нямат никакво място в тази ситуация. Докато западният човек търси изход в определен тип рационализиране на света, независимо дали става въпрос за вяра или за знание.

Щом си щастлив със своето разбиране, аз също съм щастлив. Най-добри пожелания и много късмет за всички.

Щом си щастлив със своето разбиране, аз също съм щастлив.

Ако свеждаме нещата до нечие разбиране, това значи да не можем да имаме автентично знание за будизма, което пък ще рече, че и всичко написано от теб досега по темата не е автентично знание. А да казваш, че нещата са въпрос на гледна точка, значи да не си будист.

За един будист, като какъвто се определяш, досега показваш завиден характер да се съпротивляваш на написаното от мен, а това не е поведение на будист. :cool:

Всеки е свободен да има каквото мнение си иска. Никой няма да стане Буда с четене. Хубава вечер и нощ.

Всеки е свободен да има каквото мнение си иска.

Аз просто обяснявам някои принципни положения при будизма. ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.