Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Mikrotik Routerboard RouterOS

Препоръчан отговор

Здравейте, не открих конкретна тема и правя тази с цел всякакви въпроси около продуктите на Mikrotik или конфигурирането на RouterOS да бъдат лесно намирани във форума поради разрастващото се ползване на продуктите им особено в SOHO сегмента !

Някои полезни линка: 

Официална страница на Микротик - https://mikrotik.com/

Документация и примерни конфигурации - https://wiki.mikrotik.com/wiki/Main_Page

Софтуерен инструмент за конфигуриране WinBox - https://download2.mikrotik.com/routeros/winbox/3.12/winbox.exe

Като за начало от мен няколко клипа с базови настройки на няколко режима на работа:

1. Точка за достъп /Access point/ 
видео

2. Маршрутизатор с два моста + базова настройка на защитната стена /подходяща настройка при някои оператори с IPTV/.
видео

3. Безжичен мост /Wireless Bridge/
видео

4. Работа на безжичен маршрутизатор в режимите Безжичен повторител /Wireless repeater/ или Безжичен разширител /Wireless extender/
видео

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 362
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

От днес с версия на ROS 6.43 RC3 бе решен стар проблем с безжичната свързаност със смартфони на 2.4GHz . Проблема се състоеше в 54мб/с свързаност с мобилните устройства и максимални скорости на сваляне в порядъка на 20-23 мб.с !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поради зачестилите въпроси дали е възможно устройство на микротик с един радио модул да приема безжично и едновременно да е рутер и да предава безжично зад нат , то отговрът е ДА ! Единствено , като минус на този вид конфигурация е невъзможността за избор на канал т.е. точката за достъп ще работи на канала на който е и мрежа на провайдъра и намалената на половина максимална пропускателна възможност!

5.Безжичен клиент + Маршрутизатор + Точка за достъп 

видео

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам микротик рутерче вкъщи. Доскоро всичките у-ва се връзваха безпроблемно към безжичната мрежа. Изведнъж спряха да го правят. Проблемът се реши, когато ръчно зададох честота, на която да излъчва, вместо да е автоматично. У-вата веднага започнаха да се връзват отново. Уж сканирах мрежите в района и нямаше много силни, с които да си пречат. А и дори да имаше, пак щяха поне да се връзват у-вата. Що така се получи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината не е много препоръчително да се ползва автоматичният избор на канал в зашумена среда, защото може рутера често да сменя канала, когато са налични близки гранични стойности на заетите канали от други устройства от което се получават чести рекънектвания . При теб не знам, защо така се е получило особено без да си пипал рутера относно настройки, ъпдейтване и пр. Кой модел ползваш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, нормално е да има рекънектвания или загуби на Auto, но моя случай не мога да си го обясня. Дори да има някакво ново устройство, което да са включили наблизо, пак би трябвало автоматично да смени честотата и да се връзват моите у-ва. Ама не, правя си експеримента - пускам на Auto - нищо не се връзва; задавам ръчно някаква честота - веднага се връзват у-вата. Моделът е RB941-2nD-TC (MikroTik hAP Lite). Ааа и още нещо странно - лаптопът, който е със 7-ца, не иска да се свърже при никакви положения към скритата мрежа. Наложи се да го вържа към мрежата за гости и да пусна рутиране между двете мрежи, за да го ползвам нормално. При него си мисля, че е заради силно омазана ОС, ама дали?

Редактирано от badsector (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом държиш да е на AUTO канала то гледай в настройките на радиото wireless - country да зададеш united states или да ползва до 11ти канал, защото много от адаптерите /вкл. и на лаптопите/ също са нагласени да ползват 11 канала, дори някои нямат възможност за настройка да ползват до 13ти или 14ти канал, а рутера на автоматичен режим сигурно те запуска на някой от тях , като най-чист , ако си на no country ! Гледай да си ъпдейтнеш ROS и след това и firmware до последен current release , ако не си към днешна дата ! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, JohnTRIVOLTA написа:

или 14ти канал

14 канал нито се ползва, нито излиза. Той е само за Япония и само по b стандарт.
Устройствата продавани за европа нямат проблем с каналите - от 1 до 13 - всичко работи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Даскала написа:

14 канал нито се ползва, нито излиза. Той е само за Япония и само по b стандарт.
Устройствата продавани за европа нямат проблем с каналите - от 1 до 13 - всичко работи.

Всичко е така, както го казвате ! Уточнение за 14 канал е така , защото се е ползвал глобално в доста стари безжични рутери в ерата на стандарт B преди да се забрани, като остава да се ползва легално само в Япония съответно и с по-новите стандарти -! Не случайно някои безжични адаптери адаптери в настройките го имат и него канал ! Остава да разберем устройствата на колегата дали са били таргет за Европа . 

P.S. И понеже колегата ползва микротик устройство от тези които не са модел само за USA, то 14ти канал може и да излиза и да се ползва със знанието , че ще нарушим все пак регулациите за Европа !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Щом държиш да е на AUTO канала то гледай в настройките на радиото wireless - country да зададеш united states или да ползва до 11ти канал, защото много от адаптерите /вкл. и на лаптопите/ също са нагласени да ползват 11 канала, дори някои нямат възможност за настройка да ползват до 13ти или 14ти канал, а рутера на автоматичен режим сигурно те запуска на някой от тях , като най-чист , ако си на no country ! Гледай да си ъпдейтнеш ROS и след това и firmware до последен current release , ако не си към днешна дата ! 

Настроен за България, нямам идея какви канали могат да се ползват. По-странното е, че всичко работеше перфектно, докато лаптопа не спря да се връзва в един момент, рестартирах рутера и се появиха описаните проблеми. Предивидил съм като ми останат 5 минути да ъпдейтна ОС-а и ако има фърмуер, но приоритетите са ми други на този етап. За момента с ръчно зададена честота работи, направил съм защита по МАС така че засега съм ок.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Да попитам един принципен въпрос: в един офис използват рутер Микротик. Направих им един отделен VLAN в който да се свържат само някои от компютрите в офиса и така да може да комуникира един по специфичен софтуер. Проблемът е че така по компютрите трябва да се изключи автоматичното свързване и да се въведат поотделно данните за общата мрежа и за отделената. Освен това ако някой от лаптопите вечер някой служител си го вземе за домашна работа трябва всеки път наново да се правят настройки. Въпросът ми е има ли някакъв по елегантен начин за настройка на Windows-a или на микротик рутера така че да не се налага всеки път тази пренастройка? Дано съм успял да опиша въпроса ми достаътчно ясно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, xentia написа:

Здравейте,

Да попитам един принципен въпрос: в един офис използват рутер Микротик. Направих им един отделен VLAN в който да се свържат само някои от компютрите в офиса и така да може да комуникира един по специфичен софтуер. Проблемът е че така по компютрите трябва да се изключи автоматичното свързване и да се въведат поотделно данните за общата мрежа и за отделената. Освен това ако някой от лаптопите вечер някой служител си го вземе за домашна работа трябва всеки път наново да се правят настройки. Въпросът ми е има ли някакъв по елегантен начин за настройка на Windows-a или на микротик рутера така че да не се налага всеки път тази пренастройка? Дано съм успял да опиша въпроса ми достаътчно ясно.

До колкото разбирам искате да ползвате съществуващата физическа мрежа за да пуснете още една понеже не разполагате с мениджеруеми суичове?! Ако е така нека трафика да излиза тагнат на тази специфична мрежа, а лан адаптерите на компютрите , които трябва да са вързани за нея мрежа нека се настроят да приемат фреймове с този таг !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета, ще опитам. Макар че доколкото разбирам - това май няма да ми реши проблема с това че трите лаптопа които са в тази отделна мрежа трябва всеки път да се пренастройват когато се изнасят от офиса и се връщат обратно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

To set static IP address and static DNS:

Create a .bat file and paste following code:
netsh interface ip set address "Local Area Connection" static 192.168.0.51 255.255.255.0 192.168.0.1 1
netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 8.8.8.8
netsh interface ip add dns "Local Area Connection" 8.8.4.4

Нямам идея дали синтаксисът е коректен за Уин 10, но схващаш идеята, ще си го модифицираш за твоите нужди. Правиш два .bat файла на десктопите с двата профила и потребителите си ги цъкат, в зависимост в коя мрежа са.

Разбира се, има third-party инструменти за менажиране на мрежови профили. Нямам опит с такива, но примерно Argon Network Switcher би трябвало да ти върши работа.

Редактирано от badsector (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 10.05.2018 г. в 13:32, xentia написа:

Здравейте,

Здравей и от мене.

Ще се опитам да те ориентирам в едно друго решение, изпълнено на всеки един компютър / лаптоп.

Когато влизат на работа - имат направен потребителски акаунт с определени настройки на мрежата и с определено име и парола.

С този акаунт работят, когато са във фирмата.

За вкъщи имат настроен потребителски акаунт с друго има и с възможност да си настройват мрежовите настройки (както и други преценени от тебе права).

Така няма да се налага ти нищо да настройваш - когато лаптопите се върнат в офиса и се логнат с правилния акаунт.

Дано съм бил полезен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@krassleto - благодаря. Вчера се сетих за подобен вариант но не бях сигурен дали windows при различни акаунти може да има различни мрежови насторйки - просто не ми остана време да го тествам. Така че ако това се окаже така мисля че ще бъде едно добро и простичко решение на този проблем.

Отново благодаря за идеята, ще я пробвам в понеделник.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не става моя вариант, каквато мрежа зададеш последно - тя се използва. Току що пробвах на 7 про.

При мене на работа са домейни и сървъри и затова съм се заблудил, че може и така.

В твоя вариант може да опиташ да зададеш в алтернативна конфигурация на мрежовата карта настройките за мрежата на работа, а да оставиш автоматичното вземане на настройки като основка конфигурация.

В повечето случаи това ще е достатъчно за домашния потребител - повечето домашни рутери са с пуснат DHCP сървър и раздават адреси.

Недостатъка е, че служебната мрежа ще тръгва по-бавно при всяко стартиране, защото първо ще търси DHCP сървър и във вашата мрежа.

Редактирано от krassleto (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@krassleto опитах този вариант но нещо не се получи. Но просто тия дни бях затрупан много с други задачи и този уикенд ще тествам това по подробно. Благодаря много за идеята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

Здравейте отново,

съжалявам за спам-а, но възникна един друг въпрос. Възможно ли е по подразбиране рутер Mikrotik да не разрешава UDP broadcast? Става въпрос за следната конкретна ситуация: на един компютър работи софтуер който през порт 12000 UDP излъчва на всяка секунда по един пакет към 255.255.255.255. Би следвало всички останали компютри в локалната мрежда да могат да приемат този пакет. На всички съм проверил че защитната стена го пропуска, дори накрая на всички съм изключил защитната стена - и не става. Когато настроя компютъра да предава към конкретен IP адрес от мрежата няма проблем - получава се, но на мен ми е необходимо всички да получават този сигнал. Опитах се да открия информация обаче все попадам на казуси които са далеч по сложни от моя.

Благодаря много за съдействието.

Редактирано от xentia
допълнение и уточнение (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам всички компютри комуникират през бридж на борда. Ако е така погледни всеки бриджпорт в него и сложи чавката за broadcast storm на всеки. Сподели дали са се получили нещата !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Рутерите по подразбиране не дропеха ли броудкаст пакетите? Пробвай с изключен firewall на рутера. Мисля, че имаше вариант да пускаш броудкаст за конкретна мрежа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази идея ми дойде още в началото. Дадох disable на всички правила обаче пак не стана - за съжаление. Също пробвах и последното отрязващо правило да го пусна на accept - и отново без успех

Това за broadcast за конкретна мрежа.. някаква насока къде да го търся?

Благодаря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Със стара версия на РОС си ! След 6.41 вече няма мастър порт на суич група, а всички портове са в бриджа като са равноправни !Желателно е да ъпнеш борда /и фърма после/до последна стейбъл  и ще ти се появят няколко чавки за уникаст, мултикаст и за броудкаст на бридж порта!

Ако престъпиш към по-горните процедури си направи задължителен експорт на конфига , който да е свален на PC , че понякога преминаването към по-нова версия включваща по-кардинални промени може да се стигне и до нетинстал или до загуба на конфига и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, с един анонс за предстоящото излизане на висок клас SOHO безжичен рутер от Микротик ! Става въпрос за  RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN-US !

Интересно, което може да се коментира от снимките е използването на суич чипове на Realtek, 4 потока на 5GHz /най-вероятно да е QCA9984 чипа/ с RF усилватели, което ще каже, че може да очакваме поне по 100mw на поток ,наличие на mini pci-e слот и ползването на R11e-2HnD за 2.4GHz /800mw/, RJ конзолен порт и ARM базиран процесор Alpine на Annapurna Labs, но не се знае точно кой модел, най-вероятно да е AL21400 , като при  RB1100AHx4 . Очаквам модела да е с доста прилично покритие на сигнал освен на 2.4 така и на 5 GHz в комбинация със страшно производителният процесор , това устройство ще бъде един страхотен модел във високият клас, който дълго липсваше в продуктовата гама на Микротик и особено, ако той бъде на атрактивна цена ! :wink12:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...