Премини към съдържанието

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Здравейте! Моля за помощ,, от която имам нужда за excel. Има ли такава функция в excel, при която като въведа примерно в клетка А1 числото 2 да ми го умножава по 10 в клетка В1. Да, знам как се прави това - в клетка В1 пишем =А1*10 и ще ми го умножи. Има ли вариант, при който в клетка А1 да въведа 2ц и да ми го умножи по 5 в В1. После примерно да въведа 2д и да ми го умножи в клетка В1 по 7... ц да ми е равно за умножение по 5, след като въведа някое число в клетка А1 с буква заедно, самата буква да има стойност по която да умножава, надявам се да бъда разбран и бих се радвал много на точен отговор.
БЛАГОДАРЯ ви предварително!

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това не е начин за решаване на проблема. Формула няма, а и няма как да има. Може нещата да се направят с макрос, но това ще доведе до сума ти други проблеми. Проблема трябва да се реши по друг начин.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, mustafa bilgin написа:

Моля за помощ,, от която имам нужда за excel.

Конкретизирай алгоритъма който искаш да пресъздадеш в exel, ако не е тайна, и евентуално може да се направи някакъв макрос който да е близък до твоята идея....

Друг е въпроса за трудността  с която ще се сблъскаш при боравенето с макроси.

Може да има по-лесен начин за решаване на проблема ти, или пък вече да има готово решение под друго приложение.

Успех!   

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе, може да стане и без макроси, май. Стига "да знаем предварително", на коя буква, какво число отговаря. Примерно ц=5, д=7 и т.н - това в отделен sheet!

С left/right функцииите, разделяш в 2 отделни колони цифрата и буквата, след това с lookup (V или H) търсиш множителя

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, street racer написа:

отделен sheet

При какви условия ще се избира едното или другото???

До колкото схванах идеята иска да автоматизира нещо.... иначе какъв е проблема ако вместо 2ц в А1,а в В1 А1*10, при положение, че може директно да въведе 5 в А1???

Затова и казах.... да даде цялостноя алгоритъм, ако не е тайна....

Ако ползва друга sheet, която кой я въвежда???

Издирвам някаква логика в това..... а не само да въвежда 2ц при положение, че 5 е с едно натискане....????

Както казваш "да знаем предварително".....  от къде да знаем предварително??? 

5, 7 считам, че са примерни променливи,  а не константи....

Може в А1 да си направи спускащо се меню примерно..... и вместо да въвежда да избира и т.н. .... 

хм....

https://support.office.com/en-gb/article/if-function-69aed7c9-4e8a-4755-a9bc-aa8bbff73be2

или това

https://support.office.com/en-us/article/switch-function-47ab33c0-28ce-4530-8a45-d532ec4aa25e

ако това ти помогне с нещо....

друга идея за момента нямам каква ти е идеята....

Успех!


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами знам ли и аз идеята...... Боба го изядох снощи с кифтета :)

Може например "буквите", да са някакъв "коефицент на тежест" или кой знае какво. Например в sheet2 имаме "съответствията" - а е с коефицент 5, b със 7 ......

Просто предложих вариант с това, което схванах от задачат, без макроси.

ПС: Възможно е и тези стойниости 2a, 5c и т.н, да "идват" от друго място (друга база)

  • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, street racer написа:

Боба го изядох снощи с кифтета :)

Хм ти си имал боб.... :)

Да, така е.... и аз не съм много по хвъргане на боб.... ;)

иначе... дадох му някакви условни линкове, когато се замислих дали не може и без макроси....

Аз си въобразявам едно четейки го, ти друго.... тъй де .... примерно аз снощи бях на пържоли с луканка и гарнитура - краставици.... :) 

ето и нещо на български....

https://support.office.com/bg-bg/article/Създаване-на-падащ-списък-7693307a-59ef-400a-b769-c5402dce407b

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз си представих, нещо такова.

ПС: Идеята за пълнени пържоли с луканка не е лоша :)

 

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ок да прави сте наистина трябваше да опиша по подробно всичко за да бъде по ясно разбрано. Работя в казино и съм тракер на живата игра (тракер= наблюдавам играта и пиша кой какво губи или печели и т.н.) всичко е ок без играта на рулетка защото там трябва да смятам всеки СПЕЧЕЛЕН залог в чипове по 36, аз го смятам това без проблеми, но когато има тежка и дълга нощна смяна с много играчи това идва в повече, за решението на проблема си направих моя таблица, която ще я кача да видите. В таблицата ми каквото изписвам примерно в А ми го умножава по 36 пъти в Б да ама това е, когато имаме залог вътре в числото и се умножава по 36 (straight up 1x36) когато имам печеливш залог на сплит числото трябва да се умножи по 18 (split=1x18) за целта тогава не пиша 1 а 0,5 защото моята таблица умножава всичко по 36 и ми се получава. До тука всичко ми е ок, но има един-два залога ,които са по трудни за моята таблица като например Линия (Street bet = 1x12) така се затруднявам вече и за това решението намирам във формула при, която имам  печеливш залог 5 лв на СПЛИТ да напиша  5S или 5 S това S да означава SPLIT, което да ми го умножи по18.Или имам 5 чипа (лева) спечелен залог на линия х12 да въведа просто 5 L  и автоматично да ми го умножи по 12 =60 . Не е задължително да е с букви, може и със знаци ,, като например  (.) точката да означава сплит (,) стрийт и т.н . Надявам се да съмм бил разбран благодаря ви много за проявения интерес, ще се радвам много ако някои ми помогне с проблема, че наистина много се нуждая от решението . Оставям ви линк да видите видовете залози и печалби на рулетка.
Руллетка правила    









 

Untitled.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това което ти е предложил street racer по мое мнение ще ти свърши работа, а дали ще използваш друга таблица - ти си решаваш.... може и в същата таблица, a, може и друг файл и т.н ... имай в предвид, че ако буквата не е в дадения диапазон връща стойността в последния ред .... тествай я ...

Успех!

п.п. И да не забравиш да благодариш и/или почерпиш street racer.... ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Подобни теми

    • от streleca_stz
      Здравейте,
      Имам проблем, с който се мъча от много време - Имам 2 таблици с данни, като за връзка между двете използвам релационна таблица, съдържаща просто уникалните ключове на закачените записи.
      Пример: таблица 1 съдържа новини /row_id/, таблица 2 съдържа тагове /tag_id/ и релационната таблица съдържа в себе си записи за всеки закачен таг към всяка публикация.
      Да, но при редактиране на публикация искам например да сменя таговете - как обаче да сравня и заменя (изтрия и добавя) разликите? Пробвах следния начин, но не сработва винаги:
      <?php $old_selection = array( ... ); $new_selection = array( ... ); if ($old_selection != $new_selection) { $to_delete = array_diff($old_selection, $new_selection); if (!empty($to_delete)) { foreach ($to_delete as $del) { mysqli_query($conn, "DELETE FROM table_rel WHERE row_id = row_id AND tag_id = $del"); } } $to_add = array_diff($new_selection, $old_selection); if (!empty($to_add)) { foreach ($to_add as $add) { mysqli_query($conn, "INSERT INTO table_rel (tag_id, row_id) VALUES ($add, row_id)"); } } } ?> Някакви предложения да имате? :/
    • от velinsl
      Здравейте!
      Ползвам на телефона си... (да го наречем офиспакет) програмата WPS Kingsoft office. Нещо обаче не ми се получи - елементарната функция умножение, че и деление. Мужду стойностите въвеждам аз умножение - *, за деление - /.
      Въвеждам стойност в клетката =С5/1,5 (примерно), като в клетка С5 естествено има реална стойност - само и единствено цифри, като 264 (например).
      При въвеждането на стойностите естествено ми се получава адреса на клетката в характерният оцветен правоъгълник, но при въвеждането на функцията, ми изписва отговор  #VALUE.
      Някой да знае къде бъркам?
      При сумирането естествено се получават, но при умножение и деление нещата не се получават.
    • от miniboy
      Здравейте,
      Трябва ми формула на excel за определяне на пола от ЕГН-то с  функциата "IF". Това ми е  една курсова задача и условието е следната Колонка Пол - ако предпоследната цифра от колонката "ЕГН" е четна, се записва "мъж" иначе "жена" 
      Благодаря предварително.
    • от kraskopan
      Здравейте, имам следния проблем..
      Опитвам се да отворя таблица в ексел която е във формат csv в която има подредени и оцветени таблици и т.н. а на мен ми го отваря всичко на 3-4 реда без таблции без нищо, пробвах да сменя формата но пак нищо не стана.
      Пробвах на 2010 и 2013
      Някой някаква идея?
    • от lion69
      Здравейте! Извинявам се предварително, ако темата не е в съответния раздел. Та значи проблемът ми е следния: правя таблица на Word, като аз чертая всичко, не използвам готова. Таблицата е за геодезически измервания и затова редовете не трябва да съвпадат, а да се разминават на някои места.Да ама не мога да разделя редовете точно посредата. Защото имам съмнения, че не мога да обясна проблема прилагам таблица, която съм правил преди: http://dox.bg/files/dw?a=efcf2d432c
      Както се вижда редовете се разминават, тази таблица съм я правил преди на същия компютър и на същата версия на Microsoft Office , сега обаче като се опитам да разделя редовете, програмата автоматично ги връща на старите им места. Това е новата таблица, която трябва да направя: http://dox.bg/files/dw?a=a541a64b5a
      Който може, нека помогне! Благодаря предварително!
  • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.