Премини към съдържанието
kalansuv

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

Препоръчан отговор


https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/25/3168769_bulgariia_e_po-zle_po_svoboda_na_mediite_dori_ot/

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

 

 

 

  •  
България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

© Скрийншот от доклада на „Репортери без граници

 

Между Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което отрежда на България годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите в света. Организацията разпространи в сряда изработвания от нея Световен индекс за свобода на медиите и в него от 180 държави България е на 111-о място.

 

Това означава още, че България е не само медийно най-несвободната държава от Европейския съюз, но и е единствената в ЕС в категорията "трудна ситуация". Това е предпоследната от 5 категории и в нея в Европа са още три държави - Турция, Русия и Беларус.

 

Македония, която миналата година бе в тази категория, сега излиза от нея и е пред нас на 109-о място. Авторите на доклада изрично изтъкват това: "Макар в момента да ръководи ротационното председателство на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС."

 

Правителството подкупва медии

 
 
 

Частта, посветена на България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани" и в нея се казва, че са "масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси".

"Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

 

 

Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно."

 

В доклада от 2017 г. България бе на 109-о място, а година по-рано - на 113-о.

 

 

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

© Associated Press

 

 

Наистина ли Македония е по-добре

 

Тази година България е там, където преди година бе Македония. Но въпреки критиките, западната съседка се изкачва през последните години в класацията - от 118-о място през 2016 г. на 109-о през 2018 г.

 

В оценката за нея се казва: "Систематичните атаки срещу свободата на медиите бяха характерна черта в десетте години управление на Никола Груевски и неговата партия ВМРО, което най-накрая приключи, когато ВМРО изгуби изборите през юни 2017 г. През десетте си години като премиер Груевски установи степен на контрол над медиите без паралел на Балканите и много опозиционни медии трябваше да спрат работа.

 

За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват ВМРО. Падането от власт на "режима" на Груевски доведе до леко отслабване на правителствения контрол над медиите, но все още е твърде рано да сме сигурни в намеренията на правителството устойчиво да подобри ситуацията. Няма значително подобряване на икономическото положение на македонските журналисти, които обикновено са зле платени, а работата им е несигурна."

 

Каква е оценката за отделните райони на света през последните 6 години:

 

 

"Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите"

 

Основният анализ, с който от "Репортери без граници" представят тазгодишната си класация, е озаглавен "Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите". В него се казва, че Европа остава най-безопасното място за журналистите, но също така това е регионът с най-значително влошаване на положението през 2017г.

 

Тук са четири от петте държави с най-значително спускане в класацията: Малта (от 18 на 65), Чехия (от 11 на 34), Сърбия (от 10 на 76) и Словакия (от 10 на 27). Продължава да се наблюдава бавната ерозия на европейския модел, защото тук отново убиват журналисти, допълват авторите

 

Световната тенденция е да се разраства омразата срещу журналисти, открито раздухвана от политици, а усилията на авторитарни режими да изнасят възгледите си за това с какво според тях трябва да се занимават журналистите, носи заплаха за демокрациите." При това тази омраза към представителите на медиите не е ограничена само до страни като Турция (157-о място) и Египет (161-во), където "медияфобията" е толкова открита, че журналистите често са обвинявани в тероризъм, а който не демонстрира лоялност към властта, бързо бива тикван в затвора.

 

Топ 10 в класацията:
1. Норвегия
2. Швеция
3. Холандия
4. Финландия
5. Швейцария
6. Ямайка
7. Белгия
8. Нова Зеландия
9. Дания
10.Коста Рика.

Все повече демократично избрани лидери вече не гледат на медиите като на част от фундаменталните елементи на демокрацията, а като на враг, към когото открито демонстрират враждебност. САЩ, страната, в която Първата поправка на конституцията гарантира свободата на словото, отново слиза надолу в индекса - този път до 45-о място. Президентът Доналд Тръмп, който възторжено се нахвърля върху медиите, нарича репортерите "врагове на народа" - термин, използван навремето от съветския диктатор Йосиф Сталин.

 

Размива се границата между устните и физическите нападки, а омразата, изливана от политически и държавни лидери, се подема и усилва в социалните мрежи от армиите от тролове на управляващите, казват още от "Репортери без граници", като посочват изрично Филипините (слизане с 6 позиции до място 133) и Индия (слизане с две позиции до 138). Поне четирима журналисти са застреляни в двете държави през последната година.


Но това не е характерно само за азиатски държави - в Европа също има възход на призивите за насилие над журналисти, идващи от високопоставени политици. В Чехия (слизане от 11 на 34) презинетът Милош Земан се появи на пресконференция с играчка "Калашников", на която пишеше "за журналисти". в Словакия премиерът Роберт Фицо нарича журналистите "мръсни антисловашки проститутки" и "идиотски хиени". Няколко месеца по-късно - през февруари 2018 г. бяха застреляни журналистът Ян Куцяк с приятелката му.

 

 

"Отприщването на омраза към журналистите е една от най-лошите заплахи към демокрациите", заяви Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници". "Политически лидери, които раздухват ненавист към репортерите, носят огромна отговорност, защото подкопават концепцията за обществен дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя днес под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън."

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Цитат:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение........""

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, kalansuv написа:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

 

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

 Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В тази класация, колко държави от ЕС има, че нещо ми се губят???


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 12.05.2018 г. в 1:39, Джугашвили написа:

В тази класация, колко държави от ЕС има, че нещо ми се губят???

Български русофил (или по-скоро д*еб*и*л) "моли" за тишина, за да си гледа съсредоточено по телевизията парада от Москва по случай 9-ти май.

La imagen puede contener: exterior
 
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

 Изповед на окаяния раб Божи Калансув:

"Извинявам се.  Моля Ви не ми обръщайте внимание. По- цял ден седя в къщи без работа и понеже няма с какво да се занимавам ми става скучно и почвам да пиша глупави коментари в Калдата форум и да отварям Безброй еднакви теми в Калдата форум. Простете ме мене Простака, че Ви наводнявам с флууд. От други форуми отдавна съм наритан. Виждам, че в Калдата форум хората разбират и дават компетентни съвети и завиждам. Почвам да си въобразявам, че и аз съм компетентен, и също така си въобразявам, че имам опит, което не отговаря на истината. Чрез заливане и удавяне на Калдата форум с флууд с еднакви и безсмислени теми и коментари аз си въобразявам, че въобще нещо разбирам. По- точка първа от настоящата тема мога да кажа, че с такива подобни на описания уред в точка № 1 имам предостатъчно в излишък в домът си. Като някой работят, а за други няма резервни части. И със сигурност имам нужда да изхвърлям в кофата за смет такива уреди в настоящия момент и за в бъдеще време отколкото да купувам нови подобни устройства и подобна техника. Извинявам, се че Ви наводнявам Калдата форум с безсмислени теми и безсмислени коментари, което се нарича флууд на Английски език, а в превод на Български според мен означава наводнение и  / или бедствие свързано с наводнение..."

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Скъпи чегеварчета, наближава отпочването на зимната ваканция. В нея, за да не си чешете носовете по буржуйско-империалистки, требе да пишете реферате. Темите са указани, сроковете дадени, по точка третя се има предвид овчарчето Калитко. Ай, справяйте се, па после ша са изпитваме, че цръвенио парцал на врато требе да се заслужи. А заслуженото - да се доказва непрекъснато, че е заслужено.

No hay texto alternativo automático disponible.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.