Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Infinality на Linux Mint 19.x (18.x и 17.x)


svetliof
 Сподели

Препоръчан отговор

Здравейте. "Програмата" или пакета Infinality има изключително значимо присъствие за мен под Linux. За тези които не знаят, това е метод за Better Font Rendering или заглаждане на шрифтовете. На някой може да не му прави впечатление, но аз навремето при прехода ми от Windows към Linux забелязах, че една и съща страница се визуализира различно под 2-те OS. Задълбавайки се по-надълбоко установих, че е полезно да се използват MS шрифтовете под Linux. Това приближи съпоставката до към 95 % хубост, но пак буквите бяха едни такива ръбести. Висшият пилотаж се получи, когато открих Infinality цък . В Linux Mint 17.x (Ubuntu 14.04) и Linux Mint 18.x (Ubuntu 16.04) метода от линка за инсталиране работеше и всичко беше перфектно (PPA-то е активно само за LTS версиите). Студен душ получих, когато инсталирах преди 1 месец Ubuntu 18.04, Kubuntu 18.04, Ubuntu-mate 18.04 и не можах да инсталирам Infinality? Преди 6-7 дена излезе и бетата на Linux MInt 19 и там греда. След питане в блога на Linux Mint потребител ми каза, че не разработчиците на LM могат да помогнат, а този създал Infinality. Хубаво, но на http://infinality.net/ няма никой, както и на http://infinality.net/forum/. Не чакайки някой да се сети за мен, започнах да търся решение, започвайки от отправната точка не мога ли от LM 18.3 да изкопирам в бетата на LM 19 файловете на Infinality? След 1-2 проби се справих. Все пак за тези на които е любопитно, съм направил съпоставка в MS Word файл стъпка по стъпка как протича в терминала (и какви пакети инсталира) инсталацията под 18.3 и бета 19 цък Никакво копиране не бе нужно. Решението е друго. За Linux Mint 19 е да си имаме и от харда да се пусне инсталацията на пакета fontconfig-infinality (Стъпка 5) след като не присъства в PPA. Речено сторено:

Стъпка 1: Имаме си свои или MS шрифтове напр. във .fonts. Опресняваме с командата  fc-cache -fv
Стъпка 2: sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
Стъпка 3: sudo apt-get update
Стъпка 4: sudo apt-get upgrade
Стъпка 5:
а) За LM 18.x важи още sudo apt-get install fontconfig-infinality.
б) Но за LM 19 влизаме в папката на разархивирания горен архив, с десен бутон отваряме терминала и изпълняваме sudo dpkg -i *.deb. Преди нея, отворете пълен текстов документ и ще забележите разликата веднага след командата, как шрифтовете стават "по-мазни".  Рестартираме системата.
Стъпка 6: sudo bash /etc/fonts/infinality/infctl.sh setstyle  (моето предпочитание е за 2 и Enter)
Стъпка 7: sudo -H xed /etc/profile.d/infinality-settings.sh  (В LM 18.x xed е текстовия документ по подразбиране. Аз работя и съм инсталирал leafpad, така че sudo -H leafpad /etc/profile.d/infinality-settings.sh  Отваря се нов документ. В него превъртам (по моите предпочитания) до ред 709 и копирам думата INFINALITY. Малко по-долу на ред 712 има USE_STYLE="DEFAULT". Заменям DEFAULT с INFINALITY да се получи USE_STYLE="INFINALITY". Внимание: Напр. xed брои редовете, но leafpad не. Потърсете в търсачката USE_STYLE="DEFAULT и това е ред 712.
Стъпка 8: Запазваме този документ и го затваряме.
Стъпка 9: Затваряме и отворения терминал.
Стъпка 10: Излизаме от системата и се логваме отново.
Стъпка 11: Рестартираме системата.

При желание за промяна на настройките според личните предпочитания се изпълняват стъпки от 6 до 11.
Поздрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Супер ,само не знам за къв чеп са ти на MS шибаните шрифтове :)))))))) Аз ползвам само noto sans  и на андроид у-вата ми и на лаптопа ,че и служебните компютри с Уиндоус съм сложил този шрифт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, Иво Димов написа:

Супер ,само не знам за къв чеп са ти на MS шибаните шрифтове :)))))))) Аз ползвам само noto sans  и на андроид у-вата ми и на лаптопа ,че и служебните компютри с Уиндоус съм сложил този шрифт.

При извършването на прехода, той може да е по лесния или по трудния начин. Навремето пробвах много различни дистрибуции само и само да намеря тази която показва най-добре често посещаваните от мен страници. Идвайки от Windows ми грабна вниманието Усу. В него си бяха вкарани майче по default. Това ми бе индикация че съм на прав път. С тях е едно, без тях е друго. Сега вече на по-опитно ниво всеки допълнително си преценя трябват ли му. Аз съм ги забил във .fonts и те "хляб и вода" не искат. Трудният начин винаги съм го избягвал - да укажа точно еди кой си шрифт да бъде по default. Спускам се се по течението, където е по-малкото съпротивление. Поздрави

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 7.06.2018 г. в 19:56, svetliof написа:

Навремето пробвах много различни дистрибуции само и само да намеря тази която показва най-добре често посещаваните от мен страници.

Свободно да се изтеглят,тестват и ползват всичките налични google fonts.
https://fonts.google.com/
Не би трябвало да има проблеми с изгледа на шрифтовете, той не се крие в тях самите.
При визуализирането им за дадена уеб страница браузъра предпочита да ползва такива,които са инсталирани локално на компютъра,а не същите,които са указани в css файла на сайта и се намират в поддиректорията му,където се хоства.
Шрифтовете,които се показват в дадена страница може и да са на отдалечен сървър,различен от посетения.Например https://fonts.google.com
Тогава браузъра прочита инструкциите от "head" тага на страницата и следвайки отново css ги визуализира.Тоест,ако потребителя ги няма инсталирани,чак тогава зарежда онлайн шршфтовете,като първо ги изтегля.Те може да са вече  кеширани при отварянето преди това на друг сайт,който ползва същите.Ако не може да ги разчете зарежда близки до тях или зададения в настройките си.
Ето тук пример с шрифта pt-sans-caption-regular.
https://google-webfonts-helper
Вижда се,че един и същи шрифт е с различно разширение.Това е така,защото определени формати не се разпознават от определени браузъри.
       .eot  - format('embedded-opentype'), /* IE6-IE8 IE9*/
       .woff2 - format('woff2'), /* Super Modern Browsers */
       .woff - format('woff'), /* Modern Browsers*/
       .ttf - format('truetype'), /* Safari, Android, iOS */
       .svg - format('svg'); /* Legacy iOS */
Сайта не знае какъв браузър ще го отвори и трябва да е готов на всичко.Внимание на това обръщат големите,където има всякакви посещения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега. Шрифтовете са важни, независимо чии са. Все едно че беше вчера, когато след слагането на MS шрифтовете направих първата си преинсталация на Linux Mint 17.2. Тя съвпадна с излизането й. Какво бе учудването ми, когато почти всичко "заспа". В блога на LM даже зададох въпрос дали са подобрили font rendering-а и Clem създателя каза, че нищо особено не са правили по този въпрос. А то какво било? Папката .fonts в /home си стоеше и затова страниците ми изглеждаха по-лесни за четене. Започнах от там да видя, какви шрифтове използват често посещаваните от мен страници с добавката What font цък После от различни линукс дистрибуции си поиграх и си копирах и отсях всичките кирилишки фонтове. Сега имам доста събрани. Може никога да не потрябват, но не ми забавят системата или ми пречат, че ги има. Само с шрифтовете четенето на страниците се подобрява, но висшият пилотаж лично за мен е завършека с Infinallity. Не мога да си представя да работя без да е приложен. Няколко пъти опитах и под Stotinka OS да го сложа (на един тренировъчен хард), но не успях. Затова, когато под Ubuntu 18.04 не искаше да се инсталира, наистина се притесних. За щастие намерих решение. Ако в бъдещите версии премахнат даже PPA, в MS файла аз съм записал кои библиотеки си дърпа и ще ги търся под дърво и камък. Поздрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, svetliof написа:

 Започнах от там да видя, какви шрифтове използват често посещаваните от мен страници с добавката What font ...

Може и без добавки да се видят.Например kaldata ползват различни за различните страници - font-family: "Roboto", "Helvetica Neue", Helvetica, Arial, sans-serif; или Open Sans',arial,sans-serif....Verdana,Geneva,sans-serif;

С курсора се маркира част от шрифта ,десен бутон ,изследване на елемента(inspect element) .Дясно-долу се показва инфо и за шрифтовете.Ако се махне тикчето,ще се види как ще изглежда  без тях....

Съответно на https://fonts.google.com   човек си харесва 20 шрифта,маркира ги с плюса , изтегля ги в zip файл.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 месеца по-късно...
  • 2 години по-късно...
на 6.06.2018 г. в 22:57, svetliof написа:

Здравейте. "Програмата" или пакета Infinality има изключително значимо присъствие за мен под Linux. За тези които не знаят, това е метод за Better Font Rendering или заглаждане на шрифтовете. На някой може да не му прави впечатление, но аз навремето при прехода ми от Windows към Linux забелязах, че една и съща страница се визуализира различно под 2-те OS. Задълбавайки се по-надълбоко установих, че е полезно да се използват MS шрифтовете под Linux. Това приближи съпоставката до към 95 % хубост, но пак буквите бяха едни такива ръбести. Висшият пилотаж се получи, когато открих Infinality цък . В Linux Mint 17.x (Ubuntu 14.04) и Linux Mint 18.x (Ubuntu 16.04) метода от линка за инсталиране работеше и всичко беше перфектно (PPA-то е активно само за LTS версиите). Студен душ получих, когато инсталирах преди 1 месец Ubuntu 18.04, Kubuntu 18.04, Ubuntu-mate 18.04 и не можах да инсталирам Infinality? Преди 6-7 дена излезе и бетата на Linux MInt 19 и там греда. След питане в блога на Linux Mint потребител ми каза, че не разработчиците на LM могат да помогнат, а този създал Infinality. Хубаво, но на http://infinality.net/ няма никой, както и на http://infinality.net/forum/. Не чакайки някой да се сети за мен, започнах да търся решение, започвайки от отправната точка не мога ли от LM 18.3 да изкопирам в бетата на LM 19 файловете на Infinality? След 1-2 проби се справих. Все пак за тези на които е любопитно, съм направил съпоставка в MS Word файл стъпка по стъпка как протича в терминала (и какви пакети инсталира) инсталацията под 18.3 и бета 19 цък Никакво копиране не бе нужно. Решението е друго. За Linux Mint 19 е да си имаме и от харда да се пусне инсталацията на пакета fontconfig-infinality (Стъпка 5) след като не присъства в PPA. Речено сторено:

Стъпка 1: Имаме си свои или MS шрифтове напр. във .fonts. Опресняваме с командата  fc-cache -fv
Стъпка 2: sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
Стъпка 3: sudo apt-get update
Стъпка 4: sudo apt-get upgrade
Стъпка 5:
а) За LM 18.x важи още sudo apt-get install fontconfig-infinality.
б) Но за LM 19 влизаме в папката на разархивирания горен архив, с десен бутон отваряме терминала и изпълняваме sudo dpkg -i *.deb. Преди нея, отворете пълен текстов документ и ще забележите разликата веднага след командата, как шрифтовете стават "по-мазни".  Рестартираме системата.
Стъпка 6: sudo bash /etc/fonts/infinality/infctl.sh setstyle  (моето предпочитание е за 2 и Enter)
Стъпка 7: sudo -H xed /etc/profile.d/infinality-settings.sh  (В LM 18.x xed е текстовия документ по подразбиране. Аз работя и съм инсталирал leafpad, така че sudo -H leafpad /etc/profile.d/infinality-settings.sh  Отваря се нов документ. В него превъртам (по моите предпочитания) до ред 709 и копирам думата INFINALITY. Малко по-долу на ред 712 има USE_STYLE="DEFAULT". Заменям DEFAULT с INFINALITY да се получи USE_STYLE="INFINALITY". Внимание: Напр. xed брои редовете, но leafpad не. Потърсете в търсачката USE_STYLE="DEFAULT и това е ред 712.
Стъпка 8: Запазваме този документ и го затваряме.
Стъпка 9: Затваряме и отворения терминал.
Стъпка 10: Излизаме от системата и се логваме отново.
Стъпка 11: Рестартираме системата.

При желание за промяна на настройките според личните предпочитания се изпълняват стъпки от 6 до 11.
Поздрави.

Може ли да качиш отново някъде пакета Infinality

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, hose написа:

Може ли да качиш отново някъде пакета Infinality

https://launchpad.net/~no1wantdthisname/+archive/ubuntu/ppa/+packages

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...