Премини към съдържанието
proexpert

Регистрация на автомобил в друга държава от ЕС

Препоръчан отговор


https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/registration-abroad/index_bg.htm

Ако се местите в друга държава от ЕС с вашия автомобил, условията за регистрация на автомобила зависят от продължителността на вашия престой и от държавата, в която се местите.

Повечето от правилата, които се прилагат за автомобилите, се прилагат също и за ремаркета.

Преместване за повече от 6 месеца

Ако се местите в друга държава от ЕС заедно с вашия автомобил, трябва да го регистрирате в срок до 6 месеца от датата на влизане във вашата нова страна. Също така ще трябва да заплатите данъците, приложими към леките автомобили в новата страна, ако това е страната на вашето обичайно местопребиваване.

Обикновено разполагате с 12 месеца, за да докарате колата си в новата страна, след като промените вашето обичайно местопребиваване.

Лична история

Запознайте се с правилата, за да избегнете глобите

Кристина от Испания си намира работа във Франция и се премества там. След няколко месеца тя решава да докара във Франция своята кола, регистрирана в Испания, но не я пререгистрира там. Тя редовно използва автомобила си, за да ходи на работа, докато един ден по време на рутинна проверка пътната полиция я спира. Тъй като тя кара с испански регистрационен номер, Кристина получава голяма глоба, понеже не е знаела, че трябва да пререгистрира своя автомобил във Франция в рамките на 6 месеца след като е променила основното си местожителство от испанско на френско.

Изключение — правилото за 6-те месеца относно регистрацията на автомобили не се прилага в Дания.

Какво да направите, когато се премествате в друга страна от ЕС:

 • регистрирайте вашия автомобил
 • променете регистрационния си номер
 • представете доказателство за собственост на автомобила и доказателство, че той е преминал технически преглед
 • заплатете за регистрацията на автомобила и пътните данъци и такси в новата си страна на пребиваване

Какво да направите, когато напускате страната:

 • отрегистрирайте вашия автомобил
 • върнете регистрационния номер
 • представете доказателство за собственост на автомобила и доказателство, че той е преминал технически преглед
 • подайте молба за възстановяване на таксите и данъците за регистрация на автомобил

Ако вече сте заплатили данък за регистрацията на вашия автомобил в предишната си страна на пребиваване, може да имате право да заявите възстановяване на платения данък в тази страна. В някой случаи обаче, може да се наложи да заплатите двойни данъци в зависимост от страната, в която се местите.

Преместване за по-малко от 6 месеца

Ако се местите в друга страна от ЕС и възнамерявате да останете там за по-малко от 6 месеца, не трябва да регистрирате автомобила си или да заплащате регистрационни такси там. Колата ви може да остане регистрирана във вашата страна на пребиваване. Може обаче да трябва да заплатите пътни такси. Пътните такси се дължат за използването на вашия автомобил в новата страна. Добре е винаги, когато управлявате вашия автомобил, да носите със себе си удостоверенията за регистрация и собственост на колата и доказателство за мястото на вашето постоянно пребиваване, в случай че ви спре полицай и трябва да удостоверите в коя държава подлежите на данъчно облагане.

Ако не сте регистрирали вашия автомобил в новата страна, нямате право да я заемате или отдавате под наем на лице, пребиваващо в тази страна, ако не сте в колата заедно с него. Можете обаче да заемате колата си на приятели или членове на вашето семейство, които ви посещават, ако те не са постоянно пребиваващи в тази страна.

Проверете правилата, които се прилагат във вашата страна и в страната, в която се премествате.

Изберете държава

Вижте конкретните правила за данъчното облагане на автомобили в друга страна от ЕС, приложими за студенти, трансгранични работници и лица, за които съответната страна е второ място на пребиваване.

Глоби и санкции

Може да ви бъде наложена глоба:

 • ако трябва да регистрирате колата си, но не сте го направили в срок
 • ако не сте заплатили съответните такси и данъци
 • ако шофирате с регистрационен номер от друга страна от ЕС без документ за пребиваване и валиден технически преглед.

Можете да видите конкретните правила, приложими в страната, в която се премествате, на уебсайтовете на националните органи:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.