Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Писах в темата "България е най-тъжното място на света", защото забелязах няколко неприятни тенденции:

 • Хората не знаят какво се случва в собствената им страна.
 • Хората приемат безкритично поднасяната информация, стига да ги подкрепя в процеса на самосъжаление, за да обяснят как света им е виновен за това, че са неудачници, че не са успели да станат велики, богати и известни.
 • Хората са склонни да преувеличават, стига да им помага да се самосъжаляват, та чак да се изкарат най-бедните... в света! Това е истински случай, не си съчинявам.
 • Хората нямат елементарна математическа култура, за да проверят, че изводите, които им се предоставят, са точно обратните на данните. А ето и няколко примера:

 

преди 16 часа, аm-аm написа:

 

преди 17 часа, Мойра написа:

Айде ти си жена, позволено ти е да ревеш. Ама редно ли е да всяваш паника с глупостта си? Ти в момента цитираш един текст, но умствения ти капацитет не позволява да го асимилира и подклаждаш поредната сензация в България, която е сензация, но не и новина. Щото опитах да направя разлика между двете, ама напразно.

Първи факт от статията, която си цитирала:

Цитат

България (9,0 новородени бебета на всеки 1000 жители). Средното ниво на раждаемост в рамките на целия ЕС е било 9,9 новородени на 1000 жители.

Сега, ако някой е скаран с математиката може да изведе заключението, че ние сме с 90% по-зле от ЕС, или поне 9%. Всъщност говорим за 0,9 и 0,99 души към 100 души. Разликата е 9 стотни. Това са стряскащите 0,09% по-зле от средното. Зле та зле, да се ненаревеш!

Това са данни при равни други условия, т.е. ако българите, които правят деца не са предимно в чужбина и ако българите, на които им предстои да умрат, не са предимно в България. Т.е. ако младите българи оставаха в България, а пенсионерите емигрираха. Това истина ли е?

Вторият "факт", който е в заглавието:

Цитат

Първенци сме по смъртност в ЕС. ...

в нашата страната – 15,5 починали на всеки 1000

За целия ЕС нивото на смъртност през 2017-а година е било от 10,3 на всеки 1000 жители

Пак същите сметки. Накратко - 52 стотни. Записва се така: 0,52. С толкова щяхме да сме по-зле, АКО не гледаме цялата картинка. Всъщност ревльовците обичат един друг факт, но само, когато ги подкрепя в черногледството - че 3 млн. българи са напуснали пределите на България последните 23 години. А това са предимно хора във фертилна възраст и деца. Преувеличено казано, не може да се сравнява раждаемостта на старчески дом с курорт на черноморието.

Реалното, обективното, сравнение е брой деца на жена във фертилна възраст. Само тогава няма манипулация.

Ето и данните:

Total_fertility_rate,_by_NUTS_2_regions,

Гледайте чертичките - това е средната стойност за нацията. И пак не забравяйте, че млади хора, във времето в което ще правят семейство, е много вероятно да го сторят в емиграция, т.е. изкуствено изкривяват статистиката и за нашата и за чуждата страна, защото са си пак българи. Българи, които правят семейства и деца.

С други думи, манипулативни са данните и за смъртността (т.к. се изчисляват върху далеч по-старо пропорционално население) и за раждаемостта.

Българите раждат далеч повече от средното за скопения ЕС и съвсем не умират по-бързо от дебелите западняци.

 

 

преди 40 минути, аm-аm написа:

 

преди 52 минути, gagodrago написа:

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640062

2017 г. е поставила печален рекорд по ниска раждаемост, показват данните от регистъра на ражданията на здравното министерство. Едва 56 436 бебета са били родени в страната през миналата година. Те са с 4578 по-малко спрямо 2016 г. и със 7564 спрямо кризисната 1997 г.

...медиите ловят шарани.

Парадоксално, статията, която даваш е красноречив пример за това. Ако направиш елементарни сметки, ще видиш, че всъщност данните, които дават, показват УВЕЛИЧЕНИЕ НА РАЖДАЕМОСТТА. Точно обратното, което опитват да пробутат като сензация. Ето в числа:

 • 2001 г. броят на жените е бил малко над 4 млн. Родените деца са били 68 180. Дете се ражда на всеки 58,66 души.
 • 2015 г. броят на жените е бил 3,6 млн. Родените деца са били 65 950. Дете се ражда на всеки 54,58 души.

Интересно ми е дали някой от темата може да сметне с колко процента се е увеличила раждаемостта? 

Дописвам бисери:

преди 9 минути, аm-аm написа:

 

преди 19 минути, N1K17Y написа:

И цифрите ти какво доказват. Че сме маааалко по-зле по смъртност и раждаемост в сравнение със средната стойност от ЕС.

Ако беше погледнал/а поне картинката на това, което пиша

щеше да разбереш, че България има раждаемост над средното за ЕС. А не малко под средното, както опитваш да го тушираш, и не много под средното, както българските медии лансират.


Та имам следните въпроси:

 • Колко често проверявате онова, което четете?
 • Как избирате да се доверите на нещо прочетено в Интернет?
 • Зачитате ли статии със скандални заглавия?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С течение на времето вече не. Като човек придобие опит нещата се променят. Сега е невъзможно да ме излъжат или манипулират.

 • Харесва ми 2
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чета доста неща от всякакъв тип медии и жълти и "официални". Последните, не са нещо кой знае колко различни от жълтите и често препечатват едни и същи жълти материали, които си дърпат от БТА, на които пък, особено когато става въпрос за нещо от чужбина им ги свеждат големите братя. USA; EU, чужди медии, най-често еврейско притежание и т.н.  Проверявам доколкото съм в състояние да се добера до повече източници, когато съм заинтересуван от дадена статия, включително и посещавам мястото в интернет на институциите, организациите, фирмите, лицата, които са станали обект на съответната статия, ако имат такова място и където се очаква редовна информация за това което са направили, открили, изобретили и прочие. След това прекарвам всичката зачетена информация през своето собствено критично мислене, което имам благодарение на образованието си и жизненият ми опит. Често оставам разочарован. Защото, се оказва че става въпрос за поредното нещо, което разработчиците, откривателите, изобретателите и прочие личности, обещават че ще направят, в по-близко или далечно бъдеще, или вече са направили, уж като откритие, или изобретение, само дето още не било внедрено по 1000 различни причини, в това число: не можело да се произведе с днешните технологии; можело да се произведе, но е все още далеч от рентабилност и т.н.  А в статиите в медиите най-често съм прочитал, че видиш ли вече всичко е ок и едва ли не буквално утре чарка вече ще е в магазините. Отделно от това, че в статиите, които са по-скоро като рекламни материали, съществено се преувеличават параметрите на "изобретеното". Често, като зачитам в местата на фирми, или части лица, "откриватели",  "изобретатели", в интернет по въпросите за това, което уж са, открили, или изобретили и потърся материали по въпроса, се оказва, че са изобретили, или открили топлата вода, т.е. става въпрос за неща, които са открити и изобретени преди десетки години и в най-добрият случай въпросните прехвалени днешни "изобретатели" и "откриватели" , са нищо повече от рационализатори, малко променили пипнали тук външният вид, по модерному направили фейслифт на вече съществуващ уред и опели целият интернет, с неоценимата помощ на жълтите неофициални и понякога още по-жълтите "официални" медии, че виждаш ли били открили, или изобретили еди какво си, което било 3-4-5-20-50-100-1000 пъти по-производително, по-бързо, или каквито и още съществителни, или прилагателни се сетите, от предходните модели на даден чарк или уред  с такива функции, което по никакъв начин не е вярно, т.е. е грозна лъжа.  По същият начин, се пише и в статиите свързани с социални и демографски проблеми, с криминогенната и пътната обстановки и за каквото се сетите още.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

sliderum, т.к. виждам, че имаш интереси и познания в тази област, как би коментирал брауновия газ на Илия Вълков (Юл Браун)?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, аm-аm написа:

sliderum, т.к. виждам, че имаш интереси и познания в тази област, как би коментирал брауновия газ на Илия Вълков (Юл Браун)?

Какво има да му коментирам. Няма такова  изобретение, или откритие на въпросният измамник. Във всеки един газ или течност има примеси, частиците на които се движат в съответствие с откритието на Р. Браун.


 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е, но конспиративната теория, че е изобретил нещо (дето вече е било изобретено), и че щяло да оправи България и света, обаче е скрито, е общоприетата и наложена от медиите. Колко статии има за това "гениално изобретение" и безбройните му приложения и колко за тестовете, които не са показали никаква по-висока продуктивност от известната.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много трудно е да ме изманипулира някой. Но аз мога да манипулирам и ми се отдава някак отръки.;)

 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, аm-аm написа:

Така е, но конспиративната теория, че е изобретил нещо (дето вече е било изобретено), и че щяло да оправи България и света, обаче е скрито, е общоприетата и наложена от медиите. Колко статии има за това "гениално изобретение" и безбройните му приложения и колко за тестовете, които не са показали никаква по-висока продуктивност от известната.

Това е един от похватите, за прокарване на измамата. Хем дава хляб и на журналястите, които поддържат тия митове. Настъпват по любопитството на паплачта, която чете тия глупости, ако това не стига, добавят и щипка национализъм, че нали видиш ли тоя бил българин, или имал български корени и мешат с гръмки сензационалистки фрази.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Емил Костов написа:

Сега е невъзможно да ме излъжат или манипулират.

точно па тебе че те врътнем как си искам

 

преди 2 часа, аm-аm написа:

Така е, но конспиративната теория, че е изобретил нещо (дето вече е било изобретено), и че щяло да оправи България и света, обаче е скрито, е общоприетата и наложена от медиите

светът може да се оправи само ако  аз го управлявам с диктатура.

който не е съгласен с мене избиване до  10-то коляно .  както е било по времето на българия на 3 морета .

 • Ха-ха 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 21 минути, Yvan Sergeev написа:

който не е съгласен с мене избиване до  10-то коляно .  както е било по времето на българия на 3 морета .

Избиването до 10-то коляно е мит, а България е била на три морета два пъти при два различни владетеля.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 27 минути, аm-аm написа:

Избиването до 10-то коляно е мит, а България е била на три морета два пъти при два различни владетеля.

Колегата не виждам да твърди някъде, че говори за един само владетел. Според мен има предвид периода на първото българско царство, макар че България е била на три морета и през част от второто българско царство, така че ако се броят отделните периоди, в които сме граничили с толкова морета...всъщност не са само 2...

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, Yvan Sergeev написа:

точно па тебе че те врътнем как си искам

 

светът може да се оправи само ако  аз го управлявам с диктатура.

който не е съгласен с мене избиване до  10-то коляно .  както е било по времето на българия на 3 морета .

Може, но само в мечтите си. А те са безплатни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всеки повече знаещ и можещ , може да манипулира този който знае и може по-малко !

"Парадоксът" , а в същност закономерност е , че който знае и може повече няма никаква потребност да манипулира - постигнатата Истина е достатъчна ! А удоволствието е по-голямо !.............(личен опит :))

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, аm-аm написа:
Цитат

Първенци сме по смъртност в ЕС. ...

в нашата страната – 15,5 починали на всеки 1000

За целия ЕС нивото на смъртност през 2017-а година е било от 10,3 на всеки 1000 жители

Пак същите сметки. Накратко - 52 стотни. Записва се така: 0,52. С толкова щяхме да сме по-зле, АКО не гледаме цялата картинка.

Какви 52 стотни те гонят??? Колко имаш по математика??? Веднага си връщай дипломата!!! На 10 човека да имаш разлика 5, това са ти 50% повече от средната смъртност за ЕС, както и да ги смяташ!!! Елементарна математика!!! Та както виждаш, на манипулация подлежат тези, които се съгласяват с писанията ти, защото са си чиста проба манипулативни и изкривени!!! И изобщо целият ти пост е с изкривени сметки, представени по манипулативен начин!!!

 • Харесва ми 2
 • Ха-ха 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Джугашвили написа:

На 10 човека да имаш разлика 5

Джуги, ти основно имаш ли бре? Какви 5 на 10 те гонят? Данните са за 15,5-10,3=5,2 за 1000
0,52 за 100

Процент не знае какво е, тръгнал образователна реформа да прави. Боже, опази България от българите........

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, аm-аm написа:

Джуги, ти основно имаш ли бре? Какви 5 на 10 те гонят? Данните са за 15,5-10,3=5,2 за 1000
0,52 за 100

Процент не знае какво е, тръгнал образователна реформа да прави. Боже, опази България от българите........

Аз имам основно, а ти имаш ли???  Средното за ЕС са 10 човека!!! При нас мрат 15!!! С колко процента са повече при нас от средното за ЕС??? Чакам отговор, благодаря!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, sliderum написа:

... периоди, в които сме граничили с толкова морета...всъщност не са само 2...

Да не броиш Санстефанска България?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 1 минута, аm-аm написа:

Да не броиш Санстефанска България?

Не. Но ще си намериш сам нужната информация. В момента следя как си бройката математиките. :D

Редактирано от sliderum (преглед на промените)
 • Ха-ха 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Джугашвили написа:

Аз имам основно, а ти имаш ли???  Средното за ЕС са 10 човека!!! При нас мрат 15!!! С колко процента са повече при нас от средното за ЕС??? Чакам отговор, благодаря!!!

Джуги, след като имаш основно, което не си личи, ще ти дам задачка с висшо, за да ме разбереш. Ако населението дивергираше към безкрайност, а смъртността спрямо нея беше не 5, а 5 млрд., то процентно това дивергира към 0.

Припомни си какво означава процент и спри да се излагаш.

Пак заповядай!

преди 4 минути, sliderum написа:

Не. Но ще си намериш сам нужната информация. В момента следя как си бройката математиките. :D

Не може да ми скапе настроението. Преди малко научих, че съм получил още 2 национални награди. orig

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, аm-аm написа:

Джуги, след като имаш основно, което не си личи, ще ти дам задачка с висшо, за да ме разбереш. Ако населението дивергираше към безкрайност, а смъртността спрямо нея беше не 5, а 5 млрд., то процентно това дивергира към 0.

Припомни си какво означава процент и спри да се излагаш.

Аз много добре зная какво е процент, ти не знаеш!!! А като си толкова навътре с математиката, умножи 10 по 0,52 стотни да видим дали ще получиш 15!!! После пробвай да умножиш 10 по 50% и да видим какво ще излезе!!! Пък знаеш ли, твоята елка може да смята и по друг начин!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За какво ми е да умножавам разликата по 10? Ти какво очакваше да се получи, пък не се получи. Разсмя ме, признавам ти го.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, аm-аm написа:

За какво ми е да умножавам разликата по 10? Ти какво очакваше да се получи, пък не се получи. Разсмя ме, признавам ти го.

Защото комсомолец, при нас смъртността е с 50% по-висока от средната за ЕС!!! Ако това не може да го асимилираш, къде изобщо си тръгнал да спориш!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, Джугашвили написа:

Защото комсомолец, при нас смъртността е с 50% по-висока от средната за ЕС!!! Ако това не може да го асимилираш, къде изобщо си тръгнал да спориш!!!

0,52% на 100 души все още не е 50%. Когато средно умират 0,52 души на 100, това означава, че на две години се очаква 1 да умре, а не 50 души на първата година. Поне според математиката. Виждам, че и вишу нямаш, защото не си запознат и с клоненето към безкрайност и нула.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да се "смята" с ЕЛКА днес вече не е постижение . Постижение е без ЕЛКА да се смята....!:lol6:

52% (което е 0.52) , не е 0.52% (което е 0.0052) :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, by_chechi написа:

Да се "смята" с ЕЛКА днес вече не е постижение . Постижение е без ЕЛКА да се смята....!:lol6:

Любопитен факт е, че елка е името на първия български ел. калкулатор. Но е останало като нарицателно, както ксерокс за копирна машина и памперс за бебешка пелена.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.